Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Finalgon, unguent

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Finalgon, unguent

Ce este Finalgon si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

FINALGON contine doua substante nonivamid = vanilamida acidului nonilic si nicoboxil = butoxietilesterul acidului nicotinic, care au efecte complementare ce ii confera dupa aplicarea pe piele efecte de calmare a durerii, revulsive si de incalzire. Este utilizat in

- artrita, artralgii si mialgii reumatice;

- leziuni produse in practicarea sportului, contuzii si entorse/luxatii, dureri musculare provocate de un efort fizic prea mare;

- lumbago, nevrita (inflamarea unui nerv), sciatica, bursita (inflamatia unei burse, un sac / o punga plina cu lichid in apropierea unei articulatii / incheieturi) si tenosinovita (inflamarea unui tendon si a invelisului sau);

- tratament revulsiv local in tulburari circulatorii periferice (aplicarea unei substante pe piele care sa activeze/intensifice circulatia sanguina).

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna FINALGON exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Se aplica cel mult 1/2 cm (aproximativ cat un bob de mazare) unguent FINALGON pentru o suprafata de dimensiunea mainii.

Tratamentul trebuie inceput intotdeauna cu o doza foarte mica de FINALGON, care se aplica pe o suprafata foarte mica de piele pentru a testa reactivitatea individuala. Raspunsul la FINALGON este foarte diferit si unele persoane au nevoie doar de o aplicare foarte usoara a unguentului pentru a obtine efectul de hiperemie necesar.

Intindeti unguentul FINALGON usor pe suprafata afectata, folosind aplicatorul inclus in ambalaj. Dupa utilizarea FINALGON, mainile trebuie spalate cu sapun si apa din abundenta. FINALGON unguent trebuie folosit la nevoie, maxim pana la de 2 - 3 ori pe zi.

Copii

Datorita absentei datelor, nu se recomanda utilizarea FINALGON la copii sub 12 ani. Sigiliul de aluminiu de la capatul tubului trebuie perforat complet cu un obiect ascutit. Daca utilizati mai mult decat trebuie din FINALGON

Daca utilizati mai mult FINALGON decat trebuie, cereti sfatul medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Daca, din neatentie, s-a aplicat o cantitate prea mare de FINALGON, efectul poate fi diminuat prin stergerea pielii cu ajutorul unui tampon cu ulei (de exemplu ulei alimentar) sau crema grasa.

Dupa o utilizare in exces de FINALGON, intensificarea circulatiei sanguine poate fi exacerbata si se pot agrava efectele adverse. Administrarea in exces poate duce la aparitia de vezicule pe portiunile de piele pe care a fost administrat FINALGON.

Un supradozaj cu FINALGON poate produce de asemenea inrosirea partii superioare a corpului, cresterea temperaturii corporale, bufeuri, intensificarea circulatiei sanguine pana la aparitia unei senzatii dureroase si scaderea tensiunii arteriale.

Daca uitati sa utilizati FINALGON

Daca uitati sa utilizati FINALGON, utilizati FINALGON imediat ce va reamintiti dar nu utilizati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca incetati sa utilizati FINALGON

FINALGON trebuie utilizat numai la nevoie si se va inceta administrarea dupa ameliorarea simptomelor.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati FINALGON

- daca sunteti alergic (hipersensibil) la nonivamid (vanilamida acidului nonilic), nicoboxil (butoxietilesterul acidului nicotinic) sau la oricare dintre celelalte componente ale FINALGON

- daca aveti o piele foarte sensibila

- pe rani, inflamatii ale pielii sau in caz de afectiuni cutanate - nu trebuie sa aplicati FINALGON pe aceste zone ale pielii.

Precautii

Aveti grija deosebita cand utilizati FINALGON

Datorita intensificarii circulatiei sanguine la nivelul pielii induse de FINALGON, la locul de aplicare al unguentului pot sa apara roseata, senzatie de caldura, mancarime si arsura. Aceste simptome pot fi accentuate, indeosebi in cazul in care cantitatea aplicata de FINALGON este prea mare sau daca FINALGON se aplica printr-un masaj prea intens pe tegumente.

Daca FINALGON se administraza in exces sau se freaca prea intens pe piele, pot sa apara vezicule/basici pe piele.

Dupa aplicarea unguentului FINALGON trebuie sa va spalati mainile imediat si trebuie sa fiti atenti sa evitati raspandirea unguentului pe suprafetele sanatoase sau pe alte persoane.

Aveti grija ca FINALGON sa nu vina in contact cu ochii, nasul sau cavitatea bucala. Daca acest lucru se intampla, se poate produce o tumefiere a fetei tranzitorie, dureri la nivelul fetei, iritatii ale zonei albe a ochilor, inrosirea ochilor, senzatie de arsura oculara, tulburari vizuale, disconfort oral si stomatita (inflamarea mucoasei bucale).

Pacientii nu trebuie sa faca baie sau dus fierbinte inainte de sau dupa aplicarea FINALGON. Chiar la cateva ore dupa aplicarea FINALGON, efectul de inrosire a pielii si senzatia intensa de caldura pot fi intensificate prin transpiratii sau acoperirea suprafetei tratate cu un material ocluziv.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Nu se cunosc interactiuni ale FINALGON cu alte medicamente administrate fie local, fie sistemic.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Datorita absentei datelor privind efectele administrarii FINALGON in timpul sarcinii si alaptarii, utilizarea medicamentului in aceste perioade nu este recomandata.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu sunt disponibile date din studii privind efectele FINALGON asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente ale FINALGON

FINALGON unguent contine excipientul acid sorbic, care poate produce reactii cutanate locale (de exemplu dermatita de contact).

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, FINALGON poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactiile adverse sunt clasificate in functie de frecventa, astfel: Foarte frecvente (afecteaza mai mult de 1 din 10 pacienti) Frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 10 pacienti) Mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 pacienti) Rare (afecteaza mai putin de 1 din 1 000 pacienti) Foarte rare (afecteaza mai putin de 1 din 10 000 pacienti)

Pe baza experientei de dupa autorizarea de punere pe piata a FINALGON, pot sa apara urmatoarele reactii adverse:

Tulburari ale sistemului imunitar

Cu fecventa necunoscuta: reactii alergice,(hipersensibilitate), reactii anafilactice

Tulburari ale sistemului nervos

Mai putin frecvente: furnicaturi si amorteli (parestezii)

Cu fecventa necunoscuta: senzatie de arsura cutanata

Tulburari respiratorii, toracice si mediastinale

Cu fecventa necunoscuta: tuse, dificultati la respiratie

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat:

Mai putin frecvente: pustule la locul de aplicatie, reactii cutanate locale, mancarime

Cu frecventa necunoscuta: vezicule, eruptii cutanate, edem facial, urticarie.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Mai putin frecvente: senzatie de caldura

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza Finalgon

Acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Nu utilizati FINALGON dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substantele active sunt: nonivamid (vanilamida acidului nonilic) si nicoboxil (butoxietilesterul acidului nicotinic). Un gram unguent contine nonivamid 4 mg si nicoboxil 25 mg

- Celelalte componente sunt: adipat de diizopropil, dioxid de siliciu coloidal, vaselina alba, acid sorbic, ulei de melisa artificial, apa purificata

Ambalaj

Cutie cu un tub din aluminiu a 20 g unguent si un aplicator.

FINALGON se prezinta sub forma de unguent omogen, aproape incolor sau cu usoara tenta bruna, transparent sau usor opac, aproape moale, cu miros de ulei de melisa.

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Boehringer Ingelheim International GmbH

Binger Strasse 173, D-55216 Ingelheim am Rhein, Germania

Fabricant

BOEHRINGER INGELHEIM PHARMA GmbH & Co.KG Bienger Strasse 173, D-55216 Ingelheim, Germania

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2011

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva

Gasesti in Comunitate

  • Dati-mi un sfat , va rog!roxx?

    Buna seara! Ajutati-ma va rog cu un sfat. Mi-a alunecat piciorul pe scari, am calcat stramb si mi s-a umflat glezna. Mentionez faptul ca pot pune piciorul in pamant, degetele le pot misca, timp de 2h cat am facut miscare il puteam indoi, dar acum nu pot. Am dat cu finalgon si am pus gheata. Ce ma...

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter