Clickmed
programare rapida la medic

Explorare radioizotopica

Tehnica de imagerie medicala bazata pe detectarea radiatiilor emise de o substanta radioactiva (radioelement) introdusa in organism, prezentand o afinitate deosebita pentru un organ sau un tesut.

Indicatii - Cartografie izotopica permite sa se deceleze numeroase afectiuni care ating atat structura, cat si functionarea organelor, si unele procese patologice: inflamatie, infectie, sangerare, tumora.

Tehnica - Principiul cartografie izotopica consta in a administra pacientului o substanta activa care se fixeaza electiv pe organul sau pe tesutul respectiv ce trebuie explorat. O camera speciala (camera cu scintilatie sau gamma-camera) inregistreaza in continuare radiatia emisa de organul sau de tesutul respectiv. Imaginea regiunii explorate este atunci obtinuta pe ecranul ordinatorului cu care este dotata gamma-camera, inregistrand succesiunea in timp a mai multor imagini, este posibil sa se vizualizeze o transformare, o evolutie, o miscare.

Pregatire si desfasurare - In general, nu este necesara nici o pregatire. Examenele care trebuie efectuate a jeun (pe nemancate) sunt rare. Produsele sunt injectate in cantitate foarte mica, de cele mai multe ori intr-o vena a bratului. Anumite examene sunt realizate dupa inhalarea sau dupa ingestia unui trasor radioactiv, care mai poate in cazuri rare (examenul vezicii, sa fie introdus cu ajutorul unei sonde). Pacientul sta asezat sau lungit pe un pat de examinare; gamma-camera este plasata in fata regiunii de studiat sau se roteste in jurul pacientului ca un scaner (tomoscintigrafie).

Contraindicatii - Doza de radiatii primita de pacient este foarte mica, comparabila cu cea a unei radiografii a plamanilor, si nu creste cu numarul de clisee realizate. Cantitatile de radioelement injectate sunt intotdeauna minime si adaptate fiecarui pacient; In plus, radioelementele alese au o durata de viata foarte scurta. Sarcina si perioada de alaptare sunt in mod obisnuit singurele imprejurari in care se iau precautii deosebite.

Efecte secundare - Produsul nu antreneaza nici o alergie, somnolenta sau stare de rau. Pacientul poate sa-si reia toate activitatile imediat dupa efectuarea examenului.

Perspective - O noua aplicatie a scintigrafiei, imunoscintigrafia, consta in a administra pacientului un anticorp specific marcat radioactiv. Acesta se fixeaza in organism pe moleculele caracteristice anomaliilor legate de anumite boli, in particular de unele tipuri de cancer.
Sinonime: scintigrafie, examen izotopic, cartografie izotopica.

Citeste si

Arhiva
  • Explorarea imagistica a toracelui

    Definitie Explorarea imagistica a toracelui cuprinde tehnici iradiante (utilizarea razelor x) si non-iradiante, invazive (administrarea unor substante de contrast in orgaism prin injectare) si non-invazive efectuate in scop diagnostic si terapeutic pentru anumite...citeste mai mult

  • Gastropareza

    Generalitati Gastropareza, atonia gastrica sau golirea gastrica intarziata, este o boala cronica a stomacului caracterizata prin tulburari de eliminare prin defecatie - contractiile musculare de la nivelul stomacului sunt slabe sau inexistente si nu pot impinge...citeste mai mult

  • Colecistectomia

    Generalitati Colecistectomia este o procedura chirurgicala care presupune eliminarea veziculei biliare (organ sub forma de para, localizat sub ficat, in partea dreapta a cadranului superior al abdomenului, cu dimensiuni cuprinse intre 7-10 cm lungime si 4 cm latime)....citeste mai mult

  • Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare

    Ordin 994/2004 MINISTERUL SANATATII - privind aprobarea Normelor de supraveghere si control a infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Avand in vedere: prevederile Legii nr. 100/1998 privind asistenta de sanatate publica, cu modificarile si completarile...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter