Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!

Clinica medicala

Clinica Alegria

Clinica Alegria
Bucuria vine din interior!

Cum să îți ajuți copilul să depăşească anxietatea față de a merge la şcoală?

A
A
Cum să îți ajuți copilul să depăşească anxietatea față de a merge la şcoală?

Dacă ar fi să ne întrebăm părinții cum eram noi înșine când eram mici, cu siguranță ne-ar răspunde că fiecăruia dintre noi ne-a fost greu să începem grădinița sau primele clase la școală. Însă dacă am sta să-i întrebăm pe copiii noștri dacă și-n cazul lor e vorba doar de o teamă firească ce trece odată cu perioada de adaptare, ar fi posibil ca răspunsul lor să ne surprindă. Uneori e vorba de o neliniște mult mai profundă, care nu trece cu ușurință. Poate chiar am afla că, din păcate, mulți copii se confruntă cu aceeaşi formă de anxietate chiar şi la liceu – doar că au reprimat-o în mod nesănătos ani în șir. Haideți să aflăm alături de Clinica Alegria ce putem face în aceste cazuri!



Ce e de făcut cu anxietatea față de a merge la școală?



Cu toții ne așteptăm ca școala să fie un mediu plăcut pentru copiii noștri, dar așa cum am stabilit, pentru unii dintre ei, mersul la școală poate fi o sursă de stres și anxietate. În timp ce o anumită doză de anxietate inițială poate fi normală, prea multă poate afecta capacitatea copilului de a se concentra și de a învăța în mod eficient la școală, iar apoi îi poate denatura timpul liber petrecut acasă, acesta devenind doar o pauză în care privește cu teamă ceasul până când se va culca și va fi nevoit a doua zi să meargă iar la școală. În următoarea secțiune, vom elabora câteva metode pentru ca voi să vă puteți ajuta copiii care se confruntă cu acest tip de anxietate:




  1. Comunicați deschis și înțelegător! 



Este important să vorbiți cu copilul dumneavoastră despre anxietatea lui și să încercați să înțelegeți care este sursa acesteia. Fiți atenți la el: este mai taciturn decât de obicei? Este astfel doar câteva ore pe zi sau în fiecare moment? Este posibil ca anxietatea lor să fie legată de teama de a nu se putea adapta, de a nu fi acceptați de colegi sau de a fi judecați. Ascultați-l cu atenție și încercați să-i oferiți un spațiu sigur pentru a discuta aceste probleme.




  1. Încurajați abilitățile de comunicare în toate mediile! 



Cu toții ne dorim pentru copiii noștri să fie conectați și implicați atât în lumea reală, cât și în cea digitală, dar prea mult timp petrecut pe dispozitivele electronice poate agrava anxietatea, inducând copiilor ideea că doar în mediul digital vor putea scăpa vreodată de problemele reale. Încurajați copilul să petreacă timp cu prietenii în afara școlii, să participe la activități extrașcolare și să se implice în activități care îi plac.




  1. Stabiliți o rutină zilnică! 



Stabilitatea și predictibilitatea pot reduce anxietatea copilului – în limitele în care rutina nu e extrem de rigidă. Creați o rutină zilnică care să includă timp pentru învățare, odihnă și activități plăcute. Aceasta poate ajuta copilul să se simtă mai în siguranță și să reducă anxietatea, deoarece va trata mersul la școală drept o altă simplă parte din rutină.




  1. Încurajați un stil de viață sănătos! 



Stilul de viață poate afecta anxietatea unui copil. Asigurați-vă că copilul dumneavoastră are o alimentație sănătoasă și suficient de odihnă. Exercițiile fizice pot fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a reduce anxietatea.




  1. Căutați ajutor, dacă este necesar! 



Dacă anxietatea copilului devine prea mare și interferează cu capacitatea lui de a funcționa în viața de zi cu zi, poate fi necesar să căutați ajutor de la un profesionist în sănătatea mintală. Psihoterapeuții de la Clinica Alegria pot ajuta copiii să învețe tehnici de gestionare a anxietății care să le ofere sprijinul de care au nevoie.



Siguranța și bunăstarea copilului dumneavoastră sunt cele mai importante lucruri. Dacă copilul dumneavoastră se confruntă cu anxietate legată de școală, este important să vă asigurați că se simte în siguranță și sprijinit. Încurajați-l să vorbească deschis despre anxietatea sa și să încercați să înțelegeți de unde provine aceasta. Încurajați un stil de viață sănătos și stabiliți o rutină zilnică care să includă timp pentru învățare, odihnă și activități plăcute. Dacă anxietatea copilului devine prea mare, nu ezitați să căutați ajutor de la un profesionist în sănătatea mintală. Prin implementarea acestor strategii, puteți ajuta copilul dumneavoastră să învingă anxietatea și să se simtă mai încrezător și mai fericit, atât la școală, cât și în timpul său liber. 



Clinica Alegria – mereu aproape de tine!


Clinica Alegria

BUCURESTI

Bucuresti

Adresa: str. Turnu Magurele nr. 240-242, bloc 1, sector 4

Tel: 0770508524

E-mail:

L
9:00-20:00
V
9:00-20:00
M
9:00-20:00
S
Inchis
M
9:00-20:00
D
Inchis
J
9:00-20:00
Reprezinti o clinica medicala? Uite cum te putem ajuta!