Acromatic
"Acromatic" este un termen care se refera la absenta sau lipsa culorilor.
Cuvantul deriva din grecescul "chroma", care inseamna culoare, iar prefixul "a-" denota negarea sau absenta. Prin urmare, un obiect acromatic este unul care nu are culoare sau nu prezinta atributele specifice ale culorii.
Termenul poate fi folosit in diverse domenii, cum ar fi optica, unde o lentila acromatica este proiectata sa reduca aberatia cromatica, adica distorsiunea de culoare cauzata de refractia luminii. In designul interior sau in arta, o schema acromatica ar folosi doar tonuri de alb, negru si gri.
Un individ care sufera de acromatopsie, de exemplu, ar fi incapabil sa distinga culorile, ceea ce ar face ca lumea sa apara in tonuri de gri pentru el. In mod similar, o fotografie acromatica va fi lipsita de culoare, redata in alb, negru si tonuri de gri.
Asadar, acromatic reprezinta o absenta completa a culorii, indiferent daca este vorba de o imagine, de un obiect sau de perceptia vizuala a unei persoane. Este o caracteristica definita de neutralitate, fara tonuri calde sau reci evidente.
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter