Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

vitamina a uleioasa

Tot ce trebuie sa stii despre muscaturile de capuse

Tot ce trebuie sa stii despre muscaturile de capuse

Actualizat la data de: 26 Martie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Vine sezonul cald si de la inceputul perioadei de incalzire a temperaturii toate persoanele incep sa isi desfasoare tot mai mult activitatea sau o serie de activitati in aer liber. Acest lucru nu poate fi decat imbucurator deoarece ne bucuram de aer curat, asimilam o serie de minerale si vitamine sub energia solara, dar exista ceva care ne poate periclita iesirea la iarba verde, iesirile in parc sau excursiile in natura si acest lucru are denumirea de capuse. Capusele reprezinta o insecta ce apartin din clasa arahnidelor (inrudite cu paianjenii) si care prin muscatura lor pot produce o serie de boli. Insa nu orice capusa poate transmite boli precum: Babesioza sau boala Lyme. Descriere Capusele, insecte din clasa arahnidelor pot supravietui in orice sezon , chiar si in cel rece, insa dezvoltarea lor si iesirea in spatii deschise are loc mai ales in perioada sezonului cald, sau mai precis in perioada de caldura si umezeala (dupa o ploaie de vara). Capusele... [continuare]

Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani

Alimentatia copilului intre 1 si 2 ani

Actualizat la data de: 22 Aprilie 2024

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Sanatatea copilului Alimentatia copilului intre 1-2 ani este piatra de temelie a dezvoltarii armonioase a viitorului adult. Sanatatea copilului este, de fapt, compusa dintr-o alimentatie cat mai echilibrata si complexa, care sa cuprinda: proteine, lipide, glucide, minerale si vitamine, fibre, toate in proportii echilibrate. Totodata, acest interval de varsta este foarte important, deoarece acum cel mic invata sa manance sanatos, iar parintii trebuie sa insiste in stabilirea unor obiceiuri alimentare sanatoase. Reguli de alimentatie Ca regula generala trebuie sa se introduca un singur aliment nou odata. Ulterior se va creste cantitatea alimentului nou introdus, treptat, pentru a evita posibile alergii sau intolerante. Totodata, alimentele noi se introduc numai atunci cand copilul este sanatos. Orice mancare pentru cel mic se va prepara la gratar sau la cuptor si nu va fi prajita. De asemenea, se va evita utilizarea cuptorului cu microunde, pentru prepararea sau incalzirea... [continuare]

Mentinerea statusului optim al vitaminei d poate asigura protectie impotriva covid-19?

Mentinerea statusului optim al vitaminei d poate asigura protectie impotriva covid-19?

Actualizat la data de: 07 Mai 2020

Farmacist primar Nicoleta Raducanu
Specialist in nutritie clinica

Generalitati Vitamina D este termenul generic pentru ergocalciferol (vitamina D2) - sintetizat predominant in plante sub actiunea luminii ultraviolete (UV) si colecalciferol (vitamina D3) – sintetizat la nivelul pielii (in stratul profund al epidermei si in derm). Istoric, oamenii au primit cea mai mare parte a vitaminei D din expunerea la soare in lunile de vara, dieta contribuind doar cu cantitati modeste in raport cu nevoile organismului. Pe masura ce expunerea noastra la soare a scazut in ultimele decenii, am devenit tot mai dependenti de surse alimentare inadecvate pentru a raspunde de cerintele noastre fiziologice de vitamina D. Sursa principala de vitamina D este pielea, sinteza vitaminei D la nivelul tegumentelor fiind dependenta de o serie de factori geografici (latitudine, anotimp, gradul de insorire si de poluare) si personali (timpul petrecut in aer liber, varsta, compozitie corporala, gradul de pigmentare a pielii, factori genetici). Sursele de vitamina D din... [continuare]

Importanta vitaminei d in profilaxia rahitismului

Importanta vitaminei d in profilaxia rahitismului

Actualizat la data de: 18 Mai 2023

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Ce este rahitismul Rahitismul carential este o boala de nutritie determinata de hipovitaminoza D. Apara in cazurile de crestere rapida a organismului si este caracterizat printr-un deficit de maturare a matricei proteice a osului legata de o carenta in vitamina D. Fenomenul principal este o diminuare a absorbtiei intestinale a calciului si deci, o carenta in calciu. Rezulta un deficit de mineralizare osoasa care afecteaza intregul schelet, dar care predomina la nivelul zonelor unde cresterea osoasa este cea mai importanta, in special cartilagiile de crestere ale oaselor lungi. Categorii expuse rahitismului Copiii cu risc crescut pentru rahitism sunt: copiii din tari nordice, copiii din zone urbane cu poluare atmosferica importanta, medii defavorizate, copiii cu piele pigmentata, copii din mame carentate, cu sarcini iarna, prematuri, gemeni, copiii cu greutate mica la nastere, copiii care primesc medicamente care interfereaza cu metabolismul sau cu actiunea vitaminei D. In... [continuare]

De ce este bine sa consumi seminte de dovleac. 8 beneficii miraculoase

De ce este bine sa consumi seminte de dovleac. 8 beneficii miraculoase

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile consumului de dovleac Dovleacul este leguma pe care trebuie sa o introducem neaparat in dieta de toamna. Acesta este o adevarata sursa de sanatate si ajuta la prevenirea si vindecarea a numeroase afectiuni. Semintele de dovleac, in special, sunt un adevarat elixir pentru sanatate. Acestea au numeroase beneficii si contin minerale precum fosfor, magneziu, mangan, fier si cupru, zinc, dar si vitamina K. Consumate crude sau amestecate cu alte ingrediente, semintele de dovleac te pot ajuta sa ai o sanatate de fier. Alunga depresia Semintele de dovleac contin foarte mult l-triptofan, o substanta care ajuta organismul sa aiba un somn bun, dar alunga si depresia. Triptofanul este convertit in serotonina si niacin, care dau o stare de bine. Previn osteoporoza Datorita continutului mare de zinc, un consum regulat de seminte de dovleac previne aparitia osteoporozei. De asemenea, ele reduc inflamatia in cazul artritelor fara a avea efectele secundare ale... [continuare]

Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare

Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Crabii, crevetii, calamarii si caracatitele, somonul sau codul sunt adevarate surse de vitamine (A, B12, D, E), minerale (fosfor, iod, potasiu) si uleiuri de peste. In plus, pestele este unul dintre cele mai sanatoase si benefice alimente pentru organismul uman. Este bogat in grasimi saturate, proteine si acizi grasi Omega-3, avand rolul de a preveni o multitudine de afectiuni, de aceea este indicat sa consumati cel putin o data pe saptamana peste si fructe de mare. Beneficiile consumului fructelor de mare - Daca sunt consumate cu regularitate, fructele de mare pot reduce riscul producerii unui atac de cord. - Acestea au un puternic efect antioxidant. Mai mult, sunt studii care sustin ca au si efect anticancerigen, prevenind cancerul de colon. - Zincul regasit in fructele de mare ajuta la stoparea caderii parului, iar calciul contribuie la mentinerea unei danturi sanatoase. - Crevetii au efect antiinflamator si anticancerigen. - Bogat in iod, fosfor si [continuare]

Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor

Alimentatia sanatoasa, principalul aliat impotriva bolilor

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia este importanta pentru sanatate. Din acest motiv, dieta copiilor si a adultilor ar trebui sa contina o varietate de alimente care sa ii asigure organismului toate substantele nutritive necesare bunei functionari: proteine, carbohidrati, grasimi, apa, vitamine si minerale. Cand este combinata cu activitatea fizica si cu mentinerea unei greutati normale, dieta reprezinta o modalitate buna de a ajuta organismul sa ramana puternic si sanatos. In ce consta o dieta echilibrata? O dieta sanatoasa ar trebui sa furnizeze cantitatea necesara de energie pentru intreaga zi. Organismul are nevoie de calorii pentru a indeplini sarcini zilnice precum mersul pe jos, spre exemplu, dar si pentru toate functiile corpului. Procese precum respiratia, pomparea sangelui in organism si gandirea necesita un consum de calorii. Alimentele si bauturile ofera caloriile de care avem nevoie, insa aportul prea mare de calorii o perioada mai lunga de timp duce la cresterea... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este un organ foarte complex, avand foarte multe roluri. Efectueaza o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila, pana la depozitarea vitaminelor, mineralelor si carbohidratilor. De asemenea, neutralizeaza toxinele, alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului. Mentinerea ficatului intr-o forma buna este importanta pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Alimente benefice pentru un ficat sanatos Cafea Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi ce pot fi consumate pentru a promova sanatatea ficatului. Studiile au demonstrat beneficiile consumului de cafea. Aceasta protejeaza organismul de afectiunile hepatice. De exemplu, studiile au aratat in repetate randuri ca utilizarea cafelei scade riscul de ciroza sau de leziuni hepatice permanente la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Consumul de cafea poate sa reduca riscul de aparitie al cancerului hepatic si are efecte... [continuare]

Semintele de dovleac, un adevarat elixir pentru sanatate!

Semintele de dovleac, un adevarat elixir pentru sanatate!

Actualizat la data de: 24 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe langa faptul ca ne ajuta sa preparam cele mai delicioase placinte si prajituri, dovleacul este unul dintre cele mai sanatoase alimente specifice toamnei. Este bogat in betacaroten, are proprietati antioxidante si antiinflamatoare si contine foarte multe vitamine si minerale necesare organismului nostru. Nu trebuie sa ignoram, insa, beneficiile uimitoare ale semintelor de dovleac, care au efecte miraculoase asupra sanatatii noastre. Semintele de dovleac sunt o adevarata sursa de sanatate si putem spune ca au proprietati medicinale uimitoare, ajutand la prevenirea si vindecarea numeroaselor afectiuni. Acestea contin magneziu, calciu, potasiu, zinc si acizi grasi, care impreuna contribuie la buna functionare a inimii, a sistemului osos, precum si la intarirea sistemului imunitar. Beneficiile semintelor de dovleac asupra organismului Fortifica sistemul imunitar Semintele de dovleac au un puternic efect antioxidant si sunt bogate in zinc, un mineral care... [continuare]

Proprietatile si beneficiile galbenelelor

Proprietatile si beneficiile galbenelelor

Actualizat la data de: 10 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Galbenelele, originare din zona mediteraneana sunt recunoscute datorita beneficiilor pentru sanatate in Europa, inca din Evul Mediu. Acestea au in compozitie vitamina C, uleiuri eterice, rasini, mucilagii, carotenoizi, avand o actiune antiinflamatorie, decongestiva, antiseptica, antimicrobiana, cicatrizanta. Florile de galbenele ajuta la regenerarea tesuturilor si la vindecarea ranilor, regland functia biliara, contribuind inclusiv la reglarea menstruatiilor. Sunt utilizate cu efect benefic in caz de: ulceratii, eczeme, gastrite, ulcer gastric, inflamatii ale colonului, boli hepato-biliare, dismenoree, micoze, vaginite si infectii urinare. Proprietatile ceaiului de galbenele si beneficiile uzului intern • Amelioreaza infectiile cavitatii bucale si ale gatului. • Ajuta la prevenirea crampelor din timpul menstruatiilor. Mai mult, poate regla ciclul menstrual prin faptul ca imbunatateste circulatia sangelui. • Este un bun adjuvant in bolile hepatice. •... [continuare]

Beneficiile consumului regulat de nuci

Beneficiile consumului regulat de nuci

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Obiceiul de a consuma nuci este unul extrem de benefic pentru sanatate fiindca acestea au in compozitie minerale precum fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, vitaminele A, B, C, E si P, aminoacizi, grasimi nesaturate si proteine. Principalele beneficii • Diminueaza nivelul de stres . Durerile de cap, stresul, starile nervoase pot fi diminuate cu ajutorul nucilor. • Reduc colesterolul „rau” . Cercetarile oamenilor de stiinta au aratat ca nucile prezinta un efect pozitiv asupra inimii, in principal datorita continutului de grasimi nesaturate, al potasiului si al magneziului. In felul acesta, nucile sunt benefice pacientilor care au probleme cu hipertensiunea arteriala. De asemenea, cercetari recente arata ca nucile reduc nivelul colesterolul [continuare]

Protrombina este o proteina vitamina K-dependenta, ce este sintetizata la nivelul ficatului, avand un rol esential in cascada coagularii. Protrombina este clivata de factorii Xa si Va, pentru a forma trombina, o serin proteaza, considerata enzima centrala a coagularii. Aceasta reactie protolitica se desfasoara pe suprafata plachetara in prezenta calciului si a protrombin-activatorilor. Deficitul congenital de protrombina este o afectiune rara, autozomal recesiva, ce se poate manifesta prin hipoprotrombinemie (o reducere a sintezei de protrombina) sau prin disprotrombinemie (sinteza de protrombina disfunctionala). Deficitul congenital de protrombina este de obicei asimptomatic la indivizii homozigoti si prezinta concentratii cuprinse intre 2-25%. Indivizii simptomatici pot prezenta urmatoarele simptome: - aparitia echimozelor; - epistaxis; - hemoragii ale tesuturilor moi; - menoragie; - hematom muscular; - hemartroza; - hemoragie intracraniana. [continuare]

Proteina c plasmatica (sange)

Din Analize Medicale

Proteina C plasmatica este o proteina vitamina K-dependenta, sintetizata predominant la nivelul ficatului. Proteina C circula sub forma inactiva in plasma si este activata de trombina, in prezenta unui receptor de la suprafata endoteliului vascular (trombomodulina). Proteina C activata inactiveaza ireversibil cu FVa si FVIIIa. Se cunosc doua tipuri ale deficitului de proteina C: - tipul I, caracterizat prin deficit cantitativ de proteina C; - tipul II, mai rar intalnit, caracterizat de functionarea anormala a proteinei C. Principalele cauze ale deficitului dobandit de proteina C sunt: - deficitul de vitamina K; - terapie anticoagulanta orala cu diversi compusi de curmarina; - boli hepatice; - coagulare intravasculara diseminata. [continuare]

Coagularea sangelui reprezinta o serie de reactii in care proenzimele din plasma sunt convertite in enzime active, rezultatul final al acestui proces constand in formarea unui cheag fibrinos insolubil. Aceste reactii de coagulare sunt reglementate de mecanisme inhibatoare sau stimulatoare. Proconvertina este o proteina vitamina K-dependenta sintetizata la nivelul ficatului, avand un rol esential in cascada coagularii. Cofactorul proconvertinei este factorul tisular (FT), leganduse-se de acesta si activandu-se in FVIIa. Principalul rol al factorului de coagulare VII (FVII) este de a initia procesul de coagulare in combinatie cu receptorul tesular, aflat pe exteriorul vaselor de sange. In cazul unei leziuni a vaselor de sange, receptorul tesular este expus sistemului sangvin si preconvertinei. Testul de sange pentru proconvertina este efectuat pentru determinarea nivelurilor deficitare sau scazute ale acestei proteine. In prezenta fosfolipidelor si a calciului, FVIIa si FT... [continuare]

Latimea distributiei eritrocitare este un parametru care masoara variatia dimensiunii celulelor rosii (eritrocitelor) in sange sau a volumului celulelor rosii din sange. Latimea distributiei eritrocitare este crescuta in functie de variatia dimensiunii celulelor rosii (anizocitoza), adica atunci cand se inregistreaza cresterea numarului de hematii pe baza numarului complet de sange, se ridica suspiciunea anizocitozei marcate (variatie crescuta a dimensiunii celulei rosii) la revizuirea frotiului periferic. O largime mare a distributiei celulelor rosii din sange (RDW) poate fi asociata cu rezultate negative la pacientii cu insuficienta cardiaca si risc de deces si evenimente cardiovasculare la persoanele cu infarct miocardic anterior. Detectarea cu ultrasunete a placii carotide ajuta la identificarea pacientilor asimptomatici cu ateroscleroza avansata subclinica, care poate prezice riscul de deces cardiovascular sau infarct miocardic. Totusi, relatia dintre RDW si ateroscleroza... [continuare]

Fosfataza alcalina alp

Din Analize Medicale

Fosfataza alcalina (ALP) este o enzima care se afla in sange si care ajuta la descompunerea proteinelor din organism. Aceasta exista in diferite forme, in functie de locul din care provine, ficatul fiind una dintre principalele surse de ALP, dar alte surse sunt si oasele, intestinele, pancreasul si rinichii. La femeile gravide, ALP se produce in placenta. Un test ALP poate fi efectuat pentru a determina cat de bine functioneaza ficatul si vezica biliara sau pentru a identifica afectiunile osoase. Nivelurile serice modificate ale fosfatazei alcaline indica cel mai adesea o afectiune hepatica, sau afectarea vezicii biliare sau afectiuni osoase. Cu toate acestea, ele pot indica, de asemenea, malnutritie, tumori maligne renale, afectiuni intestinale, pancreatice sau o infectie grava. Verificarea nivelurilor de ALP din sange reprezinta o parte de rutina a testelor functiei hepatice si a vezicii biliare. Medicul recomanda acest test daca pacientul prezinta simptome de afectare... [continuare]

Vitamina D este un alt element esential implicat in reglarea metabolismului fosfocalcic. Sinteza vitaminei D incepe cu productia de provitamina D3 sub actiunea razelor ultraviolete din 7-dehidrocolesterol din piele. Provitamina D3 este convertita in vitamina D3 (colecalciferol), care este hidrolizata la randul ei in ficat pentru a produce 25-OH vitamina D3 (calcifediol). In rinichi, sub actiunea α1-hidroxilazei se produce 1.25 (OH)2-vitamina D3 (calcitriol) din calcifediol. Calcitriolul reprezinta forma activa a vitaminei D. Acesta stimuleaza absorbtia de calciu la nivel intestinal, producerea acesteia fiind corelata cu concentratia calciului seric, fosforului si a hormonului paratiroidian. Nivelul de calcitriol poate fi crescut la pacientii cu hiperparatiroidism primar si secundar din cauza hipovitaminozei D. Pacientii cu boli granulomatoase (sarcoidoza) sau cu deficit de 1-alfa hidroxilaza pot prezenta niveluri crescute de 1,25-dihidroxivitamina D3 si hipercalcemie. De... [continuare]

Acid piruvic (sange)

Din Analize Medicale

Acidul piruvic se poate obtine din glucoza prin glicoliza. Acidul piruvic este un compus intermediar in metabolismul carbohidratilor, proteinelor si grasimilor. Nivelul crescut al acidului piruvic a fost asociat cu diabet zaharat, deficiente de vitaminE, uremie, insuficienta cardiaca, boli hepatice, distrofie musculara si afectiuni neoplazice. Pentru determinarea acidului piruvic este recomandat sa se utilizeze sange integral. [continuare]

Pagina 20 din 34 (1000 rezultate)