importanta micului dejun
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic
Generalitati Cand va treziti dimineata, aveti pofta sa serviti un mic dejun gustos si sanatos? O veche zicala spune sa mancati la micul dejun ca un rege si la cina ca un cersator. Adevarul este ca majoritatea oamenilor nu prea mananca un mic dejun adecvat si in nici un caz un mic dejun copios. Masa servita dimineata are rolul de a oferi energie pentru intreaga zi. Un mic dejun ar trebui sa contina cereale integrale, alimente bogate in calciu, proteine si fructe bogate in vitamine si minerale. importanta micului dejun "Micul dejun este extrem de important pentru ca ne sustine energia din prima parte a zilei si evitam sa avem mici gustari mai mult sau mai putin constiente. Indicate sunt alimentele care contin proteina pentru ca e mentin satietatea de care avem nevoie. Ouale, branza, carnea rece ramasa de la o masa anterioara, iaurt alaturi de legume proaspete reprezinta masa ideala. Incercati sa evitati sa consumati doar carhohidrati simpli (ex. cereale de mic dejun, dulciuri,... [continuare]
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este sindromul metabolic? Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata. Cum se manifesta? In trecut, micul dejun era considerat cea mai importanta masa a zilei in ceea ce priveste sanatatea metabolica a organismului si ritmul circadian. Pe masura ce stilul de viata modern se indeparteaza de mesele obisnuite si de convingerile anterioare, eliminarea micului dejun este un model alimentar tot mai des intalnit in societatea actuala, al carei amploare creste considerabil de la an la an. Conform Institutului National al Inimii, Plamanilor, Sangelui, lider in ceea ce priveste cercetarea bolilor cardiovasculare, pulmonare si a tulburarilor de somn, sindromul metabolic reprezinta un termen umbrela ce se caracterizeaza prin prezenta a cel putin 3 din 5 afectiuni, precum: - obezitate... [continuare]
Stil de viata sanatos Stilul de viata sanatos este definit altfel in ochii fiecarei persoane. Astfel, fiecare persoana acorda un anumit nivel de importanta stilului de viata, in functie de dorinte si nevoi. Totusi, exista cateva caractere definitorii ale sanatatii, care dau cateva beneficii general valabile. Beneficiile stilului de viata sanatos 1. Preventia bolilor Obiceiurile sanatoase reduc semnificativ riscurile multor afectiuni, a multor organe si sisteme, inclusiv a bolilor cu istoric familia. Diabetul zaharat, afectiunile cardiovasculare, cancerul, afectiunile gastro-intestinale sunt doar cateva categorii de boli ce pot fi prevenite prin stilul de viata. 2. Ajuta economia Consultul regulat la medic, anual sau bianual, pentru analize de rutina, este mereu recomandat. Totusi, cu cat o persoana este mai sanatoasa, cu atat mai putin necesare sunt vizitele la medic, in special la medicii de specialitate. Prin consulturi rare si administrare rara de medicamente,... [continuare]
Indicele glicemic si importanta lui asupra sanatatii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Carbohidrati buni, carbohidrati mai putin buni. Index glicemic scazut, index glicemic ridicat. Am auzit de el, dar poate tot nu este clar. Ce este indexul glicemic? La ce serveste el? Este oare doar un element de ajutor in managementul diabetului sau ne poate fi de folos si daca dorim sa pierdem in greutate? Nu toti carbohidratii pe care ii consumam zilnic sunt produsi la fel, nu au o structura si nici o provenienta identica. Pe cat sunt de diferiti, pe atat influenteaza, la randul lor, in moduri variate organismul. Indexul glicemic reprezinta de fapt o metoda de evaluare a impactului pe care carbohidratii il au asupra starii generale de sanatate, prin prisma influentei exercitate asupra glicemiei. Carbohidratii care sunt metabolizati rapid in procesul digestiei si care elibereaza rapid glucoza in sange au un index glicemic ridicat. Carbohidratii care se degradeaza lent, eliberarea glucozei in sange fiind si ea inceata si tardiva dupa masa, au un index... [continuare]
Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Calciul este un element chimic, esential pentru organismele vii, inclusiv pentru populatia umana. Simbolul chimic al calciului este Ca. Acesta se gaseste in mai multe alimente. Avem nevoie sa consumam o anumita cantitate de calciu pentru a construi si mentine oasele puternice si sanatoase si pentru comunicarea intre creier si diferite parti ale corpului. Conform unor studii, se spune ca cea mai mare cantitate de calciu se gaseste in corpul uman, mai mult decat in oricare alt mineral. Calciul continua sa intareasca oasele oamenilor pana cand acestia ajung la varsta de 20-25 de ani sau atunci cand acestia ajung la greutatea lor maxima. Dupa aceasta varsta, elementul ajuta la intretinerea oaselor, precum si la incetinirea pierderii densitatii osoase, care este o parte naturala a procesului de imbatranire. Persoanele al caror aport de calciu este inadecvat inainte de varsta de 20-25 de ani prezinta un risc considerabil mai mare de a dezvolta mai tarziu in viata... [continuare]
Importanta micului-dejun pentru copilul tau
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Uneori, copiii sar peste micul-dejun pentru ca dorm pana mai tarziu sau chiar pentru ca isi doresc sa slabeasca. Ceea ce trebuie sa stii si sa ii explici si copilului tau, este ca cei care sar peste micul-dejun au o tedinta de ingrasare, pentru ca sunt tentati sa consume mai multe calorii de-a lungul zilei. Nu sari peste micul-dejun! Micul-dejun este o sursa importanta de calorii, fibre si fier si nu poate fi suplinit de nicio masa a zilei. Copiii refuza adesea micul dejun pe motiv ca nu le este foame. Chiar si asa, nu-ti lasa micutul sa plece nemancat. Oricat de putin conteaza! Copiii nu au nevoie de un mic-dejun copios pentru un inceput bun de zi. O optiune sanatoasa pentru atunci cand motiveaza ca nu ii este foame este sa faceti cateva exercitii fizice impreuna, pentru a-i spori apetitul: dansati, sariti, faceti genuflexiuni. Va avea astfel si un plus de energie pe parcursu [continuare]
Idei de mic dejun pentru persoanele care nu pot manca dimineata
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca obisnuiti sa sariti peste micul dejun, inseamna ca nu cunoasteti importanta acestei mese extrem de importante din zi. Alimentele consumate dimineata cresc rata metabolica (viteza cu care organismul arde calorii) si furnizeaza energia necesara corpului pentru a functiona in mod optim in tot restul zilei. In cazul in care va numarati printre persoanele care nu pot manca dimineata, cateva idei de preparate pentru un mic dejun atractiv pot fi de folos in dezvoltarea acestui obicei foarte sanatos. Consecintele saltului peste micul dejun Atunci cand decideti sa sariti peste micul dejun, dintr-un motiv sau altul, organismul nu mai poate procesa alimentele de la urmatoarea masa la fel de rapid, incercand sa retina cat mai multi nutrienti din hrana. Iar din moment ce nu a primit combustibilul de care avea nevoie la inceputul zilei, corpul nu se va grabi sa arda caloriile ingerate, ci va incerca mai degraba sa le stocheze sub forma de grasimi. Studiile de... [continuare]
Ce sa consumati la micul dejun pentru intarirea imunitatii organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O cale excelenta prin care va puteti feri de gripa si raceala in sezonul rece, prin intarirea imunitatii organismului, este sa consumati la micul dejun alimente cu efect imunostimulator. Hrana consumata in prima parte a zilei asigura aportul de nutrienti esentiali, care energizeaza si contribuie in mod definitoriu la functionalitatea sistemelor organice. Micul dejun si sistemul imunitar Mai multe studii efectuate de Universitatea Cardiff din Wales, Marea Britanie, au descoperit ca micul dejun poate fi o metoda de prevenire eficienta a gripei si racelii. Persoanele care respecta prima masa masa a zilei sunt mai putin susceptibile infectiilor tractului respirator, spun cercetatorii englezi. Un studiu efectuat pe un esantion de 100 de studenti rugati sa tina un jurnal al nutritiei si starii de sanatate arata ca participantii care s-au imbolnavit cel putin o data de o afectiune respiratorie in timpul celor 10 saptamani de studiu, sunt si cei care nu iau in mod... [continuare]
10 idei de mic dejun care sfideaza senzatia de foame
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Hrana pe care organismul o primeste in prima parte a zilei are o importanta deosebita pentru buna sa functionare, nivelul de energie de care dispune si prevenirea senzatiei de foame pe tot parcursul zilei. Un mic dejun valoros din punct de vedere nutritiv este cheia unei siluete perfecte si a unei stari de sanatate depline. Urmatoarele idei de preparate pentru micul dejun va ajuta sa consumati cu placere prima masa a zilei, dar si cu folos pentru o viata lunga, lipsita de boli. Ce inseamna un mic dejun sanatos Mancatul pe graba a unui covrig de la patiserie nu reprezinta un mic dejun sanatos. Studiile oamenilor de stiinta au demonstrat in repetate randuri ca persoanele care nu sar peste prima masa a zilei si care consuma alimentele potrivite, reusesc sa slabeasca si sa isi mentina greutatea optima de-a lungul timpului. Secretul este sa faceti alegeri istete, cu atat mai mult cu cat aveti foarte multe optiuni nutritionale excelente, recomandate de... [continuare]
De ce este micul dejun cea mai importanta masa a zilei
Autor: SfatulMedicului
Micul dejun este considerat masa cea mai importanta a zilei, pentru ca trebuie sa iti asigure energia necesara pentru intreaga zi. Acesta este principala rezerva de minerale, vitamine si nutrienti de care ai nevoie pe tot parcursul zilei, astfel incat sa nu te simti lipsit de vlaga si energie. Iar beneficiile pe care le aduce micul dejun asupra sanatatii nu se opresc aici. Momentul ideal pentru a lua micul dejun este la cel putin 30 de minute de la trezire, pentru ca organismul este pregatit sa absoarba vitaminele si mineralele continute in alimentele servite la masa de dimineata. Alimente ideale cu care sa iti incepi ziua Este importanta nu numai ora la care iei aceasta masa, ci si ceea ce mananci, astfel incat organismului tau sa nu ii lipseasca nimic. Indicat este sa ai un mic dejun cat mai variat. Acesta poate sa contina cereale integrale, pentru ca sunt o sursa ideala de vitamine, acizi grasi omega-3, acid folic, fibre, potasiu si magneziu. Un iaurt este mereu indicat,... [continuare]
Ce poti sa prepari pentru micul dejun rapid si sanatos
Autor: SfatulMedicului
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, deoarece iti da energia necesara desfasurarii activitatilor obisnuite, pana spre jumatatea zilei. Micul dejun trebuie sa contina un aport echilibrat de proteine, grasimi sanatoase si glucide. Saritul peste micul dejun iti incetineste metabolismul si te face sa te simti lipsit de vlaga si demotivat. Cand esti pe fuga dimineata si nu ai timp sa-ti prepari un mic dejun pe cinste, poti sa alegi unul dintre meniurile prezentate mai jos. Sunt foarte usor si rapid de preparat si bogate in nutrienti. Iaurt cu fulgi de ovaz, seminte crude de dovlec si stafide Iaurtul este considerat un aliment minune, care contribuie la longevitatea organismului. El iti ofera o doza optima de calciu, grasimi benefice si glucide. Adauga in iaurt doua, trei linguri de fulgi de ovaz marunti, acestia contin foarte multe proteine. Consumul de ovaz este indicat in special celor care obisnuiesc sa mearga la sala. Pentru un aport marit de antioxidanti,... [continuare]
Cele mai bune alimente pentru micul-dejun
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor sunt de parere ca micul-dejun este cea mai importanta masa a zilei pentru ca iti asigura energia necesara pentru intreaga zi, stimuland metabolismul. Cu toate acestea, alimentele populare care se consuma la micul-dejun, precum gogosile, produsele de patiserie si clatitele, sunt bogate in grasimi saturate si zahar si contin putine proteine sau fibre. Un mic-dejun sanatos este unul care contine alimente nutritive care ofera energie si satietate, ce ajuta la prevenirea exceselor alimentare. In acest articol vor fi prezentate alimentele recomandate pentru micul-dejun. Fulgii de ovaz Fulgii de ovaz reprezinta o forta nutritiva. Contin beta-glucan, o fibra care ajuta la senzatia de satietate pe o perioada mai lunga de timp si scade nivelul colesterolului din sange. Fulgii de ovaz sunt bogati in antioxidanti, acizi grasi Omega-3, folati si potasiu. Un studiu a aratat ca persoanele care au consumat fulgi de ovaz la micul-dejun s-au simtit... [continuare]
Idei pentru un mic-dejun sanatos si consistent
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O zi productiva incepe intotdeauna cu un mic-dejun sanatos! Micul-dejun este considerat, pe buna dreptate, cea mai importanta masa, intrucat iti asigura energia necesara de care ai nevoie pe tot parcursul zilei. Masa de dimineata reface nivelul de glucoza si asigura aportul de substante nutritive de care organismul are nevoie pe durata intregii zile, pentru o buna functionare. Este foarte important, insa, sa alegem cu grija alimentele pe care sa le consumam la micul-dejun. Nutritionistii recomanda produse cu o valoare energetica ridicata, bogate in fibre, proteine si carbohidrati, care sa asigure energie si sa stimuleze metabolismul dupa orele de somn. Din pacate, multi dintre noi sarim peste micul-dejun, iar acest lucru se intampla, in mare parte, din lipsa de timp. Nutritionistii trag, insa, un semnal de alarma si ne sfatuiesc sa nu ignoram importanta mesei de dimineata. De ce nu este bine sa omiti micul-dejun? Cand este compus din alimentele potrivite,... [continuare]
Ce se intampla in organism atunci cand sarim peste micul dejun?
Autor: SfatulMedicului
Ce este mic dejunul? Micul dejun este considerat de mult timp cea mai importanta masa a zilei. Numeroase campanii de sanatate publica si recomandari nutritionale au pus accent pe rolul sau in mentinerea unui stil de viata echilibrat. Totusi, realitatea arata ca tot mai multi oameni aleg sa sara peste aceasta masa, fie din lipsa de timp, fie din dorinta de a reduce aportul caloric. Intrebarea care apare este: ce se intampla cu organismul nostru atunci cand micul dejun este neglijat? Raspunsul este complex si depinde atat de contextul individual, cat si de frecventa acestui obicei. Rolul micului dejun Dupa o perioada de repaus alimentar de 8-10 ore, organismul are nevoie de energie pentru a-si relua functiile la capacitate maxima. Micul dejun reface rezervele de glucoza, principala sursa de energie pentru creier si muschi. In plus, el contribuie la stabilizarea nivelului de zahar din sange, la mentinerea unei greutati corporale sanatoase si la asigurarea unei bune... [continuare]
4 alternative inteligente pentru micul dejun
Autor: SfatulMedicului
Ce trebuie sa contina un mic dejun? Micul dejun poate fi considerata una din cele mai importante mese ale zilei. Studiile au demonstrat ca persoanele care iau micul dejun isi mentin silueta mai usor decat cele care nu o fac. Fenomenul este explicat prin faptul ca metabolismul este stimulat, iar foamea este tinuta sub control. Pentru un mic dejun sanatos, trebuie luate in considerare cateva sfaturi esentiale. Nivel ridicat de fibre Digerarea lenta a fibrelor, ajuta la instalarea rapida a senzatiei de satietate pentru o perioada mai indelungata de timp, implicand putine calorii. S-a demonstrat ca fulgii de ovaz, care au un nivel ridicat de fibre, pot contribui la scaderea in greutate, imbunatatesc nivelul colesterolului, reduc inflamatia si lupta impotriva hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat de tip 2. Pentru cei care iau micul dejun in graba, o combinatie de dulcea [continuare]
Pierderea in greutate: importanta servirii micului-dejun
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ce se recomanda la micul dejun - cafea? Dimineata majoritatea oamenilor abia arunca o privire in bucatarie. In general se considera ca pregatirea micului-dejun necesita un timp pretios. Exista dovezi suficiente ca datorita consumarii micului-dejun in fiecare zi se pierde o parte importanta a greutatii corporale. Oamenii omit micul-dejun crezand ca reduc consumul de calorii, dar pe parcursul zilei, la amiaza sau pranz, acestia sunt infometati. Aceste persoane isi inlocuiesc caloriile in timpul zilei in mod incostient rontaind intre pranz si cina, determinandu-si astfel singuri nereusita. Beneficiile micului dejun Consumarea micului-dejun este un obicei zilnic al persoanelor cu "scadere in greutate", aceste persoane mentinandu-si greutatea dupa pierderi in greutate de cate 15 kg sau chiar mai mult pentru cel putin un an si chiar mai mult, pana la 6 ani. Cam 78% din aceste persoane au confirmat ca iau micul-dejun zilnic si aproape 90% au raportat ca iau... [continuare]
Alegerile de la micul-dejun si scaderea in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati A manca dimineata este un obicei sanatos, in general, dar mai ales daca incercati sa va mentineti greutatea corporala. Cercetarile arata ca persoanele care iau micul-dejun regulat, tind sa fie mai slabe, iar cei care urmeaza diete de slabit si consuma micul-dejun reusesc sa piarda mai multe kilograme. In plus, cei care mananca de obicei micul-dejun, aduc organismului un aport mai mare de fibre, calciu, vitaminele A si C, riboflavina, zinc si fier - mai putine grasimi si colesterol alimentar. Acest lucru este explicabil prin faptul ca la micul dejun se consuma in special cereale, care sunt fortificate cu vitamine, minerale si fructe si, sunt in mod natural bogate in substante nutritive. Formati acest obicei [continuare]
De ce este micul dejun atat de important pentru sanatate si silueta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Micul dejun este numit, pe buna dreptate, cea mai importanta masa a zilei. Organismul are nevoie de nutrienti pentru a functiona in mod corect si pentru a se mentine in forma, iar privarea acestuia de hrana la inceputul zilei inseamna inducerea unor disfunctionalitati la nivel organic. Sanatatea si silueta au nevoie de un mic dejun echilibrat si nutritiv. Senzatia de foame care apare la jumatatea zilei, in lipsa mesei de dimineata, conduce intotdeauna la excese alimentare si la ingrasare. Kilogramele in plus si alti factori implicati in privarea organismului de micul dejun aduc prejudicii importante starii de sanatate in general. Consecintele renuntarii la micul dejun Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul cercetarilor efectuate de-a lungul timpului, ca renuntarea la micul dejun este asociata cu numeroase riscuri pentru sanatate, de la hipertensiunea arteriala, pana la obezitate si nivel ridicat de colesterol in sange. Interesant este faptul ca... [continuare]
Am inteles ca micul dejun e important si nu prea l-am luat in seama pana acu dar vreau de acum incolo. am o problema. micul dejun se ia dimineata. dimineata inseamna orele 7-10 aprox sau dimineata e cand se trezeste fiecare, ca eu ma trezesc pe la 12-1. va rog doar daca stiti cu siguranta sa spuneti, nu banuieli personale. va multumesc [continuare]
Am o mica... problema. Nu pot manca dimineata, simt o anumita "greata" in fiecare dimineata, si nu pot manca absolut nimica, trebuie sa merg la scoala, dar de fiecare data pe stomacul gol Obisnuiesc in fiecare dimineata sa-mi aduca mama cate o cana de capucino sa ma trezeasca, dar nici asta nu o mai pot bea. Grata imi trece dupa 1-2 ore maxim. De asemenea simt de parca as putea vomita chiar si cand ma spal dimineata pe dinti. Ar trebui sa ma ingrijorez? sau inca se intampla schimbari hormonale in corpul meu (=18 ani). [continuare]
Generalitati Calciul este cel mai abundent mineral din organismul uman, cu functii structurale atat de importante incat daca rezervele sale s-ar pierde in intregime, corpul s-ar reduce la o masa tisulara lipsita complet de forma si consistenta. Acest lucru se datoreaza prezentei calciului in structurile ce determina arhitectura corpului, cum ar fi scheletul, cartilajele, dintii. Mai precis, 99% din calciul total este stocat in aceste structuri dure, restul de 1% distribuindu-se in celulele nervoase, sange, precum si in alte structuri tisulare importante. Calciul este un macromineral de care omul are nevoie in permanenta. In trecut specialistii considerau ca dieta trebuie fortificata cu calciu doar pana in jurul varstei de 20-30 de ani, insa studii recente au demonstrat ca necesarul de calciu se mentine crescut pe tot parcursul vietii, in special in cazul femeilor tinere, care alapteaza, sau in cazul celor care intra la menopauza. Acesta este unul din motivele pentru care este... [continuare]
Generalitati Apa joaca mai multe roluri in cadrul organismului. Apa face parte din majoritatea celulelor corpului (cu exceptia celor de grasime), acopera si lubrifiaza articulatiile si creierul. Aceasta transporta substantele nutritive si deseurile, departe de celulele corpului. Ajuta la reglarea temperaturii corpului, prin redistribuirea caldurii de la tesuturile active la piele si raceste organismul prin transpiratie. Apa este principalul constituent al corpului uman: in mod normal 60% din greutatea corpului unui barbat adult si aproximativ 50-55% din greutatea unei femei aflate la maturitate. Muschii si creierul sunt compuse aproximativ 75% din apa, sangele si rinichii - in jur de 81%, ficatul aproximativ 71%, oasele in jur de 22%, iar din tesutul adipos aproximativ 20% reprezinta apa. De ce este atat de important sa fiti hidratati? Corpul depinde de apa pentru a supravietui. Stiati ca apa reprezinta mai mult de jumatate din greutatea corpului dumneavoastra? Fiecare... [continuare]
Cat de importanta este hidratarea pe canicula
Autor: SfatulMedicului
Vara, mai mult ca oricand, trebuie sa avem grija sa ne hidratam suficient, astfel incat tesuturile, celulele si organele corpului sa nu aiba de suferit. Organismul foloseste apa pentru nenumarate functii, printre care reglarea temperaturii corpului si a tensiunii, pentru buna functionare a creierului, dar si pentru transportul oxigenului la celule. Un aport suficient de apa este, totodata, esential pentru buna functionare a rinichilor. Apa reprezinta mai mult decat jumatate din greutatea unei persoane. Pierdem insa din aceasta cand respiram, cand transpiram, cand folosim toaleta, iar cand zilele sunt foarte calduroase, pierderile sunt si mai mari. De aceea, trebuie sa ne asiguram ca apa pierduta este inlocuita, astfel incat sa nu ajungem sa suferim de deshidratare, care ne poate crea serioase probleme de sanatate. Cum stii ca esti deshidratat Hidratarea insuficienta incetineste procesul digestiv, dar duce si la aparitia [continuare]
Importanta administrarii probioticelor in perioada tratamentului cu antibiotic
Autor: SfatulMedicului
In perioadele in care ne aflam sub tratament cu antibiotic ne putem confrunta cu un dezechilibru la nivelul florei intestinale, bucale sau vaginale, manifestat prin efecte secundare precum diaree, afte sau candidoza. Cu toate acestea, studiile demonstreaza ca aceste riscuri pot fi reduse considerabil prin administrarea probioticelor in perioada tratamentului cu antibiotic. Antibioticul nu face diferenta intre bacteriile care au produs infectia si cele benefice organismului, astfel incat distruge ambele categorii. Pentru a stopa efectele negative ale antibioticului asupra acestor bacterii necesare organismului este esential ca tratamentul cu probiotice sa se produca simultan cu administarea antibioticului, si nu ulterior. Efectele secundare al antibioticelor pot aparea imediat dupa tratamentul cu aceste medicamente sau poate afecta organismul pe termen lung. Efectele adverse ale antibioticelor pot fi: diaree, crampe abdominale, candida, nivel scazut al energiei Aceste... [continuare]
13 trucuri pentru a ne stapani pofta de dulciuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Simti nevoia sa mananci ceva dulce la nici doua ore dupa micul dejun? Te trezesti ca te infrupti dintr-un baton de ciocolata fara sa iti dai seama? Simti nevoia sa bei o cola pentru a combate somnul care te pandeste dupa o masa de pranz indestulatoare? Iata cateva trucuri cu ajutorul carora sa iti poti stapani pofta de dulciuri, atunci cand aceasta iti da tarcoale. Daca simti nevoia sa mananci dulciuri la scurt timp dupa ce tocmai ai mancat o ciocolata sau o prajitura si acesta este motivul pentru care nu reusesti sa iti mentii silueta, ei bine, nu esti singura persoana in aceasta situatie: ingestia de zaharuri neacompaniate de proteine sau grasimi determina o revigorare a organismului, intrucat carbohidratii ofera multa energie, insa aceasta dispare foarte repede, facand loc unei senzatii imperioase de a manca dulciuri. Apare astfel un cerc vicios. Vestea buna este ca exista metode eficiente cu ajutorul carora sa iti poti controla pofta de dulciuri. De ce simtim... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter