fotosinteza
De ce ar trebui sa eviti alimentele bogate in carbohidrati simpli
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Carbohidratii, zaharurile sau glucidele, definesc compusi chimici, formati din: carbon hidrogen si oxigen. Carbohidratii sunt cele mai abundente biomolecule de pe Pamant si reprezinta produsul procesului de fotosinteza. Au un rol central in reactiile de producere a energiei in organismele ne-fotosintetizatoare. Denumirea acestei clase de compusi provine de gustul specific dulce (zaharuri). Din punct de vedere structural glucidele se clasifica in: • Monoglucide – glucide simple (Ex: Glucoza, Fructoza); • Oligoglucide - (Ex: Zaharoza); • Poliglucide - glucide complexe, acestea sunt digerabile - amidonul, glicogenul sau nedigerabile - fibrele. Amidonul se gaseste in: cereale, leguminoase, fructe si tuberculi; Fibrele se gasesc in: tarate, legume, seminte, fructe. Fibrele sunt clasificate in doua categorii: solubile si [continuare]
Magneziul - un mineral esential pentru sanatatea organismului
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este magneziul Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente metalice din interiorul celulei, unde cantitatea sa este depasita numai de potasiu. De asemenea, este unul dintre cei mai importanti ioni bivalenti care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor. Magneziul - element esential Magneziul este un element esential in procesele metabolice majore: sinteza ADN si ARN, sinteza proteinelor, transmiterea impulsului nervos, contractia musculara, transportul membranar, diviziunea celulara, fosforilarea oxidativa si fotosinteza. In plus, Mg este o componenta structurala a multor macromolecule si un constituent al centrului catalitic activ al enzimelor. Organismul adult contine aproximativ 1000 mmoli, din care aproximativ 50% se gaseste la nivelul oaselor, iar cealalta jumatate este distribuita egal intre muschi si alte tesuturi vitale. Numai 15-29 mmoli se gasesc in lichidul cefalo-rahidian (LCR), iar concentratia serica este de 0,8-1,2 mmoli/l. Cantitatea... [continuare]
Xantocit
Xantocita se refera la o celula specifica care contine un pigment de culoare galbena. Numele vine de la cuvantul grec "xanthos", care inseamna "galben". Pigmentul galben este adesea rezultatul unor substante precum carotenoidele sau xantofilele, care sunt tipuri de pigmenti ce se gasesc in mod natural in diverse plante, dar si in organismele animale. Aceste celule pot fi intalnite la diverse organisme, de la plante la animale, si pot avea diverse roluri. De exemplu, la plante, pigmentul galben este esential in procesul de fotosinteza, ajutand la absorbtia luminii solare. La animale, xantocitele pot avea si roluri de protectie, cum ar fi in cazul unor specii de amfibieni, unde pigmentul galben ajuta la protectia impotriva radiatiilor UV. Xantocitele pot fi identificate la microscop prin culoarea specifica pe care o au, pigmentul galben fiind vizibil la examinarea acestora. Identificarea acestora poate fi utila in diverse domenii de cercetare si poate ajuta la intelegerea anumitor... [continuare]
Sclerenchim
Sclerenchimul este un tip de tesut vegetal specializat, a carui principala functie este de a oferi suport si stabilitate plantelor. Acest tesut se caracterizeaza prin celule foarte groase, rigide si adesea moarte la maturitate. Principala caracteristica a celulelor sclerenchimului este peretele celular foarte gros si intarit. Acest lucru este realizat prin depunerea de substante precum lignina si celuloza, care consolideaza peretele celular si il face rezistent la deformare si rupere. Datorita acestei structuri robuste, sclerenchimul joaca un rol esential in imbunatatirea rezistentei mecanice si a stabilitatii structurale a plantelor. Exista doua tipuri principale de sclerenchim: fibrele sclerenchimate si sclereidele. Fibrele sclerenchimate sunt de obicei alungite, cu peretele celular gros, si se gasesc adesea in tulpini, radacini si frunze, unde contribuie la rezistenta la intindere si compresiune. Pe de alta parte, sclereidele sunt celule de dimensiuni mici, adesea izolate, cu... [continuare]
Buna ziua ! Am si eu o nelamurire. Am cumparat de la Plafar un baton Fibrobar si am citit si am vazut ca are multe proteine iar cineva mi-a spus sa mananc in fiecare zi ca de la proteine ma dezvolt mai repede. Este adevarat ca de la proteine te dezvolti mai repede? Daca nu , spuneti-mi va rog alte alimente care ajuta la dezvoltarea corpului mai repede. Va multumesc foarte mult. [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter