Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

diversificarea alimentatiei

Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei

Alaptarea dupa diversificarea alimentatiei

Actualizat la data de: 13 Mai 2025

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Date generale Alaptarea, ca multe alte aspecte ale cresterii copiilor, este un proces gradual de crestere a independentei si a stapanirii de sine din partea bebelusului tau si un pas inapoi treptat din partea ta. Dupa primele 6 luni ale bebelusului, laptele matern va continua sa furnizeze marea majoritate a nutrientilor necesari, chiar daca incepe sa guste o varietate de alimente noi. Desi bebelusul se va bucura, fara indoiala, foarte mult de introducerea unor noi gusturi si texturi, experientele sale cu alimentele solide sunt doar sesiuni de practica pentru viitor. Este important sa va asigurati ca continua sa primeasca suficient lapte matern pentru a-si satisface nevoile nutritionale. Beneficiile alaptarii Alaptarea are numeroase beneficii pentru sanatatea ta si a bebelusului tau. Intelegerea acestor beneficii te poate ajuta sa decizi daca alaptarea este potrivita pentru familia ta Beneficiile alaptarii pentru bebelusi Cercetarile sugereaza ca alaptarea reduce riscul... [continuare]

Ai grija la diversificare! pot aparea reactii alergice!

Ai grija la diversificare! pot aparea reactii alergice!

Actualizat la data de: 22 Februarie 2021

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Inca din primul an de viata, copiii pot manifesta reactii alergice la anumite alimente sau la substante din mediul extern. Cele mai frecvente sunt alergiile cutanate, dar si diversificarea alimentara poate fi o adevarata incercare pentru micutii cu predispozitie alergica. Semnele si simptomele sunt numeroase si alergiile se manifesta diferit de la un copil la altul. Ce este alergia Alergia este o reactie de hipersensibilitate a organismului la anumite substante din mediul extern, de origine alimentara, inhalatorie, sau cauzata de expunere cutanata. Exista reactii de hipersensibilitate imediata care apar in cateva minute de la contactul cu alergenul, dar si reactii intarziate, al caror raspuns apare in 48-72 ore dupa expunerea la alergen, acestea fiind, in general, provocate de substante secretate de agenti patogeni (paraziti, mycobacterii, fungi). Alergenii renumiti sunt: praful, polenul, parul de animale, noxele, alunele, ciocolata, mezelurile, fructele de mare,... [continuare]

Capriciile alimentare ale copiilor

Capriciile alimentare ale copiilor

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Refuzul de a incerca alimente noi apare frecvent la copiii cu varste intre 2-6 ani, desi nu e neobisnuit nici pentru un copil de 18-24 de luni, si se manifesta prin refuzul efectiv al copilului de a-si diversifica dieta. Acesta va consuma acelasi tip de alimente la fiecare masa si poate ajunge sa refuze chiar si produse care anterior ii placeau. Alte obiceiuri alimentare ce pot alarma parintii includ teama de alimente noi sau refuzul complet de alimentare. Desi aceste obiceiuri alimentare ingrijoreaza parintii, specialistii considera ca adoptarea lor reprezinta, de fapt, incercarea copilului de a-si manifesta independenta si fac parte dintr-o etapa normala de dezvoltare. In perioada prescolara, procesul de crestere somatica a copiilor inregistreaza o aparenta incetinire, iar apetitul lor poate fi mai diminuat. La aceasta varsta par a fi mai interesati in a descoperi lumea inconjuratoare decat de a se hrani corespunzator. Acest lucru poate sa ii ingrijoreze,... [continuare]

Adevarul despre alimentele fast - food

Adevarul despre alimentele fast - food

Actualizat la data de: 28 Mai 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Globalizarea ce caracterizeaza secolul in care traim pare a cuprinde chiar si alimentele pe care le consumam. Afirmatia este cu atat mai adevarata daca privim estimarile specialistilor cu privire la importurile si exporturile de produse alimentare, dar si de francize de lanturi de restaurante. Fast food-urile se extind international cu o viteza uimitoare. De exemplu, in India, vanzarile de alimente fast food cresc anual cu 40%. Procentul pare incredibil! Desi acest lucru este foarte profitabil pentru patronii lanturilor de restaurante, sanatatea celor care isi bazeaza regimul alimentar pe astfel de produse poate sa fie serios afectata. Este adevarat, alimentele fast food sunt bogate in numerosi nutrienti, inclusiv calciu, vitamina B12 vitamina A, C, D si E, insa la fel de adevarat este si ca unele pot fi considerate bombe calorice, ce abunda in grasimi nesaturate si care pot creste foarte mult riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului si a... [continuare]

Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii

Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate,... [continuare]

Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii

Idei de preparare si servire sanatoasa a alimentelor pe gratar in timpul verii

Actualizat la data de: 01 August 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prepararea alimentelor pe gratar, o posibilitate accesibila tuturor pe timpul verii, are un impact puternic asupra calitatii hranei consumate. Metodele de gatit pe gratar au si ele mici secrete care menajeaza starea de sanatate si exclud aportul excedentar de grasimi si zaharuri, substante care predispun ingrasarii si imbolnavirii organismului. Din fericire, exista intotdeauna cai inteligente de a inlocui ingredientele greu digerabile si pline de calorii, cu alternative nutritive si sigure pentru mentinerea unei forme fizice optime. Carnea slaba, fructele, legumele si apa plata aromatizata cu felii de fructe sau de castravete transforma orice gratar intr-o sursa de nutrienti benefici, si nu de grasimi si calorii in exces. Avantajele pregatirii alimentelor pe gratar Toate tipurile de carne pregatite pe gratar ajung sa furnizeze mult mai putine grasimi atunci cand sunt consumate, deoarece straturile grase sunt topite de temperaturile ridicate si se scurg la... [continuare]

Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa

Dieta de slabit in care aveti voie sa mancati alimente care ingrasa

Actualizat la data de: 26 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta propice pierderii in greutate este considerata de multi echivalenta cu un regim alimentar restrictiv, in care sunt permise doar alimente fade, cu un continut foarte mic de calorii. In realitate, o cura de slabire echilibrata permite si consumul limitat de alimente care ingrasa, dar in cantitati mici si la orele potrivite. Practic, orice aliment hipercaloric poate sa fie o parte ajutatoare intr-un plan nutritional de eliminare a kilogramelor in plus, din mai multe motive. Savurat in portii limitate nu mai constituie o bomba calorica, induce starea de satietate persistenta si ofera un confort psihic al lipsei de restrictii. Alimente hipercalorice care pot ajuta la slabit Cu toate ca suna paradoxal, exista o serie intreaga de alimente cu o reputatie proasta in raport cu silueta, care au fost reintroduse de nutritionisti in planurile alimentare recomandate pacientilor cu exces de greutate corporala. Aceste alimente, chiar daca furnizeaza grasimi si un... [continuare]

7 moduri de a evita excesele alimentare de sarbatori

7 moduri de a evita excesele alimentare de sarbatori

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Excesele alimentare de sarbatori sunt consecinte aproape inevitabile ale traditiei de a umple masa festiva de preparate diversificate si hipercalorice. Placerea de a savura feluri de mancare apetisante este temporara, insa efectele sale in urma unui abuz raman valabile pe termen lung. Daca doriti ca anul acesta sa evitati pe cat posibil indigestia si cele cateva kilograme acumulate in timp record de sarbatori, alegeti o strategie mai isteata de a va bucura de bunatatile Craciunului si ale Revelionului. Consecintele exceselor alimentare Consumul necumpatat de hrana in perioada sarbatorilor nu este doar o indulgenta inofensiva, ci o adevarata amenintare pentru sanatate. Indigestia, flatulenta si extensia abdomenului sunt trei simptome imediate ale exceselor alimentare, care produc un disconfort fizic accentuat. Mai mult decat atat, mesele festive copioase cresc seminificativ riscul producerii unui atac cardiac, unei crize biliare sau aparitiei unei stari... [continuare]

9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii

9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii

Actualizat la data de: 07 Ianuarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nutrientii proveniti din alimente ajuta la tratarea rapida a racelii comune, fiind esentiali pentru capacitatea organismului de a se recupera de pe urma luptei cu o infectie virala. Vitaminele, mineralele, aminoacizii, acizii grasi esentiali, carbohidratii si proteinele participa activ la vitalitatea organismului, fiind cu atat mai necesari in timpul vindecarii unei raceli. Alimentatia in timpul unei raceli In afara de o hidratare intensa, organismul are nevoie de o alimentatie bogata, plina de nutrienti, astfel incat sa poata lupta eficient cu virusul care ii afecteaza functionalitatea. Proteinele sunt necesare pentru mentinerea vigorii corpului si pentru intarirea imunitatii, de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din meniu atunci cand se manifesta simptomele de raceala. Carnea slaba (de pui sau pe peste), leguminoasele, lactatele, ouale si fructele oleaginoase sunt surse excelente de proteine. Doza zilnica recomandata a acestor nutrienti este de minimum 50... [continuare]

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Alimentele bogate in amidon si ce rol au in dieta zilnica

Actualizat la data de: 23 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in amidon sunt principala sursa de carbohidrati dintr-o dieta echilibrata, care asigura necesarul zilnic de nutrienti. Organismul utilizeaza amidonul pentru a furniza glucoza celulelor, insa sursa acestui carbohidrat complex este si ea importanta, intrucat trebuie sa detina si o valoare nutritionala crescuta, pentru a fi cu adevarat benefica. De pilda, dulciurile si alimentele din faina procesata contin si ele amidon, insa nu au alti nutrienti esentiali de oferit. Alegeti cu atentie produsele bogate in amidon, printr-o buna cunoastere a proprietatilor acestora. Amidonul si rolul sau in alimentatie Amidonul este constituit din lanturi lungi si complexe de zaharuri simple, de aceea este inclus in categoria carbohidratilor complecsi, despre care se credea in trecut ca nu cresc semnificativ nivelul glicemiei in sange. Recent, cercetatorii au descoperit ca unele alimente bogate in amidon pot creste indicele glicemic chiar mai mult decat unele... [continuare]

Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara

Alimente si bauturi care va pot ingrasa pe timp de vara

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe timp de vara, stilul de viata al fiecarei familii se schimba, datorita vacantelor lungi, petrecerilor mai dese si ispitelor specifice sezonului. Din acest motiv, este posibil sa consumati mai des alimente si bauturi hipercalorice, care va satisfac papilele gustative, insa va afecteaza considerabil forma fizica. Treceti pe lista capcanele alimentare pe care este bine sa le evitati pe perioada verii si amintiti-va de ele de fiecare data cand participati la un gratar la iarba verde sau va bucurati de o zi de weekend la piscina. Surse de calorii in dieta de vara Chiar daca nivelul de activitate fizica tinde sa creasca in sezonul cald, miscarea suplimentara pe care o faceti poate sa nu aiba niciun efect, daca nu va tineti departe de principalele surse de calorii care va ispitesc in lunile calduroase de vara. Crenvurstii si carnatii Comercializati intens vara, sub forma de hod-dog si alte preparate servite la tarabele din parcuri, pe litoral sau la meciurile... [continuare]

Alimente bogate in potasiu

Alimente bogate in potasiu

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in potasiu ar trebui sa se regaseasca zilnic intr-o dieta echilibrata. Acest mineral este un nutrient esential pentru organism, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor si al electrolitilor in corp. Deficientele in potasiu cauzeaza stari de oboseala, irascibilitate si presiune arteriala crescuta. Cu exceptia persoanelor care urmeaza un tratament cu dializa, supradoza de potasiu preluat din surse naturale este imposibila. Consumati cat mai des alimente bogate in potasiu, pentru a beneficia de toate proprietatile benefice ale acestui nutrient important. Beneficiile potasiului pentru organism Una dintre cele mai mari probleme ale dietei moderne este aportul prea mare de sodiu, comparativ cu cel de potasiu. Descoperirile recente arata ca suplimentarea dozei zilnice de potasiu, concomitenta cu reducerea consumului de sare, poate diminua riscul producerii unui accident vascular cerebral cu pana la 21%. Potasiul aduce numeroase beneficii... [continuare]

Generalitati Preocuparea din ultimele decenii in ceea ce priveste adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos si a unei alimentatii cat mai naturale s-a facut tot mai simtita si in Romania actuala. Romanii isi schimba, incet dar sigur, obiceiurile alimentare si imbratiseaza cu draga inima alimentele bio, suplimentele nutritive naturale si chiar produsele bio fara gluten. Populatia a inteles, in sfarsit, cat de daunatoare pot fi substantele chimice folosite in agricultura moderna si cat rau pot face mancarurile procesate si a ales, constient, sa se hraneasca mai natural si mai sanatos pentru a-si proteja corpul de aceste efecte nocive si pentru a-i asigura longevitatea. Ce sunt alimentele bio si de ce sunt benefice sanatatii Aceste produse includ fructele, legumele si cerealele naturale, cultivate si crescute intr-un mediu lipsit de pesticide sau fertilizatori chimici si a caror crestere nu a fost stimulata prin radiatii ionizate sau bioinginerie. Tot in categoria alimentelor... [continuare]

Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare la copii

Actualizat la data de: 25 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]

Alimente interzise copiilor in functie de varsta

Alimente interzise copiilor in functie de varsta

Actualizat la data de: 04 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Primii 3 ani din viata copilului sunt esentiali in dezvoltarea acestora. Acum se formeaza obiceiurile alimentare si se pun bazele unei alimentatii sanatoase care are rolul de a preveni anumite boli in viata adulta. Copilul intre un an si 3 ani trebuie sa consume 3 mese principale si 2 gustari, iar necesarul caloric intre 12 si 24 de luni este de 1000 kcal/zi. De regula, cel mic este bine sa aiba o dieta alcatuita din fructe, cereale integrale, lapte, iaurt, carne, legume si fructe. De asemenea, in primii ani de viata, copilul are interdictie la anumite alimente, iar pediatrul este cel care te poate indruma corespunzator. Alimente interzise pana la 4 – 6 luni OMS recomanda sa se evite orice tip de alimente si copilul sa fie alaptat exclusiv la san, iar in cazul in care acest lucru nu este posibil, se vor introduce formule de lapte praf adecvate copilului [continuare]

Comunitate medicala

Diversificarea la bebelusi

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

am un bebe de 4 luni si 2 sapt,alimentat artificial de la 2 luni.as dori sa incep diversificarea si caut cat mai multe sfaturi.mentionez ca a fost bolnavioara de la nastere si a facut antibiotic de 5 ori pana acum.as dori un raspuns cat mai curand posibil! va multumesc! [continuare]

Comunitate medicala

Diversificare

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Nutritia copiilor

Buna ziua.Am o fetita de 6 luni si o saptamana si am inceput de 3 saptamani ,cu o saptamana pauza dupa prima saptamana (refuza sa manace ce ii dadeam),diversificarea fara nici un succes. Am inceput cu pireu de morcov fiert 3 zile,apoi pastarnac,patrunjel,cartof dulce respectand regula celor 3 zile. Am incercat si cu fructe:mar,pruna,caisa,banana. Nimic!Ori refuza sa deschida gurita ori daca o deschide se stramba si scoate afara.Este alimentata cu formula de la 2 luni jumate.Inainte de a incepe diversificarea avea un scaun pe zi,de cand ma chinui cu ea cu mancarea(mananca maxim 2 lingurite mici pe zi si alea ca ii fac diverse jocuri ca altfel nu ar deschide gura) are scaun o data la 2 zile(un pic mai tare la inceput).I-am dat si cereala,acelasi lucru,parca o idee mai bine.Luna trecuta nu a luat in greutate mai nimic. Nu stiu ce sa-i mai fac si ce sa-i mai dau.Lapte mananca binisor cam 700-800ml/zi. Ce ma sfatuiti sa fac? [continuare]

Comunitate medicala

Diversificarea

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Nutritia copiilor

Buna, am o mare dilema. Medicul pediatru imi recomanda diversificarea mesei copilului (pana acum l-am alaptat doar natural), desi copilul are doar 2 luni. Voi la ce varsta ati inceput hrana diversificata? [continuare]

Comunitate medicala

Diversificare

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Nutritia copiilor

Baiatul meu are 4 luni si jumatate.Se apropie momentul in care incep diversificarea in alimentatie. Pana acum ( si sper sa mai pot cateva luni!) l-am hranit exclusiv la san. Cu ce sa incep? Exista o schita cu ordinea introducerii alimentelor in alimentatia copilului? Mi-e teama ca am uitat tot ce stiam ... sunt 15 ani de cand nu am mai avut un bebe in casa! [continuare]

ce alimente noi se pot baga in alimentatia unui copil de 7 luni? [continuare]

Am o fetita de 8 luni si am inceput diversificarea la 6 luni ,pana atunci am alaptat-o.Pana acum am mancat fructe mar,para,piersica,avocado ,legume si cereale.Am introdus si carnita de pui si curcan.Sant atatea pareri pro si contra in legatura cu bananele,branza de vaca,pestele,ma poate ajuta cineva cu cateva sfaturi. Va multumesc din suflet. [continuare]

buna ziua, as avea si eu o rugaminte;bb mea nu vrea sa pape piureul de legume,supa o bea cu biberonul dar legumele pasate nu,nici daca pun carnita de pui.uneori ii pun legume pasate in supa,o bea, dar nu ii foarte incantata am incercat sa ii pun si lapte in piure dar tot nu ii place,ce sa fac?ii alimentata cu lapte praf de la 5 luni deoarece nu a mai vrut la piept... Multumesc anticipat! Cristina,Timisoara [continuare]

Comunitate medicala

Diversificarea

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Nutritia copiilor

buna ziua, am o mare dilema. copilul meu e alaptat exclusiv la san, are 4 luni, si din cat am citit eu si din experienta mai multor mamici, am inteles ca nu e ok sa incep diversificarea mai repede de 6 luni. azi am fost la vaccin si mi-a zis doamna doctor sa incep diversificarea, mai ales ca suntem sub tratament cu debridat din cauza ca de mai bine de o saptamana nu avem scaun deloc, chiar si cu termometru, supozitor cu glicerina si masaj. ce ma sfatuiti? sa incep diversificarea sau sa astept pana la 6 luni? recunosc si ca de cateva zile seara inainte de culcare nu se satura cum trebuie si a trebuit sa apelez la rezervele de lapte matern de la congelator... va multumesc [continuare]

Comunitate medicala

Diversificare

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diverse

Buna ziua am un copilas de 9 luni, nascut prematur la 29 de saptamani si-a revenit favorabil acum... am inceput de ceva vreme sa-i dau suculet de portocale supa de legume si carne de pui cereale fara gluten...mere rase problema este ca nu se satura pe parcursul zilei.Mentionez ca este alaptat artificial . Ce ii mai pot include in meniu pentru a se satura si daca se poate un program de alimentatie sau care alimente are voie si care nu?.Va multumesc. [continuare]

bua ziua!baietelul meu implineste 1 anisor pe 11 decembrie,are 8,200 kg,s-a nascut cu 3,200 kg.inca il alaptez la san,dar are si lapte praf in completare,novalac,120g dimineata,120g seara cu cereale.uneori refuza si laptele.refuza alimentele solide.mereu a fost o problema,de la 6 luni de cand a inceput diversificarea.trebuie sa insist foarte mult cu masa. si in timpul zilei mai cere san.ce trebuie sa fac pentru ai creste apetitul? [continuare]

Bebelusa mea are 5 luni si cateva zile. Am alaptat-o cate putin pentru ca nu aveam mult lapte pana la 4 luni , dupa care mi s-a oprit lactatia. In prezent are 8300 g si mananca NAN 1, HA. Nu mananca exagerat de mult dar presupun ca asimileaza mai repede. Vreau sa incep diversificarea si as vrea cateva sfaturi. Cu ce sa incep? Cum sa incep? Ce cantitate dau si de cate ori pe zi? Am tot vazut pe internet : " incepeti cu supa de legume facuta din x si strecurata." Dar pe mine ma intereseaza mai mult decat atat : mai exact ce legume pun in ciorba, cat le fierb ca sa nu se piarda toate vitaminele, in cata apa ca sa nu fie prea concentrata, daca trebuie sa pun cartof si nu mai stiu ce: cati cartofi si cate alte legume x. Adica as vrea ceva detaliat, macar la capitolul asta cu supita de legume. Am vazut alte pareri ca ar trebui inceput cu un fel de lichid facut din cereale fara gluten (asta pe siteurile din strainatate) si ca se da o lingurita. Apoi alte pareri ca trebuie si... [continuare]

Comunitate medicala

Diversificare

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Nutritia copiilor

am o fetita de doua luni si trei saptamani,cand se poate incepe diversificarea si cu ce? [continuare]

buna ziua am o fetita care are 4 luni si mananca doar formula ,mananca 120ml la interval de 3 ore ..fetita are 6 kg acum cred ca e normala in greutate dar asi vrea sa incep diversificarea si nu stiu cu cu ce alimente .m-asi bucura daca mati putea ajuta cu o lista .va multumesc [continuare]

Trecere de la o alimentatie exclusiv cu lapte (alaptare materna sau artificiala) la o alimentatie mai diversificata. Aceasta a doua intarcare intervine, in general, intre varsta de 3 luni si cea de 6 luni. Si aceasta trebuie sa se faca treptat cu scopul de a lasa copilului timp sa se familiarizeze cu noile senzatii gustative si de a verifica faptul ca el nu prezinta intoleranta sau alergie la unele alimente. Astfel. se vor putea introduce treptat in biberoanele cu lapte: faina fara gluten, cu gusturi diferite, legume si fructe fierte si mixate. sucurile de fructe pot fi date separat, in cantitate mica, cu lingurita. [continuare]

Pagina 1 din 9 (269 rezultate)