saruri de zin
Tulburari ale echilibrului electrolitic
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Dezechilibrul electrolitic se caracterizeaza prin valoarea anormala a sodiului, potasiului si a altor electroliti din fluxul sanguin. Astfel, sarurile din organism pot avea valori mai mici sau mai mari decat constanta normala. Dezechilibrul electrolitic este frecvent asociat cu deshidratarea din cauza prezentei varsaturilor repetate si a diareei. O alta cauza ar mai fi supradoza sau efectul advers al unor medicamente. Alte denumiri: - dezechilibrul sanguin chimic; - dezechilibrul sanguin electrolitic; - afectiuni ale electrolitilor sanguini; - dezechilibrul electrolitic. Ce sunt electrolitii In fluxul sanguin exista o serie de substante chimice care regleaza cele mai importante functii ale organismului; aceste substante se numesc electroliti. Cand se dizolva in apa, electrolitii se separa in ioni pozitivi si negativi. Reactiile nervoase ale organismului si functiile musculare sunt dependente de schimbul corespunzator dintre ionii electrolitilor in exteriorul... [continuare]
Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, iar infarctul miocardic este cauza principala. Ce este ateroscleroza Ateroscleroza este o combinatie de modificari la nivelul arterelor mari si medii, constand in acumularea focala de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari... [continuare]
Tartrul si detartrajul
Dr. Cristina Almasan
Medic stomatologie generala
Tartrul se formeaza prin mineralizarea in timp a placii bacteriene impreuna cu sarurile de calciu din saliva. Acesta adera de suprafata dintilor dar si pe alte zone dure si anume: obturatii (plombe), punti dentare, proteze, implante sau aparate ortodontice (fixe sau mobile) si poate fi un factor favorizant al aparitiei bolii parodontale. Exista doua tipuri de tartru: supra si subgingival. Tartrul supragingival are o culoare alb-galbui cu consistenta redusa la inceput dar poate ajunge la un maroniu negru daca se impregneaza cu coloranti alimentari sau nicotina la fumatori; mineralizarea acestuia se face datorita prezentei salivei. Tartrul subgingival este de culoare inchisa si de duritate mai mare si mineralizarea lui se face datorita prezentei sangelui. Ritmul de formare a tartrului poate varia in functie de natura alimentelor, a fluxului de saliva iar indepartarea lui poate varia in functie de fixarea si aderenta lui la suprafata dentara. Unele persoane prezinta o... [continuare]
Saruri pentru rehidratare orala, pulbere
Indicatii si mod de administrare; Actiune terapeutica Solutia obtinuta dupa dizolvarea a 30 g pulbere (2 plicuri) in 1 000 ml apa potabila sau ceai de menta contine 111 mmol glucoza, 90 mmol Na, 80 mmol Cl, 30 mmol HCO si 20 mmol K. Ingerata, substituie pierderea de apa si saruri la bolnavii cu diaree acuta infectioasa, fiind utila pentru corectarea starilor de deshidratare si dezechilibru electrolitic. Dozele necesare sunt de circa 50 ml/kg corp in deshidratarea usoara (gradul I) si 80 ml/kg corp in deshidratarea medie (gradul II). Cantitatea se administreaza in decurs de 4 ore (la copil cu lingurita sau, la inceput, cu pipeta). Compozitie Pulbere continand glucoza monohidrat 11,25 g (corespunzator la 10 g glucoza anhidra), clorura de sodiu 1,75 g, bicarbonat de sodiu 1,25 g si clorura de potasiu 0,75 g (cutie cu 30 plicuri a 15 g). Reactii adverse Rareori varsaturi (se repeta administrarea); uneori intoleranta la glucoza cu prelungirea diareei (se face hidratare... [continuare]
Ce este Amrase si pentru ce se utilizeaza Indicatii Amrase este un preparat favorabil digestiei prin actiunea combinata a pancreatinei, papainei si extractului de bila de bou. Prin urmare, Amrase este un supliment nutritiv care completeaza necesarul enzimatic al organismului in cazul unor deficiente enzimatice precum si in caz de deficit de saruri biliare, asigurand astfel conditiile unei digestii fiziologice. Pancreatina obtinuta din pancreas de mamifere contine in principal enzimele amilaza, proteaza si lipaza, care convertesc amidonul in dextrine si zaharuri simple, proteinele in peptone si oligopeptide si respective lipidele in acizi grasi si glicerina. Papaina, extrasa din fructele de Carica papaya, este o enzima proteolitica, posesoare a unei activitati hidrolitice cu spectru larg, producand peptide mici. Extractul biliar contine in principal saruri biliare care stimuleaza fluxul biliar si laxatia, contribuie la digestia lipidelor si vitaminelor liposolubile. Invelisul... [continuare]
Saruri rehidratare orala, pulbere
Indicatii Solutia obtinuta dupa dizolvarea a 30 g pulbere (2 plicuri) in 1 000 ml apa potabila sau ceai de menta contine 111 mmol glucoza, 90 mmol Na, 80 mmol Cl, 30 mmol HCO si 20 mmol K. Ingerata, substituie pierderea de apa si saruri la bolnavii cu diaree acuta infectioasa, fiind utila pentru corectarea starilor de deshidratare si dezechilibru electrolitic. Dozele necesare sunt de circa 50 ml/kg corp in deshidratarea usoara (gradul I) si 80 ml/kg corp in deshidratarea medie (gradul II). Cantitatea se administreaza in decurs de 4 ore (la copil cu lingurita sau, la inceput, cu pipeta). Doze si mod de administrare Solutia obtinuta dupa dizolvarea a 30 g pulbere (2 plicuri) in 1 000 ml apa potabila sau ceai de menta contine 111 mmol glucoza, 90 mmol Na, 80 mmol Cl, 30 mmol HCO si 20 mmol K. Ingerata, substituie pierderea de apa si saruri la bolnavii cu diaree acuta infectioasa, fiind utila pentru corectarea starilor de deshidratare si dezechilibru electrolitic. Dozele... [continuare]
Buna ziua. Va rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare daca aveti posibilitatea: in ziua utilizarii tratamentului cu Diurex, mama este foarte slabita. Ce suplimente cu minerale si saruri recomandati pentru a-si reface necesarul de saruri si minerale eliminate in urma tratamentului ? Mentionez ca Diurexul se utilizeaza din 4 in 4 zile. Multumesc. [continuare]
Am citit mai multe informatii despre aceste saruri. Stie cineva de unde as putea cumpara Kali muriaticum CH7(9)? [continuare]
Buna zia am o intrebare ce pota fi aceasa imi este in zina intima
sper sa pot atasa si o poza si ma puteti ajuta cu infirmatii multumesc doar ca nu stiu cum sa va trimit o poza [continuare]
Pigmenti biliari (urina) sau bilirubina urinara, saruri biliare urinare
Bilirubina este un pigment galben maroniu, care se produce cand celulele rosii din sange (eritrocitele) se descompun. Aceasta este sintetizata la nivel hepatic si, in mod normal, se elimina din organism in timpul digestiei. Bilirubina devine periculoasa numai atunci cand se acumuleaza in sange. Nivelurile ridicate de bilirubina pot provoca icter, cauzand aspectul galben al pielii. Acesta poate fi un semn al bolii hepatice la copii si adulti. Daca ficatul este sanatos, acesta va elimina majoritatea bilirubinei din corp, odata cu materiile fecale. Bilirubina in urina poate fi un semn al bolii hepatice. Un test de bilirubina in urina este adesea o analiza a unui examen de rutina, dar poate sa fie utilizat si pentru a verifica eventualele probleme hepatice. Un pacient care prezinta afectare hepatica va primi indicatie pentru acest test. Simptomele includ: culoarea urinei este inchisa, durere abdominala, greata si varsaturi, oboseala. Deoarece bilirubina in urina (bilirubinuria)... [continuare]
Dr. zina rusu
Dr. gabriela zina stanescu
Dr. zina tiron
Dr. adela zina pop
Dr. zina popa
Dr. zina edith groza
Manifestari ale organismului in caz de canicula Principalele manifestari in caz de temperaturi ridicate sunt: - stare de rau general; - oboseala; - soc caloric ce se manifesta prin: febra, tegumente uscate, pierderea cunostintei; - soc hipovolemic care se manifesta prin: tegumente reci si palide, hipotensiune arteriala; - crampe musculare la nivelul membrelor superioare si inferioare; - tulburari de ritm cardiac sau in cazuri grave infarct miocardic acut; - insomnii neobisnuite care pot fi cauzate de scaderea melatoninei din creier determinand apatie sau stare de nervozitate; - expunerea prelungita la radiatiile solare asociata cu transpiratia poate conduce la aparitia pe piele a unor bubite rosii, cunoscute sub denumirea de dermatita actinica; - cresterea hormonilor tiroidieni datorita cresterii temperaturii ambientale accentuand starea de iritabilitate si agitatie. Astfel, poate aparea astenia fizica marcata precum si perturbari ale unor procese metabolice sau o agravare... [continuare]
Remedii la domiciliu pentru mahmureala
Autor: SfatulMedicului
De ce se declanseaza mahmureala? Alcoolul este un diuretic, ceea ce inseamna ca elimina fluidele din organism. Pierderea de lichid este insotita de pierderea de saruri esentiale cum ar fi potasiu si magneziu. Nivelul zaharului din sange este perturbat si toxinele rezultate in urma a consumului de alcool pot ramane in organism chiar si cateva ore dupa ce s-a incetat consumul de alcool. Pierderea de saruri esentiale si deshidratarea conduc la aparitia mahmurelii. Una dintre consecintele consumului excesiv de alcool este mahmureala. Durerile de cap, greata, ametelile, sensibilitatea la lumina si sunet, durerile musculare si iritabilitatea sunt caracteristice mahmurelii. Rapid, distractia de noaptea trecuta se transforma in cosmar, in dimineata urmatoare. Efectele consumului excesiv de alcool Consumul excesiv de alcool are pentru organism, efectele unei intoxicatii. Alcoolul este un depresor si atun [continuare]
Generalitati Vorbim despre sare, cafeina, sucuri carbogazoase…Alimentele obisnuite din dieta ne predispun oare riscului de a dezvolta osteoporoza? Osteoporoza inseamna practic 'oase poroase' si descrie situatia patologica in care oasele noastre isi pierd din minerale si saruri si o data cu acestea si din rezistenta si forta si devin sfarmicioase, tasabile si foarte fragile si sunt predispuse riscului de fracturi, microarhitectura lor fiind foarte modificata. Uneri procesul este atat de avansat incat chiar si un traumatism minor le poate rupe. Cauza de baza a osteoporozei ? Pierderea de calciu, fosfor si alte minerale esentiale din os, aceasta fiind determinata de foarte multi factori. De aceea se considera ca etiologia osteoporozei este multifactoriala. Cele mai frecvente complicatii ale osteoporozei sunt fracturile: de sold, de humerus, dar si tasarile vertebrale. Desi se credea ca osteoporoza este o boala exclusiv a femeilor, din ce in ce mai multi barbati sunt... [continuare]
Vezica biliara (colecistul): boli specifice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vezicula biliara (colecistul sau fierea) este un organ in forma de para, cu o lungime de aproximativ 8 - 10 cm, legat de ficat prin ductul hepatic. Rolul colecistului este de a colecta secretia externa hepatica (bila), care contribuie la digestia alimentelor. Bila contine colesterol , saruri biliare, lecitina si alte substante. Functia veziculei biliare Principala functie a veziculei biliare este de a colecta si sintetiza bila secretata de ficat (principala substanta care contribuie la absorbtia si descompunerea grasimilor). Bila va fi stocata in canalele intrahepatice. Din vezicula biliara, bila va fi transportata prin canalele cistic si coledoc si apoi de-a lungul duodenului (prima parte a intestinului subtire) unde vor fi digerate, in primul rand, grasimile (lipidele) si vitaminele. Factori de risc Bolile de vezicula biliara prezinta urmatorii factori de risc: - supraponderabilitatea; - hipotiroidismul; - constipatia; - diabetul zaharat; - boala lui... [continuare]
Generalitati Molecula de apa (H2O) se compune din doi atomi de hidrogen legati la un atom de oxigen. Aceasta se numeste potabila atunci cand raspunde normelor stabilite prin lege: trebuie sa fie placuta din punctul de vedere al gustului, culorii si mirosului si, ca regula absoluta, sa nu afecteze sanatatea. Apa potabila nu trebuie sa contina microorganisme patogene, nici substante toxice (cupru, plumb, fluoruri, cianuri, arsenic, compusi fenolici etc.). Concentratia sa in anumite substante chimice (saruri minerale, amoniac, nitriti, nitrati, cloruri, materii organice) trebuie sa fie limitata. Apa imbuteliata este mai sanatoasa decat cea de la robinet? Sau apa imbogatita cu suplimente nutritive este cea mai indicata? Potrivit specialistilor, toate aceste principi ar trebui date uitarii deoarece nicio apa nu face minuni pentru sanatatea organismului. In cele ce urmeaza va prezentam o lista cu cele mai comune mituri legate de apa si consumul de apa. Mit:... [continuare]
Magneziul in alimentatia sportivului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Magneziul (Mg) este la fel de important ca si calciul (Ca) pentru transmiterea influxului nervos si a contractiei musculare. De asemenea Mg intervine in sinteza proteica permitand ADN-ului si ARN-ului sa-si joace rolul. Principalele surse de Mg sunt putin reprezentate in alimentatia actuala. Tehnica de tra [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale gutuilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Efectele pozitive ale gutuilor asupra sanatatii sunt mai putin cunoscute. Aceasta influenteaza in mod pozitiv functia ficatului, sistemul digestiv si ajuta la ameliorarea bolilor aparatului respirator. Intr-un singur fruct exista un depozit impresionant de vitamine (A, B, C, PP), saruri minerale, carbohidrati si fibre. Beneficii Iata care sunt unele dintre beneficiile consumului de gutui pentru sanatate: - sucul proaspat de gutui ajuta la tratarea insuficientei pancreatice. In acest scop se va bea o jumatate de pahar de suc de gutui, de trei ori pe zi. - conform studiilor, coaja de gutui contine substante antivirale care inhiba dezvoltarea de microorganisme care declanseaza hepatita A, B si C. Pentru stimularea functiei hepatice se recomanda o cura de o luna cu nectar proaspat de gutui. - gutuia imbunatateste digestia si amelioreaza diareea, hemoragiile uterine si [continuare]
Fosfor
Element chimic prezent In organism sub forma de fosfat. fosforul (P) este adus prin alimentatie, apoi absorbit prin intestin. El este gasit, in principal, in oase, sub forma minerala, si in sange, asociat cu substante organice. Fosforul este, de asemenea, prezent in toate celulele si participa la activitatile lor. Principalele surse alimentare de fosfor sunt cerealele, carnurile, pestii si ouale. Aportul alimentar zilnic este suficient in mod normal sa acopere nevoile organismului. Fosforemia (nivelul de fosfor din sange) creste in caz de insuficienta renala, de insuficienta a glandelor paratiroide, de intoxicatie cu vitamina D, si se micsoreaza in caz de hipersecretie a paratiroidelor si de carenta In vitamina D. Carenta si aport excesiv - O carenta in fosfor poate fi consecinta unui regim alimentar dezechilibrat, unei cresteri ale necesitatilor (crestere, sarcina, alaptare), unei malabsorbtii digestive sau unei utilizari abuzive de medicamente antiacide pe baza de hidroxid de... [continuare]
Lapte
Produs de secretie a glandelor mamare. Contine principiile nutritive in conditii optime de sterilitate si digestibilitate: proteine, glucide, lipide, saruri minerale, anticorpi. [continuare]
Antireumatismal
Medicament utilizat in tratamentul unor afectiuni reumatologice. Antireumatismalele sunt destinate calmarii reumatismului si durerilor de articulatii. In afara antiinflamatoarelor propriu-zise (steroidiene sau nesteroidiene), care actioneaza asupra inflamatiei dar nu asupra cauzei ei, se prescriu substante mai specifice, adesea care actioneaza dupa o perioada de timp: saruri de aur, penicilamina, imunodepresoare, antipaludice. Aceste medicamente sunt rezervate indeosebi tratamentului de fond al reumatismelor cronice poliarticulare si inflamatorii (de exemplu, poliartrita reumatoida). Ele sunt eventual asociate intre ele si/sau cu analgezicele obisnuite. Antireumatismalele sunt administrate pe cale orala sau injectabila. Fiecare dintre ele este susceptibil sa antreneze efecte nedorite, uneori grave. [continuare]
Sebamed
SEBAMED: lider de piata in domeniul ingrijirii medicale a pielii! • Nr. 1 mondial in ingrijirea medicala a pielii cu produse caracterizate prin pH 5.5 • Lider de piata in Germania, UAE, Turcia, Hong Kong, Malaezia, Finlanda, Kuweit • Peste 40 ani experienta • Produse testate clinic prin cele mai moderne metode • Produse recomandate de catre medicii dermatologi, alergologi, pediatri • Cea mai larga varietate de produse dermatologice de curatare 100% fara sapun si alcali: 100 • Produse perfectionate continuu printr-o activitate sustinuta a Departamentului de Cercetare si Dezvoltare • Sistem avansat de control al calitatii • Rata de inovatie ridicata • Peste 150 studii dermatologice • Rata de retentie a clientilor ridicata: 80% Gama dermatologica pentru piele sensibila reprezentata prin produsele SEBAMED pH 5.5 este dedicata curatarii si ingrijirii pielii sensibile sau cu probleme (eczeme, dermatite, psoriazis, acnee, eczema atopica,... [continuare]
Dr. i.v. ramona zina filimon
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter