Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

food stamp mlcb agar salmonella

Infectia cu salmonella

Infectia cu salmonella

Actualizat la data de: 28 Martie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Salmonella este un bacil gram negativ ce face parte din familia Enterobacteriaceae, genul Salmonella, un germen nesporulat, mobil si flagelat ce poseda un antigen specitic, somatic O. Bacteria traieste in tractul intestinal al animalelor infestate, dar si la om, contaminand o varietate destul de mare de alimente cum ar fi: oua, carne, lapte, legume, fructe, unt, branzeturi, chiar si fructe de mare. Epidemiologie Contaminarea este interumana, iar sursa de infectie fiind convalescenti, dar si de purtatori sanatosi, consumatori de oua, maioneza, unt, carne, derivate, in special de pasare, lapte nefiert, scoici etc. Tablou clinic Perioada de incubatie este dependente de doza infectata, fiind invers proportionala cu variatii intre 72 de ore sau 6-12-36 de ore. Debutul este brutal cu febra crescuta (39-40 grade Celsius) precedata de cele mai multe ori de frisoane, alterarea starii generale, cefalee, varsaturi, mialgii si dureri abdominale de tip colicativ, in special... [continuare]

Adevarul despre alimentele fast - food

Adevarul despre alimentele fast - food

Actualizat la data de: 28 Mai 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]

Alternative mai sanatoase la fast-food

Alternative mai sanatoase la fast-food

Actualizat la data de: 16 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Moda fast-food, adoptata cu multa deschidere de tara noastra, reprezinta o tentatie aproape irezistibila pentru multi dintre noi. In ciuda avertismentelor cu privire la continutul ridicat de grasimi saturate, sare si zahar din aceste preparate accesibile si gustoase, consumatorii continua sa stea la rand pentru o portie de cartofi prajiti cu maioneza, care merg de minune cu un dublu cheeseburger aburind. Interesant este ca exista si alternative sanatoase la produsele fast-food tipice, unele dintre ele disponibile chiar si in aceste restaurante care nu duc niciodata lipsa de clienti. Reguli de reducere a numarului de calorii din fast-food Motivul principal al blamarii produselor de tip fast-food este continutul foarte mare de calorii goale, care nu furnizeaza organismului nutrienti esentiali, ci mai degraba grasimi, sodiu si zaharuri care conduc la ingrasare. Asadar, principala preocupare pe care trebuie sa o aveti cand luati masa intr-un restaurant fast-food... [continuare]

Ce contin cartofii prajiti de la renumitele fast-food-uri?

Ce contin cartofii prajiti de la renumitele fast-food-uri?

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cartofii prajiti de la binecunoscutele fast-food-uri sunt departe de a fi simpli cartofi. S-a descoperit ca acestia contin 19 ingrediente. Ce preferati intre cartofii prajiti acasa si cei de la fast-food? Sigur veti alege a doua varianta! Ei bine,o firma a publicat lista ingredientelor. Este importanta o precizare, si anume ca reteta poate varia de la o tara la alta, in functie de recomandari si de exigentele agentiilor de siguranta a alimentelor. Produsele folosite in fast-food-uri Dintre acestea, cateva sunt destul de nocive pentru sanatate: Cartofii – de calitate indoielnica de cele mai multe ori. Uleiul de sofranel – acest ulei contine Omega 6 si putin Omega 3 sau el lipseste. Absenta Omega 3 poate cauza inflamari si poate provoca aparitia mai multor boli. Prezenta Omega 6 in acest ulei mareste riscul inflamator. Acidul citric (E330) – la baza, acidul citric este prezent in mod natural in corpul uman si in lamai. sunt firme care nu... [continuare]

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Intoxicatia alimentara cu salmonella

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]

Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli

Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

CAPITOLUL I – Definitii Legea 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOLUL 1. In sensul prezentei legi, prin alimentatie sanatoasa se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati. ARTICOLUL 2. In cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea de aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. ARTICOLUL 3. In sensul prezentei legi, prin colectivitati se inteleg toate unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particulare, inclusiv centrele de vacanta, unitati ce asigura servicii similare, cresele si unitatile destinate... [continuare]

Am mers la medic pentru aceasta problema . Dupa o luna de regim si tratament cu nexium 40mg (1/zi) ma simt total schimbat . Dar in cazul in care mananc ocazional mese ce contin mai multe grasimi ce pot face ? Sa iau un esomeprazol mai mic preventiv inaintea mesei sau sa iau dupa masa un gaviscon tot preventiv ? [continuare]

Salmonella

Din Dictionar Termeni

bacterie patogena intestinala care cauzeaza unele boli infectioase (febra tifoida, paratifosul, intoxicatii alimentare etc.). [continuare]

Salmonella typhi

Din Dictionar Termeni

bacterie patogena a omului, responsabila de febra tifoida. Sinonim: Eberth (bacil al lui). [continuare]

10 pericole alimentare

10 pericole alimentare

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta ideala, cea care poate pune bazele unei sanatati de invidiat, se bazeaza pe combinarea echilibrata a celor 3 principii alimentare, astfel: carbohidrati 55%, proteine 15%, lipide sub 30%. Un aport de fibre cuprins intre 20- 30 grame/zi este considerat a fi suficient pentru a regla tranzitul intestinal si a evita neplaceri de tipul constipatiei cronice. Recomandarile dieteticienilor nu sunt insa respectate intotdeauna cu strictetea cu care ar trebui si din cauza modului de viata haotic si dezordonat, stresant si mereu contra cronometru, din ce in ce mai multe persoane calca stramb si aleg mancarea de tip fast-food, gustarile in graba, chipsurile sau alte produse din categoria junk-food. Rezultatele sunt vizibile: procentul populatiei obeze este in crestere, problemele de sanatate cu componenta metabolica sunt resimtite de un numar crescand de persoane (fie ca e vorba de diabet zaharat tip II , dislipidemii severe, sindroame metabolice, boli... [continuare]

6 motive pentru a consuma lactate

6 motive pentru a consuma lactate

Actualizat la data de: 08 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Lactatele degresate ofera multe beneficii pentru sanatate. Probabil ca multe persoane prefera consumul de lapte. Totusi, multi dintre tinerii din zilele noastre aleg sa serveasca mancarea de tip fast-food sau iau masa la restaurantele din centrul orasului. Cu siguranta, in aceste conditii lipseste din meniu paharul cu lapte rece, indiferent de perioada zilei. Important este un lucru: mamele au dreptate. Produsele lactate sunt foarte sanatoase (mai ales cele cu un continut scazut de grasime). Statisticile au demonstrat ca preferintele pentru branza si inghetata au crescut in ultima perioada, in timp ce interesul pentru consumul de lapte integral si unt s-a diminuat. Vestea buna este ca pot fi comercializate produse lactate din ce in ce mai diversificate pentru gusturile tuturor: de la sortimente cat mai variate de iaurturi, la branzeturi cu un continut redus de grasime. Secretul este un nivel scazut de grasime. Un studiu recent a demonstrat ca in... [continuare]

Compozitie Substanta activa: ceftriaxona sub forma de sare disodica. Flacoane cu substanta uscata, echivalenta cu 250 mg, 500 mg, 1 g si 2 g ceftriaxona. Exipienti: fiola de solvent pentru injectare i.m. contine 1% solutie de clorhidrat de lidocaina, iar pentru administrarea i.v., apa distilata pentru injectare. 1 ml solvent pentru injectare i.m. contine 10,66 mg monohidrat clorhidrat de lidocaina, echivalent a 10,0 mg clorhidrat de lidocaina anhidra. Rocephin contine aproximativ 83 mg (3,6 mEq) de sodiu per gram de ceftriaxona. Actiune terapeutica Activitatea bactericida a ceftriaxonei rezulta din inhibarea sintezei peretelui celular. Ceftriaxona exercita in vitro activitatea antibacteriana asupra unui mare numar de germeni gramnegativi si grampozitivi. Ceftriaxona are o deosebita stabilitate fata de actiunea majoritatii beta-lactamazelor, atat a penicilinazelor, cat si a cefalosporinazelor produse de germenii gramnegativi si grampozitivi. Ceftriaxona este in mod curent... [continuare]

Băiețel de 2 ani și 4 luni, rezultate coprocultură: Absent Salmonella spp. Absent Shigella spp. (Cultură aerobă, bulion Selenit, agar DCLS, Hektoen) Vă mulțumesc! [continuare]

Secom®

Din Clinici/Firme medicale

Secom® este compania romaneasca lider de autoritate in solutii de medicina integrativa care raspund nevoilor unui lifestyle sanatos al omului modern. Compania Secom® este specializata in importul, promovarea si comercializarea de produse naturale pentru sanatate. Inca de la inceput, Secom® si-a castigat pozitia de trendsetter, fiind prima companie care a introdus pe piata romaneasca ciupercile medicinale, extractele standardizate din plante, precum si ingrediente inovative: colostru, glutation, resveratrol, 5-HTP si multe altele. In prezent, portofoliul Secom® acopera toata gama de afectiuni cuprinzand peste 180 de produse 100% naturale, o mare parte unice pe piata din Romania - vitamine si minerale, extracte standardizate din plante, fructe si legume, formule fito-homeopate, ciuperci medicinale, extracte glandulare, aminoacizi, enzime, probiotice si prebiotice, o linie speciala de produse pentru copii si creme medicinale. Demersul medicinei integrative este sustinut prin... [continuare]

Revital clinic

Din Clinici/Firme medicale

Clinica Revital prezinta o oferta profesionista si accesibila in domeniul serviciilor medicale conceputa sa vina in sprijinul celor care intentioneaze sa-si imbunatateasca starea de sanatate. Beneficiind de aportul unor tehnologii ultra-moderne , de un personal competent si de un concept novator, clinica se axeaza in principal pe teste metabolice, nutritie personalizata,medicina anti-aging (anti-imbatranire), medicina generala, ameliorarea stilului de viata. Efectul antiimbatranire Se cunoaste destul de putin efectul antiimbatranire al nutritiei, dar si efectul nociv al unei alimentatii dezechilibrate influentata de oferta fast food, de stilul de viata si activitatile cotidiene. Trebuie sa ramanem cat mai mult tineri Pornind de la indemnul profesorului Iulian Mincu ,, trebuie sa demonstam nu cum imbatranim ci cum trebuie sa ramanem cat mai mult tineri” – Revital clinic va o fera o alternativa atat prin programul de nutritie si dietetica cat si prin programul anti-aging. [continuare]

Slimart

Din Clinici/Firme medicale

La SlimArt, frumusetea se imbina armonios cu stiinta, iar tehnologia avansata cu ambientul primitor. Rezultatul? Cele mai bune tratamente cosmetice si dermatologice, concepute astfel incat pacientul sa fie in prim plan. SlimArt va pune la dispozitie o gama larga de tratamente de infrumusetare faciala si corporala, de la machiaj permanent, la epilare definitiva, masaj, tratarea diverselor afectiuni de piele, reintinerire, slabire si tonificarea corpului. Echipa noastra de specialisti este compusa din medici dermatologi si plasticieni, precum si din specialisti cosmeticieni. Piesa de rezistenta a clinicii noastre o reprezinta tehnologia IPL (intense pulsed light), tehnologie pe care o folosim de peste doi ani pentru indepartarea parului nedorit, tratarea acneei, a leziunilor pigmentare sau vasculare si pentru reintinerirea pielii. Avantajele IPL sunt numeroase. In primul rand este o procedura nedureroasa! Este minim invaziva si nu prezinta risc de infectie. Prin folosirea ei... [continuare]

Servicii medicale   Laborator de analize medicale cu plata si gratuite (CASMB): Bacteriologie-micologie: - exsudat nazal - exsudat faringian (cultura + fungi) - exsudat lingual - examen bacteriologic sputa - examen bacteriologic secretie purulenta - examen sumar de urina - urocultura cantitativa - coprocultura - exsudat faringian (cultura) - examen microbiologic secretie vaginala - examen bacteriologic secretie uretrala - detectare Ureaplasma (cultura) - Mycoplasma hominis + Ureaplasma (cultura + antibiograma) - examen bacteriologic secretie conjunctivala - identificare Campylobacter jejuni/coli - examen bacteriologic secretie otica - antibiograma - antibiograma extinsa - izolare, identificare fungi levurici, filamentosi - antifungigrama - autovaccin stafilococ - autovaccin enterobacterii - autovaccin streptococ - autovaccin Pseudomonas - examen micologic piele si anexe - diagnostic bacteriologic in infectiile cu germeni anaerobi - izolare fungi -... [continuare]

Servicii medicale Laborator Microbiologie: - controlul sterilitatii unui preparat conditionat in flacoane - decelarea de antigene solubile in probe de lichid cefalo-rahidian - detectare (titrare) anticorpi de microorganisme in genurile: - Streptococcus (ASLO, MAP) - Salmonella (inclusiv analiza calitativa si reactia de aglutinare) - Brucella (r. Wright) - Treponema (VDRL, PHA) - determinarea spectrului de sensibilitate la antibiotice si chimioterapice a tulpinilor bacteriene si fungice - diagnostic de laborator (izolare, caracterizare fenotipica, tipizare serologica) in infectii produse de bacterii - izolarea si identificarea bacteriilor si fungilor in produsele patologice - izolarea si identificarea: Candida albicans, Cryptococcus neoformans, alte specii Laborator Clinic: - analize uzuale - BCG - CK, CK-MB, LDH, lipaza, lactat, amoniemie, HDL-colesterol, VLDL, LDL - compatibilitati, distributie sange, validare sange - CPK-MB (CPK), (LDH),... [continuare]

Pagina 1 din 32 (950 rezultate)