radical liber
Cum sa mancati mai multe legume verzi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Legumele cu frunze verzi sunt unele dintre cele mai sanatoase alimente. Acestea sunt bogate in nutrienti si au o concentratie importanta de vitamine, minerale, antioxidanti, acid folic si flavonoide. Substantele chimice din compozitia legumelor verzi actioneaza asupra moleculelor instabile (radicali liberi), impiedicandu-le sa deterioreze celulele corpului. Legumele verzi sunt alcaline si bogate in fibre, care sunt extrem de benefice pentru sanatatea aparatului cardiovascular si sanatatea sistemului digestiv. Este important sa consumati astfel de legume in cantitati apreciabile, pentru a beneficia de toate calitatile acestora. Din fericire, exista diverse modalitati prin care sa incorporati legumele verzi sanatoase in dieta dumneavoastra - asta chiar daca nu preferati in mod special salatele. Cum puteti include in meniul zilnic legumele verzi - Frunze de sfecla. Faceti o salata dubla de sfecla. Coaceti sfecla pana cand aceasta devine moale, iar apoi taiati-o... [continuare]
Generalitati Fierul este un mineral esential care are rolul de a transporta oxigen tuturor partilor corpului. Un deficit usor de fier poate cauza anemie (oboseala si slabiciune), iar un deficit cronic de fier poate provoca leziuni grave la nivelul organelor. In schimb, prea mult fier poate determina o crestere a productiei de radicali liberi din organism. Radicalii liberi pot interfera cu metabolismul, declansand leziuni ale organelor. Organismul este capabil de a controla asimilarea fierului, deci supradozajul este rar intalnit sau apare doar atunci cand oamenii iau suplimente cu fier in cantitati prea mari. Sursele naturale de fier, cum sunt cele enumerate mai jos, sunt considerate sigure si sanatoase. Desi fierul este mai bine absorbit din carne, exista numeroase surse vegetale de fier, la fel de sanatoase si la indemana pentru persoanele care nu consuma carne. In mod normal, cantitatea zilnica recomandata de fier este de 18 miligrame. Cele mai bune surse vegetale de fier -... [continuare]
Generalitati Probabil ca stiti deja ca pielea dumneavoastra - la fel ca intreg organismul - beneficiaza de activitatea antioxidantilor, care ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi. Radiacalii liberi sunt compusi instabili ai celulelor si stau la baza dezvoltarii ridurilor, a deteriorarii pielii si chiar a aparitiei cancerului de piele. Cu atatea optiuni, care sunt de fapt antioxidantii care au cele mai bune efecte pentru aspectul pielii si pentru sanatatea acesteia? Vestea buna este ca nu exista niciun motiv pentru care sa va limitati doar la un antioxidant. Majoritatea antioxidantilor are un mecanism principal de actiune, dar unii dintre ei pot avea functii multiple. Datorita acestor functii diferite, este bine sa includeti in regimul dumneavoastra mai multi antioxidanti. Antioxidanti cu efe [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre antioxidanti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Antioxidantii sunt o categorie de vitamine si ingrediente nutritive care ajuta organismul sa scape de actiunea nociva a radicalilor liberi, molecule care produc oxidarea celulelor si instalarea diverselor tipuri de cancer. Importanta antioxidantilor este acceptata in prezent pana si in randul expertilor in medicina cu viziuni conservatoare, fiind asumata de multe persoane in alegerile alimentare de zi cu zi. Rolul antioxidantilor in organism Un antioxidant este o molecula capabila sa inhibe oxidarea unei alte celule. Astfel, antioxidantii rup lantul reactiilor radicalilor liberi, sacrificandu-si electronii proprii pentru a hrani radicalii liberi. Din acest motiv, mai sunt considerati si donatori de electroni. De altfel, antioxidantii fac parte din mecanismul natural de protectie a celulelor organismului impotriva atacurilor speciilor reactive de oxigen. Corpul permite circularea unei varietati de nutrienti cu proprietati antioxidante si produce enzime... [continuare]
Generalitati Ciocolata ramane un aliment controversat, considerat de unii specialisti benefic pentru sanatate si de altii un desert care ar trebui sa se regaseasca rar in meniul zilnic. Efectele pozitive ale ciocolatei asupra organismului sunt puse pe seama flavonoizilor pe care ii contine, antioxidanti care protejeaza celulele organismului impotriva radicalilor liberi. Studiile efectuate in vederea cuantificarii beneficiilor ciocolatei in alimentatie ofera suficiente rezultate care recomanda consumul acestui aliment indragit de adulti si copii deopotriva. Alegerea sortimentelor sanatoase de ciocolata Posibilele beneficii pentru sanatate aduse de ciocolata deriva din substantele ragasite in planta de cacao, bogata in flavanoli, un tip de flavonoizi fitochimicali regasiti si in frunzele de ceai, struguri, grapefruit sau vin si considerati a avea proprietati benefice in raport cu sanatatea cardiovasculara si cerebrala. Asadar, cel mai important criteriu in alegerea... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter