termogeneza
Febra
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Febra (cunoscuta si sub numele de hiperpirexie sau raspuns febril) este un simptom medical frecvent care descrie o crestere a temperaturii interne a corpului deasupra nivelului normal. Febra este in mod corect caracterizata de o crestere a temperaturii corpului cu 1-2 grade deasupra punctului de termoreglare. Febra este determinata de o modificare a punctului termoreglarii, determinand cresterea temperaturii corpului (care de obicei este in jur de 37 grade Celsius), iar mecanisme efectorii sunt declansate ca raspuns la aceste modificari. O persoana cu febra are de obicei o senzatie de frig in ciuda temperaturii corporale in crestere, o crestere a pulsului, tonusului muscular si tremuraturi, toate acestea fiind determinate de incercarile de a contracara nou-perceputa hipotermie si atingerea unui nou punct termoreglator. Febra difera de hipertermie in aceea ca hipertermia este o crestere a temperaturii corpului peste punctul termoreglator, datorate producerii in... [continuare]
Obezitatea - problema hormonala sau de dieta?
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati In perioada recenta parca vedem tot mai des persoane ce sufera de obezitate sau in anumite cazuri de o supraponderabilitate. Conform predictiilor Federatiei Mondiale a Obezitatii (World Obesity Federation) se asteapta ca 1 din 4 persoane sa sufere de obezitate pana in anul 2035, la nivel mondial. In Romania, peste 50 % din populatie are un indice de masa corporala (indicatorul pe baza caruia se poate diagnostica obezitatea) peste valorile recomandate. Factori de risc Printre factorii care contribuie la cresterea numarului de persoane care traiesc cu obezitate se numara si accesul facil la produse de tip fast-food, sucuri indulcite sau la o serie de restaurante cu livrari la domiciliu dar si diversificarea tot mai mare a produselor alimentare. Insa daca vor fi intrebati cel putin jumatate din persoanele ce sufera de obezitate ori de supraponderabilitate, vor preciza ca problema lor principala este una de natura hormonala. Exista probleme hormonale atat de grave... [continuare]
Adaptarea nou-nascutului la viata extrauterina
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Primele ore ale unui bebelus Momentul nasterii aduce pentru fiecare nou-nascut o trecere dramatica de la un mediu intrauterin, protejat si stabil, la unul complet diferit, plin de stimuli. Aceasta perioada presupune o serie de schimbari fiziologice rapide, fara de care viata bebelusului in afara uterului nu ar fi posibila. In primele ore, corpul nou-nascutului se confrunta cu provocari importante: activarea plamanilor, reajustarea circulatiei, reglarea temperaturii, initierea hranirii si adaptarea sistemului imunitar. Tranzitia respiratorie Una dintre cele mai importante transformari este initierea respiratiei autonome. In mediul intrauterin, plamanii fatului sunt umpluti cu lichid, iar schimbul de oxigen si dioxid de carbon are loc prin intermediul placentei. La nastere, bebelusul trebuie sa-si umfle plamanii cu aer si sa inceapa respiratia imediat, pentru a asigura oxigenarea sangelui. Eliminarea lichidului pulmonar Pe masura ce travaliul progreseaza, compresia... [continuare]
Generalitati Sunt multe persoane care declara ca au o greutate corporala peste cea normala datorita unui metabolism mai lent. Ce inseamna acest lucru? Exista vreo posibilitate ca acest metabolism sa poata fi activat pentru a arde mai multe calorii? In timp ce este adevarat ca metabolismul are legatura cu greutatea corporala, aceasta afirmatie nu este tocmai ceea ce se asteapta cei mai multi. De fapt, contrar parerii comune, un metabolism mai incet este rareori cauza supraponderabilitatii. Desi metabolismul influenteaza nevoile energetice de baza ale organismului, aportul de alimente si lichide si activitatea fizica a persoanei sunt cele care determina greutatea corporala. Metabolismul: transformarea alimentelor in energie Metabolismul este procesul prin care organismul transforma alimentele si lichidele ingerate in energie. In timpul acestui proces biochimic complex, caloriile din alimente sunt combinate cu oxigen pentru a elibera energia de care organismul... [continuare]
Ardeiul iute, beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unele dintre beneficiile pentru sanatate ale ardeiului iute sunt aproape incredibile iar reputatia acestuia este in continua crestere, in urma cercetarilor medicale. Ardeiul iute poate contribui la distrugerea celulelor canceroase din prostata, plamani, pancreas si poate opri un atac de cord in maxim 30 de secunde. Ardeiul iute face parte din familia capsicum, si este cunoscut sub denumirea de capsicum annuum. Ardeiul iute ajuta la stimularea metabolismului, prin actiunea pe care o are asupra structurii venoase. Beneficiile pentru sanatate Nu este nimic mai uimitor decat efectele pe care ardeiul iute le are asupra sistemului circulator, cum ar fi alimentarea elementelor vitale din structura celulara a capilarelor, venelor, arterelor si ajutorul oferit pentru echilibrarea tensiunii arteriale. De aceea, ardeiul iute este unul dintre cele mai potrivite remedii pentru hipertensiunea arteriala, curata arterele si contribuie la diminuarea valorilor... [continuare]
52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ceaiul verde a fost descoperit de catre chinezi cu peste patru mii de ani in urma si a fost utilizat inca din acea vreme gratie capacitatilor sale naturale de vindecare. Ceaiul verde provine din planta numita Carmellia Sinensis. Spre deosebire de ceaiul negru care este complet oxidat, frunzele de ceai verde asigura conservarea de antioxidanti, taninuri si flavonoide. Ceaiul verde chinezesc este popular mai ales pentru proprietatile sale terapeutice si detoxifiante. Beneficii ale ceaiului verde Dintre toate beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde, pierderea in greutate este cel mai cunoscut. De asemenea, ceaiul verde este folosit pentru detoxifierea organismului. Licoarea mai este utilizata si in alte scopuri mai putin cunoscute. Iata cateva dintre beneficiile oferite de ceaiul verde, sfaturi si modalitati de preparare ale acestuia: 1. Specialistii in nutritie mentioneaza ca polifenolii continuti de ceaiul verde produc caldura suplimentara in organism... [continuare]
Generalitati Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii. Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si carnea, carbo-lipide - incluzand alunele si carnea organica si fibrele - incluzand toate tipurile de cereale si vegetale. Conform dietei, carbohidratii cu un indice glicemic crescut sunt catalogati drept "carbohidrati rai" si se recomanda evitarea consumarii lor in combinatie cu lipidele, acest compus favorizand stocarea excesului de grasimi din alimente si transformarea in grasime corporala in exces. Dieta urmareste pierderea eficienta in greutate si tinerea sub control a anumitor afectiuni, precum diabetul si problemele cardiovasculare. Regulile Dietei Montignac Consumul de carbohidrati si grasimi - "Carbohidratii buni" (cu un indice glicemic scazut) se consuma individual; -... [continuare]
Natural siluet, tablete
Compozitie Citrin (extract de Garcinia cambogia) 250 mg; guarana (extract de Paullinia cupana) 100 mg; ghimbir (extrac de Zingiber oficinalis) 50 mg; nuca de cola (extract de cola nitida) 100 mg; ceai verde (extract) 50 mg; gugulipide (extract de Commiphora mukul) 250 mg; crom picolinat 100 mg. Actiune terapeutica Produsul contine un complex de extracte 100% naturale, care contribuie la scaderea in greutate si la mentinerea siluetei. Citrinul (sarea de sodiu a acidului hidroxicitric) inhiba acumularea colesterolului si a grasimilor, prevenind ateroscleroza, determina termogeneza (favorizeaza arderea grasimilor), inhiba senzatia de foame prin actiune asupra glucoreceptorilor hepatici, intervine in metabolismul glucidic. Guarana contine guaranina, cu proprietati stimulante ale sistemului nervos. Inhiba senzatia de foame contribuind la scaderea greutatii corporale. Imbunatateste puterea de concentrare, elimina senzatia de oboseala si regleaza concentratia de colesterol.... [continuare]
Antioxidant optimizer
Ce este Antioxidant Optimizer si pentru ce se utilizeaza Indicatii Multe dintre procesele biologice naturale ale organismului, cum ar fi respiratia, digerarea alimentelor, neutralizarea alcoolului si a medicamentelor, transformarea grasimilor in energie produc compusi nocivi numiti radicali liberi. Pe langa oxidantii produsi de propriul organism exista si factori externi daunatori: stresul psihic, alimentatia deficitara, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, poluarea, radiatiile, etc. Toate acestea sunt aspecte care ne creaza in organism o stare numita a `stres oxidativa`. Radicalii liberi sunt distrusi de regula de sistemul antioxidant natural al organismului nostru. Daca acest sistem nu mai face fata, acestia pot declansa o reactie negativa in lant in organism, reactie care: distruge membrana celulara, blocheaza actiunea principalelor enzime, impiedica diviziunea celulara normala (distruge ADN-ul), blocheaza generarea energiei, etc. - antioxidant de 20 ori... [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter