Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Donna Medical Center

Donna Medical Center
Prevenția este misiunea noastră, pentru că este mai bine să previi, decât să tratezi. Vă dorim multă sănătate!

Factorii de risc pentru cancerul la sân

Dr. Elena Claudia Teodorescu, Medic primar Radiologie şi Imagistică medicală

A
A
Factorii de risc pentru cancerul la sân

Factorii de risc pentru cancerul la sân nu pot fi evitați. Chiar dacă nu poți opri apariția cancerului mamar, e important să cunoști factorii de risc și să determini împreună cu medicul tău care dintre ei reprezintă un semnal de alarmă pentru tine.



Medicul specialist te va ajuta să cunoști factorii de risc la care ești expusă și să stabilești un program personalizat de controale preventive.



Prevenția nu elimină riscurile, dar orice suspiciune de cancer mamar descoperită în fază incipientă crește major șansele de supraviețuire, iar tratamentul pentru eliminarea lui va avea efecte minime asupra sănătății tale.



Care sunt principalii factori de risc pentru cancerul la sân?



Statisticile arată că 1 din 8 femei ar putea să dezvolte cancer mamar la un moment dat în viață. Cancerul la sân este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în rândul femeilor și apariția lui depinde de mai mulți factori.



Vârsta



Este adevărat că odată cu vârsta, crește riscul de cancer. Deși vârsta medie de apariție a cancerului la sân este de 56-57 de ani, iar 95% din cazurile de cancer mamar apar după vârsta de 40 de ani, nu înseamnă că femeile mai tinere sau mai în vârstă nu pot dezvolta această boală. De exemplu, cancerul apărut la vârste mici se manifestă într-o formă mult mai agresivă și are o evoluție mai rapidă.



Riscul genetic



Există femei care se nasc cu o predispoziție genetică care poate determina apariția cancerului mamar. Prezența acestor gene este asociată cu un risc foarte mare pentru cancer la sân. Totuși, cazurile de cancer care au la bază riscul genetic nu sunt foarte frecvente, fiind vorba de doar 5-10% din numărul total de cazuri.



Tipurile de cancer avute de membri ai familiei care pot influența riscul de apariție sunt cancerul mamar, cel ovarian și cel de prostată. Cu cât sunt mai multe cazuri de cancer în familie, cu atât riscul de a dezvolta la rândul tău o formă de cancer crește.



Dacă ai în familie rude de gradul 1, adică mamă, fiică sau soră, care au avut cancer, riscul se dublează. E foarte important să știi că dacă una din rudele de gradul 1 a avut cancer la sân înainte de menopauză, riscul crește de 3 ori, iar dacă a afectat ambii sâni, riscul crește de 9 ori.



Pentru a determina riscul genetic (probabilitatea) de a face cancer mamar sau ovarian, poți face testele onco-genetice BRCA1 și BRCA2.



Antecedentele personale



Antecedentele personale sunt legate de vârsta de apariție a primei menstruații și de vârsta menopauzei. Cu cât menarha apare mai devreme, iar menopauza mai târziu, cu atât riscul de a dezvolta cancer este mai mare.



De asemenea, cu cât intervalul de la prima menstruație până la prima sarcină este mai mare, cu atât crește riscul de cancer mamar.



Încurajez mamele și viitoarele mămici să alăpteze pe o perioadă de cel puțin 6 luni, deoarece alăptarea scade riscul de apariție a cancerului.



Factorii exogeni



Tratamentele hormonale influențează pozitiv riscul de a dezvolta cancer mamar. De exemplu, folosirea anticoncepționalor timp de 10 ani înainte de prima sarcină crește riscul de cancer mamar.



Tratamentul de substituție hormonală, recomandat în cazul femeilor cu menopauză precoce, este tot mai puțin utilizat deoarece, în ciuda beneficiilor pe care le aduce, acest tratament are efecte negative asupra sânilor, crescând riscul de cancer.



Alcoolul este incriminat ca factor de creștere a incidenței cancerului mamar, la fel ca orice obicei alimentar nesănătos, cum ar fi consumul de alimente foarte rafinate.



Femeilor li se recomandă să prevină obezitatea în perioada menopauzei deoarece e un factor important de risc. Alimentele sănătoase și exercițiile fizice executate constant te ajută să reduci acest risc.



Cum calculăm riscul și cum facem controlul de prevenție?



Riscul de a dezvolta cancer mamar la un moment dat în viață îl vei calcula alături de un medic senolog, în funcție de factorii enumerați anterior. După calcularea riscului, specialistul îți va recomanda un program de controale pentru prevenție.



Vârsta de la care se începe controlul preventiv este diferită. În cazul în care medicul stabilește că ai risc crescut pornind de la factorul genetic, vârsta la care începi programul de prevenție scade. De exemplu, dacă mama a avut cancer la 30-35 de ani, fiica va începe programul cu 5-10 ani mai repede decât vârsta la care mama a dezvoltat boala.



Tot în funcție de vârstă și corelat cu riscul tău diferă și investigațiile pe care le recomandă medicii. Metodele de bază pentru prevenție sunt ecografia mamară și mamografia.



Ecografia se va realiza odată la un 1 an în cazul femeilor cu risc crescut, iar dacă istoricul familial e un factor de îngrijorare, se recomandă un control odată la 6 luni. Această metodă este folosită pentru pacientele cu vârsta până în 40 de ani.



După 40 de ani și în cazul unui risc obișnuit, medicii specialiști recomandă mamografia, deoarece aduce informații suplimentare: poate evidenția și caracteriza puncte fine, microcalcificări, care pot fi singurul semn de cancer. În cazul persoanelor cu istoric în familie, medicii recomandă realizarea mamografiei cu 5 ani mai devreme și alternarea ei cu ecografia mamară.



Pe lângă aceste două metode, se mai folosește și sonoelastografia pentru a diferenția un nodul identificat prin ecografie și RMN pentru a identifica stadiul cancerului când există mai multe leziuni sau formațiuni care nu pot fi identificate prin ecografia mamară sau mamografie.



Cu ajutorul acestor investigații, medicii pot depista formațiuni care nu pot fi simțite la autoexaminare și, mai mult, în caz de cancer, tratamentul presupune o operație minim invazivă. Prin prevenție, femeia și specialistul evită complicațiile care pot pune în pericol viața pacientei.



Tehnologia de care dispunem azi ne permite să intervenim din timp și să ne asigurăm că sănătatea noastră este sub control.



Vino la control! Fii sigură că ești bine pentru tine și cei dragi ție!


Donna Medical Center

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: Clinica Traian - Str. Traian nr. 234, et.1, sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor si Foisorul de Foc, in prelungirea B-dului Dacia) Transport in comun: 133, 135, 79, 86, 21, 14, metrou Obor

Tel: 0219732

E-mail:

Web: www.donna-medicalcenter.ro

L
8:00-21:00
V
8:00-21:00
M
8:00-21:00
S
8:00-14:00
M
8:00-21:00
D
Inchis
J
8:00-21:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!