proprietatile zincului
Profilul nutritional al alimentelor
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis informational cu autoreglare, autoreproducere si evolutie antientropica, care prelucreaza informatii atat din mediul inconjurator, cat si din propriul mediu intern. Prelucrarea informatiei in organismul uman are loc pe doua cai majore. Prima cale de prelucrare a informatiei si cea mai evidenta este cea realizata in cadrul sistemului nervos (cel al vietii de relatie si cel negativ), care la om a atins un nivel nemaiintalnit la celelalte specii biologice, permitandu-i sa-si constientizeze propria-i existenta, fiind dotata cu ratiune si inteligenta. A doua cale majora de prelucrare a informatiei, care se afla la baza primei cai si interactioneaza direct cu aceasta, o reprezinta metabolismul... [continuare]
Pepenele galben - beneficii pentru sanatate si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pepenele galben este un membru al familiei botanice Cucurbitaceae, alaturi de dovleac, dovlecel sau castravete. Acest fruct savuros si satios prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, care izvorasc din proprietatile substantelor nutritive pe care le contine. Informatiile nutritionale ale pepenelui galben indica un continut mic de calorii (doar 34 pentru 100 de grame) si de grasimi, dar o concentratie generoasa de vitamine, minerale si fibre. Pepenele galben este consumat ca atare, in stare proaspata, pentru gustul sau dulce si consistenta moale si suculenta. Acelasi aliment cu importante beneficii pentru sanatate este folosit in unele regiuni ale lumii ca aperitiv sau ca ingredient pentru salate si deserturi. Informatii nutritionale pentru pepenele galben Acidul folic, carotenoizii, vitamina C si potasiul sunt doar cativa dintre nutrientii-cheie care transforma pepenele galben intr-un fruct benefic organismului din toate punctele de vedere. Informatiile... [continuare]
Generalitati Fructele oleaginoase si-au castigat un loc important binemeritat in noua piramida nutritionala, fiind surse excelente de proteine, fibre si grasimi esentiale. Aceste alimente gustoase se numara printre cele mai complexe surse nutritive, furnizand o serie intreaga de vitamine (A, E, complexul de vitamine B) si minerale (zinc, calciu, fosfor, magneziu, cupru, fier etc.). Beneficiile fructelor oleaginoase Continutul important de fibre si antioxidanti din fructele oleaginoase le dau un important rol preventiv in debutul bolilor cardiovasculare si al celor degenerative, specifice inaintarii in varsta. Compusii si proprietatile nutritive ale fructelor oleaginoase le transforma in elemente valoroase de nutritie si medicina preventiva. Pentru a va bucura din plin de beneficiile fructelor oleaginoase, este important sa le consumati in forma lor cat mai naturala. Astfel, sunt de evitat fructele oleaginoase prajite, coapte si cu sare adaugata. Alunele prajite in ulei sunt... [continuare]
Uleiul de susan valori nutritionale si beneficii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Uleiul de susan este un produs secundar al semintelor de susan, folosit in scopuri gastronomice. Beneficiile sale pentru sanatate provin din nutrientii diversi si esentiali pe care ii contine, precum si din proprietatile antiseptice si antiinflamatorii. Uleiul de susan este folosit de peste 5000 de ani, ca ingredient culinar sau ca remediu natural pentru problemele pielii, dintilor si oaselor. Valori nutritionale Unul dintre primele uleiuri folosite de umanitate, uleiul extras din semintele de susan este folosit si in medicina alternativa, precum proprietatile sale nutritive, preventive si curative. Semintele sunt sursele unor fitonutrienti importanti, precum gasimile esentiale omega-6, antioxidantii de tipul flavonoizilor fenolici, vitaminelor si fibrelor alimentare cu proprietati benefice sanatatii. Mangan 0.7 mg, 35% din doza zilnica recomandata; Cupru 0.7 mg, 35% din doza zilnica recomandata; Calciu 277 mg, 28% din doza zilnica... [continuare]
Cremele bb si rolul lor in ritualul de infrumusetare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cremele BB sunt produse cosmetice cu multiple proprietati, popularitatea acestora datorandu-se rolului practic pe care il detin. Recent introduse de producatori pe piata occidentala, cremele BB inlocuiesc cremele hidratante, serurile de ten, baza de machiaj, fondul de ten, corectorul si lotiunea de protectie solara, avand toate aceste efecte dezirabile intr-un ritual de infrumusetare si ingrijire. Cum au fost inventate cremele BB Primele creme BB au fost produse in anii '60, de catre dermatologul german Christine Schrammek. Scopul lor era sa ajute la regenerarea pielii pacientilor dupa operatiile cu laser. Abia in anul 1985, cremele BB au fost preluate de pietele cosmetice din Coreea de Sud si Japonia si promovate ca produse excelente pentru obtinerea unui ten de portelan, cu aspect natural, luminos si sanatos. In acea perioada, cremele BB erau considerate secretele frumusetii actritelor coreene, fiind foarte indragite de celebritatile din aceasta parte a... [continuare]
Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Corcodusele, fructe extrem de accesibile in regiunile rurale din tara noastra, detin numeroase proprietati nutritive cu beneficii importante asupra starii de sanatate. Compozitia chimica a corcoduselor abunda in vitamine, minerale, proteine, acizi, zaharuri si pectine. Corcodusele sunt benefice in tratarea anemiilor si a oboselii cronice, fiind si ingredientele unor retete sanatoase si gustoase. Informatii nutritionale Corcodusele contin apa in proportie de 90%, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt dense in nutrienti. Continutul bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fierul, calciul, fosforul si magneziul completeaza aportul bogat de substante nutritive al acestor fructe care apartin genului Prunus. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de corcoduse proaspete sunt urmatoarele: Calorii: 63 kcal Acid folic: 5 mcg Acid pantotenic: 0,15 mg Piridoxina: 0,3 mg Riboflavina: 0,2 mg Tiamina:0,3 mg Vitamina A: 345... [continuare]
Cum sa alegeti pasta de dinti potrivita
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pasta de dinti este de cele mai multe ori aleasa intamplator de catre consumatori, desi acest produs de igiena personala vine intr-o gama larga de ingrediente, arome, texturi si proprietati. Inainte sa faceti o alegere, reflectati asupra variantelor potrivite pentru necesitatile dumneavoastra specifice privind sanatatea danturii si a intregii cavitati bucale. Informatiile de mai jos va ajuta sa va faceti o idee mai clara in acest sens. Tipuri de pasta de dinti Pasta de dinti este o componenta importanta a ritualului zilnic de ingrijire, mai ales pentru mentinerea sanatatii orale. Rolul sau este de a indeparta placa dentara si acumularile de bacterii din cavitatea bucala, pentru prevenirea cariilor, caderii dintilor si bolilor parodontale. Nu o exista o pasta de dinti potrivita pentru toate varstele si persoanele, astfel explicandu-se existenta mai multor tipuri ale acestui produs. Cele mai importante dintre acestea sunt - Pasta de dinti pentru copii. Prezentata... [continuare]
Ai libidoul scazut? iata 10 alimente care cresc apetitul sexual
Autor: SfatulMedicului
Uneori, din cauza stresului sau a oboselii dorinta de a face dragoste este inlocuita cu dorinta de a avea parte de cateva ore in plus de somn. Daca ai insa grija ca la cina sa mananci alimente cu proprietati afrodisiace, poti sa iti cresti libidoul in mod natural. Iata 10 alimente care pot ajuta cuplurile sa reaprinda flacara pasiunii. Telina Un puternic afrodisiac este telina, care creste performantele sexuale ale barbatilor. De asemenea, potrivit unui studiu efectuat in SUA, barbatii care au obiceiul de a consuma des telina sunt irezistibili pentru femei, pentru ca au un nivel crescut de feromoni in organism. Telina stimuleaza organismul sa produca feromoni, hormonii atractiei sexuale. O poti consuma de trei-patru ori pe saptamana, mai ales in salate. Stridiile Fructele de mare, in special stridiile, au un continut ridicat de zinc, mineral care stimuleaza productia de testosteron, un hormon sexual masculin. Acelasi efect il are si crabul, tot datorita continutului de... [continuare]
Mamaliga, alimentul minune cu multiple beneficii asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul este recunoscut pentru proprietatile sale astringente, diuretice, antiinflamatoare, tonice si este utilizat ca aliment, dar si ca planta medicinala de foarte multi ani. Porumbul este o sursa importanta de carbohidrati (amidon), proteine, acizi grasi nesaturati, vitamine din complexul B, vitamina E, precum si minerale esentiale precum fier, fosfor, magneziu, zinc si potasiu. De asemenea, contine fibre benefice pentru digestie Chiar si dupa fierbere, porumbul si malaiul isi pastreaza peste 60% din proprietatile nutritive, inclusiv fibrele, mineralele si o parte semnificativa din vitaminele din complexul B. Principalele beneficii • Dimiuneaza nivelul de stres din organism. Astfel, fiind bogat in vitaminele din grupa B, mai ales in vitamina B1, care are un rol deosebit de important asupra bunei functionari a sistemului nervos, a muschilor, a inimii si asupra productiei de globule rosii. • Mai mult, prin continutul de vitamina E, porumbul este util in... [continuare]
Motive pentru a consuma bame zilnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bama este o leguma verde, lunga, cu seminte in randuri duble, care seamana cu fasolea pastai, are gustul asemanator cu vanata sau cu sparanghelul si este bogata in vitaminele A, C, B1, B2, B9 si in mineralele fier, calciu, zinc, potasiu si magneziu. Consumul de bame regleaza zaharul din sange si este recomandat femeilor insarcinate. Nu foarte multa lume mananca bame, deoarece sunt putini cei care stiu multiplele beneficii pe care acestea le aduc sanatatii. Astfel, boabele contin grasimi nesaturate, sanatoase, cum ar fi de exemplu, acidul oleic - un acid gras monosaturat de tip Omega-9 si acid linoleic de tip Omega-6, reduc riscul de infarct si accident vascular cerebral, scad colesterolul, au efect antiinflamator si sunt ideale pentru cei care doresc sa slabeasca, fiind sarace in calorii. Un alt mare avantaj al acestor legume este ca se gasesc tot timpul anului si pot fi gatite in multe feluri. Principalele beneficii • Sunt recomandate femeilor insarcinate,... [continuare]
Ceapa rosie - alimentul cu multiple beneficii asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ceapa este una dintre cele mai populare legume din lume. La nivel mondial exista peste 600 de soiuri de ceapa. Ceapa rosie este cea mai bogata in vitaminele A, B si C, dar si in saruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc si fier, acid folic si biotina, substante cu caracter antibiotic si diuretic. De aceea, este ideal sa consumati cat mai multa ceapa rosie, efectele ei benefice asupra sanatatii organismului fiind cunoscute de ani de zile. Principalele beneficii ale consumului de ceapa rosie • Dezinfectant natural . Ceapa rosie este un adevarat dezinfectant natural si se utilizeaza cu succes in tratarea starilor gripale, a racelilor, dar si a diferitelor tipuri de infectii, datorita continutului sau bogat in sulfat. • Reduce procesele inflamatorii . Ceapa rosie este benefica in lupta cu bacteriile; inclusiv infectiie cauzate de bact [continuare]
Efectele binefacatoare ale consumului de cacao
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de cacao prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii. In plus, pudra de cacao nu creeaza dependenta, asa cum se intampla in cazul consumului de cafea. Aceasta este bogata in minerale precum: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, alaturi de vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B6, B9). De asemenea, consumul de cacao previne bolile cardiovasculare si combate anumite complicatii care se intalnesc la persoanele in varsta. Beneficiile pentru sanatate ale pudrei de cacao se datoreaza numeroaselor flavonoide din compozitia bobului de cacao. Dintre aceste substante active, cu proprietati puternic antioxidante, cele mai importante sunt catechinele, epicatechinele si flavonolii. Acesti antioxidanti reduc riscul imbolnavirii de afectiuni grave cum ar fi: diabetul zaharat, infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau cancerul. Mai mult, consumul de cacao ajuta la buna functionare a creierului, incetinind, in acelasi timp, si procesul de... [continuare]
Fructul care iti da o stare de bine si te ajuta sa slabesti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ciresele sunt considerate fructe-minune, deoarece prezinta foarte multe proprietati: sunt diuretice, anticancerigene, regeneratoare, antiinflamatorii si energizante. Mai mult, acestea sunt sarace in calorii, de aceea sunt ideale persoanelor care urmeaza o dieta. De asemenea, acestea contin A, E, C si cantitati mici de vitamina K si D. Contin si magneziu, zinc, sodiu, clor, vitamine din complexul B, precum si fier si potasiu. Mare atentie insa de unde le cumperi, nefiind recomandat sa consumi cirese care sunt stropite si care in loc sa aiba beneficii asupra sanatatii, pot provoca neplaceri. Principalele beneficii ale consumului de cirese • Bogate in antioxidanti, avand rolul de a proteja celulele de actiunea nefasta a radicalilor liberi. Antioxidantii pe care ii gasim in cirese se numesc antocianine si pot reduce riscul de aparitie al bolilor de inima si al cancerului. De asemenea, antocianinele imbunatatesc [continuare]
Semintele de dovleac, un adevarat elixir pentru sanatate!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe langa faptul ca ne ajuta sa preparam cele mai delicioase placinte si prajituri, dovleacul este unul dintre cele mai sanatoase alimente specifice toamnei. Este bogat in betacaroten, are proprietati antioxidante si antiinflamatoare si contine foarte multe vitamine si minerale necesare organismului nostru. Nu trebuie sa ignoram, insa, beneficiile uimitoare ale semintelor de dovleac, care au efecte miraculoase asupra sanatatii noastre. Semintele de dovleac sunt o adevarata sursa de sanatate si putem spune ca au proprietati medicinale uimitoare, ajutand la prevenirea si vindecarea numeroaselor afectiuni. Acestea contin magneziu, calciu, potasiu, zinc si acizi grasi, care impreuna contribuie la buna functionare a inimii, a sistemului osos, precum si la intarirea sistemului imunitar. Beneficiile semintelor de dovleac asupra organismului Fortifica sistemul imunitar Semintele de dovleac au un puternic efect antioxidant si sunt bogate in zinc, un mineral care... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Castravetele este una dintre cele mai indragite legume si nici nu este de mirare, de vreme ce are proprietati nutritive importante pentru organism si o multime de beneficii pentru sanatate. Sarac in calorii, dar plin de vitamine si minerale, castravetele este un aliment excelent in orice anotimp si unul dintre putinele alimente care nu au contraindicatii. Pentru a profita din plin de beneficiile catravetilor, este recomandat sa ii consumati atat in stare proaspata, in salate sau la aperitive, cat si murati ori sub forma de suc. Calitatile nutritive ale castravetilor Inainte de a fi consumati, castravetii care nu provin dintr-o cultura cunoscuta trebuie spalati timp de 1 minut sub jet de apa calduta, pentru a se elimina eventualele substante chimice cu care au fost stropiti in perioada de crestere. In general, este recomandat sa consumati castravetii cu tot cu coaja, deoarece in stratul exterior al legumei sunt concentratii importante de vitamine, minerale si... [continuare]
Dieta potrivita pacientilor cu alergii de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alergiile acestui sezon va strica buna dispozitie si va impiedica sa va bucurati de vremea frumoasa? Daca raspunsul este afirmativ, specialistii au o veste buna pentru dumneavoastra: cu o dieta potrivita, chiar si cele mai rebele simptome ale alergiilor pot fi ameliorate, iar starea generala va fi imbunatatita semnificativ. Daca va vine greu sa credeti, va putem da cateva exemple, pe cat de practice si la indemana oricui, pe atat de eficiente: supa poate reduce vascozitatea secretiilor nazale si poate decongestiona nasul, iaurtul imbogatit cu tulpini bacteriene de Lactobacillus acidophilus poate ameliora simptomele alergiilor induse de polen, iar fructele si legumele bogate in vitamina C influenteaza pozitiv intregul tablou simptomatic al alergiilor primaverii. Deoarece uneori toate recomandarile teoretice ale nutritionistilor pot fi dificil de transpus in practica, in continuare sunt prezentate meniuri speciale pentru pacientii care sufera de neplacutele... [continuare]
Alimentatia corecta pe timp de iarna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In zilele friguroase de iarna, cand cu greu reusim sa ne incalzim, un bol cu supa cremoasa sau o tocana aburinda sunt extrem de tentante, chiar daca aceste mancaruri nu sunt tocmai sanatoase pentru organismul nostru. Consumam astfel de mancaruri vara? Daca vara nu consumam mancaruri "grele" pentru stomac, de ce am face acest lucru iarna... doar pentru ca afara este frig si intuneric! Astfel, asa cum vara alimentele principale sunt legumele, fructele si salatele, si iarna tot acestea au prioritate, insa adaptate la produsele de sezon disponibile. In plus, alimentatia sanatoasa este obligatorie iarna deoarece gradul de activitate fizica este mult mai scazut, spre deosebire de anotimpul cald. Iarna organismul are nevoie de mai multi nutrienti pentru a mentine constanta temperatura corpului, din acest motiv este indicat sa consumam alimente cat mai sanatoase, preparate prin fierbere sau coacere, pentru a nu se pierde substantele nutritive. De asemenea, se recomanda... [continuare]
Descriere Utilizarea toxicelor de razboi dateaza din primul razboi mondial. Exista dovezi ca asemenea practici erau folosite si inaintea izbucnirii acestuia. In ultimii ani au fost semnate mai multe conventii prin care se interzice utilizarea substantelor chimice in caz de razboi. Ultima din aceste conventii a fost semnata la Paris in 1993. Recent, se vorbeste despre posibilitatea utilizarii substantelor chimice in atacuri teroriste impotriva civililor, lucru ce s-a petrecut deja la gara din Tokyo avand ca rezultat uciderea a 12 persoane si ranirea a mai mult de 5000. Toxicele de razboi pot fi clasificate in mai multe categorii. Ingeneral ele sunt impartite in doua grupuri principale, cele letale si cele non-letale. Toxicele letale - provoaca moartea sau cauzeaza stari patologice grave care nu pot fi solutionate decat prin aplicarea unor masuri terapeutice complexe si de durata. In cazul supravietuirii, victima ramane, cel mai probabil, cu sechele, mai... [continuare]
Generalitati ADHD este o tulburare comportamentala manifestata prin imposibilitatea persoanei afectate de a se concentra asupra unei activitati anume. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin modificari ale dispozitiei, anxietate, impulsivitate, ostilitate, tulburari ale somnului asociate cu alte simptome precum durerea de cap, migrenele si disconfortul gastric. Persoanele care sufera de aceasta afectiune, de regula, prezinta o greutate mica la nastere, sufera de alergii sau de boli autoimune. Acest sindrom afecteaza in mod egal atat femeile cat si barbatii. Sindromul ADHD nu se trateaza definitiv, astfel, desi simptomele se diminueaza considerabil acestea persista si in perioada adulta. In randul specialistilor circula o regula potrivit careia ADHD este o afectiune ce presupune deficienta functionala a grasimilor EPA si DHA, situatie care adesea coincide cu carenta de fier si/sau zinc. In prezent, nu exista suficiente informatii pentru a fi stabilita o schema de... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter