Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului
Baitele bebelusului

Baitele bebelusului

Stinge lumina!
Este timpul pentru baita!
Ilustratie 1 din 11

Este timpul pentru baita!

Stropirile cu apa pot fi amuzante atat pentru copii cat si pentru parinti. Dar imbaierea bebelusului poate fi inselatoare- in special daca bebelusul nu este prea incantat de aceasta idee. Inainte de a-l introduce in apa, asigurati-va ca aveti minimul de cunostinte necesare.

Incepeti cu baitele cu buretele
Ilustratie 2 din 11

Incepeti cu baitele cu buretele

Baitele cu buretele sunt de cele mai multe ori cea mai usoara metoda de a spala nou nascutul, macar pana cand zona din jurul ombilicului se vindeca. Intindeti copilul pe spate pe un prosop moale. Muiati un prosopel in apa, stoarceti-l si stergeti fata copilului. De obicei nu este necesara utilizarea sapunului. Folositi o bucata de prosop curata pentru curatarea fiecarei pleoape pornind de la coltul din interior catre cel exterior.

Curatarea cutelor pielii
Ilustratie 3 din 11

Curatarea cutelor pielii

Cand sunteti pregatita sa mergeti mai departe, folositi mai multa apa daca bebelusul este murdar sau pielea lui miroase urat. Acordati mai multa atentie cutelor pielii din zona axilei, de dupa urechi, din jurul gatului si in zona cutelor dintre picioruse. De asemenea, spalati zonele dintre degete- atat cele de la maini cat si cele de la picioare. Pentru a mentine copilul la caldura, scoateti la suprafata numai zonele care sunt spalate in acel moment, in rest, lasati-l acoperit.

Spalarea parului
Ilustratie 4 din 11

Spalarea parului

Parul copilului poate sa nu necesite spalare la fiecare baita. Daca pare murdar, masati scalpul utilizand o picatura de sampon pentru copii. Daca bebelusul are dermatita la nivelul scalpului, utilizati o perie mica, moale, pentru a indeparta cojitele. Indepartati samponul cu un prosop moale.

Utilizarea caditei
Ilustratie 5 din 11

Utilizarea caditei

Cand copilul creste si puteti utiliza cadita, aveti mai multe posibilitati. Multi parinti aleg caditele in care copilul poate sta in fundulet, acestea fiind special concepute pentru nou nascuti. Altii opteaza pentru mici bazine de plastic. Chiuveta de la bucatarie sau de la baie, pot fi de asemenea utilizabile. Siguranta este cel mai important lucru. Aveti grija sa aveti aproape tot ceea ce va trebuie astfel incat in permanenta sa aveti o mana pe bebelus. Nu incercati sa faceti altceva - cum ar fi sa raspundeti la telefon- in timp ce spalati bebelusul. Daca sunteti intrerupta, luati copilul cu dvs. Niciodata nu lasati bebelusul singur in apa.

Verificarea temperaturii
Ilustratie 6 din 11

Verificarea temperaturii

Aveti nevoie de foarte putina apa calda. Pentru a preveni oparirea, setati termostatul sub 50C. Temperatura ideala este cea de 37C-38C. Intotdeauna verificati apa cu mana inainte de a imbaia copilul. Temperatura camerei conteaza de asemenea. Daca este ud, copilul poate raci imediat. Aveti grija ca in camera sa fie suficient de cald- aproximativ 25C.

Tineti sigur copilul
Ilustratie 7 din 11

Tineti sigur copilul

Daca tineti sigur copilul el se va simti confortabil si protejat in cadita. Tineti capul si toracele cu o mana. Puneti mana pe sub spatele copilului, tinandu-l ferm de zona axilara.

Spalarea spatelui
Ilustratie 8 din 11

Spalarea spatelui

Cand il spalati pe spate si pe fundulet, intindeti-l pe burta sustinandu-l cu bratul dvs. de zona axilara.

Nu uitati cutele pielii
Ilustratie 9 din 11

Nu uitati cutele pielii

Ca si in timpul spalarii cu buretele, fiti atenti la cutele de la nivelul bratului, in spatele urechilor, in jurul gatului si in zona inghinala. De asemenea, spalati zonele dintre degete.

Spalarea parului
Ilustratie 10 din 11

Spalarea parului

Atunci cand copilul se misca in cadita in timp ce il spalati, trebuie sa-l tineti cat mai bine. Tineti spatele copilului pe brat si tineti-i capul cu mana in timp ce il spalati.

Cand copilul plange
Ilustratie 11 din 11

Cand copilul plange

Daca bebelusul plange la baitza, ramaneti calma. Curatati ceea ce puteti si apoi puneti-l intr-un prosop. In acelasi timp, folositi baitele cu buretele pentru a curata zonele care chiar au nevoie de o atentie speciala- fata, gatul si zona inghinala.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum