Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Acc, capsule

Publicat la data de: 07 Mai 2009 | Actualizat la data de: 16 Aprilie 2021

Informatii prospect Acc, capsule

 • substanta activa: acetilcisteina,
 • recomandat in: bronsita acuta, bronsita astmatiforma, astm bronsic, afectiunilor respiratorii,
 • actiune terapeutica: faciliteaza tusea şi expectoratia secretiilor in cazul afectiunilor respiratorii

Ce este Acc capsule si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Afectiuni ale cailor respiratorii.

In pneumologie: Forme acute si cronice ale afectiunilor respiratorii, in mod deosebit in bronsitele acute sii cronice, bronsiectazii (largirea ramurilor bronhiale), bronsita astmatiforma, bronsiolita (inflamatia cailor bronsice mici), mucoviscidoza (afectiune metabolica genetica).

In ORL: Laringite, sinuzite acute si cronice, otita medie cu supuratii.

Mod de administrare

Daca nu exista alta indicatie se recomanda urmatoarea administrare a acetilcisteinei de 200 mg:
- adulti si tineri peste 14 ani: de trei ori pe zi cate o capsula de ACC 200.
- copii intre 6-14 ani: de doua ori pe zi cate o capsula de ACC 200.
- copii intre 2-5 ani: o data pe zi o capsula de ACC 200, mai ales seara. La pacienti cu mucoviscidoza, cu predispozitie pentru bronsite si cu greutatepeste 30 kg se poate mari doza pana la 800 mg.

Modul si durata tratamentului: Capsulele se administreaza ca atare cu lichide dupa mese. Durata tratamentului se va stabili individual. In bronsitele cronice si mucoviscidoza se va face un tratament de lunga durata pentru a realiza o profilaxie a infectiilor.

Atentie! Efectul secretolitic alacetilcisteinei se potenteaza cu lichide. Medicamentul nu trebuie utilizat dupa termenul de expirare inscriptionat pe ambalaj. Medicametul trebuie pastrat in locuri care nu sunt la indemana copiilor

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati ACC in cazul in care sunteti hipersensibil (alergic) la acetilcisteina sau la oricare dintre celelalte componente ale ACC.

Datorita cantitatii mari de substanta activa acetilcisteina nu trebuie utilizata la copiii cu varsta sub 2 ani. Aveti grija deosebita cand utilizati ACC

Reactiile adverse cutanate cum sunt sindromul Stevens-Johnson si sindromul Lyell s-au raportat foarte rar in asociere cu acetilcisteina. Daca apar modificari cutanate sau mucoase noi, trebuie sa va adresati fara intarziere unui medic si administrarea acetilcisteinei trebuie intrerupta.

Se recomanda prudenta daca acetilcisteina se utilizeaza in astmul bronsic sau la pacientii cu ulcere evidentiate anamnestic.

Se recomanda prudenta la pacientii cu intoleranta la histamina. Trebuie evitata administrarea acestilcisteinei la pacientii la care este afectat metabolismul histaminei deoarece poate determina simptome de intoleranta (de exemplu cefalee, rinita vasomotorie, prurit).

Interactiuni medicamentoase

Actiunea unor medicamente poate fi influentata prin utilizarea concomitenta a altora. De aceea intrebati medicul dvs. in cazul in care folositi permanent alte medicamente sau le-ati folosit de curand, sau daca doriti sa le folositi concomitent cu acest preparat. Medicul dvs. va poate spune daca in aceste conditii pot aparea efecte secundare sau trebuie luate anumite masuri ca de ex.: daca este necesara stabilirea unei alte doze in administrarea pentru acest medicament.

Urmatoarele interactiuni intre preparatul prezentat si altele trebuie luate in considerare: La utilizarea concomitenta a acetilcisteinei cu antitusive se poate ajunge la o oprire a secretiei datorita unui reflex de tuse redus, incat indicatia pentru aceasta combinatie este deosebit de prudenta. Administrarea de clorhidrat de tetraciclina (nu numai doxicilina) trebuie facuta separat sau cel putin la distanta de doua ore de la administrare.

Efectul vasodilatator si de influenta asupra agregarii plachetare la administrare concomitenta cu nitroglicerina a fost de asemenea semnalat, dar neelucidat clinic.

Sarcina si alaptarea

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari, inainte de a lua orice medicament.

Nu exista experienta suficienta referitoare la utilizarea acetilcisteinei pe parcursul sarcinii sau alaptarii.

Studiile la animale (iepure, sobolan) nu au evidentiat niciun efect teratogen al substantei.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Acetilcisteina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Efectele adverse sunt legate de utilizarea temporara a acetilcisteinei, dar care nu trebuie sa apara la fiecare pacient, sunt enumerate mai jos:

Rareori pot aparea inflamatii ale mucoasei bucale (stomatite), cefalee si zgomote in urechi (tinitus). In rapoarte izolate se semnaleaza dupa administrarea de acetilcisteina reactii alergice ca de exemplu: mancarime, urticarii, exanteme, sufocare (spasm bronsic), tahicardie si scaderea tensiunii. Cazurile izolate de spasm bronsic se refera in special la pacienti cu sistem bronsic hiperactiv la astm bronsic, acele numite "hiper-responder" (hipersensibilitate fata de diferiti agenti).

In afara de acestea s-au semnalat cazuri de sangerari in legatura cu administrarea de acetilcisteina in special in cadrul reactiilor de hipersensibilitate. De asemenea s-a semnalat o diminuare a agregarii plachetare in prezenta acetilcisteinei, cu toate ca nu se poate demonstra clinic.

Datorita continutului in p-hidroxibenzoat de metil si p-hidroxibenzoat de propil, poate provoca reactii alergice chiar intarziate.

La primele semne ale unei reactii de hipersensibilitate ACC capsule nu mai trebuie folosit. Va rugam sa va adresati medicului in acest caz.

Daca vreuna din reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Cum se pastreaza ACC

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor. A se pastra la temperaturi sub 25 grade C, in ambalajul original. Nu utilizati ACC dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Ce contine ACC - Substanta activa este acetilcisteina. O capsula contine acetilcisteina 200 mg. - Celelalte compenente sunt: continutul capsulei: manitol, dioxid de siliciu coloidal anhidru, acid stearic; capsula: gelatina, dioxid de titan.

Cum arata ACC si continutul ambalajului
Capsulele de ACC sunt opace, de culoare alba. Cutie cu 2 blistere a cate 10 capsule.

Fabricantul
Salutas Pharma GmbH, Germania

Atentie

Nu se recomanda administrarea de medicamente fara consult medical.

Cititi online prospectele medicamentelor, pentru a va informa asupra indicatiilor, modului de utilizare sau reactiilor adverse.

Citeste si

Arhiva
 • Capsula endoscopica - generalitati, utilizare, pregatire

  Generalitati Capsula endoscopica este una din cele mai performante metode imagistice care se refera la o relativa invaziune,desi comparativ cu toate metodele cunoscute este de o acuratete si detaliere mult sporita fata de celelalte metode. Metodele imagistice...citeste mai mult

 • Diferenta dintre cafeaua clasica si cea din capsule

  Consumul de cafea Servirea cafelei nu reprezinta doar un simplu obicei, unele persoane facand din acesta chiar un adevarat ritual ce nu trebuie ratat. Astfel, cafeaua poate fi servita sub diferite forme, mai slaba sau mai puternica, fiecare persoana avand propriile...citeste mai mult

 • Opiu

  Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si...citeste mai mult

 • Otoscleroza

  Generalitati Otoscleroza reprezinta o crestere osoasa anormala localizata in urechea medie, ce poate duce la hipoacuzie si in final la pierderea completa a auzului. Este o boala cu componenta genetica ce afecteaza metabolismul osos si afecteaza predominant capsula...citeste mai mult

Gasesti in Comunitate

 • Aerosolii cu acc la bebelusi pot cauza convulsii?

  in urma unui tratament cu aerosoli la un bebelus de 3 luni acesta a facut convulsii o data pe zi patru zile consecutiv. Aerosolul continea ACC. E posibil sa aiba legatura convulsia cu tratamentul cu ACC? Febra nu a facut.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Clasificarea ATC

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter