Coronavirus Update

Va rog sa ma ajutati

Intrebare postata de pro.art cu 10 ani in urma - 3 raspunsuri
Grupurile de discutie din care face parte intrebarea: Boli cu transmitere sexuala Herpes simplex encefalita Pneumonie citomegalovirus

Am fost la medic cu sotia ea e insarcinata in a 8 saptamina ,sa depistat ca are
citomegalovirus anticorpi IgM pozitivi 0.64/0.57
citomegalovirus anticorpi IgG pozitivi 1.53/0.44

×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez intrebarea pentru:

Spam
Categorie gresita
Abuz

Raspunsuri (3)

Carpe Diem (cu 10 ani in urma)

//sfatulmedicului.ro/analize/anticorpi-anti-citomegalovirus-tip-igm-si-igg_43


puteti sa vedeti rezultatul testului aici, insa medicul ginecolog care urmareste sarcina este cel mai in masura sa va sfatuiasca

de pe sfatul medicului:
"Testul este pozitiv, fiind detectati anticorpii IgM/IgG CMV.

Prezenta anticorpilor IgG-CMV in ser indica expunerea in antecedente la virusul citomegalic; se recomanda efectuarea anticorpilor IgM din acelasi ser; obtinerea unui rezultat negativ exclude infectia primara (la pacientele gravide se considera ca exista un risc minim de infectie congenitala si nu sunt necesare investigatii ulterioare).

Prezenta anticorpilor IgM-CMV in ser este sugestiva pentru:
- infectia verticala cu CMV, cand in sangele din cordonul ombilical se deceleaza IgM-CMV;
- infectia recenta cu CMV, dar instituirea masurilor clinice nu trebuie sa se faca pe baza unei singure determinari. Un rezultat pozitiv pentru anticorpi anti-Citomegalvirus IgM trebuie confirmat intotdeauna printr-o alta metoda de lucru.

Descriere

Virusul citomegalic face parte din aceeasi familie cu virusul herpes simplex si virusul varicelo-zosterian. Pe langa virusul uman exista si virusuri citomegalice ale animalelor, complet distincte de cel uman.
Virusul citomegalic a fost izolat in 1956 si denumit astfel datorita efectului citopatic caracteristic: celulele infectate cu virus se hipertrofiaza si contin incluzii intranucleare eozinofilice voluminoase, cu aspect de “ochi de bufnita”.
Infectia cu virusul citomegalic este extrem de raspandita, in timp ce boala clinica constituie o consecinta mai rara a acestei infectii comune (80-100 % din pop**atia adulta prezinta anticorpi specifici, ca rezultat predominant al infectiilor asimptomatice).
In prezent, infectia citomegalica este considerata o problema importanta de sanatate publica, din urmatoarele motive: frecventa crescuta a infectiilor congenitale, caracterul de infectie virala persistenta, cu posibilitati de reactivare mai ales la persoanele imunodeprimate si la cele cu transplant de organe si implicarea virusului in patologia postransfuzionala (sindromul posttransfuzional, hepatita citomegalica posttransfuzionala).
Omul este singurul rezervor natural de virus citomegalic uman (virusurile citomegalice ale animalelor nu sunt infectante pentru om). Modul de transmitere a infectiei este variat. Virusul se gaseste in urina si saliva persoanelor infectate ca si in secretia vaginala, sperma si lapte matern. Fatul poate fi infectat in utero; mai frecvent insa infectia se produce perinatal, prin contactul nou-nascutului cu secretiile cervicale pline de mucus, sau postnatal prin contactul infectant cu produse de la mama (saliva, lapte, etc.). O alta modalitate frecventa (peste 50 % din infectii) se realizeaza prin sarut si contact sexual. Sunt posibile si caile de transmitere iatrogena, prin transfuzii de sange (virusul fiind prezent in leucocite) sau prin grefe de organ (ex: rinichi) de la persoane aparent sanatoase .
Virusul persista in organism in stare latenta o perioada indelungata. Infectia nu confera o imunitate solida, virusul continuand sa fie eliminat din organism si in prezenta anticorpilor specifici. Atunci cand apare o scadere a rezistentei organismului (terapie imunosupresiva prelungita, boli casectizante, inclusiv SIDA) infectia latenta poate deveni clinic manifesta (hepatita, pneumonie, encefalita), uneori ac***a consecinte letale. Perioada de contagiozitate dureaza (cu intermitente) luni, ani, sau toata viata, virusul fiind eliminat prin urina sau saliva de 5 % din copii, 1-2 % din adulti si 10 % din gravide.
Infectia primara la adult este in majoritatea cazurilor asimptomatica; atunci cand devine manifesta, tablourile clinice sunt variate: stare febrila de etiologie neprecizata, tablou de mononucleoza infectioasa cu anticorpi heterofili negativi, hepatita cu icter.
Gravidele prezinta o reactivitate crescuta fata de infectia citomegalica (de 6 ori mai mare, comparativ cu restul pop**atiei adulte). Infectia se transmite pe cale venerica, prin transfuzii de sange sau prin reactivarea unei infectii latente. In infectia primara a gravidei (circa 10-60 % sunt receptive la varsta adulta), riscul infectiei fetale este maxim (pana la 50 %). Transmiterea verticala a infectiei in cursul primelor 4 luni de sarcina are consecintele cele mai grave (hepatita, surditate, microcefalie). In cazurile de reactivare a unei infectii latente (0.7-0.9 % din gravide) riscul de infectie fetala este foarte redus sau chiar absent (copiii respectivi raman neafectati sau fac infectii subclinice).
Sindromul posttransfuzional apare la un interval de 3-6 % dupa o transfuzie de sange si se manifesta prin stare febrila, adenopatii, hepato-splenomegalie, eruptii si modificari imunopatologice (factor reumatoid, anticorpi antinucleari, aglutinine la rece, crioglobuline, test Coombs pozitiv). Pacientii prezinta un titru crescut de anticorpi specifici pentru infectia citomegalica, confirmand astfel o boala citomegalica transmisa prin sangele transfuzat.
Raspunsul imun fata de virusul citomegalic implica sinteza de anticorpi specifici din clasa IgM la cateva saptamani de la contractarea infectiei , urmata o saptamana mai tarziu de aparitia anticorpilor IgG. Nivelurile de anticorpi IgM ating un maxim dupa cateva saptamani, dupa care scad in decurs de 4-6 luni.
Ocazional, acestia pot persista mai multi ani.

Determinarea statusului imun: Anti-Citomegalovirus IgG:
- negativ - presupune absenta expunerii; in cazul pacientelor gravide se va repeta recoltarea pentru determinarea anticorpilor IgG in luna a 4-a de sarcina;
- echivoc - se recomanda repetarea determinarii dupa o saptamana;
- pozitiv - indica expunere in antecedente la virusul citomegalic; se recomanda efectuarea anticorpilor IgM din acelasi ser; obtinerea unui rezultat negativ exclude infectia primara (la pacientele gravide se considera ca exista un risc minim de infectie congenitala si nu sunt necesare investigatii ulterioare).

Diagnosticul infectiei acute: demonstrarea unei seroconversii a anticorpilor IgG (negativ in pozitiv) in seruri perechi obtinute la interval de 14-21 zile confirma infectia recenta. Un rezultat pozitiv pentru anticorpii IgM este de asemenea sugestiv pentru infectia recenta, dar instituirea masurilor clinice nu trebuie sa se faca pe baza unei singure determinari. Un rezultat pozitiv pentru anti-Citomegalovirus IgM trebuie confirmat intotdeauna printr-o alta metoda de lucru.

Diagnosticul infectiei congenitale: evidentierea anticorpilor IgM in prima saptamana de viata poate reprezenta un instrument util in diagnosticul infectiei citomegalice congenitale.


Recomandari

Recomandari pentru determinarea anticorpilor anti CMV tip IgM si IgG:

Determinarea anticorpilor de tip IgM constituie un instrument important in diagnosticul infectiei citomegalice acute. Totusi, este dificil sa se faca distinctia intre infectia primara si cea secundara, deoarece reactivarea poate induce sinteza variabila de IgM la persoanele imunodeprimate.

Determinarea anticorpilor de tip IgG este utila in screening-ul statusului imun, permitand identificarea indivizilor seronegativi, la care pot fi aplicate masuri profilactice.


Pregatire pacient
Testele nu necesita o pregatire prealabila.

Metoda
Se foloseste metoda imunoenzimatica cu detectie prin chemiluminiscenta pentru anticorpii IgG/imunochimica prin tehnica ELFA (enzyme-linked immunofluorescence assay) pentru anticorpii IgM.

Pentru cadre medicale

Specimen recoltat - sange venos.

Recipient de recoltare - vacutainer fara anticoagulant cu/fara gel separator.

Prelucrare necesara dupa recoltare - se separa serul prin centrifugare.

Volum proba - minim 1mL ser (pentru determinarea ambelor tipuri de anticorpi- IgM si IgG).

Cauze de respingere a probei - specimen hemolizat.

Stabilitate proba - serul separat este stabil 3 zile la 2-8o C ; 6 luni la –20o C ; evitati congelarea/decongelarea repetata.


Limite si interferente

In stadiile precoce ale infectiei acute cu virusul citomegalic se poate obtine un rezultat negativ pentru anticorpii IgG.
La pacientii imunodeprimati rezultatele obtinute trebuie interpretate cu prudenta. Pentru diagnosticul infectiei reactivate la imunodeprimati sunt utile tehnicile moleculare (PCR). Probele care contin anticorpi antinucleari sau alte tipuri de anticorpi anti-tisulari pot da rezultate pozitive nespecifice, iar anticorpii heterofili prezenti in serul pacientilor pot interactiona cu imunoglobulinele incluse in componentele kit-ului si da rezultate neconcludente la determinarea prin chemiluminiscenta .
O crestere a nivelului de anticorpi anti-Citomegalovirus IgG si IgM a fost constatata si la pacientii infectati cu virusul rujeolic, herpetic sau varicelo-zosterian, datorita unei reactivitati incrucisate in cadrul familiei herpesvirusurilor. De asemenea pacientii ac***a infectie acuta cu virusul Epstein-Barr sunt susceptibili de a prezenta o reactie incrucisata cu virusul citomegalic.
Serologia materna nu are valoare predictiva in ceea ce priveste probabilitatea infectiei in utero.
Folosirea tehnicii PCR de detectare a genomului viral in lichidul amniotic poate fi utila pentru diagnosticul infectiei fetale dupa saptamana 21 de sarcina.
Absenta anticorpilor IgM nu exclude posibilitatea unei infectii congenitale (10-30 % din nou-nascutii infectati nu dezvolta anticorpi IgM specifici), de aceea izolarea virusului din urina in cursul primei saptamani de viata ramane cea mai buna modalitate de diagnostic al infectiei congenitale.
Atentie

Valorile rezultate la interpretarea analizelor pot sa difere de la un laborator la altul. Aceasta sectiune are caracter informativ. Garantia unei interpretari corecte poate fi oferita doar de laboratorul care a efectuat analizele."

Te-a ajutat acest raspuns? 0
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
Carpe Diem (cu 10 ani in urma)

Eu inainte de ramane insarcinata mi-am facut la cerere si contra cost toate analizele care se fac de obicei in priul trimestru de sarcina. Am facut bine, pt ca mi-a iesit infectia cu toxoplasmoza, am urmat tratamentul prescris de medicul ginecolog si am mers din nou la acelasi laborator la care fusesem prima data . Spre stupoarea mea desi tinusem tratamentul valorile erau aceleasi, medicul m-a sfatuit sa refac analiza la alt laborator pt ca nu era normal sa nu se fi schimbat nimic in urma tratamentului. Am refacut analiza la alte doua laboratoare si am primit valori asemanatoare ( nu mai era un pericol pt sarcina) intre ultimele doua dar complet diferite fata de primul . Uneori ma intreb daca nu cumva si prima analiza a fost gresita si poate am urmat tratamentul degeaba... nu voi stii nicioadat, nici nu m-am mai obosit sa intreb medicul.
Ideea e ca s-a intamplat de foarte multe ori ca laboratoarele sa greseasca, va sfatuiesc ca sotia sa isi repete analiza cel putin la inca dou laboratoare ( chiar daca costa) pentru siguranta.

Te-a ajutat acest raspuns? 0
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz
pro.art (cu 10 ani in urma)

mersi mult

Te-a ajutat acest raspuns? 0
×
Pentru a vota trebuie sa fiti autentificati!
×

Doresc sa raportez raspunsul pentru:

Spam Abuz

Raspunde

×
×
Felicitari! Raspunsul a fost postat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost editat cu succes! Felicitari! Raspunsul a fost sters cu succes!
Se incarca...

Cauta

Nu ai gasit ce cauti? Cauta intrebari similare sau adauga o intrebare noua.

Adreseaza o intrebare!

Comunitatea SfatulMedicului este pregatita sa raspunda la intrebarea ta!

Adreseaza o intrebare

Raspunsurile oferite prin intermediul site-ului sunt de natura educationala si informativa si nu pot fi considerate, in nici o situatie, ca fiind asimilate unor consultatii sau analize medicale de specialitate.

Datorita insusi modului in care functioneaza comunicatiile intermediate de internet, o consultatie medicala amanuntita nu este posibila, prin urmare, informatia medicala prezentata de site-ul nostru nu trebuie folosita ca alternativa a consultului medical realizat in persoana de un medic specialist.

SfatulMedicului.ro, precum si toti colaboratorii ale caror sfaturi sunt recepţionate prin sfatulmedicului.ro, nu pot fi considerati raspunzatori pentru nici un prejudiciu/pierdere de orice fel. Pentru a putea utiliza site-ul SfatulMedicului.ro trebuie sa fiti de acord cu Termenii si conditiile.