emulsificator
Boala raynaud si fenomenul raynaud
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Boala Raynaud se caracterizeaza prin accese paroxistice (debut brusc) de paloare si cianoza (culoare vinetie a tegumentelor) localizate simetric bilateral, frecvent la nivelul degetelor mainii, urmate de eritem (roseata). Aceste accese sunt precipitate de frig si tulburari emotionale si se amelioreaza la caldura. Sindromul Raynaud este caracteristic in special femeilor tinere. Boala Raynaud este forma primara sau idiopatica (de cauza necunoscuta) a acceselor paroxistice (debut brusc) de cianoza digitala. Fenomenul Raynaud care este mai frecvent decat boala Raynaud este secundar unor afectiuni locale sau sistemice. In boala Raynaud, arterele digitale raspund in mod excesiv la stimulii vasospastici (constrictie puternica, brutala a vaselor mici de la nivelul degetelor de la maini si picioare). Cauza este necunoscuta, par sa fie implicate anomalii ale sistemului nervos vegetativ simpatic. Diagnostic Boala si fenomenul Raynaud sunt caracterizate prin accese... [continuare]
Alimentatia ultra-procesata: efecte asupra sanatatii
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce este un aliment ultra-procesat Termenul de ultra-procesat se refera la alimentele care au fost supuse unui proces extensiv de prelucrare industriala, de obicei pentru a le extinde durata de valabilitate, a le imbunatati gustul sau textura si a le face mai convenabile pentru consum. Aceste alimente tind sa contina aditivi, conservanti si alte ingrediente adaugate pentru a le imbunatati calitatile organoleptice si pentru a creste atractivitatea lor comerciala. Termenul vine din clasificarea internationala a alimentelor pe baza gradului de procesare, clasificare condusa si realizata de catre cercetatorii Universitatii Sao Paulo, Brazilia. Tipologie Acest sistem include alimente impartite in 4 categorii, astfel: 1. Alimente neprocesate sau minim-procesate. Aceasta categorie include fructe si legume proaspete, lapte, peste, oua, nuci si seminte ce nu sunt amestecate cu alte ingrediente, nefiind semnificativ modificata starea lor naturala. 2. Ingrediente procesate. Aici sunt... [continuare]
Generalitati Ciroza inseamna afectiunea ficatului, care nu mai poate sa functioneze in mod fiziologic, din cauza unei afectiuni cronice care distruge treptat ficatul, fiind o boala cronica si degenerativa. Ciroza hepatica poate sa apara ca urmare a unor agenti distructivi repetativi si care treptat distrug hepatocitele in mod sistematic si nu ii permit acestuia regenerarea. Ciroza hepatica poate sa apara sau favorizata de urmatoarele efecte nocive: - Consumul de alcool : Unul din cele mai incriminate actiuni asupra ficatului, care in timp si in cazul unui consum ridicat constant va cauza fie ciroza hepatica fie chiar si tumori hepatice ; - Hepatita (B,C) netratata care actioneaza ca un agent viral agresor si care va cauza distrugerea tisulara hepatica si va cauza aceasta afectare a ficatului ; - Consumul ridicat de medicamente, in special cele care au in efectele secundare hepatotoxicitate si anume aceasta distrugere hepatica este cauzata de toxicitatea medicatiei prelungite... [continuare]
Ficatul si caile biliare - riscul unei patologii hepatice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este una din cele mai mari glande conexe si anexe ale sistemului digestiv cu rol detoxifiant al organismului, cu rol in metabolizarea si activarea mai multor substante printre care indeplineste rol activ in digestia post-gastrica si prin activarea excipientilor medicamentelor. Ca si rol in metabolism, ficatul are un rol esential in metabolismul glucidic si lipidic in special in timpul duodenal al digestiei. Din acest motiv exista multiplii factori de risc care pot da patologii hepatice si exista factori directi care afecteaza ficatul sau care au tropism pentru hepatocite. Acesti factori de risc predispun la bolile hepatice dar o serie de agenti pot afecta in mod direct hepatocitele. Factori de risc Principalul factor de risc incriminat cam in orice patologie hepatica, fie ca vorbim de ciroza, steatoza, neoplasm hepatic sau o insuficienta hepatica este alcoolul. Alcoolul este factorul de risc principal care afecteaza hepatocitele deoarece acest consum de... [continuare]
Generalitati Cum poate fi aleasa cea mai buna crema? In primul rand persoanei trebuie sa-i placa caracteristicile percepute: mirosul, consistenta, absorbabilitatea. Apoi ar trebui sa aiba efectul maxim, astfel ca este nevoie de timp pentru a o verifica. Crema hidratanta trebuie cautata in magazine specializate, saloane de frumusete sau farmacii. La alegerea cremei, orice femeie, trebuie sa tina seama de: compozitia cremei pentru a evita reactiile alergice posibil cauzate de unele ingrediente si la termenul de valabilitate. De asemenea, este indicat sa se cumpere mai intai o mostra sau o cutie mai bine, pentru proba. In ce priveste compozitia, componentele de legare sunt uleiuri vegetale si tincturi care promoveaza productia de colagen, elastina, accelereaza regenerarea si combat oxidantii. Crema cu aceasta compozitie va revitaliza si curata tenul, ii va conferi elasticitate, va reduce ridurile, va imbunatatii metabolismul si va proteja de arsuri... [continuare]
Generalitati In cazul unei patologii acute, sau degradarii starii de sanatate chiar si intr-o patologie cronica biliara sau intr-o litiaza a ductului biliar, aceasta trebuie extirpate in mod chirurgical, operatie care poarta denumirea de colecistectomie. Colecistectomia este urmata de o serie de indicatii si sfaturi medicale si alimentare in ceea ce priveste adaptarea pacientului la urmatoarea perioada in care vezica biliara nu mai exista. Colecistul Vezica biliara sau colecistul (in termeni populari fierea) este rezervorul surplusului de bila. Lichidul biliar sau bila este produsa si secretata de catre ficat si va fi stocata in aceasta vezicula biliara cu rolul de a fi eliminata de aici in duoden in timpul digestiei duodenale. Aceasta bila are rolul principal in metabolismul lipidic , adica de al arderii excedentului de grasimi ingerate. Desi exista si alte enzime care au rolul de a metaboliza lipidele, enzime care sunt eliminate si in alte organe decat cele din duoden sub... [continuare]
Lista completa a e-urilor si alimentele in care se gasesc
Autor: SfatulMedicului
Generalitati E-urile sunt codurile oficiale folosite pentru desemnarea substantelor chimice folosite ca aditivi alimentari in industria de consum a Uniunii Europene. Aceste titulaturi se regasesc pe etichetele alimentelor comercializate in cadrul UE, normele de siguranta si aprobarile pentru introducerea pe piata apartinand Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (AESA). Istoria listei oficiale a E-urilor In anul 1962, s-a aprobat publicarea unei liste unice care sa cuprinda toti aditivii alimentari utilizati in industria de consum. La inceput, aceasta lista a fost populata de coloranti, ca in 1964 sa fie completata de conservanti, in 1970 de antioxidanti si in 1974 de emulsificatori, stabilizatori, intaritori si agenti gelifianti. In multe tari europene, termenul de "E-uri" este utilizat cu o conotatie peiorativa, care face trimitere catre ingredientele artificiale nocive din hrana. In realitate, multi compusi naturali ai alimentelor sunt identificati cu un indice E:... [continuare]
Cand devine fosforul periculos pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fosforul este singurul mineral din organismul uman care se regaseste in cantitati mai mari in corp decat calciul. Un aport optim de fosfor are numeroase efecte benefice pentru sanatate, insa excesul si deficitul acestui mineral predispun deopotriva la imbolnavire. Cercetatorii sunt preocupati in special de continutul ridicat de fosfor anorganic (fosfatii) regasiti sub forma aditivilor alimentari utilizati la scara larga in industria alimentara. Studiile de specialitate confirma ca aceste motive de ingrijorare sunt justificate. Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral care constituie aproximativ 1% din totalul greutatii corporale a unei persoane, prezent in toate celulele corpului si regasit preponderent la nivelul oaselor si al dintilor. Principalul rol al fosforului este sa participe la formarea dentitiei si a sistemului osos. Mineralul mai contribuie si la procesul prin care organismul utilizeaza carbohidratii si grasimile. Fosforul are un... [continuare]
Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de sarbatori?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aditivii alimentari, cunoscuti si drept E-uri, sunt adaugati pentru a spori gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare a alimentelor sau bauturilor. Majoritatea aditivilor alimentari sunt inofensivi, insa consumul lor in cantitati mari sau al celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare. Cand mergi la cumparaturi, citeste cu mare atentie datele inscrise pe eticheta alimentelor. In felul acesta, vei putea evita produsele care contin E-uri periculoase sau cel putin vei putea limita consumul acestora. De exemplu, produsele care contin cei mai multi aditivi periculosi sunt: carnea pentru sarmale sau chiftele, lebar, caltabosi, carnati, maioneza. Aditivii alimentari sunt impartiti in mai multe categorii, cele mai des intalnite fiind: indulcitorii - care inlocuiesc zaharul, colorantii – care sunt utilizati pentru a da o culoare apetisanta dulciurilor si... [continuare]
Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii. Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului. Glosar de cosmetice naturale A Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in... [continuare]
Panthenol, spray
Indicatii Favorizeaza vindecarea si epitelizarea ranilor putin grave, a arsurilor si escoriatiilor usoare, a inflamatiilor tegumentare, ca de exemplu cele care apar in urma expunerii la raze ultraviolete, sau a fototerapiei, eruptii, inflamatii si iritatii ale mucoaselor, ulceratii cronice, decubitus, fisuri, grefe de piele, eroziuni cervicale, stomatite, tratament intercalat dupa terapia cu cortizon. Ca terapie adjuvanta, cu aerosoli, pentru afectiuni ale cailor respiratorii (faringita cronica si acuta, laringita, traheita, bronsita). Doze si mod de administrare Panthenol Pulverizarea se efectueaza tinand flaconul vertical, cu valva de pulverizare in sus. Pentru a obtine o spuma cutanata de calitate adecvata, este important sa se agite energic flaconul inainte de fiecare administrare, indeosebi daca nu a mai fost utilizat o perioada de timp. Este posibil ca la prima pulverizare sa se elibereze numai agentul propulsor. Nu exista restrictii privind durata tratamentului cu... [continuare]
Digenzym forte
Ce este Digenzym Forte si pentru ce se utilizeaza Indicatii Complex enzimatic alcatuit din fermenti gastrici (pepsina, paparina). enzime pancreatice (pancreatina, lipaza), bromelaina (extrasa din fructele de ananas), Lactobacillus acidophilus, belaina si acid l-glutamic care creaza mediul necesar hidrolizarii proteinelor. Pectina si maltul stimuleaza proprietatile antiinflamatoare, emulsifiante si emoliente ale enzimelor. Preventiv sau curativ in tulburari digestive datorate excesului alimentar sau unei insuficiente secretorii a stomacului sau a pancreasului, balonare, colite, colite de fermentatie. Mod de administrare Adulti: 2-3 drajeuri, in timpul meselor principale sau imediat dupa mese. Copii peste 4 ani: 1 drajeu/zi in timpul meselor principale sau imediat dupa mese. Pentru diminuarea balonarii intestinale tratamentul va dura 2 zile. Atentionari si precautii Contraindicatii Nu se administreaza pacientilor cu hipersensibilitate la proteinele de porc sau la papaina... [continuare]
Saliform, unguent
Indicatii Dureri reumatice cronice, dureri nevralgice, mialgii. Fenilbutazona este indicata in tratamentul gutei acute, al artritei reumatoide, al sinovitelor, osteoartritelor si spondilitelor anchilozante. Doze si mod de administrare Se aplica local de 2-3 ori pe zi, pe suprafete cutanate corespunzatoare articulatiilor inflamate. Pentru facilitarea absorbtiei se maseaza usor. Compozitie Unguent continand salicilat de metil 3,75 g, camfor 0,25 g, mentol 0,80 g, acid salicilic 1,65 g, cloroform 1,6 g, excipient la 100 g (tub cu 28 g). 100 g crema contin fenilbutazona 4 g, camfor 3 g, mentol 1 g si excipienti : alcool cetilstearilic(tip A) emulsifiant (Lanette N), polisorbat 80, glicerol, vaselina alba, phidroxibenzoat de n-propil, p-hidroxibenzoat de metil, apa purificata. Actiune terapeutica Iritant local cu consecinte revulsive, activeaza circulatia si stimuleaza nespecific fenomenele de aparare; antireumatic. Contraindicatii Boli de piele, varice, accidente... [continuare]
Hirudoid, crema
Ce este Hirudoid, crema si pentru ce se utilizeaza Indicatii Hirudoid Crema 3mg/g este un medicament care reduce umflaturile si inflamatiile. Hirudoid Crema3mg/g este utilizat pentru tratamentul topic al - contuziilor (traumatismelor) insotite sau nu de echimoze (hematoame) - flebitelor superficiale (inflamatii ale venelor) atunci cand nu este posibil tratamentul prin compresie. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Hirudoid Crema 3mg/g exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este: Aplicati Hirudoid Crema 3mg/g pe zona afectata de 2-3 ori pe zi. in functie de suprafata zonei care trebuie tratata, in general este suficienta aplicare a 3-5 cm de crema. Mod de administrare Pentru utilizare cutanata. Aplicati uniform Hirudoid Crema 3mg/g pe zona afectata si masati usor pana la intrarea in piele. Utilizati Hirudoid Crema 3mg/g doar pe piele fara leziuni; evitati... [continuare]
Intralipid, solutie perfuzabila
Ce este Intralipid si pentru ce se utilizeaza Indicatii Emulsie lipidica destinata alimentarii pe cale intravenoasa. Intralipid este o emulsie lipidica sterila si apirogena ce se administreaza pe cale intravenoasa in perfuzie. Reprezinta o sursa energetica si de acizi grasi esentiali. Intralipid contine ulei de soia purificat emulsifiat si fosfolipide purificate din ou. Uleiul de soia contine un amestec de trigliceride cu acizi grasi predominant polinesaturati. Fosfolipidele din ou sunt izolate din galbenus. Dimensiunea globulelor lipidice si proprietatile biologice ale Intralipidului sunt similare chilomicronilor. Intralipid asigura aportul necesar de energie si acizi grasi esentiali la pacientii care necesita alimentarea pe cale intravenoasa. Intralipid este indicat si in cazul pacientilor cu deficIt de acizi grasi esentiali care nu isi pot mentine sau reface continutul normal de acizi grasi esentiali printr-un aport oral. Mod de administrare Dozarea si rata perfuziei cu... [continuare]
Digestin forte, drajeuri
Ce este Digestin Forte si pentru ce se utilizeaza Indicatii Preparat enzimatic digestiv, constituit din combinarea fermentilor gastrici (pepsina, papaina) care actioneaza la nivelul stomacului cu enzimele pancreatice (pancreatina, lipaza) ce actioneaza la nivelul intestinului. Aceste actiuni sunt potentate la fiecare nivel de ingrediente naturale: bromelaina (din fructele de ananas), Lactobacillus acidophilus, acidul l-glutamic si betaina care creeaza mediul adecvat pentru hidroliza proteinelor in peptoze si peptone. Adaosul de lipaza contracareaza eventuala degradare a enzimelor pancreatice la nivelul stomacului. Includerea de malt si pectina stimuleaza proprietatile nutritionale, antiinflamatoare, emulsifiante si emoliente ale complexului de enzime. Tulburari digestive prin exces alimentar la bolnavii cu insuficienta secretorie a stomacului si a pancreasului (profilactic si curativ), dispepsii de putrefactie si fermentatie, colite, enterocolite, colecistopatii, meteorism,... [continuare]
Buna ziua. In primul rand imi cer scuze daca nu am postat unde trebuie. Ma numesc Alex am 30 ani iar de aprox 3 saptamani am inceput sa ma duc la sala,instructorul de la sala mi-a recomandat un supliment pe baza de aminoacizi mai exact amino power liquid. Fiecare sticla de 1000 ml de amino power contine 515.000 mg de aminoacizi, portia avand 12.000 mg de aminoacizi din izolat proteic de zer. De asemenea, acest supliment mai contine L-valina si L-leucina. Nu contine aspartam. Intrebarea mea e daca este bine sa iau acest supliment tinand cont ca exercitele pe care le fac sunt pt masa musculara. Mai jos detaliez exacat continutul produsului. per 100 ml % NRV per 15 ml % NRV Aminoacizi per 100 g %... [continuare]
buna ziua,si scuza-ti de deranj... o intrebare daca se poate ... gura imi miroase foarte rau in special seara in timpul dormiri ()sotul imi spune) ,si dimineata cand ma trezesc miroase foarte urat ... de asemenea cand nu vorbesc si stau cu gura inchisa cateva momente sotul iarasi imi spune ca imi miroase foarte urat gura .. tin sa mentionez ca nu am carii.mi-am reparat toate maselel si ce era de reparat,candida bucala nu am ...de spalat ma spal 3-4 ori pe zii + dimineata si seara ...deoarece imi miroase foarte urat...trebuie sa mestec mentolat tot mereu ...ca sa se diminueze mirosul ...ce-i de facut? la un control de rutina mi sa recomandata ata dentara ...ok ...dar daca nu am nici o carie si ma spal ...de ce imi miroase si de unde provine mirosul... multumesc frumos... [continuare]
Iau de ceva vreme Piracetam in vederea imbunatatirii cognitiei, atentiei, memoriei. Am tot citit pe forumurile straine ca ar fi bine a fi combinat cu un anume medicament/suplement numit Citicoline. Am tot cautat pe site-urile romanesti un eventual medicament care sa contina aceasta substanta insa nu am gasit nimic. Sunt interesat de numele medicamentului disponibil in Romania. Daca as merge la farmacie si ii spun farmacistei Citicoline s-ar putea sa dea din umeri http://en.wikipedia.org/wiki/Citicoline Va multumesc. [continuare]
- « Pagina precedenta
- Pagina urmatoare »
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Dermatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter