Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

pungi de grasime la ochi

Grasimile benefice si nocive din alimente

Grasimile benefice si nocive din alimente

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Grasimea reprezinta cea mai bogata sursa de energie alimentara disponibila n dieta zilnica. Un consum excesiv insa, poate produce un aport energetic prea mare, iar daca aceasta energie nu este folosita, va provoca excesul de greutate si obezitate, favorizand aparitia bolilor cardiovasculare. Cu toate acestea, grasimea este implicata si în alte functii ale corpului nostru: - mentine pielea si parul sanatosi. - Ajuta la absorbtia vitaminelor liposolubile (A, D, E si K). - efect termic asupra propriului organism. Tipuri de grasimi Cele mai multe dintre alimente contin mai multe tipuri de grasimi. Dintre acestea, unele sunt benefice pentru sanatate, comparativ cu altele. Totusi, nu este necesar sa se elimine complet, toate grasimile dintr-o dieta. Unele dintre ele influenteaza in mod pozitiv, iar altele in mod negativ starea de sanatate a unei persoane. Ideal ar fi, sa se consume cu moderatie produse alimentare care contin tipuri sanatoase de grasimi. Adevaruri... [continuare]

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei

Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2018

Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie

Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]

13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta

13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta

Actualizat la data de: 21 Mai 2019

Dr. Roxana Cozubas
Medic Specialist Oftalmolog

Generalitati Privitul ochi in ochi in timpul unei discutii poate demonstra sau nu sinceritatea, insa ochii pot dezvalui in mod cert informatii legate de bolile hepatice, colesterol sau diabet. Ochiul este o fereastra unica spre sanatate, considera specialistii. Este singurul loc din organism unde medicii pot privi fara ajutorul chirurgiei si pot vedea vene, artere si chiar nervul optic. In acest mod pot fi detectate din timp, prin intermediul examenelor oftalmologice regulate, glaucomul, cataracta si degenerescenta maculara. Din pacate, multi oameni sunt ocupati si nu au timp nici macar pentru vizita constanta la medicul oftalmolog. Cu ajutorul ochilor, pot fi descoperite si alte conditii, cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala. Iata, mai jos, cateva situatii care pot semnala probleme ale ochilor. Sprancene care dispar Ce inseamna: In unele popoare, raderea sprancenelor este o moda, dar cand partea dinspre urechi a sprancenelor incepe sa dispara sau... [continuare]

Aerobicul, un mod eficient de a arde grasimea

Aerobicul, un mod eficient de a arde grasimea

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

"Aerobic" inseamna "cu oxigen" si exercitiile aerobice implica mai multi muschi - de exemplu cei ai picioarelor - angajati in activitate continua. Cei mai multi culturisti, ca si alte persoane active care se antreneaza in mod regulat, efectueaza anumite tipuri de aerobic. Frecventa si durata sedintelor de aerobic sunt legate de scopurile imediate. De exemplu, culturistii isi maresc durata antrenamentului de tip aerobic in perioada pre-competitionala de la 45 de minute pe zi la 90 si chiar la 120, de cele mai multe ori repartizate in doua sedinte, timp de 5-6 zile pe saptamana. Scopul este de arde cat mai multa grasime, urmand si o dieta potrivita. Deoarece grasimea poate fi oxidata sau arsa, numai in prezenta oxigenului, este logic ca exercitiile de tip aerobic, care necesita cel mai mare aport de oxigen, sa fie cel mai eficient mod de a arde grasimea. Sedintele de aerobic sunt cele mai bune si pentru prevenirea afectiunilor cardiovasculare, un aspect important al... [continuare]

Atentie la grasimile hidrogenate!

Atentie la grasimile hidrogenate!

Actualizat la data de: 03 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de “nesaturat” se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de “trans” este data de aranjarea moleculei in spatiu. De retinut! Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a... [continuare]

Fructe si legume care ard grasimile

Fructe si legume care ard grasimile

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele contin energie sub forma caloriilor. Cresterea in greutate apare cand numarul de calorii consumate este mai mare decat al celor arse, in urma exercitiilor fizice. Totusi, exista alimente care contin calorii negative, ceea ce inseamna ca acestea contin mai putine calorii decat cele consumate de organism pentru a le digera. Cand produsele alimentare care au calorii negative sunt asociate cu alimente grase, acestea pot arde o parte din excesul de grasime, iar acest lucru ii ajuta pe oameni sa previna cresterea in greutate. In acest mod functioneaza mai ales unele fructe si legume. Alimente care ajuta la slabit - Marul - Un mar pe zi impiedica acumularea de kilograme in plus. Merele contin cantitati mari de vitamina C care dilueaza grasimea, fiind mai us [continuare]

Exercitii pentru sanatatea ochilor

Exercitii pentru sanatatea ochilor

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exercitiile pentru ochi sunt recomandate persoanelor diagnosticate cu diferite afectiuni oftalmologice, deoarece contribuie la ameliorarea acestora. Astfel, medicul oftalmolog poate indica acest tip de exercitiu pacientilor care: - sufera de strabism, ambliopie; - prezinta vedere incetosata; - au un ochi activ si unul pasiv; - nu isi pot focusa privirea, motiv pentru care nu pot citi; - au suferit o interventie chirurgicala, in urma careia trebuie sa iti fortifice musculatura ochiului. Recomandare Exercitiile oculare sunt recomandate in momentul in care pacientul prezinta urmatoarele simptome: oboseala la nivelul ochilor, vedere incetosata, dureri de cap, sensibilitate crescuta la lumina sau pur si simplu simte pleoapele extrem de grele. Pentru o mai mare eficienta a exercitiilor se recomanda practicarea acestora inca din copilarie. Trebuie mentionat ca purtarea ochelarilor de vedere sau a lentilelor de contact constituie primul pas catre ameliorarea... [continuare]

Sindromul ochiului uscat

Sindromul ochiului uscat

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sindromul ochiului uscat (keratoconjunctivita sica) apare ca urmare a unei lubrifieri si umidificari insuficiente a ochiului de diverse cauze: atmosfera uscata, vant, praf, utilizarea de lentile de contact, afectiuni ale pleoapelor, ca parte a procesului de imbatranire, secundar utilizarii unor medicamente (antialergice, antidepresive, anticonceptionale, multivitamine) sau secundar unor afectiuni generale (lupusul, artrita reumatoida, sindromul Sjogren) etc. Consecinta este o iritatie permanenta a portiunii anterioare a ochiului care determina o inflamatie manifestata prin prurit, senzatie permanenta de uscaciune si arsura la nivelul ochilor. Tratament la domiciliu Pentru ameliorarea simptomelor ochiului uscat, va recomandam urmatoarele care pot fi efectuate la domiciliu: [continuare]

Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor

Cum sa ne protejam ochii in sezonul alergiilor

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru o mare parte dintre noi, sezonul alergiilor pare interminabil: primavara ne confruntam cu polenul, vara cu iarba si fanul uscat, toamna cu praful in exces. Oricare ar fi cauza alergiei, rezultatul ramane acelasi: avem ochii rosii, ne ustura, simtim permanent un corp strain ce ne jeneaza, ne inteapa si ne creeaza disconfort. Daca ne aflam in regiuni cu multi posibili factori declansatori (cum ar fi zonele rurale de campie), putem suferi astfel de necazui chiar si 9- 10 luni pe an, in fucntie de conditiile atmosferice. Alergiile oculare apar cand organismul lupta impotriva unor particule nocive din mediu care au intrat in contact cu suprafata ochiului. Sunt de fapt parte a unui raspuns imun complex prin care ochiul este protejat de eventualele leziuni. Deoarece ochiul este foarte expus contactului cu substantele din mediu de genul polenului, parului de animal, particulelor de praf, ele pot sa adere foarte usor la suprafata umezita a globului... [continuare]

Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]

Cum sa va mentineti ochii sanatosi

Cum sa va mentineti ochii sanatosi

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ochii sunt folositi in permanenta, de cand ne trezim pana dormim, iar modul in care ii utilizam afecteaza sanatatea lor de-a lungul vietii. Muschii oculari sunt formati dintr-un muschi intern, muschiul ciliar care inconjoara cristalinul si sase muschi externi localizati in exteriorul ochiului. Toti acesti muschi trebuie sa actioneze in acelasi timp, pentru a se adapta la vederea rapida, a crea perceptia in adancime si a face posibila focalizarea atat in cazul vederii de aproape cat si in cazul celei la distanta. Obiceiuri simple pentru a va mentine ochii in forma Iata cateva obiceiuri simple cu ajutorul carora orice persoana poate sa-si pastreze cat mai mult timp, sanatatea ochilor: 1. Nu va atingeti ochii fara sa va fi spalat inainte pe maini, pentru a nu dezvolta infectii si alergii oculare. 2. Cand cititi, nu apropiati cartea prea tare de ochi si la 10 minute faceti pauza. 3. Lucrati intr-un mediu bine luminat pentru a evita incordarea ochilor. [continuare]

Protejarea ochilor in timpul sofatului

Protejarea ochilor in timpul sofatului

Actualizat la data de: 14 Februarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pentru ca o persoana sa poata conduce masina in conditii de siguranta, trebuie sa se concentreze si sa acorde atentie sofatului. Vederea si auzul sunt unele dintre cele mai importante simturi pentru aceasta actiune. Verificarea oglinzilor laterale si retrovizoare, grija pentru pietoni si pentru evitarea pericolelor sunt actiuni subconstiente, iar ochii sunt principalele organe care transmit informatii legate de toate aceste activitati. Exista multiple potentiale riscuri la care pot fi expusi ochii, atunci cand oamenii conduc autoturisme. Uscarea ochilor Aerul conditionat si incalzirea electrica, pot usca suprafata ochilor, acest lucru este cu atat mai grav in situatia celor care au tendinta de a manifesta ochii uscati. Ochii uscati cauzeaza iritatie si pot determina vedere incetosata. [continuare]

Ochi

Din Dictionar Termeni

organ al vederii continut de orbita. Structura - ochiul este un organ sferic format dintr-o cochilie rezistenta care inconjoara continutul propriu-zis. Invelisul extern al ochiului, se compune din trei tunici concentrice. Prima, cea externa, este constituita din sclerotica (albul ochiului), traversata in spate de catre nervul optic si prelungindu-se in fata cu corneea, transparenta si bombata. Corneea este primul si cel mai puternic dioptru (suprafata optica ce intervine in refractie) al sistemului optic al ochiului, a doua membrana, cu rol nutritiv, uveea, este tunica medie a ochiului, bogata in vase. Ea se compune, in spate, din coroida, membrana subtire si vascularizata, si, in fata, din corpul ciliar si din iris, acesta fiind perforat in centru de catre pupila, al carei diametru variaza dupa intensitatea luminii. Tunica cea mai profunda este membrana senzoriala, receptorul vizual propriu-zis, compusa doar din retina, membrana fina si translucida care contine conurile si... [continuare]

Grasimi saturate

Din Dictionar Termeni

grasime solida la temperatura camerei de origine animala, dar poate proveni si de la anumite plante. Un nivel ridicat de grasimi saturate in organism presupune cresterea nivelului de colesterol ldl, favorizand astfel aparitia bolilor cardiovasculare. Produse care contin grasimi saturate: slanina, carne de vita / miel / porc, unt, smantana, branza cu un continut ridicat de grasime, ulei de palmier, ulei din nuca de cocos, unt de cacao. Sinonime: aciz gras saturat [continuare]

Fundului de ochi (examen al)

Din Dictionar Termeni

Examen care permite vizualizarea papilei optice, a retinei si a vaselor sale. Indicatii - Examenul fundului de ochi, practicat sistematic cu prilejul oricarui examen oftalmologic complet, este indicat pentru a stabili diagnosticul afectiunilor retinei si pe cele ale coroidei (membrana lipita de retina). El da posibilitatea, de asemenea, sa se observe vascularizatia retiniana, care poate fi modificata de numeroase boli. Tehnica - Examenul este efectuat cu doua tipuri de aparate: un oftalmoscop, cu sau fara interpunerea unei lentile puternic convergente, sau un biomicroscop (lampa cu fanta), aceasta din urma necesitand interpunerea intre aparat si ochi a unei lentile de contact sau a unei lentile de examinare (lentita cu trei oglinzi). Oftalmoscopul serveste la examinarea polului posterior al ochiului (centrul retinei, papila si macula), in timp ce lentila cu trei oglinzi este utilizata pentru examinarea periferiei retiniene in caz de risc de dezlipire a retinei. O dilatatie... [continuare]

Fund de ochi

Din Dictionar Termeni

Parte posterioara a interiorului ochiului (papila optica, retina si vasele sale), care se poate observa direct prin cornee si cristalin cu ajutorul unui aparat optic special. [continuare]

Grasimi nesaturate

Din Dictionar Termeni

Un tip de grasime lichida la temperatura camerei, care provine din plante, precum: masline, arahide, porumb, floarea-soarelui, soia, sau din peste. Un aport adecvat de grasimi nesaturate contribuie la scaderea colesterolului din sange. Sinonime: acid gras nesaturat [continuare]

Punga apelor

Din Dictionar Termeni

Spatiu umplut de lichidul amniotic cuprins intre membrana ovulara interna (amnios) si fat. Punga apelor joaca un rol capital in protectia fatului fata de traumatismele din timpul sarcinii. In timpul nasterii, sub presiunea contractiilor uterine si a lichidului amniotic, ea apasa pe calul uterin si favorizeaza dilatatia sa. Ruperea spontana - In general, punga apelor se rupe atunci cand dilatatia colului atinge 2-5 centimetri, dar se intampla ca aceasta rupere sa se produca prea devreme, chiar la inceputul travaliului, anuntand astfel iminenta nasterii in cursul travaliului, ruperea membranelor antreneaza o intensificare si o indesire a contractiilor uterine. Aceasta rupere se manifesta printr-o scurgese lenta de lichid sau printr-o tasnire brusca. Ea nu este dureroasa. In mod normal, lichidul este limpede. El este colorat in verde inchis, ceea ce indica prezenta meconiului, primul scaun al fatului, si semnaleaza o suferinta fetala care necesita declansarea nasterii. O... [continuare]

Melanom malign al ochiului

Din Dictionar Termeni

Acesta survine de cele mai multe ori pe coroida (membrana pe care se afla retina) si se traduce printr-o scadere a acuitatii vizuale a unui ochi. tratament - Acesta variaza dupa intinderea si localizarea leziunilor: ablatia partiala a structurii atinse, urmata, atunci cand este posibil, de o grefa (de pleoapa, de conjunctiva), de ablatia chirurgicala a globului ocular, completata prin punerea unei proteze estetice. Un nou tratament consta intr-un tip de radioterapie: protonterapia. [continuare]

Grasimi polinesaturate

Din Dictionar Termeni

Tipuri de grasimi care detin mai mult de o legatura chimica dubla in cadrul lantului de carbon. In functie de geometria legaturii duble, acizii grasi polinesaturati isi pot insusi o conformatie "cis" si "trans". Surse alimentare de grasimi polinesaturate: oleaginoase, branza, peste, fructe de mare. Acestea isi pastreaza proprietatile nutritive chiar si in timpul prelucrarii produselor. Sinonime: acid gras polinesaturat [continuare]

Grasimi mononesaturate

Din Dictionar Termeni

grasimile mononesaturate cu acizi grasi care au o singura legatura chimica dubla in cadrul lantului de carbon. Aceste grasimi sunt lichide la temperatura camerei dar se solidifica la temeperaturi scazute. Grasimile mononesaturate contribuie la scaderea nivelului de colesterol din sange, prevenind astfel, bolile cardiovasculare sau accidentul vascular cerebral. De regula, acest tip de grasime se gaseste in: uleiul de masline, uleiul de rapita, uleiul de arahide, uleiul de susan, avocado, unt de arahide si o varietate de oleaginoase. Sinonime: acid gras mononesaturat [continuare]

Ocluzie a ochiului

Din Dictionar Termeni

obstructie a unui vas al ochiului. [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)