Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Testicul

gonada (glanda sexuala) masculina.
Testiculele sunt in numar de doua. La fat, ele sunt situate in abdomen, dar, in general, coboara in burse inainte de nastere, uneori ceva mai tarziu. Ele raman de dimensiuni mici pana la pubertate, atunci cresc in volum pentru a ajunge treptat pana la dimensiunile intalnite la adult.

Structura - Testiculul este un ovoid cu o lungime de 4-5 centimetri, o latime de 2-3 centimetri si o grosime de 2,5 centimetri. El contine canalicule, tuburi seminifere si celulele zise ale lui Sertoli, care asigura elaborarea spermatozoizilor, ori spermatogeneza. Tuburile seminifere se reunesc pentru a forma o retea de canale, rete testis, de la care pleaca 10-12 canale eferente care ajung in epididim, mic organ aflat in lungul marginii posterioare a testiculului. Din epididim pleaca un canal, canalul deferent, care transporta spermatozoizii spre veziculele seminale si uretra. Ansamblul constituie caile spermatice. Tuburile seminifere sunt invelite in tesut conjunctiv ce contine celulele lui leydig, care secreta hormonul masculin, testosteronul.

Functie - Testiculul are doua functii, declansate la pubertate si controlate de o glanda care este situata la baza creierului - hipofiza - si de o formatiune cerebrala - hipotalamusul - care se supune, la randul ei, unui retrocontrol hormonal.
- Functia exocrina este spermatogeneza, conditie prealabila oricarei reproduceri.
- Functia endocrina este secretia hormonala de testosteron, care nu doar ca induce spermatogeneza, ci este responsabil si de importantele modificari pubertare si de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare masculine (pilozitate, schimbarea vocii, repartitia musculara etc.).

Examene - Examenul clinic (observatia, palparea) este completat, daca este necesar, cu ecografia, spermograma (analiza spermei), biopsia, dozarile hormonale (testosteron, hormon foliculostimulant IFSH si luteinizant ILHI si studiul markerilor tumorali, ca alfa-feto-proteina si hormonul corionic gonadotrofic, care permite evaluarea tipului histologic al unor cancere.

Patologie - Inainte de pubertate, coborarea testiculelor din cavitatea abdominala in burse, prin canalul inghinal, este necesara deoarece temperatura interna a corpului este prea ridicata pentru a permite spermatogeneza. Absenta coborarii testiculelor in burse, ori criptorhidia, poate necesita un tratament chirurgical. Alte anomalii ale tuburilor seminifere, intre care atrofia, antreneaza o sterilitate. O insuficienta a dezvoltarii testiculare poate fi de origine cromozomica (sindromul lui Klinefelter) sau hipofizara (sindromul lui Kallmann-De Morsier). Varicocelul (dilatatia varicoasa a venelor testiculului), de cele mai multe ori neinsemnat, antreneaza uneori o sterilitate, si hidrocelul (efuziunea de serozitate in jurul testiculului si epididimului) pot necesita un tratament chirurgical. In sfarsit, testiculul poate fi sediul unei tumori, benigna sau maligna, unei torsiuni, unei rupturi cauzate de un traumatism, de o infectie bacteriana sau virala (in particular tuberculoza, oreion, lepra etc.).

Citeste si

Arhiva
 • Testicul necoborat in scrot - Criptorhidia

  Generalitati In timpul vietii intrauterine la copilul de sex masculin, se dezvolta si testiculele. De la inceputul dezvoltarii lor testiculele se afla in abdomen. In mod normal inainte de nastere testiculele coboara in scrot, un sac care se gaseste sub penis. Cand...citeste mai mult

 • Torsiunea de testicul

  Generalitati Torsiunea de testicul apare atunci cand un testicul se roteste in jurul cordonului spermatic ce asigura circulatia sanguina la nivelul testiculului. Astfel, fluxul de sange este oprit si apar durerea brusca, severa si inflamatia. Torsiunea...citeste mai mult

 • Colectarea spermei si pregatirea pentru reproducerea asistata

  Generalitati O etapa ce precede in mod obligatoriu fertilizarea prin metoda inseminarii intrauterine sau altor tehnici de reproducere asistata este colectarea spermei, care apoi trebuie sa fie si pregatita pentru a asigura succesul procedurii. In tractul...citeste mai mult

 • Sindromul WAGR

  Generalitati Sindromul WAGR reprezinta o afectiune genetica rara, in care pacientii sufera de mai multe malformatii congenitale. WAGR este de fapt acronimul acestor anomalii caracteristice sindromului si anume: tumora Wilms (cel mai frecvent tip de cancer renal...citeste mai mult

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter