Clickmed
programare rapida la medic

Tulburare afectiva

Este o afectiune psihiatrica caracterizata prin tulburari emotionale. Exemple: tulburarea maniaco-depresiva, tulburarea afectiva sezoniera.

Cauze
- Privarea materna: psihanalistii au sugerat ca in copilarie privarea de afectiune materna prin separare sau pierdere predispune mai tarziu, la depresie. Pierderea simbolica sau reala a unei persoane apropiate daca este resimtita ca rejectie, poate duce la aparitia depresiei. Indiferent de natura pierderii, persoana deprimata reactioneaza intens deoarece situatia actuala readuce in prim plan temerile unei pierderi timpurii care a aparut in perioada copilariei.
Teoriile psihanalitice se centreaza pe internalizarea sentimentelor agresive, pe pierdere si pe supradependenta aprobarii externe.
- Relatiile cu parintii: parintii pot fi hiperprotectivi sau nepasatori.
- Evenimente de viata stresante: pierderea unui parinte inainte de varsta de 11 ani este evenimentul cel mai des asociat cu dezvoltarea ulterioara a depresiei.
In ceea ce priveste teoria comportamentala, teoreticienii invatarii sustin ca absenta intaririi joaca un rol important in depresie. Inactivitatea si lipsa de interes a persoanei deprimate si sentimentele de tristete se datoreaza unei rate scazute a intaririi pozitive si/sau unei rate ridicate de experiente neplacute. In prezent, teoriile cognitive ale depresiei se concentreaza nu numai asupra a ceea ce fac oamenii, dar si asupra modului in care se vad pe sine si lumea. Persoanele depresive se asteapta mai degraba la esec, au ganduri negative asupra propriei persoane, despre experientele prezente si despre viitor, scaderea respectului de sine. Persoanele care atribuie evenimentele negative unor cauze interne, stabile in timp si care afecteaza multe domenii din viata lor sunt mai predispuse la depresie.

Tratament - In tratarea tulburarilor depresive majore, psihoterapia in asociere cu tratamentul medicamentos cu antidepresive este mai eficienta decat oricare din aceste tratamente aplicate izolat.

Citeste si

Arhiva
 • Ce este tulburarea afectiva sezoniera si care sunt miturile asociate? Ce este tulburarea afectiva sezoniera...

  Generalitati Tulburarea afectiva sezoniera reprezinta o forma de depresie cunoscuta si sub denumirea de depresie sezoniera. Persoanele cu tulburare afectiva sezoniera prezinta frecvent schimbari de dispozitie si simptome ce sunt asemanatoare cu cele ale depresiei....citeste mai mult

 • Tulburarea disforica premenstruala Tulburarea disforica premenstruala

  Tulburarea disforica premenstruala Pentru majoritatea femeilor din intreaga lume, simptomele premenstruale sunt o certitudine si sunt prezente in fiecare luna. Sindromul premenstrual afecteaza pana la 90% din populatia de sex feminin, in perioada fertila. In...citeste mai mult

 • Tulburarile afective sezoniere Tulburarile afective sezoniere

  Generalitati Aparitia depresiei in timpul zilelor scurte de iarna si revigorarea in timpul primaverii si a verii definesc tulburarile afective sezoniere. Acestea reprezinta o forma de depresie ce afecteaza o anumita persoana in aceeasi perioada a anului, de obicei...citeste mai mult

 • Tulburarea bipolara - cum recunosti aceasta afectiune? Tulburarea bipolara - cum recunosti...

  Generalitati Tulburarea bipolara este o afectiune mentala caracterizata prin schimbari extreme ale starii de spirit, cu fluctuatii ale nivelului de energie, fiind afectat inclusiv modul de gandire si de relationare. Mai este cunoscuta si drept boala...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter