Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Acid nicotinic, comprimate

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Acid nicotinic, comprimate

Ce este Acid nicotinic si pentru ce se utilizeaza

Indicatii
Pentru actiunea vasodilatatoare se prescrie, cu eficienta modesta, in tulburari circulatorii cerebrale, ateroscleroza cerebrala, ramolisment, tulburari circulatorii la hipertensivi, tulburari circulatorii retiniene (spasme, embolie, tromboza a venei centrale a retinei, retinite angiospastice), tulburari circulatorii sfera ORL (ameteli, sindrom Meniere, migrene), tulburari circulatorii periferice (arterite, sindromul raynaud, degeraturi). Hiperlipoproteinemii de tip II a si b, III, IV, V. Deoarece este greu tolerat, se recomanda numai in cazurile in care celelalte hipolipemiante sunt inactive sau produc efecte adverse.

Mod de administrare

Pe cale orala, doza de 50-500 mg de 2-3 ori pe zi la mese, dizolvate in apa, pentru actiune vasodilatatoare.
Pentru a reduce la minimum efectele adverse, se incepe cu doze mici si se cresc gradat:3 g/zi, la mese, in 3-4 prize, pentru actiune hipolipemianta.

Atentionari si precautii

Contraindicatii
Hemoragii recente, insuficienta cardiaca, infarct miocardic, ulcer gastroduodenal.
Se administreaza cu prudenta sau se evita in primul trimestru de sarcina.

Precautii
Atentie la asocierea cu vasodilatatoare si hipotensive (risc de scadere tensionala marcata).

Interactiuni medicamentoase

Se recomanda precautie la administrarea concomitenta cu remedii hipotensive, acid acetilsalicilic, anticoagulante din cauza posibilitatii de interactiune cu aceste remedii.

Potenteaza efectul fibrinoliticelor, spasmoliticeor, glicozidelor cardiace, actiunea hepatotoxica a alcoolului.

La administrarea concomitenta cu hipolipidemiante din alte grupe este posibila majorarea riscului de dezvoltare a efectelor toxice.

Reduce absorbtia sechestrantilor acizilor biiari (este necesara respectarea unui interval de 1,5-2 ore intre administrari); diminueaza efectul hipoglicemic al remediilor antidiabetice.

Acidul nicotinic reduce toxicitatea neomicinei şi previne reducerea concentratiei de colesterol si HDL induse de neomicina.

Sarcina si alaptarea

In timpul sarcinii si in perioada de alaptare medicamentul se administreaza cu precautie. Adminstrarea dozelor mari este contraindicata.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Uneori congestia fetei, senzatie de caldura, tahicardie, tremor, ocazional urticarie, prurit, nervozitate, anorexie, greata si voma, epigastralgii, diaree, colici abdominale, activarea ulcerului; dozele mari pot provoca hipotensiune arteriala, cresterea transaminazelor si fosfatazei alcaline, hiperuricemie, micsorarea tolerantei la glucoza (indeosebi pentru tratamentul prelungit).

Cum se pastreaza Acid nicotinic

A se pastra la loc uscat, ferit de lumina, la temperatura sub 25 grade Celsius.

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie
Comprimate a 100 mg acid nicotinic.

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Guta - cauze, simptome, tratament

  Ce este guta Guta este o forma de artrita (inflamatia articulatiilor), caracterizata prin episoade dureroase secundare inflamatiei articulatiilor. Boala este caracterizata prin durere, edem, roseata si caldura locala (inflamatie) precum si prin impotenta...citeste mai mult

 • Fitoterapia hiperglicemiilor

  Generalitati Frecventa tot mai mare a hiperglicemiilor de diferite etiologii a determinat reorientarea multor medici spre fitoterapie Ce sunt hiperglicemiile? Intrebare simpla cu raspuns cunoscut de orice pacient avizat. Concentratia normala a...citeste mai mult

 • Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007

  Ordin nr. 1069 din 19/06/2007 pentru aprobarea Normelor privind suplimentele alimentare Avand in vedere prevederile ARTICOLUL 20 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,...citeste mai mult

 • Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol

  Generalitati Un nivel normal al colesterolului este una dintre cele mai bune cai pentru protejarea de infarct miocardic si accident vascular cerebral. O substanta asemanatoare grasimii ce se gaseste in sange, numita colesterol, poate determina crearea unor depozite la...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

 • Să fie sevraj, sau altceva ?

  Vă salut și vă mulțumesc anticipat pentru răspuns! Eu, de meserie muzicant, 38 ani, o viață destul de haotică, dar fără abuzuri(alcool) În ultimii ani am făcut și ceva sală, pentru că din 2014 m-am lăsat de fumat clasic, și am început să fumez electronice (aveam o firmă...

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter