Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

sindromul autoimun poliglandular tip i pga tip i

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Masurarea carbohidratilor la pacientii care fac tratament cu insulina reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip I de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei (zaharul din sange). Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat. Aceasta implica ajustarea dozelor de insulina in functie de carbohidratii consumati la fiecare masa principala sau gustare, pentru a mentine valoarea glicemiei in limite normale. Carbohidratii (principala sursa de energie a organismului) influenteaza mai mult decat orice alta substanta nutritiva nivelul glicemiei. Toate tipurile de carbohidrati determina cresterea glicemiei. De retinut! Masurarea carbohidratilor in dieta din diabet ajuta la mentinerea glicemiei la un nivel corespunzator, care impiedica aparitia... [continuare]

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)

Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)

Actualizat la data de: 26 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate,... [continuare]

8 semne de avertizare a prezentei diabetului de tip 2

8 semne de avertizare a prezentei diabetului de tip 2

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Simptomele diabetului de tip 2 ar putea fi destul de dificil de recunoscut, uneori. Milioane de oameni sufera de aceasta boala. Principala caracteristica a acestei afectiuni este incapacitatea organismului de a utiliza insulina in mod corespunzator. Insulina echilibreaza nivelul glucozei, astfel incat aceasta sa poata patrunde in celulele sanguine si sa furnizeze energie, organismului. Atunci cand nu exista suficienta insulina sau aceasta nu actioneaza cum ar trebui, glucoza se acumuleaza in sange in loc sa fie utilizata de catre celule. Deseori, simptomele diabetului zaharat de tip 2 fie nu se manifesta, fie nu pot fi recunoscute. Iata care ar fi aspectele importante, specifice bolii. Urinarea frecventa Atunci cand nivelul de glucoza din sange este ridicat, ca in cazul diabetului de tip 2, reactia rinichilor este de a incerca sa scada valoarea acesteia din sange, eliminand surplusul de glucoza din sange prin urina. Astfel productia de urina... [continuare]

Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2

Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un aspect imbucurator pentru pacientii care sufera de diabet zaharat de tip 2 (non-insulinonecesitant) este faptul ca o dieta alimentara sanatoasa poate reduce intensitatea simptomelor si poate incetini progresia bolii. Ceea ce insa nu s-a stabilit cu precizie este cum anume se defineste alimentatia sanatoasa in cazul bolnavilor de diabet: sa fie vorba despre regimul fara dulciuri, cel fara grasimi sau fara carbohidrati? Sau ...sa fie orarul meselor cheia unei alimentatii potrivite? In cele ce urmeaza veti afla raspunsurile la toate aceste intrebari. Diferenta dintre dieta unui diabetic si cea a unei persoane sanatoase Realitatea este ca cele doua tipuri de alimentatii nu difera intr-un mod semnificativ. Recomandarile Asociatiei Americane a Diabetului sunt aceleasi cu cele potrivite in cazul oricarei persoane sanatoase. Toata lumea ar trebui sa manance mai multe cereale integrale, legume si fructe si bineinteles mai putine grasimi saturate – cele care pot afecta... [continuare]

Infectia cu haemophilus influenzae tip b (hib)

Infectia cu haemophilus influenzae tip b (hib)

Actualizat la data de: 28 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Haemophilus influenzae este denumirea data unor bacterii care determina la om infectii cu localizari diverse in organism: pneumonii, meningite, otite, epiglotite etc. In functie de diferentele antigenelor de la suprafata acestor bacterii, s-au identificat sase serotipuri majore notate cu literele de la a la f. Haemophilus influenzae tip b (Hib) este o bacterie care determina numeroase infectii severe in cazul copiilor sub 5 ani, formele grave afectand mai ales sugarii peste 2 luni. Mod de transmitere Focarul de infectie il reprezinta purtatorii asimptomatici, microbul fiind cantonat in nazo-faringe. Rata purtatorilor de Hib este maxima la copiii prescolari, varsta la care survine in mod obisnuit colonizarea. Bacteria este transmisa prin intermediul picaturilor respiratorii exteriorizate (picaturile Pfl gge), ca urmare a contactului cu purtatorii asimptomatici de Hib, mai rar in urma contactului cu o persoana bolnava. Contagiozitatea infectiei Hib invazive este... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)