Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

ateroscreloza cerebrala

Manifestari care pot semnala probleme ale vaselor de sange

Manifestari care pot semnala probleme ale vaselor de sange

Actualizat la data de: 26 Iunie 2024

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati La o persoana pot sa apara anumite simptome ce vizeaza probleme ale vaselor de sange atunci cand sufera de ateroscreloza sau manifesta un anevrism. In ateroscreloza, pot interveni tulburari functionale atunci cand se acumuleaza placa de aterom in arterele care transporta sangele la cap, organe si membre. Cel mai des, oamenii dezvolta ateroscreloza ca urmare a diabetului zaharat, factorilor genetici de risc, hipertensiunii arteriale, obezitatii, nivelului ridicat de colesterol in sange si a fumatului. Semnele si simptomele de ateroscreloza evolueaza pana cand fluxul de sange va fi restrictionat. Cursul maladiei variaza de la un individ la altul. Unele persoane cu ateroscreloza nu au nici un simptom, in timp ce altele pot manifesta hipertensiune arteriala severa, anevrism, cheaguri de sange, afectiuni coronariene sau boli arteriale periferice. Anevrismul este dilatarea anormala a unei artere din cauza slabirii peretelui vasului de sange. Este periculos deoarece... [continuare]

Complexul vitaminic b - rol si alimentatie

Complexul vitaminic b - rol si alimentatie

Actualizat la data de: 07 Februarie 2023

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Vitamina B1 - tiamina Complexul de vitamine B este format din 8 vitamine solubile in apa. Acestea indeplinesc roluri importante in organism., intervenind in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor. Se gasesc in multe alimente neprocesate si in suplimente alimentare. Multe beneficii provin din capacitatea lor de a ajuta organismul sa metabolizeze carbohidratii si sa-i transforme in energie. Deoarece corpul nu poate stoca toate vitaminele B, este important sa le obtinem din alimente. Este cunoscuta si ca "vitamina bunei dispozitii", deoarece are efecte binefice asupra sistemului nervos si a starii psihice. Vitamina mai este cunoscuta si sub denumirea de "vitamina performantei intelectuale", deoarece asigura cresterea randamentului intelectual. Vitamina B1 are un rol important in metabolismul glucidelor si este absolut necesara pentru functionarea normala a musculaturii si a sistemului nervos. Aceasta vitamina aduce o contributie importanta si la mentinerea tonusului... [continuare]

Implicatiile stresului in viata cotidiana

Implicatiile stresului in viata cotidiana

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Din pacate exista si la ora actuala multi oameni care pastreaza o sumbra perceptie asupra bolilor psihice sau le atribuie acestora cauze absolut imaginare fara nici o legatura cu realitatea. In pofida acestor aspecte este evident ca progresul medicinei a oferit si va oferi si in continuare raspunsurile asteptate pentru toate intrebarile care se pun la ora actuala. Asa cum nimeni nu mai crede in prezent ca o boala infectioasa ca hepatita, pneumonia, meningita, gripa nu este decat rezultatul confruntarii organismului cu agentul patologic - microbul sau virusul - tot asa in cazul tulburarilor mintale exista o cauza care va trebui precizata de catre medicul perfectionat in acest domeniu. Recurgerea la explicatii si "tratamente" empirice (deochiuri, descantece, vraji, leacuri) sau interpretarea ca patologica a unor evenimente cotidiene cu impact psihologic prin care trec majoritatea persoanelor (insuccese scolare, profesionale si sentimentale, esecuri sexuale,... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]

Durerile localizate la nivelul piciorului

Durerile localizate la nivelul piciorului

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Durerile localizate la nivelul piciorului includ orice fel de tip de durere sau disconfort de la solduri catre calcaie. Majoritatea oamenilor sufera destul de des de dureri de picior. Picioarele unei persoane sunt alcatuite din articulatii, muschi, tendoane, ligamente, nervi si vase de sange. In cazul oricarora dintre acestea pot sa apara leziuni, infectii sau alte conditii care pot cauza dureri ale picioarelor. Durerile membrelor inferioare pot fi de scurta durata sau constante si pot afecta intregul picior sau doar o anumita zona. Senzatia de durere este cel mai des descrisa ca o intepatura, amorteala sau senzatie de arsura - parestezie. Durerile piciorului pot fi pur si simplu iritante si incomode sau pot restrictiona capacitatea de miscare a unei persoane (va fi dificil sa se lase greutatea corpului pe piciorul afectat). Cauze Cauzele durerilor membrelor inferioare pot fi diverse: de la traumatisme accidentale la afectiuni ale nervilor. [continuare]

Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii

Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii

Actualizat la data de: 03 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Patrunjelul (petroselinum crispum) este unul din cele mai populare plante culinare din lume care face parte din familia Umbelliferae. Patrunjelul este unul dintre cele sapte condimente care lupta impotriva multor bolilor, alaturi de ghimbir, oregano, scortisoara, sofran, salvie si ardei rosu iute. Planta creste pe tot parcursul anului, in diferite climate, fiind bienala (produce seminte in al doilea an de cand a fost plantat). Deseori, patrunjelul este subapreciat, desi are importante calitati nutritive si paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale si il folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mancaruri. Patrunjelul provine din regiunea sud mediteraneana din sudul Europei si a fost cultivat pentru prima oara in urma cu 2000 de ani. Acesta a fost initial utilizat ca planta medicinala, inainte de a fi consumat ca aliment. Grecii antici considerau ca patrunjelul era sacru si il foloseau nu doar pentru impodobirea invingatorilor din... [continuare]

Pagina 1 din 1 (6 rezultate)
  • « Pagina precedenta
  • Pagina urmatoare »