Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

sapun lapte si vitamine nivea

Rahitismul - deficitul de vitamina d la copii

Rahitismul - deficitul de vitamina d la copii

Actualizat la data de: 05 Decembrie 2025

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Rahitismul este o afectiune specifica celor mici, care se datoreaza unui deficit de vitamina D, calciu si fosfati, care impiedica procesul de crestere si dezvoltarea normala a oaselor. Corespondentul acestei afectiuni la adult se numeste “osteomalacie”. In absenta acestei vitamine si a unor minerale esentiale, oasele isi pot pierde din rezistenta naturala, devin fragile si se pot rupe usor, chiar in urma unor traumatisme minore. Deficitul de vitamina D Privat de aceste elemente, osteoidul nu se poate calcifica si matura. Desi deficitul de vitamina D apare si la adulti sau batrani, forma cea mai severa si frecvent intalnita este cea de “rahitism”, care afecteaza mai ales copii ce sufera de malnutritie severa, de infometare sau de un regim dietetic inadecvat necestatilor lor. Specialistii considera ca cel mai ridicat risc de aparitie a rahitismului il au nou nascutii alaptati la san ai caror mame nu se expun la soare, nou nascutii hraniti natural care nu sunt... [continuare]

Importanta vitaminei d in profilaxia rahitismului

Importanta vitaminei d in profilaxia rahitismului

Actualizat la data de: 18 Mai 2023

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce este rahitismul Rahitismul carential este o boala de nutritie determinata de hipovitaminoza D. Apara in cazurile de crestere rapida a organismului si este caracterizat printr-un deficit de maturare a matricei proteice a osului legata de o carenta in vitamina D. Fenomenul principal este o diminuare a absorbtiei intestinale a calciului si deci, o carenta in calciu. Rezulta un deficit de mineralizare osoasa care afecteaza intregul schelet, dar care predomina la nivelul zonelor unde cresterea osoasa este cea mai importanta, in special cartilagiile de crestere ale oaselor lungi. Categorii expuse rahitismului Copiii cu risc crescut pentru rahitism sunt: copiii din tari nordice, copiii din zone urbane cu poluare atmosferica importanta, medii defavorizate, copiii cu piele pigmentata, copii din mame carentate, cu sarcini iarna, prematuri, gemeni, copiii cu greutate mica la nastere, copiii care primesc medicamente care interfereaza cu metabolismul sau cu actiunea vitaminei D. In... [continuare]

Copilul prematur

Copilul prematur

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2023

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Perioada normala a unei sarcini dureaza in jur de 40 de saptamani. Un nou-nascut de 38 de saptamani este pe deplin dezvoltat si numit nou-nascut la termen. Un copil nascut intre 22 si 37 de saptamani complete de sarcina este un prematur. Studii ale Asociatiei Americane de Neonatologie au aratat ca unul din zece nou-nascuti este prematur. De ce prematuritatea este o problema? Majoritatea copiilor nascuti aproape de 37 de saptamani de gestatie (saptamani complete de sarcina) nu au probleme medicale datorate prematuritatii. Insa cei nascuti in jurul saptamanii 32 de gestatie prezinta simptomele prematuritatii. Aceste simptome includ incapacitatea de a se alimenta la san sau la biberon, de a respira fara a face scurte perioade de pauza (apneea de prematuritate) si de a-si pastra temperatura normala a corpului. Pur si simplu este nevoie de timp pentru a se dezvolta complet si pentru a creste. Dupa depasirea acestor probleme legate de prematuritate, in marea majoritate... [continuare]

Abc-ul vitaminelor

Abc-ul vitaminelor

Actualizat la data de: 03 August 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vitaminele sunt compusi organici necesari bunei desfasurari a functiilor organismului. Acestea trebuie sa fie preluate preponderent din alimente, deoarece corpul nu le poate produce in totalitate. Aportul insuficient de vitamine conduce la instalarea unor deficiente cauzatoare de boli. Studiati indelung de oamenii de stiinta, acesti nutrienti ascund informatii importante pentru mentinerea sanatatii pe termen lung. Clasificarea vitaminelor Vitaminele se clasifica in doua categorii principale: - Vitaminele solubile in grasimi. Sunt depozitate in tesuturile grase ale corpului, sunt mai usor de absorbit in organism (prin intermediul tractului intestinal cu ajutorul lipidelor) si raman in corp perioade lungi de timp (vitaminele A, D, E si K). - Vitaminele solubile in apa. Sunt depozitate in corp perioade scurte, fiind eliminate prin urina. Asadar, trebuie sa fie inlocuite mai des decat vitaminele solubile in grasimi (vitaminele C si complexul vitaminic B). In... [continuare]

6 motive pentru a consuma lactate

6 motive pentru a consuma lactate

Actualizat la data de: 08 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Lactatele degresate ofera multe beneficii pentru sanatate. Probabil ca multe persoane prefera consumul de lapte. Totusi, multi dintre tinerii din zilele noastre aleg sa serveasca mancarea de tip fast-food sau iau masa la restaurantele din centrul orasului. Cu siguranta, in aceste conditii lipseste din meniu paharul cu lapte rece, indiferent de perioada zilei. Important este un lucru: mamele au dreptate. Produsele lactate sunt foarte sanatoase (mai ales cele cu un continut scazut de grasime). Statisticile au demonstrat ca preferintele pentru branza si inghetata au crescut in ultima perioada, in timp ce interesul pentru consumul de lapte integral si unt s-a diminuat. Vestea buna este ca pot fi comercializate produse lactate din ce in ce mai diversificate pentru gusturile tuturor: de la sortimente cat mai variate de iaurturi, la branzeturi cu un continut redus de grasime. Secretul este un nivel scazut de grasime. Un studiu recent a demonstrat ca in... [continuare]

13 alimente delicioase care iti modeleaza silueta

13 alimente delicioase care iti modeleaza silueta

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Alimente care te ajuta sa slabesti Exista o serie de alimente care, dincolo de faptul ca sunt bune la gust, se dovedesc aliati de nadejde in lupta cu kilogramele inestetice. Practic, cu ajutorul lor se asigura o hrana sanatoasa si, totodata, ajutand la accelerarea arderilor, se elimina inclusiv surplusul de grasime. Ciupercile  Majoritatea tipurilor de ciuperci au putine calorii, in consecinta poti manca la discretie. De exemplu, 100 de grame de ciuperci Champignon contin doar 22 de calorii. Ananasul Are numai 50 de calorii la 100 de grame. In plus, este bogat in fibre care regleaza digestia, dar si antioxidanti, excelenti in combaterea celulitei. Accelereaza digestia proteinelor si regleaza nivelul de zahar din sange. Totodata, acesta ajuta la arderea depozitelor subcutanate de grasime. Merele Sunt sarace in calorii - 100 de grame de mere au 50 de calorii. In plus, sunt bogate in antioxidanti, vitamine si fibre. Grapefruitul . Contribuie la arderea grasimilor si la... [continuare]

Vitamine necesare

Vitamine necesare

Actualizat la data de: 20 Februarie 2023

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]

Comunitate medicala

Nastere

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Sarcina

buna ziua. scuzati de deranj.am si eu o intrebare .sunt insarcinata in 5 luni. Eu am probleme cu ochii , am dioptriile cam mari la ochiul drept -4,00 si ochi stang-3,25.medicul oftalmolog mi-a recomndat sa nasc prin cezariana ca imi poate afecta la nastere aceasta problema se poate transmite la copil sau pot aparea probleme la mine in ceea ce priveste vederea.i-am zis medicului ginecolog si mi-a zis ca nu e nici o problema ...pot naste normal ca nu se transmite la copil si nici eu nu am probleme.nici macar nu m-a trimis sa fac vreo control la ochi desi i-am zis ca am miopie.Dvs ce imi recomdati o nastere prin cezriana sau naturala ??ca imi fac griji ...va multumesc ft mult de tot [continuare]

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice. Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul prezinta efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele se gasesc si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie. Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte... [continuare]

Vitamina d

Din Dictionar Termeni

Numita si antirahitica, vitamina d, este liposolubila, adica este absorbita de grasimi, fiind esentiala in resorbtia calciului si fosforului la nivelul intestinului, catalizand totodata transformarea fosforului organic in anorganic si mobilizandu-l in tesuturi. calciferolul, componenta a vitaminei D, poate fi clasificat in ergocalciferol sau vitamina D2 si colecalciferol sau vitamina D3. Vitamina D are un rol dominant in formarea scheletului nostru, mai ales in faza de crestere, asigurand transportul calciului si fosforului in zonele corpului care au nevoie de ele pentru a sprijini cresterea osaturii infantile si remineralizarea osaturii adulte, permitand absorbtia acestor minerale in intestin, apoi transportul calciului in sange si reabsorbtia fosforului in rinichi. Doza zilnica recomandata este de 1020 mg, carenta provocand rahitism la copii si osteomalacia la adulti. Spre deosebire de celelalte vitamine, vitamina D poate fi produsa de organism. Procesul de sinteza al vitaminei D... [continuare]

Vitamina k

Din Dictionar Termeni

vitamina k, numita si antihemoragica, este indispensabila vietii, functia ei de baza fiind aceea de a coagula rapid sangele si de a actiona preventiv asupra sangerarilor si hemoragiilor interne. Este o vitamina liposolubila, care rezista la caldura, dar nu si la lumina in prezenta oxigenului si in mediile alcaline. Se cunosc trei vitamine K: vitamina K1 (fitochinona) este sintetizata de frunzele verzi si se gaseste in vegetalele verzi. Ea micsoreaza permeabilitatea capilarelor si favorizeaza procesul de regenerare a tesuturilor. vitamina K2 (farnochinona) este sintetizata de catre microorganismele de putrefactie. vitamina K3 (menadiona) este un produs de sinteza cu proprietatea ca este hidrosolubil (spre deosebire de celelalte). Dozele mari de menadiona risca sa se acumuleze in organism, generand distrugerea globulelor rosii, avand drept consecinta anemia. Vitamina K este produsa de propria noastra flora intestinala in proportie de 50%. Restul provine din: legume verzi... [continuare]

Vitamina b8

Din Dictionar Termeni

vitamina h, numita colina sau biotina, este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei. Este o vitamina care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare - faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism. Indicatii terapeutice - Colina este indicata in: ameliorarea capacitatii de memorare, in tratarea alcoolismului, in ateroscleroza, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, hipoglicemie, stres, ciroza hepatica, ameteli, ulcer gastric, dureri de inima, blocaj renal, o inflamare a pielii si a limbii. Concentratia acesteia in organismul uman determina si stimuleaza... [continuare]

Lapte pentru sugar

Din Dictionar Termeni

aliment lactat dietetic utilizat pentru inlocuirea laptelui matern in primul an de viata al copilului. Tipuri de lapte pentru sugar - Se pot deosebi alimentele lactate dietetice pentru varsta intaia, utilizabile de la nastere pana la varsta de 4 luni si alimentele dietetice pentru varsta a 2-a, destinate sugarilor mai mari de 4 luni. Primele cuprind lapte adaptat ori modificat sau lapte maternizat, diferentele dintre diferitele tipuri de lapte tinand, in principal, de natura si raportul de proteine unele fata de altele si de continutul in glucide: cel putin 70% lactoza pentru laptele adaptat si 100% pentru laptele maternizat. Compozitia laptelui pentru sugar - Fabricat plecand de la laptele de vaca, tinde sa fie cat mai aproape posibil de cea a laptelui matern si sa se adapteze fiziologiei sugarului. Aceste produse, reglementate strict, au diferite variante in ce priveste compozitia lor, dar se caracterizeaza toate, in comparatie cu laptele de vaca, printr-o micsorare a... [continuare]

Lapte de vaca

Din Dictionar Termeni

lichid secretat de glandele mamare ale vacii. Compozitia laptelui conditionat si distribuit industrial este relativ constanta. Valoarea sa calorica este de 62 kilocalorii pe 100 de grame de lapte integral, de 45 kilocalorii pentru 100 grame de lapte semidegresat si de 33 kilocalorii pentru 100 grame de lapte degresat. Foarte bogat in proteine (3,2%) si in calciu (1200 miligrame la litru), laptele este un aliment recomandat tuturor varstelor vietii si in mod deosebit in perioada de crestere. Laptele integral si cel semidegresat contin si vitamina a, in timp ce vitaminele grupului B (B2 si B 12, indeosebi) sunt prezente in toate tipurile de lapte (integral, semidegresat, degresat). [continuare]

Vitamina h

Din Dictionar Termeni

vitamina h, numita colina sau biotina, este o vitamina hidrosolubila care intervine in degradarea acizilor grasi, anumitor acizi aminati si a glucozei. Este o vitamina care nu este distrusa la caldura sau umiditate, dar lumina, alcalinitatea si oxigenul o afecteaza. Impiedica depunerea colesterolului pe peretii arteriali si contribuie la eliminarea substantelor toxice si a metabolitilor inutili acumulati in organism, inlesneste functiile ficatului (ajutand la eliminarea toxinelor din organism) si ale vezicii biliare - faciliteaza folosirea corespunzatoare a grasimilor si a colesterolului de catre organism. Indicatii terapeutice - Colina este indicata in: ameliorarea capacitatii de memorare, in tratarea alcoolismului, in ateroscleroza, hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, hipoglicemie, stres, ciroza hepatica, ameteli, ulcer gastric, dureri de inima, blocaj renal, o inflamare a pielii si a limbii. Concentratia acesteia in organismul uman determina si stimuleaza... [continuare]

Vitamina b12

Din Dictionar Termeni

vitamina din grupul vitaminelor hidrosolubile, ce contine cobalt, element vital ce intra in componenta globulelor rosii. Numita si ciancoblamina, isi aduce aportul si la mentinerea functionalitatii normale a sistemului nervos (ajutand la formarea tecii de mielina ce inveleste fibrele nervoase, esentiale pentru transmiterea de impulsuri nervoase in tot corpul), amelioreaza irascibilitatea si contribuie la imbunatatirea capacitatii de concentrare, de memorare si de pastrare a echilibrului psihic. De asemenea, constituie un aliat pretios in mentinerea acuitatii simtului tactil si auditiv, in perceptia durerii si in echilibru. Absorbtia vitaminei B12 se realizeaza la nivelul mucoasei intestinale, in prezenta unui factor intrisec produs de mucoasa gastrica. Vitamina B12 este relativ stabila la caldura si la aer, dar este distrusa de lumina, razele ultraviolete si acizi. Doza zilnica recomandata este de mcg. In doze mari, vitamina b12 are efecte analgezice, antialergice si stimulatoare... [continuare]

Vitamina b9

Din Dictionar Termeni

acidul folic, intervenind in sinteza ADN-ului, joaca un rol capital in productia de celule noi in organism. In particular, el este indispensabil formarii de globule rosii ale sangelui de catre maduva osoasa. Esentiala in timpul sarcinii, vitamina B9 este vitamina hidrosolubila a grupului de vitamine B, avand un rol fundamental in producerea globulelor rosii si la asimilarea substantelor nutritive din alimente. De asemenea previne aparitia malformatiilor. Surse - acidul folic este prezent in numeroase alimente: ficat, lapte, branzeturi fermentate, legume verzi (sparanghel, spanac, varza verde, morcovi). Necesitatile zilnice de acid folic sunt foarte mari: de la 100 la 600 micrograme, in functie de varsta si starea fiziologica a subiectului. Totusi, o alimentatie diversificata aduce cantitati suficiente de acid folic. Carenta - Carenta se poate observa in caz de subalimentare, in tulburarile de absorbtie (datorate unor anomalii digestive), in sarcina, in cazul luarii de... [continuare]

Ce este Doppelherz Aktiv Vitamine A-Z Retard cu Luteina si pentru ce se utilizeaza Indicatii O nutritie echilibrata cu vitaminele necesare vietii, precum si cu minerale si microelemente este o conditie esentiala pentru starea de bine a organismului si sustinerea capacitatii de efort. Exista elemente de importanta vitala care nu pot fi produse de organism. Din acest motiv, trebuie sa le aducem zilnic prin alimentatie. Daca insa lipseste unul dintre aceste elemente, ar putea fi modificat circuitul normal al multor schimburi de substante. O alimentatie echilibrata, care contine legume, fructe, cereale si produse din lapte, la care se adauga, cu regularitate, si peste, poate acoperi necesarul de substante nutritive. Aportul de vitamine, minerale si microelemente este insuficient in cazul alimentatiei neechilibrate. Anumite vitamine si minerale pot fi depozitate doar in cantitate limitata de catre organism. Printre acestea, se numara si Vitaminele hidrosolubile C, B1, B2 si B6. [continuare]

Ce este Doppelherz aktiv Diabetiker Vitamine + Minerale si pentru ce se utilizeaza Indicatii Magneziul indeplineste multiple roluri in organism, fiind recunoscuta implicarea sa in functioarea normala a sistemelor muscular si osos, in metabolismul energetic si in echilibrul electrolitic, precum si in sinteza normala a proteinelor. Este implicat, de asemenea, in mentinerea sanatatii psihice si contribuie la functionarea normala a sistemului nervos, actiune la care participa, suplimetar, si Vitaminele B1, B2, B6, B12, precum si NIACINA. Vitamina C sprijina functionarea normala a sistemului imunitar, contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, creste absorbtia fierului si contribuie la functionarea normala a sistemului nervos. In plus, contribuie la formarea normala a colagenului pentru functionarea normala a sistemului osos, a ligamentelor si a vaselor de sange. Sursele naturale cele mai cunoscute pentru Vitamina C sunt zarzavaturile sau citricele. Vitamina E... [continuare]

Indicatii Tratamentul carentei de vitamina E. Ca tratament profilactic in afectiunile care necesita un aport suplimentar de vitamina E: - sindrom de malabsorbtie asociat cu insuficienta pancreatica, fibroza chistica sau cu alte afectiuni - afectiuni ale tractului hepato-biliar (colestaza cronica, ciroza hepatica, atrezie biliara, icter de cauza obstructiva) - tulburari digestive (boala celiaca, sprue tropical, enterite regionale) - gastrectomie - abetalipoproteinemie - acantoza - necesitati crescute de vitamina E, precum: persoane care lucreaza in medii toxice si poluate, alte situatii ce duc la scaderea capacitatii de aparare a organismului. Actiunea terapeutica vitamina e (acetat de di-alfa-tocoferol) este un element nutritiv esential. vitamina e este un antioxidant biologic pentru o serie de elemente nutritive, metaboliti, vitamina a, hormoni si enzime. In acest sens, vitamina e mentine functionarea organitelor intracelulare, cum sunt mitocondriile si lizozomii si... [continuare]

Compozitie acid acetilsalicilic 0,330 g, acid ascorbic 0,200 g. Excipienti: glicina, acid citric anhidru, hidrogen carbonat de sodiu, benzoat de sodiu, polividona pentru un comprimat efervescent cu sant median de 3,501 g. Actiune terapeutica Analgezic periferic (calmeaza durerea) antipiretic (scade temperatura). Indicatii Este recomandat in tratamentul bolilor insotite de durere si/sau temperatura mare, de exemplu: dureri de cap, afectiuni virale acute ale cailor respiratorii, dureri dentare, dureri musculare, la adulti si copii cu greutatea corporala de 30 kg sau mai mare (aprox. 10 ani). Doze si mod de administrare Pentru adulti si copii cu greutatea corporala de 30 kg sau mai mare (aproximativ 10 ani). Intervalul intre doua administrari succesive de minim 4 ore. Deoarece acest medicament contine vitamina c este bine sa se evite administrarea la sfarsitul zilei. Durere sau stari febrile: Adulti: doza maxima zilnica recomandata este 3 g. Ca o indicatie: 1-2... [continuare]

Vitamina b1, comprimate

Din Medicamente

Indicatii Beriberi, encefalopatie Wernicke; stari de hipovitaminoza in febra prelungita, boli epuizante, hipertiroidism; ca tratament adjuvant in diabetul zaharat, nevrite si polinevrite, nevralgii, zona zoster, migrene, hepatite, algii reumatismale, varsaturi de sarcina, alcoolism. Doze si mod de administrare Oral, 1-4 comprimate pe zi curativ; 1/2-1 comprimat/zi pentru profilaxie. Adulti: s.c.,i.m., i.v.: 20-40 mg/zi sau la 2 zile, pana la 100-300 mg/zi sau la 2 zile in carentele grave. Copii: s.c., i.m.: 5-20 mg/zi. Nu se administreaza i.v. Compozitie Comprimate continand clorhidrat de tiamina 10 mg. Clorhidrat de tiamina 0,010 g 0,025 g 0,100 g Apa distilata pana la 1 ml 1 ml 2 ml. Actiune terapeutica Intervine in metabolismul hidrocarbonatelor, tiamin pirofosfatul fiind grupul prostetic al carboxilazei, enzima care intervine in degradarea acidului piruvic. Lipsa tiaminei este urmata de cresterea acidului piruvic in sange si in urina, cu aparitia de... [continuare]

Pagina 1 din 34 (1000 rezultate)