Clickmed
programare rapida la medic

Ambroxol, solutie interna

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Ambroxol, solutie interna

Ce este Ambroxol si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Ambroxol este un medicament mucolitic care determina cresterea cantitatii de sputa expectorata si ii scade vascozitatea. Mucusul devine mai fluid cu ajutorul ambroxolului si poate fi eliminat mai usor prin tuse.

Ambroxol se administreaza in bolile acute si cronice ale tractului respirator insotite de secretii vascoase, greu de eliminat.

Mod de administrare

Un ml picaturi orale, solutie contine clorhidrat de ambroxol 7,5 mg. Un ml = 15 picaturi.

Cu exceptia cazului in care medicul va prescrie altfel, sunt recomandate urmatoarele doze de

Ambroxol 7,5 mg/ml, picaturi orale, solutie:

-Copii

Copii cu varsta cuprinsa intre 6 - 12 ani: doza recomandata este de 2 ml picaturi orale, solutie (15 mg clorhidrat de ambroxol) de 2 -3 ori pe zi, in functie de gravitatea afectiunii. Copii cu varsta cuprinsa intre 2 - 6 ani: doza recomandata este de un ml picaturi orale, solutie (7,5 mg clorhidrat de ambroxol) de 3 ori pe zi.

Copii cu varsta cuprinsa intre 1 - 2 ani: doza recomandata este de un ml picaturi orale, solutie (7,5 mg clorhidrat de ambroxol) de 2 ori pe zi.

-Adulti si adolescenti: doza recomandata este de 4 ml picaturi orale, solutie (30 mg clorhidrat de ambroxol) de 3 ori pe zi in primele 2-3 zile, ulterior 4 ml picaturi orale, solutie (30 mg clorhidrat de ambroxol) de 2 ori pe zi.

Pentru adulti, la nevoie dozele pot fi crescute pana la 8 ml picaturi orale, solutie (60 mg clorhidrat de ambroxol) de 2 ori pe zi.

Ambroxol 7,5 mg/ml picaturi orale, solutie trebuie administrat in timpul meselor. Ambroxol 7,5 mg/ml picaturi orale, solutie nu trebuie utilizat mai mult de 4 - 5 zile fara recomandarea medicului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati Ambroxol

-daca sunteti alergic (hipersensibil) la ambroxol sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului.

Precautii

Daca ati avut reactii de hipersensibilitate foarte severe la nivelul pielii (sindrom Stevens- Johnson - o boala in care apare febra foarte mare si eruptie pe piele si la nivelul mucoaselor cu formare de vezicule; sindrom Lyell care poate ameninta viata - este cunoscut, de asemenea, ca sindromul pielii arse. Semnele acestuia sunt reprezentate de o eruptie pe piele, acoperita de vezicule, cu caracter sever, asemanatoare unei arsuri). De aceea, daca observati modificari la nivelul pielii sau mucoaselor, trebuie sa intrerupeti imediat utilizarea Ambroxol. Prezentati-va imediat la un medic.
daca aveti o afectare a functiei renale sau o boala hepatica severa. In acest caz trebuie sa utilizati Ambroxol cu mare atentie (adica la intervale mai mari intre doze sau doze reduse) - intrebati-l pe medicul dumneavoastra despre acest lucru. In cazul afectarii severe a functiei renale se poate produce acumularea produsilor de degradare ai substantei active din Ambroxol.
daca aveti o boala rara a bronhiilor cu secretie crescuta de mucus (de exemplu: sindromul cililor imobili). In acest caz, mucusul nu poate fi eliminat din plamani. In acest caz, utilizati Ambroxol numai sub supravegherea unui medic.
daca ati avut ulcer, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra pentru instructiuni privind utilizarea Ambroxol, deoarece mucoliticele pot distruge bariera mucoasa gastrica. Intrebati-l pe medicul dumneavoastra inainte de a utiliza Ambroxol.
daca aveti astm bronsic, dupa ce luati Ambroxol, acesta va poate intensifica spasmul bronsic; de aceea, luati inainte un bronhodilatator.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Utilizarea simultana de Ambroxol si de anumite antibiotice (amoxicilina, cefuroxima, eritromicina, doxiciclina) a dus la o crestere a concentratiei de antibiotice la nivelul tesutului pulmonar.

Medicamentele care pot inhiba reflexul de tuse (denumite medicamente antitusive, de exemplu codeina) nu trebuie utilizate in acelasi timp cu medicamentele care contin ambroxol.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.

Nu exista suficiente date privind utilizarea ambroxolului la femeile gravide sau care alapteaza. Nu utilizati Ambroxol in timpul sarcinii sau alaptarii decat la recomandarea medicului dumneavoastra, dupa evaluarea atenta a raportului risc potential fetal/beneficiu matern.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Ambroxol nu are efect sau are efect neglijabil asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Tulburari gastro-intestinale

Mai putin frecvente: greata, dureri de stomac, varsaturi.

Afectiuni cutanate si ale tesutului subcutanat

Foarte rare: afectiuni severe la nivelul pielii, cum sunt sindromul Lyell si sindromul Stevens- Johnson.

Tulburari generale si la nivelul locului de administrare

Mai putin frecvente: reactii de hipersensibilitate, cum sunt eruptie trecatoare pe piele, umflarea fetei (edem), dificultate in respiratie, mancarime, febra.

Foarte rare: reactii alergice severe (anafilactice) mergand pana la soc.

Daca observati vreuna sau mai multe dintre reactiile adverse de mai sus, intrerupeti imediat tratamentul cu Ambroxol.

Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Nu utilizati Ambroxol dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A se utiliza in maxim 3 luni dupa prima deschidere a flaconului. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Cum se pastreaza Ambroxol

Nu utilizati Ambroxol AL dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original. A se utiliza in maxim 3 luni dupa prima deschidere a flaconului. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

Substanta activa este clorhidratul de ambroxol. Un ml picaturi orale, solutie contine clorhidrat de ambroxol 7,5 mg.

-Celelalte componente sunt: acid benzoic, metabisulfit de sodiu, propilenglicol, ciclamat de sodiu, sorbitol lichid (necristalizabil), acid citric monohidrat, hidroxid de sodiu, apa purificata.

Ambalaj

Ambroxol AL se prezinta sub forma de solutie limpede, incolora, fara miros, cu gust dulce-amar.

Este disponibil in cutii cu un flacon din sticla bruna a 50 ml sau 100 ml picaturi orale, solutie si o masura dozatoare din polipropilena, gradata la 1, 1,5, 2, 3, 4, 5 si 6 ml.

Fabricant

Aliud Pharma GmbH & Co. KG

Gottlieb-Daimler-StraPe 19, 89150 Laichingen, Germania

Acest prospect a fost aprobat in Iulie 2010

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
  • Cele mai eficiente solutii naturale care te scapa de acnee si de pistrui Cele mai eficiente solutii naturale...

    Pistruii si cosurile provocate de acnee te impiedica sa ai tenul pe care ti-l doresti? Pentru a putea ameliora aceste probleme, avem la indemana solutii eficiente si ieftine din natura, la care putem apela oricand. Pistruii apar atunci cand productia de melanina,...citeste mai mult

  • 4 solutii pentru un somn lung si odihnitor 4 solutii pentru un somn lung si...

    Generalitati Multi oameni sunt chinuiti de insomnii, de faptul ca indiferent de ora din noapte nu pot sa adoarma. Iata cateva solutii la cele mai frecvent intalnite tulburari de somn. Va treziti in mijlocul noptii, fara nici un motiv Multi oameni de toate...citeste mai mult

  • 10 solutii eficiente pentru combaterea congestiei nazale 10 solutii eficiente pentru...

    Generalitati Combaterea congestiei nazale devine o necesitate in sezonul rece, cand gripa si raceala afecteaza o buna parte a populatiei. Dificultatea de a respira poate fi indusa si de o alergie, cand membranele nazale se umfla din pricina vaselor de sange...citeste mai mult

  • 6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi 6 solutii anti-imbatranire...

    Generalitati In plina evolutie tehnologica si medicala, solutiile anti-imbatranire sunt tot mai numeroase si mai accesibile. Medicii dermatologi chiar incurajeaza utilizarea de produse si metode care pot intarzia aparitia semnelor premature de imbatranire si chiar...citeste mai mult

Comunitate

  • ambroxol 30mg

    Se poate administra AMBROXOL 30mg-la copil de 5 ani daca are tusa productiva si daca se poate cate zile trebuie administrate?

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter