Second opinion
O a doua opinie a medicului, in cazul afectiunilor grave, este impetuos necesara. In occident "second
opinion" realizata de un medic cu experianta este o etapa obligatorie in tratarea acestor tipuri de
afectiuni. Scopul unei astfel de etape este de a asigura un inalt grad de acuratete a diagnosticarii.
Fara un diagnostic corect, tratamentele pentru cancer (costisitoare si destul de distructive) se pot
dovedi ineficiente cu consecinte devastatoare pentru pacient atat fizic cat si emotional.
Exista centre renumite din strainatate (Austria, Turcia, Franta, Germania etc) care promoveaza ideea de second opinion, iar pacientii pot
sa beneficieze de cele mai bune tratamente pentru vindecarea cancerului. De multe ori pacientul primeste o confirmare a diagnosticului, iar planul de tratament poate fi facut si-n Romania daca are la dispozitie aceeasi aparatura.
Acelasi principiu este implementat de ceva vreme si-n Romania, astfel se poate apela la second opinie in oncologie si radiologie ("al doilea diagnostic") din partea unor medici de la cel mai renumit centru de oncologie din Austria (AKH Viena), medici renumiti pe plan mondial cu o bogata experienta in tratarea cancerului. Detalii aici
Pentru pacientii din provincie s-a implementat sistemul de telemedicina in oncologie, prin intermediul caruia pacientii primesc rapid si eficient un plan de tratament
Mai multe
Ce este cancerul
Cancerul este o afectiune generata de multiplicarea dezordonata a unei celule care a scapat de sub controlul mecanismelor de autoreglare ale organismului. Multiplicarea celulara poate duce la aparitia unei formatiuni nodulare, in cadrul tumorilor solide sau, in cazul afectiunilor maligne hematologice, la aparitia in circulatia sangvina a unui numar crescut sau foarte scazut a unor celule normale sau aparitia unor celule anormale, neadaptate la functia pe care ar trebui sa o inlocuiasca.
In cazul afectiunilor maligne hematologice, rezervorul de formare pentru celulele circulante este reprezentat de maduva osoasa din anumite segmente ale schelatului osos. Celulele maduvei osoase sunt celule multipotente, putandu-se diferentia in oricare dintre elementele sangvine circulante. Multiplicarea necontrolata a uneia dintre ele se poate manifesta prin cresterea numarului de celule circulante din seria respectiva si diminuarea semnificativa a celorlalte serii celulare. Ulterior poate apare cresterea in dimensiuni a ganglionilor limfatici prin incarcarea cu celule tumorale.
In cazul tumorilor solide, multiplicarea necontrolata duce initial la formarea unei formatiuni tumorale in organul de origine. Ulterior, in lipsa unui tratament de specialitate, celulele tumorale pot migra pe cale sangvina sau limfatica catre ganglionii limfatici sau alte organe, determinand aparitia metastazelor.
Mai multe
Tratamentul cancerului
Tratamentul cancerului presupune de cele mai multe ori o abordare extinsa, multidisciplinara, cuprinzand chimioterapia, radioterapia, chirurgia oncologica, fiecare avand rolul ei bine stabilit in functie de tipul cancerului, stadiu si afectiunile asociate ale pacientului.
Fiecare metoda prezentata are rolul si locul ei bine stabilit in protocoale dezvoltate de organisme mondiale de profil, asigurandu-se o actiune coordonata in vederea celor mai bune rezultate in tratamentul cancerului. Metodele de tratament folosite impotriva cancerului pot fi:
- curative (pot duce la vindecare doar prin administrarea lor izolata),
- adjuvante sau neoadjuvante (fac parte dintr-un protocol multidisciplinar care tinteste vindecarea)
- paliative (tintesc controlul unui simptom sau prelungirea vietii si o calitate cat mai buna a vietii).
Chimioterapia: este o metoda de tratament a cancerului, in care substantele cu rol antitumoral sunt distribuite la nivelul intregului organism, avand ca tinta impiedicarea replicarii celulelor tumorale in orice compartiment al corpului. Exista o multitudine de agenti chimioterapici, fiecare avand anumite indicatii de utilizare in functie de tipul tumorii si stadiul bolii.
Mai multe
Radioterapia externa: este o metoda de tratament locala a cancerului, avand efect antitumoral numai in segmentul pe care se administreaza. Foloseste diferite tipuri de radiatii (alpha, beta, epsilon, etc.), in urma interactiunii dintre particulele generate de aparatul de radioterapie (fotoni, electroni, protoni, ioni) si celulele tumorale rezultand leziuni letale la nivelul celulelor tumorale, ce vor duce la distrugerea acestora.
Radioterapia moderna foloseste tehnica de conturare tridimensionala 3D-CRT, IMRT, IGRT, VMAT, SRS si SRT (stereotaxia si radiochirurgia), cu ajutorul carora se pot trata cancere de la nivelul intregului organism.
Radioterapia IMRT este cea mai avansata tehnica de conturare conformationala si implementata pentru prima data in Romania in anul 2010. Mai multe
Chirurgia oncologica: are rolul de a indeparta fizic tesutul tumoral, atunci cand acesta este disponibil abordului chirurgical. Trebuie sa respecte anumite indicatii si protocoale de executie care sa asigure indepartarea tesutului tumoral in limite de siguranta oncologica, pastrand pe cat se poate functionalitatea organului afectat.
Mai multe
Brahiterapia: este o forma noua si revolutionara de tratament ce expune temporar tesutul afectat unor cantitati mari de radiatii. Efectul razelor se resimte numai pe o regiune foarte limitata. Astfel, incarcatura cu raze este puternic redusa pentru tesutul sanatos care se afla departe de sursa de raze. Brahiterapia se recomanda cancerului de plaman, cancerului de prostata, cancerul de san, tumorilor din sfera ORL, cancerului de esofag etc. Tratamentul este conditionat de tabloul clinic al bolii si poate fi combinat cu celelalte forme de terapie: interventia chirurgicala, radioterapia externa sau chimioterapia.
Stereotaxia (radiochirurgie): este un tratament non-invaziv folosit numai pentru tumori mici si care livreaza intr-o singura doza o concentratie ridicata de radiatii, evitand in acelasi timp tesutul sanatos. Exista 2 tipuri de tratament intre care se poate alege: iradierea cu o singura raza sau iradierea fractionata. Tratamentul se poate fractiona pentru diminuarea efectelor secundare, astfel incat doza totala de radiatii sa fie impartita in doza mai mici esalonate pe mai multe zile. In mod normal numarul de sedinte fata de radioterapia externa este de aproape 6 ori mai mica. In ciuda numelui sau, nu se fac incizii si nu este considerata o procedura chirurgicala. Acest tratament este folosit cu success in cazul tumorilor la creier, unde interventia chirurgicala si radioterapia nu se pot aplica.
Tratamentele conexe in managementul afectiunilor neoplazice tintesc asigurarea unui confort al pacientului, ameliorarea unor simptome cauzate de cancer sau a unor reactii adverse cauzate de tratamentele specifice. Sunt cuprinse tratamentul durerii, al infectiilor din cursul chimioterapiei, tratamentul greturilor si varsaturilor, controlul simptomelor cauzate de tumorile sau metastazele cerebrale, nutritia suportiva orala sau endovenoasa atunci cand pacientul nu isi poate asigura aportul nutritiv adecvat, tratamentul escarelor, insuficientei respiratorii sau de alt organ afectat de evolutia cancerului, etc.
Trebuie inteles faptul ca un pacient cu diagnosticul de cancer va necesita, de-a lungul evolutiei bolii, atentia deosebita a unei multitudini de specialisti in domeniul medical, cautand-se asigurarea unui confort si calitati a vietii, vizand o integrare cat mai adecvata a acestuia in societate.
Radioterapia
Radioterapia reprezinta utilizarea radiatiilor ionizante pentru a distruge celulele de natura canceroasa si a opri cresterea si dividerea acestora. De la descoperirea razelor X, acum 100 de ani, radiatiile s-au folosit din ce in ce mai mult in medicina, atat pentru diagnosticare (imagini luate cu raze X) cat si tratament (radioterapia). Desi radioterapia poate afecta si celulele sanatoase, acestea se repara de obicei singure. Tratamentul radioterapeutic poate vindeca cancerul si poate reduce sansa ca acesta sa revina dupa operatie. Este de asemenea folosit pentru a ameliora simptomele cancerului. Majoritatea pacientilor includ radioterapia in tratament si considera ca efectele secundare sunt temperate.
1. Pentru a reusi sa intelegem diferenta dintre raditoterapia clasica si cea performanta este suficient sa vorbim de dimensiuni. Dimensiunea tratamentului clasic existent in Romania este 1D si 2D.
Asta inseamna ca planul de tratament se face numai dintr-un singur plan, iar radiatiile sunt orientate catre tumora netinand cont de forma si conturarea tumorii. Asta face ca aceste tratamente sa atraga dupa sine efecte secundare majore, iar tratamentele sa devina mai putin eficiente.
Odata cu tehnica tridimensionala putem vorbi de un plan de tratament eficient.
Tehnica de conturare 3D-CRT (Three dimensional conformal radiotherapy) si IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy) abordeaza tumora din punct de vedere tridimensional, iar incidentele tin cont de forma neregulata si de indensitatea fasciculului de radiatie care bombardeaza tumora. Aceste aspecte fac ca inainte de tratamentul propriu-zis, sa se faca o simulare pe computerul tomograf (CT SIM), ce prelucreaza datele tridimensional, iar specialistii gasesc solutia optima de iradiere, astfel incat organele de risc sa fie protejate. Toate aceste elemente converg in oncologia moderna catre o radioterapia tintita.
Atentie: Centrele care nu efectueaza, simularea CT, nu pot face conturarea tridimenionala, iar pacientul primeste la costuri mari, un trament 2D mai putin eficient.
2. O alta diferentiere tehnologica este data de numarul energiilor folosite de aparat. Majoritatea aparatelor din Romania folosesc una maxim doua energii: o energie de suprafata (electroni) si una de profunzime (fotoni) care se aplica la orice tip de cancer.
Un centru oncologic performant foloseste 7 energii de acest tip, tocmai pentru a permite un tratament diferentiat in functie de tipul cancerului. Nici un diagnostic nu este identic cu altul, de aceea abordarea oncologiei moderne se bazeaza pe diferentierea tratamentului.
Noutate: Primul centru oncologic din Romania ce trateaza cancerul cu tehnica de conturare tridimenisonala 3D-CRT si IMRT este OncoFort.
Atentie: In strainatate nu se mai foloseste 1D si 2D (ex: cobaltoterapia), datorita riscului la care este expus pacientul.
3. Pe langa aspectul tehnologic, pentru ca un centru oncologic sa ofere o radioterapie performanta, trebuie sa aiba cadre medicale specializate si pregatite pentru conturarea tridimensionala.
Specializarea pentru a efectua radioterapie IMRT dureaza mai mult de 1an de zile, iar specializarea cadrelor medicale se efectueaza numai in strainatate, iar acest lucru se intampla deoarece cadrele medicale din spitale efectueaza numai tehnica de conturare 1D si 2D, in lipsa aparatelor de ultima generatie.
Echipa medicala a unui centru oncologic este una multiciplinara, unde planul de tratament este dezbatut de: medici specialisti, medici oncologi, fizicieni medicali, doctori de imagistica medicala, doctori chirurgi, doctori radioterapie oncologica.
Utile: In Romania o echipa de oncologi de renume de la spitalul Akh din Viena: Prof. Dr. Christoph Zielinski si Prof. Dr. Thomas Brodowicz, ofera consultatii de first si second opinion la Clinica de Diagnostic Gral incepand cu anul 2010.
4. Centrele oncologice de renume isi doresc un pacient informat, iar decizia finala a tratamentului sa ii revina acestuia dupa ce pune in balanta toate avantajele si dezavantajele . Acest lucru se poate efectua prin oferirea unor ghiduri medicale, prin implicarea in campanii de imformare si preventie, prin dedicarea unor specialisti ce le ofera informatii utile, in faza de diagnostic, in cea de tratament, in post tratament si in cea de vindecare.
Utile: Un centru oncologic modern dispune si de un specialist psiholog cu experienta in abordarea pacientilor cu cancer, astfel incat pacientul impreuna cu familia sa cunoasca toate aspectele bolii cu care se confrunta, iar tratamentul oncologic primit sa fie cat mai usor de acceptat, evitand astfel starile de anxietate.
1. Precizie si acuratete net superioara tehnologiei anterioare
Radioterapia conventionala ofera doze mari de radiatie locatiilor cu tumori, dar in acelasi timp poate sa dauneze tesutului sanatos din jur. Scopul radioterapiei este ca tumora sa fie distrusa cu ajutorul energiei emise de aparat, insa de multe ori sunt afectate si celulele sanatoase din jurul acesteia.
Un accelerator de particule de ultima tehnologie, prin acuratetea sa, limiteaza afectarea organelor vitale din jurul tumorii. Aparatul este dotat cu lamele autoajustabile care iau forma tumorii astfel incat radiatia sa fie focusata numai catre ea. Acceleratorul modern inlocuieste metoda veche folosita (cobaltoterapia) tratand orice forma de cancer, cu o precizie mai mare si intr-o perioada mai mica de timp.
Terapiile cu ultrasunete, pe langa faptul ca nu sunt autorizate mondial, limiteaza tratamentul pentru diferite categorii de cancer, sunt dependente de dimensiunea tumorii si dureaza ore intregi, pe cand radioterapia de ultima ora se aplica pentru orice tip de cancer, iar sedinta dureaza doar cateva minute.
2. Tehnica de conturare a tumorii este unica in Romania
Pentru a oferi pacientului cea mai buna rata de succes a tratamentului de radioterapie, fizicienii medicali analizeaza impreuna cu doctorul radioterapeut dosarul medical al pacientului, efectuand o simulare a planului de tratament. Cu ajutorul unui soft specific medicul radioterapeut contureaza volumul tinta de iradiere si organele de risc (conformationalul).
Combinatia optima de energii asigura eficienta tratamentului, de aceea planificarea tratamentului este considerata una din cele mai importante etape. Cand dosarul medical este complet si planul de tratament este validat de catre fizicenii medicali si doctorul radioterapeut, pacientul se poate programa pentru sedintele de radioterapie.
3. O sedinta de radioterapie dureaza doar cateva minute
O sedinta de radioterapie dureaza cateva minute, in functie de particularitatile fiecarui caz, si este monitorizata complet de catre echipa medicala. Camerele video si interfonul asigura accesul vizual si auditiv din camera de comanda, de unde se initiaza si se urmareste sedinta de tratament. Astfel, pacientul poate sa isi reia activitatea de zi cu zi fara probleme.
4. Tratamentul se poate aplica pe toate tipurile de cancer
Aparatul ofera tratament pentru o gama variata de tipuri de cancer situat la nivelul intregului organism (plamani, ficat, prostata, gat, metastaze osoase, colon, san, coloana, cap...etc).