nivelul normal al glicemiei
Din ce cauze apar variatii ale glicemiei
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Introducere Glicemia, adica nivelul de zahar din sange, are valori normale cuprinse intre 70 si 99 mg/dL daca nu ai mancat timp de opt ore si mai putin de 140 mg/dL la doua ore dupa ce ai luat masa. Daca sunt mai mari sau mai mici, acest lucru poate fi pus pe seama mai multor factori, de la alimentatie si pana la anumite boli. Cei care sufera de diabet reactioneaza diferit la mancarurile si bauturile pe care le consuma, de aceea este bine sa tina cont de masuratorile glicemiei si sa evite produsele care duc la cresterea glicemiei. Cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar Iata care sunt cauzele care duc la cresterea sau la scaderea valorilor normale ale nivelului de zahar. Cafeaua - Nivelul de zahar din sange poate sa creasca dupa ce bei o cafea, chiar si una neagra, care nu are calorii, din cauza cofeinei. Acelasi lucru este valabil si in cazul ceaiului negru, a celui verde si a bauturilor energizante. Mancarea chinezeasca -In... [continuare]
Cum monitorizam glicemia Monitorizarea glicemiei reprezinta una dintre cele mai importante aspecte ale gestionarii diabetului zaharat, atat pentru pacientii cu diabet de tip 1 si administrare de insulina, cat si pentru cei cu diabet de tip 2. Modalitatile de monitorizare a glicemiei acasa includ glucometrul si sistemul de monitorizare continua a glicemiei. Glicemia reprezinta nivelul de glucoza din sange, iar monitorizarea sa zilnica este esentiala pentru pacientii cu diabet zaharat, intrucat aceasta este cheia in evaluarea eficientei tratamentului. Glicemia indica pacientilor eventualele modificari pe care trebuie sa le faca in dieta, stil de viata sau tratament. Factori ce modifica glicemia Exista numerosi factori din viata de zi cu zi ce duc la modificarea glicemiei, astfel ca valoarea acesteia va varia pe parcursul zilei si noptii. Factorii ce cresc de regula valoarea glicemiei sunt: • Consumul de carbohidrati • Dozele prea mici de medicamente antidiabetice/sarirea... [continuare]
Hipoglicemia - nivelul scazut al glucozei in sange
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Ce este hipoglicemia Principala sursa de energie a organismului este glucoza. Aceasta rezulta din digestia carbohidratilor si este transportata la celulele din corp fiind principala sursa de energie. Glucoza care nu este utilizata imediat este depozitata in ficat sub forma de glicogen. Cantitatea de glucoza din sange este controlata de o serie de hormoni (glucagonul, insulina primara, cortizolul, epinefrina, hormonii de crestere) al caror nivel creste sau scade pentru a pastra continutul de zahar din sange in limite optime (euglicemia). Un rol important il are insulina, care stimuleaza celulele corpului sa absoarba sau sa elibereze glucoza din/in sange, dupa caz. In cazul hipoglicemiei - zaharul din sange este in cantitati reduse, iar cantitatea de insulina eliberata scade. Hiperglicemia inseamna continut ridicat de zahar in sange, ceea ce va determina cresterea cantitatii de insulina in sange. Cand scade cantitatea de insulina, glucagonul stimuleaza ficatul pentru a transforma... [continuare]
12 cauze posibile ale oscilatiei nivelului glicemiei
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Generalitati Mentinerea nivelului de glicemie in limite normale este cea mai importanta provocare pentru diabetici. Exista numeroase cauze ascunse ale oscilatiilor glicemiei, unele dintre ele fiind obiceiuri zilnice banale, fara un potential periculos evident. Factori care cauzeaza fluctuatii ale nivelului de glicemie Cunoasterea tuturor factorilor care pot cauza fluctuatii ale nivelului de glicemie in sange ajuta la detinerea unui control deplin asupra diabetului, dar si la prevenirea complicatiilor asociate cu aceasta boala cronica foarte raspandita la nivel mondial. Alcoolul Alcoolul contine o cantitate substantiala de carbohidrati si poate determina cresterea brusca a glicemiei. Este recomandat sa nu beti pe stomacul gol, ci impreuna cu alimente, si sa verificati nivelul glicemiei. Alimentele si bauturile cu indulcitori artificiali Multi diabetici isi indulcesc bauturile cu zaharina si aleg produse alimentare asa-zis dietetice (fara zahar), crezand ca indulcitorii... [continuare]
Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Glucoza reprezinta sursa principala de energie pentru toate celulele organismului, atat timp cat se afla in limite normale. Dar se poate comporta si ca o otrava cu actiune lenta. Nivelurile ridicate de zahar erodeaza incet capacitatea celulelor din pancreas de a produce insulina. Organul compenseaza acest lucru si nivelul de insulina ramane prea mare. De-a lungul timpului, pancreasul se deterioreaza in permanenta. Nivelurile ridicate de zahar din sange pot determina modificari ce duc la o intarire a vaselor de sange, ceea ce medicii o numesc ateroscleroza. Afectiuni cauzate de nivelul prea mare de zahar din sange Aproape orice parte a corpului poate fi afectata de nivelul prea mare de zahar din sange. Vasele de sange deteriorate cauzeaza probleme, cum ar fi: -Boli de rinichi sau insuficienta renala, ceea ce necesita dializa; -Accidente vasculare cerebrale; -Atacuri de cord; -Pierderea vederii sau orbire; -Slabirea sistemului imunitar; -Disfunctie erectila; [continuare]
Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Diabetul este o boala in care organismul fie nu produce, fie nu poate folosi hormonul pancreatic numit insulina. Acest hormon controleaza cantitatea de glucoza (zahar) din sange si procentul in care glucoza este absorbita in celule, deoarece celulele au nevoie de glucoza pentru a produce energie. Mai mult de cat atat, singura hrana pentru creier este glucoza, iar pentru o buna functionare a sistemului nervos trebuie mentinut un nivel optim al glucozei. Dupa ce consumati un anumit fel de mancare care contine carbohidrati sau proteine in mod natural, zaharul din sange creste intre 120-130mg/dl, dar in general nu mai mult de 140mg/dl. Aceasta crestere elibereaza insulina din celulele pancreatice numite celule beta, deschizand astfel “usile” celulelor din corp pentru a capta glucoza in interiorul lor. Dupa ce glucoza a pastruns in celule, nivelul zaharului din sange revine la normal si scapa de varfurile insulinice pana ce organismul asimileaza din nou proteine si... [continuare]
Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. in ce consta tratamentul?
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Hipoglicemia si hiperglicemia, complicatii frecvente ale diabetului zaharat Atat hipoglicemia, cat si hiperglicemia reprezinta doua stari patologice care intervin in homeostazia nivelului glucozei in sange (glicemie). Ambele entitati sunt reprezentate de o multitudine de manifestari clinice, semne si simptome, iar in lipsa unei atitudini terapeutice corespunzatoare pot duce la complicatii grave, ajungand in anumite cazuri pana la deces. Hiperglicemia reprezinta manifestarea clinica a unui grup de tulburari metabolice care per total formeaza ceea ce numim diabet zaharat. Sunt considerate hiperglicemii valorile glicemiei care depasesc 110 mg/dl dimineata pe nemancate (glicemie a jeun) si cele mai mari de 140 mg/dl la 2 ore dupa ingerarea a 75 grame de glucoza. Hipoglicemia reprezinta scaderea valorilor glicemiei sub un prag critic, stabilit de ghiduri ca fiind 70 mg/dl. Orice valoare mai mare de 70 mg/dl, desi insotita de manifestari clinice, nu poate fi definita ca fiind... [continuare]
Factori despre care nu stiai ca duc la cresterea glicemiei
Autor: SfatulMedicului
Cum poate fi influentata glicemia? Orice persoana care a fost diagnosticata cu diabet zaharat stie ca dulciurile sunt alimentele vinovate de cresterea glicemiei, de aceea ele trebuie sa fie eliminate din alimentatie. Alimente care pot influenta nivelul glicemiei? Insa exista si alte cauze la care nu te-ai fi gandit ca ar putea duce la cresterea glicemiei: de la unele mancaruri pana la anumite boli. Cafeaua Nivelul de zahar din sange poate sa creasca si dupa ce ai baut o ceasca de cafea, chiar daca este neagra si fara calorii. Acest lucru se intampla din cauza continutului de cofeina, care se mai gaseste si in ceai negru, in ceai verde si in energizante. Fiecare pacient reactioneaza diferit la consumul de cofeina. Cel mai bine este sa nu faci excese si sa nu bei mai mult de doua cani pe zi. Mancarea chinezeasca De vina pentru cresterea glicemiei poate sa fie si mancarea chinezeasca. Intr-o farfurie cu pui si orez alb, se mai afla si grasimi, care pot mari... [continuare]
Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prediabetul este o stare care apare atunci cand nivelul de zahar din sange este mai ridicat decat ar fi considerat normal, dar nu mai ridicat decat in cazul diabetului de tip 2. O dieta sanatoasa este esentiala pentru a imbunatati valorile glicemiei si a evita instalarea diabetului. Nu exista alimente, plante, bauturi sau suplimente care sa reduca nivelul de glucoza din sange. Numai medicatia si exercitiile o pot face. Exista insa alimente care au indice glicemic scazut (IG), adica alimente care nu vor creste nivelul zaharului din sange si care ar putea ajuta la evitarea unei cresteri accelerate sau bruste, mai ales dupa masa. Pe langa schimbarile de dieta, a ramane sau a deveni activ este de asemenea important. Alimente cu un indice glicemic scazut Alimentele cu indice glicemic scazut includ legumele verzi, cerealele integrale, precum quinoa sau ovazul, si leguminoasele, cum ar fi lintea si fasolea. Aceste alimente elibereaza glucoza mai lent in... [continuare]
Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]
Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]
Glicemie
Nivel al glucozei in sange. Multumita mai multor mecanisme de reglare, glicemia este mentinuta sensibil constanta (in jur de 1 gram la litru) cu scopul de a aduce organelor si tesuturilor cantitati constante de glucoza sangvina. Reglarea nivelului sangvin al glucozei este asigurata multumita unui echilibru permanent intre substante, de natura mai ales hormonala, care micsoreaza glicemia (insulina) si cele care o cresc (glucagonul, adrenalina, hormonul de crestere). Masurarea glicemiei - Glicemia se masoara fie in sangele venos in cursul clasicei "luari de sange" (glicemia venoasa), fie in sangele capilar dupa o mica intepatura in varful degetului (glicemie capilara), o picatura de sange fiind intinsa pe o banda reactiva; masurarea este atunci stabilita fie prin compararea culorii obtinute cu o scara de culori, fie prin citire directa, banda fiind introdusa intr-un mic aparat denumit autoanalizor. Valoarea normala a glicemiei este intre 4,4 milimoli pe litru si 6,7 milimoli pe... [continuare]
Am si eu nevoie de niste explicatii , pisica mea a fost diagnosticata cu diabet avand initial 380 glicemia si dupa o saptamana de insulina facuta doar seara 451. I-am schimbat regimul si dupa 2 saptamani de insulina are 219 . Daca glicemia scade in felul acesta trebuie micsorata doza de insulina sau cum se poate mentine la un nivel normal ca sa nu ajunga in hipoglicemie ? Ii fac 2 unitati de insulina Lantus cu eliberare treptata si ia si Fitodiab pentru reglarea glicemiei . [continuare]
Glucoza serica sau glicemie glu , gli
Glucoza este sursa primara de energie pentru celulele corpului si singura sursa de energie pentru creier si sistemul nervos. In mod normal, nivelul glucozei din sange creste usor dupa o masa, insulina fiind eliberata de pancreas in sange. Pe masura ce glucoza circula in celule si este metabolizata, are loc oprirea producerii de insulina. In cazul in care nivelul glucozei din sange scade prea mult, cum ar fi intre mese sau dupa un antrenament intens, glucagonul (alt hormon pancreatic) este secretat pentru a determina ficatul sa transforme glicogenul in glucoza, crescand nivelul glucozei din sange. Daca mecanismul de feedback al glucozei/insulinei functioneaza corect, cantitatea de glucoza din sange ramane stabila. Daca balanta este intrerupta si creste nivelul de glucoza din sange, corpul incearca sa restabileasca echilibrul, atat prin cresterea productiei de insulina, cat si prin eliminarea excesului de glucoza in urina. Exista anumite cauze care pot intrerupe echilibrul... [continuare]
Va rog sa imi spuneti daca problemele de la ficat, hepetita cronica ..TGP 135.. afecteaza valorile normale ale glicemieii ( 61mg/dl ) si colesteroluluii (118/mg/dl).Precizez ca nu urmez nici un tratament.Va multumesc. [continuare]
Mi-am luat glicemia din deget si as dori sa stiu ce inseamna. Pe nemancate a fost 104 iar dupa ce am mancat a fost 102. Multumesc [continuare]
Valori crescute pentru colesterol, trigliceride, hemoglobina glucozilata, glicemie
Va rog sa/mi recomandati un tratament pentru revenirea trigliceridelor si colesterolului la valori mai mici. Rezultatele ultimei analize indica valori crescute pentru: colesterolul total = 214 mg/dL, trigliceride=485 mg/dL, hemoglobina glucozilata (HbAlc) 9, 09 % și glicemie = 161 mg/dL. Sunt in evidenta medicului diabetolog si tratamentul pe care il urmez de aproape 1 an cu INSULINA (APIDRA 12-12-12; LANTUS 42 {21,30}, GLUCOPHARGE 3/zi) se pare ca nu este suficient pentru a regla glicemia.Toate cele bune și SANATATE ! [continuare]
I-AM FACUT UN TEST DE GLICEMIE LA FETITA MEA DE 4 ANI SI I-A IESIT GLICEMIA 161 CU APARATUL PESONAL DAR TIN SA MENTIONEZ CA INAINTE A MANCAT BANANE SI BISCUITE SI A BAUT SUC COLA SI INAINTE CU O ZI AMANCAT CIOCOLATA .CE PARERE AVETI ?NU ESTE CAM MARE GLICEMIA? [continuare]
Sora mea a aflat ieri ca are glicemia 480,mie mi s-a parut ciudat ca medicul de familie nu a chemat ambulanta stiind ca in urma cu 2 luni avea 96 de kg iar ieri avea 72kg.Precizez ca este cardiaca ,cu doua luni in urma era obeza are doar 56 de ani.Ce imi recomandat? [continuare]
Bună ziua! Pacientă de 52 de ani cu diabet zaharat de tip 2 ( insulină). Valorile glicemice oscilează fiind foarte mari (200, 300, 400) sau prea mici având des hipoglicemie. Nu sunt supraponderală. Care este cauza şi ce aş putea să fac pentru a stabiliza nivelul glicemic? [continuare]
buna,am un baietel de aproape 6 saptamani si dupa nastere la i au descoperit ca are calciu si glicemia foarte mici,cand am iesit din spital erau il limite normale dar acum am observat ca unul din picioruse ii tremura acum mi s a spus ca sunt niste spasme ca aavut calciul mic.oare ii va dauna mai tarziu? [continuare]
buna ziua spuneti-mi de ce fluctueaza glicemia?Dimineata este mai mare decat in timpul zilei si dupa 6 seara nu mananca nimic.Sotul meu a cosumat timp de 5 luni de zile Glykofit un produs natural la recomandare,si a avut efect.Din pacate vad ca are organismul slabit,si nu stiu la ce perioada asi putea asa ii ofer vitamine ptr diabetici,pentru ca din alimentatie nu are cum sa asimileze vitaminele necesare(din pacate si criza ne mai "ajuta"Nu pofteste apa deloc numai cand vine de la sevici il fortez pur si simplu sa bea cel putin 1 L putin cate putin. Ajutatima cu sfaturi va rog. [continuare]
Hipoglicemia (nivelul scazut al concentratiei zaharului in sange)
si eu am caderi de glicemie, dar cel mai rau este ca mi s-a intamplat in timp ce conduceam masina.a fost groaznic. am fost la nutritionist si mi-a spus sa nu consum zaharoase dar nici un rezultat. va rog sa ma ajutati [continuare]
Buna ziua, Am 33 de ani si zilele trecute am efectuat un control medical de medicina muncii, in jur de ora 10.30 dimineata, ocazie cu care mi-au depistat valoarea glicemiei de 143. Tensiunea arteriala era destul de mica, 10 cu 7. Asistenta mi-a spus sa nu ma ingrijorez prea tare, desi nu consumasem dulciuri in prealabil. Nu sunt un impatimit al dulciurilor. In dimineata respectiva consumasem doar niste sticksuri cu sare. Bunica materna a avut diabet de tip II. Sunt oare in pragul diabetului? Multumesc anticipat pentru raspuns! [continuare]
Am itrebat cu o saptamana in urma daca unul din medicamentelepe care le ia mama (CAPTOPRIL,TERTENSIF,ASPENTER,NORVASC)ar putea fi cauza cresterii glicemiei si d-nulNicu mi-a raspuns ca norvasc ar putea fi cauza,dar e o crestere artificiala.Ce insemna acest lucru?Organismul e supus acelorasi efecte negative ca si in cazul in care o persoana are glicemia crescuta? [continuare]
Mi-a scazut glicenia brusc de la 220 la 76 intr-un interval de 2-3 zile,imi puteti spune va rog cauza acestei scaderi a glicemiei si ce efect au tigarile si cafeaua si alcoolul la un bolnav de diabet?va multumesc mult [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter