Clickmed
programare rapida la medic

Amiokordin, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Amiokordin, comprimate

Ce este Amiokordin si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Amiokordin se utilizeaza pentru preventia si tratamentul unor tulburari de ritm burari de ritm asociate cu sindrom de pre-excitatie (sindrom Wolff-Parkinson-White) si tulburari de ritm atrial.
Amiokordin poate prelungi viata pacientilor cu insuficienta cardiaca aflati in grupul de risc sporit.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna Amiokordin exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau
farmacistul. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.
Doza initiala uzuala este de 600-1000 mg pe zi, luata ca doza unica zilnica sau divizata in 2-3 prize. Tratamentul initial dureaza, de obicei, de la 8 pana la 10 zile.
Doza uzuala pentru tratamentul de intretinere este de 100 pana la 400 mg pe zi, luata ca o singura doza sau divizata in doua prize. Tratamentul este, de asemenea, posibil, cu doze duble zilnice administrate la fiecare doua zile, sau cu doze terapeutice administrate timp de 5 zile pe saptamana (tratament cu o pauza la sfarsit de saptamana). Daca aveti impresia ca efectul Amiokordin este prea puternic sau prea slab, discutati cu medicul dumneavoastra sau farmacistul.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu luati Amiokordin daca:

- sunteti alergic (hipersensibil) la amiodarona, sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului sau iod;
- aveti bataile cordului prea lente sau suferiti de alte tulburari de ritm cardiac (conform deciziei medicului dumneavoastra);
- sunteti in tratament cu alte medicamente, care pot determina tulburari de ritm cardiac;
- suferiti de tulburari ale functiei glandei tiroide;
- sunteti gravida (cu exceptia cazurilor de urgenta majora),
- daca alaptati.

Precautii

Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul inainte de a lua Amiokordin.
-Daca aveti sau ati avut disfunctii tiroidiene (dumneavoastra sau cineva din rudele dumneavoastra), boli respiratorii sau o senzatie de respiratie dificila.
Inainte de initierea tratamentului si deseori in timpul tratamentului, medicul dumneavoastra va solicita efectuarea unor teste de sange si electrocardiografice, pentru a monitoriza functia hepatica, a glandei tiroide si nivelurile de potasiu in sange.
La pacientii varstnici poate aparea un ritm cardiac lent (bradicardie). Amiokordin induce modificari pe ECG, care nu sunt un semn detoxicitatea medicamentului.
Pacientii sunt sfatuiti sa evite baile de soare in timpul tratamentului cu Amiokordin. In timpul verii pe sectoare expuse ale corpului trebuie utilizate creme de protectie solara. Amiokordin contine iod, prin urmare, poate interfera cu testele functiei tiroidiene.

Interactiuni medicamentoase

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau intentionati sa luati oricare alte medicamente. Ins pecial, spuneti medicului dumneavoastra daca luati:
-Antiaritmice, inclusiv bepridil, antiaritmice din clasa I, antiaritmice din grupul chinidinei si sotalol. Daca luati aceste medicamente, nu trebuie sa luati Amiokordin.
-Medicamente care pot provoca tulburari ale ritmului cardiac (de exemplu, vincamina, sultoprida, eritromicina, pentamidina).
-Medicamente din grupul blocantelor canalelor de calciu (mai ales diltiazem si verapamil);
-Medicamente din grupul beta-blocantelor;
-Medicamente care pot reduce nivelul de potasiu din sange (laxative stimulante, diuretice care elimina potasiul, corticosteroizi sistemici, amfotericina B);
-Medicamente utilizate pentru prevenirea formarii cheagurilor de sange (warfarina);
-Medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei (antidepresive triciclice), medicamente utilizate pentru tratarea psihozelor, astemizol si terfenadina;
-Medicamente utilizate pentru tratamentul insuficientei cardiace (digitalice);
-Medicamente pentru tratamentul epilepsiei (fenitoina);
-Medicamente utilizate pentru a suprima raspunsul imun (ciclosporina);
-Medicamente utilizate pentru a reduce aciditatea din stomac (cimetidina);
-Medicamente care scad nivelul de colesterol in sange (cum ar fi simvastatina).
Amiokordin poate modifica raspunsul la unele dintre medicamentele mentionate mai sus.
Medicul dumneavoastra va decide daca anumite medicamente trebuie suspendate sau doza lor necesita ajustare. Efectul amiodaronei poate fi semnificativ clinic pentru aparitia interactiunilor medicamentoase, chiar si peste mai multe luni de la intreruperea tratamentului.
Inainte de interventia chirurgicala trebuie sa comunicati medicului anestezist despre faptul ca sunteti tratat cu Amiokordin.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa deveniti gravida, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Nu trebuie sa luati acest medicament in timpul sarcinii, cu exceptia unor circumstante exceptionale. Medicul dumneavoastra va decide referitor la necesitatea tratamentului in timpul sarcinii. Comunicati imediat medicului dumneavoastra daca ramaneti gravida in timpul tratamentului.
Amiodarona trece in laptele matern; prin urmare, Amiokordin nu trebuie luat in perioada de alaptare.
In cazul in care este necesar ca o mama care alapteaza sa ia Amiokordin, alaptarea la san trebuie suspendata.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu au fost efectuate studii cu privire la efectul amiodaronei asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Din partea sistemului cardiovascular: hipotensiune arteriala, bradicardie, bloc sinoatrial, bloc AV de diferit grad, exacerbarea aritmiei existente sau aparitia unei forme noi, insuficienta cardiaca sau agravarea celei existente. Dereglarile de conductibilitate sunt reversibile la suspendarea tratamentului. Din partea sistemului respirator: tuse, dispnee progresiva, pneumonite interstitiale, fibroza pulmonara, pleurite sau bronsite obstructive.
Din partea tractuiui gastrointestinal: greata, voma, constipatie sau pierderea poftei de mincare, rareori afectarea hepatica temporara (cresterea activitatii enzimelor hepatice). Sunt de asemenea posibile insuficienta hepatica acuta (cresterea activitatii enzimelor hepatice, icter) si insuficienta hepatica cronica (hepatite pseudoalcoolice, ciroze).
Din partea glandei tiroide: hipotiroidismul sau hipertiroidismul. Dupa suspendarea tratamentului functia tiroidiana se normalizeaza de obicei in citeva luni.
Din partea sistemului nervos: neuropatie periferica, parestezii, tremor, ataxie cerebeloasa, cefalee, neuropatie optica si/sau neurita, polineuropatie, vertije, cresterea presiunii intracraniene, cosmaruri si halucinatii auditive.
Din partea ochilor: microdepozite in cornee si dereglari vizuale (diminuarea acuitatii vizuale, reducerea cimpului vizual).
Din partea tegumentelor:in timpul tratamentului cu amiodarona si la citeva saptamini dupa suspendarea lui se poate dezvolta fotosensibilitatea partilor corpului expuse luminii sau coloratia gri-albastrie a pielii, care este reversibila si dispare de obicei dupa suspendarea tratamentului.
Reactii alergice: eruptii cutanate, edemul angioneurotic, soc anafilactic, sindromul Stevens-Johnson, epidermoliza toxica.
Altele: miopatie, epididimita, impotenta, vasculita, insuficienta renala cu cresterea nivelului seric de creatinina, pancitopenie, neutropenie, trombocitopenie si cazuri solitare de anemie hemolitica sau aplastica, flebita.

Cum se pastreaza Amiokordin

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Amiokordin dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj (dupa EXP.). Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 30 grade Celsius.
A se pastra in ambalajul original pentru a fi ferit de lumina.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.
Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa din Amiokordin este clorhidratul de amiodarona. Fiecare comprimat contine 200 mg clorhidrat de amiodarona.
Celelalte componente sunt: lactoza monohidrat, amidon de porumb, povidona, siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu.

Ambalaj

Comprimatele sunt rotunde, biconvexe, albe sau slab crem, fara miros, cu linie mediana pe una din fete.
Comprimatul poate fi divizat in 2 parti egale.

Amiokordin este disponibil in cutie cu 30 sau 60 comprimate in blistere. Fiecare blister contine 10 comprimate (3 sau 6blistere a cate 10 comprimate).

Acest prospect a fost aprobat in : Decembrie 2014

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Sindromul Piriformis

    Generalitati Sindromul Piriformis este o afectiune neuromusculara rara, care determina comprimarea nervului sciatic de catre muschiul piriformis. Muschiul piriformis are forma alungita si este localizat intre fese langa partea de sus a articulatiei soldului. Acest...citeste mai mult

  • Metronidazolul si sarcina

    Generalitati Articolul ne vorbeste despre riscurile expunerii la metronidazol in timpul sarcinii. Fiecare sarcina comporta un risc de 3-5% de a naste un copil cu malformatii congenitale. Aceste informatii nu vor inlocui sfaturile si recomandarile medicului...citeste mai mult

  • Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere

    Generalitati Anticonceptionalele intra in categoria metodelor contraceptive si reprezinta forma farmaceutica a acestora ce sunt administrate sub forma de pilule sau tablete (comprimate) ori chiar si in forma de unguente sau creme. Anticonceptionalele reprezinta o...citeste mai mult

  • Stenoza spinala cervicala

    Generalitati Stenoza spinala cervicala este o afectiune degenerativa in care spatiul canalului spinal este ingustat determinand compresie pe maduva spinarii sau radacinile nervoase adiacente. Canalul spinal este aria delimitata de interiorul vertebrelor in care se...citeste mai mult

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter