Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului
Tratamentul de canal

Tratamentul de canal

Stinge lumina!
O privire asupra tratamentului de canal
Ilustratie 1 din 7

O privire asupra tratamentului de canal

Tratamentul de canal are scopul de a trata un dinte stricat sau o infectie dentara in scopul eliminarii posibilitatii de a scoate dintele. Termenul de "canal radicular" porneste de la ideea curatarii canalelor din interiorul radacinii dintelui. In urma cu cativa ani, tratamentele de canal erau foarte dureroase. Odata cu avansarea tehnicilor de tratament si a anestezicelor locale, majoritatea persoanelor nu au dureri. De fapt, este mult mai dureros sa ramaneti cu dintele stricat. Pe langa tratamentul canalului radicular se mai poate face extractia dintelui si inlocuirea cu un implant dentar, punti sau chiar inlocuirea partiala a dintelui. Aceste optiuni sunt de cele mai multe ori mult mai complexe si mai costisitoare decat tratamentul de canal.

De ce aveti nevoie de un canal radicular
Ilustratie 2 din 7

De ce aveti nevoie de un canal radicular

Dintii au un mijloc moale, numit pulpa dentara. Pulpa se extinde de la coroana - partea vizibila a dintelui- pana la capatul radacinii, in mandibula. Pulpa dentara contine nervi, vase de sange si tesut conjunctiv. Cand un dinte se strica si prezinta o cavitate mare, bacteriile pot patrunde in pulpa. Lasat netratat, bacteriile pot cauza infectii serioase sau un abces dentar. Semnele si simptomele pot include umflarea fetei si a gatului, durere de dinti, umflarea gingiilor si sensibilitate la modificari ale temperaturii.

Inceperea tratamentului de canal
Ilustratie 3 din 7

Inceperea tratamentului de canal

Tratamentul este facut de catre dentist. Tratamentul poate consta in 1-3 sedinte. In primul rand, se vor face radiografii dentare pentru a verifica cat de afectata este radacina. De asemenea, veti primi un anestezic local pentru controlul durerii. Este inlaturata caria si este facuta o intrare prin coroana, catre canalul radicular. Folosind mici instrumente, pulpa dentara infectata sau bolnava este inlaturata.

Tratarea infectiei canalului radicular
Ilustratie 4 din 7

Tratarea infectiei canalului radicular

Dupa ce pulpa dentara bolnava este inlaturata, spatiul ramas este curatat. Canalele radiculare pot fi marite pentru a permite accesul substantei care va umple spatiul ramas. Inainte insa trebuie tratata infectia si trebuie uscat locul. Uneori, sunt introduse medicamente in spatiul ramas pentru tratarea oricarei infectii. Dintele poate fi lasat deschis pentru drenaj cateva zile. Daca infectia este mai severa, pot fi prescrise antibiotice. Daca sunt necesare mai multe sedinte pana la umplerea finala, se va folosi un material provizoriu pentru a tine departe saliva si particulele de alimente. Evitati sa muscati sau sa mestecati pe dintele respectiv pana cand nu este tratat complet.

Umplerea canalelor
Ilustratie 5 din 7

Umplerea canalelor

Dupa curatare si uscare, este timpul sa fie umplute canalele din interiorul radacinii. Este posibil sa nu mai fie necesara inca o anestezie. Daca a fost umplut canalul provizoriu, aceasta umplutura va fi inlaturata pentru a permite accesul in interiorul dintelui. O pasta este utilizata pentru a umple radacinile si apoi este utilizata o pasta adeziva pentru a se asigura ca radacina este protejata de patrunderea salivei.

Stadiul final
Ilustratie 6 din 7

Stadiul final

Stadiul final este refacerea dintelui. O carie de dimensiuni mari slabeste dintele si acesta are nevoie de protectie pe termen lung. De aceea trebuie utilizata o coroana care sa semene cat mai mult cu dintele existent anterior. Coroana poate fi facuta din aur, portelan sau portelan si metal. Poate exista posibilitatea alegerii culorii exacte a dintelui. Uneori, este necesara inserarea unui pivot pentru a crea o structura de suport pentru coroana.

Rezultat
Ilustratie 7 din 7

Rezultat

Dupa finalizare, coroana va functiona normal si va avea un aspect placut. Daca tineti cont de igiena orala, dintele restaurat poate tine o viata. In primele zile dupa umplerea canalului, dintele poate fi sensibil si in cazul unor dureri, pot fi utilizate analgezicele. Daca durerea sau presiunea in interiorul dintelui dureaza mai mult de cateva zile, trebuie sa discutati cu medicul dentist.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum