Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

produse alimentare sanatoase

Grasimi sanatoase pentru inima

Grasimi sanatoase pentru inima

Actualizat la data de: 26 August 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati De ani de zile nutritionistii si medicii sustin beneficiile unei diete sarace in grasimi. Acestia au afirmat ca reducerea cantitatii de grasimi pe care oamenii o consuma este secretul pierderii in greutate, al scaderii nivelului de colesterol si prevenirii multor probleme de sanatate. Consumul anumitor alimente, cresc riscul de boli cardiovasculare si chiar daca schimbarea obiceiurilor alimentare poate fi dificila la inceput, importanta este perseverenta si o indrumare corespunzatoare. Cu toate acestea, grasimile au un rol important in mentinerea sanatatii fizice si mentale ale unei persoane. Grasimi bune versus grasimi rele Exista patru tipuri principale de grasimi in produsele alimentare. Acestea sunt: - grasimile trans - grasimile monosaturate - grasimile saturate - grasimile polinesaturate. Stiind care grasimi trebuie evitate sau cel mult consumate cu moderatie, o persoana va face alegeri inteligente privind alimentatia de zi cu zi, citind... [continuare]

6 produse dietetice care ingrasa

6 produse dietetice care ingrasa

Actualizat la data de: 13 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Morcovul este una dintre legumele cu multe calitati si beneficii pentru sanatate, insa un aport prea mare de morcovi, desi duce cu gandul la o gustoare sanatoasa, poate fi inadecvat. In plus, pe langa morcovi, o persoana mananca pe parcursul unei zile si alte alimente care contin sare, grasimi si calorii. Specialistii au constatat ca atunci cand o persoana vede, miroase sau se gandeste ca un aliment este foarte gustos, creierul elibereaza dopamina, o substanta care este emisa atunci cand se declanseaza starea de placere. Ca atare, productia de dopamina poate fi responsabila pentru dorinta de a consuma o gogoasa cu gem, intrucat savurarea acesteia determina o stare placuta. Combinarea legumelor cu grasimile Desi este chiar indicat sa se consume cruditati sau alte alimente sanatoase in timpul gustarilor sau la micul dejun, combinarea acestora cu unt de arahide ar putea reprezenta o problema. Untul de arahide are in compozitie grasimi si proteine... [continuare]

Aditivii periculosi din alimente

Aditivii periculosi din alimente

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]

Vitaminele sustin un mod de viata sanatos

Vitaminele sustin un mod de viata sanatos

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca vitaminele sustin un mod de viata sanatos, cu cat mai putine imbolnaviri. Vitaminele disponibile in prezent sunt mult mai complexe si orientate catre anumite aspecte ale organismului si sanatatii unei persoane. Chiar daca unii oameni nu constientizeaza, produsele alimentare nu ofera toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie corpul lor. Pentru a beneficia de vitaminele, mineralele si nutrientii de care aveti nevoie, trebuie sa utilizati suplimente si vitamine. Dieta si suplimentele vitaminice Suplimentele vitaminice sunt cel mai simplu mod de a oferi organismului ceea ce are nevoie. In acest scop puteti utiliza vitamine si minerale pe langa dieta dvs. normala. Totusi trebuie sa faceti alegeri corecte privind atat dieta pe care o veti urma cat si tipul de suplimente vitaminice pe care doriti sa le folositi. Pentru a va asigura ca organismul dvs. nu sufera de nici o deficienta si functioneaza la capacitate maxima,... [continuare]

Efectele asupra sanatatii ale materialelor plastice

Efectele asupra sanatatii ale materialelor plastice

Actualizat la data de: 20 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multi dintre aditivii chimici din compozitia produselor de plastic, pe langa posibilele probleme de siguranta care pot sa apara in timpul procesului de productie, au si efecte negative asupra mediului si sanatatii umane. Aceste efecte pot include: - toxicitate directa, cum este cazul plumbului, cadmiului si mercurului - riscul aparitiei cancerului cum este in cazul dietilhexilului ftalat - tulburari endocrine care pot duce la aparitia cancerului, malformatiilor congenitale, suprimarii sistemului imunitar si problemelor de dezvoltare la copii. Migratia substantelor din ambalajele de plastic in continut Oamenii sunt expusi la o serie de substante chimice nu doar in timpul procesului de fabricatie ci si prin simpla folosire a ambalajelor din plastic, deoarece unele substante chimice migreaza din ambalajele de plastic in continutul acestora. Exemple de materiale plastice care au contaminat alimentele au fost raportate in cazul mai multor tipuri de... [continuare]

Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina

Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine... [continuare]

Ministerul sanatatii a publicat lista alimentelor nesanatoase pentru copii

Ministerul sanatatii a publicat lista alimentelor nesanatoase pentru copii

Actualizat la data de: 14 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ministerul Sanatatii a publicat, marti, pe pagina de internet a institutiei, lista alimentelor care nu vor mai fi comercializate in scoli si gradinite, potrivit recomandarilor specialistilor in nutritie. Potrivit listei, nu vor mai putea fi vandute alimentele cu continut mare de zahar, grasimi si sare. Pentru sanatatea scolarilor si a prescolarilor, vor fi interzise si alimentele care, prin continut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare, mai putin sandvisurile, care vor putea avea pana la 350 Kcal. "In toata lumea, bolile cardiovasculare, diabetul, diferitele tipuri de cancer si obezitatea afecteaza calitatea vietii. Aceste boli cronice nu au cauze clare, dar este dovedit stiintific ca alimentatia dezechilibrata este un factor major de risc", a explicat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Mircea Manuc. Lista mai contine produse precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prajiti si mezelurile grase, deoarece acestea au un continut ... [continuare]

Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Alimentatia sanatoasa cand suntem bolnavi!

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul persoanelor bolnave, alimentatia sanatoasa si echilibrata este o adevarata provocare, in special daca aceste sufera de o boala cornica, precum: cancerul, artrita sau chiar depresia. Bolile si medicatia recomandata pot diminua apetitul alimentar, mai ales prin declansarea imediata a greturilor. De exemplu, pacientii cu cancer sunt mult prea epuizati pentru a-si mai gasi putere sa gateasca, iar in cazul pacientilor cu artrita mersul la cumparaturi este o adevarata povara. In aceste conditii este aproape normal ca persoana suferinda sa renunta la o nutritie sanatoasa si echilibrata; fapt care implica o multitudine de riscuri. Pentru mentinerea sanatatii la standarde optime, orice persoana are nevoie de o cantitate adecvata de vitamine si nutrienti, dar in cazul persoanelor suferinde aceasta cantitate creste, din doua motive: organismul trebuie sa lupte pentru a impiedica evolutia bolii, organismul trebuie sa asigure buna functionare si sanatatea organelor... [continuare]

Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna

Topul alimentelor recomandate pentru o digestie buna

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suferiti de aciditate stomacala, arsuri sau unele probleme digestive? Exista alimente care pot ajuta la ameliorarea acestor neplaceri. Cele mai multe dintre mesele pe care le luam sunt pline cu ingrediente artificiale, conservanti, hormoni si aditivi chimici si deseori declanseaza indigestie. Indigestia se refera la sentimentul de satietate si disconfort dupa o masa, senzatia de arsura sau durere in partea superioara a abdomenului, greata si balonare. Lipsa de exercitii fizice si consumul unei cantitati mari de alimente rafinate, prelucrate si sarace in fibre contribuie, la agravarea problemelor digestive. Cauze frecvente ale indigestiei De cele mai multe ori, indigestia este cauzata de: - intervale neregulate la care este luata masa sau pauze lungi intre mese - supraalimentare - consum excesiv de alimente picante, fast-food, alimente prajite, produse alimentare - abuz de alcool si tutun - consum excesiv de cofeina (cafea sau ceai) - ulcere gastrice,... [continuare]

Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase

Alimente daunatoare ficatului. alternative sanatoase

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este unul dintre organele vitale ale omului. Are un rol esential in curatarea sau detoxifierea organismului de toxine si substante nocive, dar si in transformarea alimentelor ingerate in energie, esentiala pentru executarea activitatilor uzuale (mers, miscat, alergat etc.) Exista o legatura stransa intre alimentele pe care le consumi si ficat, deoarece acesta din urma ajuta extrem de mult in procesul digerarii alimentelor, secretand bila, care contribuie la descompunerea alimentelor. De asemenea, ficatul transforma aminoacizii in glucoza - principala sursa de energie pentru creier. Ficatul actioneaza ca un soi de sita, ajutand la cernerea sau filtrarea toxinelor si a altor substante nocive din sange. Exact asa cum ficatul afecteaza capacitatea de metabolizare a alimentelor, si anumite categorii de produse alimentare pot afecta functionarea lui corecta. Categorii de alimente care afecteaza grav ficatul Fast-food-ul Alimentele de tip fast-food... [continuare]

Pastrarea sanatatii orale a copilului

Pastrarea sanatatii orale a copilului

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este crucial ca parintii sa invete copilul sa isi ingrijeasca dintii sau chiar ei sa faca acest lucru. Inca de la aparitie, primul dinte al bebelusului trebuie periat. Cariile dentare sunt unele din cele mai comune boli cronice la copiii cu varste intre 6-11 ani si adolescentii de 12-19 ani. Cariile dentare sunt de cinci ori mai frecvent intalnite decat astmul si apar cu o frecventa de sapte ori mai ridicata decat febra fanului la copii. Deja, la varsta gradinitei, mai mult de 40% dintre copii au carii dentare. Neglijarea igienei dintilor copilului nu este singura atitudine gresita a parintilor cand vine vorba despre sanatatea dentara a micutilor lor. Incepeti de timpuriu ingrijirea dintilor copiilor Primul consult stomatologic al unui copil trebuie sa aiba loc la varsta de un an, conform specialistilor. Notiunile de baza de ingrijire preventiva economisesc si bani, pe termen lung. Cercetarile au constatat ca valoarea costurilor alocate pentru ingrijirea... [continuare]

28 de alimente supernutritive

28 de alimente supernutritive

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Top 26 cele mai sanatoase alimente din lume

Actualizat la data de: 18 August 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Va prezentam o lista a celor mai sanatoase alimente care se gasesc in lume! Descoperiti 26 de alimente bogate din punct de vedere nutritional, indicate in echilibrarea dietei si care previn aparitia unor afectiuni grave, precum: cancer, diabet zaharat sau boli cardiovasculare. Prin consumarea acestor alimente veti adopta o dieta personalizata prin asigurarea suplimentelor nutritionale necesare organismului dvs. Un stil de viata sanatos nu presupune doar consumul alimentelor sanatoase; la fel de importante sunt si modul de preparare al alimentelor, respectarea unui program de exercitii fizice si o igiena riguroasa. Fructe 1. Caise Informatii nutritonale: - beta-caroten: previne actiunea radicalilor liberi si mentine sanatatea ochilor; - vitamina A: organismul transforma beta-carotenul in vitamina A, care contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, in special cancerul de piele; - fosfor: eficient in prevenirea problemelor de memorie; - vitamina C,... [continuare]

Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor

Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor

Actualizat la data de: 16 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aflati care dintre alimentele pe care le achizitionati sunt sanatoase si care sunt mai putin benefice pentru sanatate. Majoritatea oamenilor incearca sa manance cat mai sanatos si opteaza pentru fructe si cereale organice, de exemplu. Totusi aceste tipuri de produse sunt intr-adevar inteligente sau sunt doar efectul publicitatii false? Inscriptiile de pe anumite etichete, cum ar fi organic sau bio pot sugera ca produsul este sanatos si v-ati putea dori sa-l achizitonati, dar alegerea acestuia nu este, de cele mai multe ori, decat rezultatul efectului de halou. Pericolul este ca oamenii chiar au incredere in informatiile scrise pe etichetele care insotesc produsele alimentare. Cei susceptibili de a fi indusi in eroare de continutul etichetelor sunt mai ales persoanele care urmeaza diferite tipuri de diete. Pentru a va ajuta sa identificati produsele alimentare cu adevarat sanatoase, va prezentam sapte termeni intalniti pe eticheta si... [continuare]

Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate

Hormonii de crestere din carnea de pui - riscuri pentru sanatate

Actualizat la data de: 04 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ultimii 30 de ani a existat o creste graduala a consumului de carne de pui la nivel mondial. Majoritatea oamenilor considera ca includerea in meniul zilnic a carnii albe aduce multiple beneficii sanatatii, in plus gustul este placut, iar pretul acceptabil. In aceeasi perioada, riscul dezvoltarii obezitatii s-a amplificat foarte mult, iar una dintre cauzele cele mai importante se considera a fi consumul de carne de pui. In urma studiilor s-a constatat ca puiul crescut cu actuala tehnologie, chiar si cel ecologic, vandut pentru consum uman, ofera mai multa energie din grasimi decat din proteine. Aceasta este o descoperire esentiala intrucat puiul a fost considerat a fi una dintre sursele principale de proteine. Potrivit cercetarilor, intre 1870 si 2004 continutul de grasime a crescut de la 36Kcal/100g la 207 Kcal/100g. In aceasta perioada de timp, nivelul de proteine a scazut de la 84kcal/100g la 64kcal/100g. In urma rezultatelor s-a... [continuare]

Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice

Terorismul si alte amenintari asupra sanatatii publice

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Pregatirea in cazul unui dezastru Calamitatile naturale, epidemiile, accidentele cu substante periculoase, atacuri teroriste care folosesc arme biologice si chimice sunt realitati nefericite in viata moderna de azi. Aceste dezastre pot afecta calitatea aerului, rezervele de apa si mancare, accesul la electricitate, gaz, telefon sau alte servici. Membri familiei pot fi despartiti, iar spitalele si alte servici de sanatate pot fi suprasolicitate pe parcursul unei urgente medicale. O pregatire corecta in cazul unei astfel de calamitati poate ajuta orice familie si pe membri acesteia. Dat fiind faptul ca dezastrele sunt greu de anticipat si sunt greu de tinut sub control, este bine sa se cunoasca anumite masuri pentru siguranta personala si a familiei. Ce este de facut pentru a fi pregatit? - este bine sa se cunoasca modul in care amenintarile asupra sanatati publice pot afecta fiecare individ in parte. Acest capitol explica cat de periculoase pot fi anumite bacterii,... [continuare]

Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare

Alimente care imbunatatesc nivelul de concentrare

Actualizat la data de: 08 Mai 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ginseng, peste, fructe de padure sau cofeina? Care dintre suplimente nutritive sau alimente pot creste nivelul de concentrare, imbunatatesc memoria, atentia si stimuleaza functionarea creierului? Nu exista nicio indoiala ca, pe masura ce o persoana inainteaza in varsta, corpul sau imbatraneste. Vestea buna este ca pot fi sporite sansele de a mentine sanatatea creierului doar prin adaugarea unor alimente si bauturi "inteligente" in dieta. Alimente recomandate Cofeina creste nivelul de energie Nu exista niciun stimulent magic care sa creasca IQ-ul sau sa faca o persoana mai inteligenta decat este, dar anumite substante cum fi cofeina, ar putea sa-i ofere vitalitate si i-ar putea mari capacitatea de concentrare si de atentie, chiar daca acest lucru se intampla doar pe termen scurt. Cofeina se gaseste in ciocolata, cafea, bauturi energizante si in unele medicamente. In cazul acestei substante, deseori, mai putin, inseamna mai mult: consumul excesiv de cofeina poate... [continuare]

Ce dezvaluie limba despre sanatatea unei persoane

Ce dezvaluie limba despre sanatatea unei persoane

Actualizat la data de: 17 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Atunci cand un medic incepe o examinare, ii cere pacientului sa scoata limba. Misterele oferite de aceasta pot fi dezvaluite de unii medici orl-isti. Depozite albicioase In cazul in care limba este acoperita de unele pete albe, pastoase - partial sau in totalitate - este clar ca este implicata un fel de infectie prezenta la nivelul limbii, cum ar fi o crestere exagerata a numarului de bacterii sau o boala autoimuna, antiinflamatorie. O alta posibila cauza sunt aftele, care iau nastere ca urmare a supraproductiei de levuri ale candidei. Odata ce infectia este tratata cu medicamente anti-fungice (local sau oral) limba isi va reveni la culoarea sa initiala. Culoare inchisa a limbii O limba sanatoasa trebuie sa aibe o culoare roz, de aceea atunci cand aceasta este neagra sau maro inchis, poate sa apara ingrijorarea. Raspunsul se afla in dieta pe care o persoana o consuma, a stilului de viata si a medicamentelor pe care le utilizeaza. Daca... [continuare]

Hipercolesterolemia: o dieta sanatoasa pentru inima

Hipercolesterolemia: o dieta sanatoasa pentru inima

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta sanatoasa poate reduce riscul de aparitie al aterosclerozei si implicit, a bolilor cardiace. Daca procesul de stenozare (ingustare) a arterelor a inceput deja, o dieta corespunzatoare poate incetini acest proces. Modificarile stilului de viata pot stopa sau inversa procesul de stenozare al arterelor. Aceasta dieta este importanta pentru cei cu factori de risc pentru boli cardiace, dar este esentiala pentru cei care au suferit un infarct miocardic in antecedente sau la cei care s-a practicat o interventie pentru restabilirea fluxului sanguin in coronare, precum angioplastia sau bypass-ul. Prevenirea restenozarii coronarelor dupa aceste interventii se poate face prin cateva modificari ale stilului de viata. Regimul alimentar sanatos pentru inima O dieta sanatoasa pentru inima este o metoda eficienta de a reduce si chiar de a elimina o parte dintre factorii de risc ai bolilor cardiovasculare. Aceasta poate reduce colesterolul total si... [continuare]

Capriciile alimentare ale copiilor

Capriciile alimentare ale copiilor

Actualizat la data de: 29 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Refuzul de a incerca alimente noi apare frecvent la copiii cu varste intre 2-6 ani, desi nu e neobisnuit nici pentru un copil de 18-24 de luni, si se manifesta prin refuzul efectiv al copilului de a-si diversifica dieta. Acesta va consuma acelasi tip de alimente la fiecare masa si poate ajunge sa refuze chiar si produse care anterior ii placeau. Alte obiceiuri alimentare ce pot alarma parintii includ teama de alimente noi sau refuzul complet de alimentare. Desi aceste obiceiuri alimentare ingrijoreaza parintii, specialistii considera ca adoptarea lor reprezinta, de fapt, incercarea copilului de a-si manifesta independenta si fac parte dintr-o etapa normala de dezvoltare. In perioada prescolara, procesul de crestere somatica a copiilor inregistreaza o aparenta incetinire, iar apetitul lor poate fi mai diminuat. La aceasta varsta par a fi mai interesati in a descoperi lumea inconjuratoare decat de a se hrani corespunzator. Acest lucru poate sa ii ingrijoreze,... [continuare]

Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?

Consumul de carne rosie este nociv pentru sanatate?

Actualizat la data de: 07 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de carne rosie creste riscul aparitiei decesului cauzat de bolile cardiovasculare sau cancer? Aceasta este o intrebare care poate trece prin mintea oricui. Expertii ofera diverse raspunsuri in aceasta directie si explica ce posibile beneficii sau efecte nocive pot sa apara in urma savurarii acestui aliment, pentru sanatate. De asemenea, este prezentat rolul pe care trebuie sa il aibe carnea rosie in dieta oricarei persoane. Consumul de carne rosie si bolile cardiovasculare Consumul de carne rosie amplifica riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare si a bolilor de inima? In cazul bolilor cardiovasculare, raspunsul este destul de simplu: unele tipuri de carne rosie sunt bogate in grasimi saturate care ridica nivelul colesterolului din sange. Iar valorile ridicate de colesterol rau (LDL) cresc riscul bolilor de inima. Cand vine vorba despre cancer, raspunsul nu este atat de clar, desi majoritatea expertilor considera ca o dieta care... [continuare]

Ce inseamna sa mananci sanatos?

Ce inseamna sa mananci sanatos?

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Sfaturi utile Adoptarea unui regim alimentar sanatos nu inseamna ca trebuie sa renunti la mancarurile preferate. Varietatea culinara si cantitatea moderata sunt regulile ce vor fi urmate. Deci, a manca sanatos inseamna sa consumi: legume, fructe, paine, cereale, cartofi, orez, paste fainoase etc fara niciun fel de restrictii. „Piramida alimentelor” prevede un regim alimentar echilibrat, bazat mai ales pe legume si fructe, aflate la baza piramidei, si portii mai mici din produsele alimentare de care organismul nostru are mai putina nevoie, precum: grasimile si zaharul. 33% fructe si legume Consumul unei cantitati insemnate de fructe si legume este foarte important deoarece ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate, reducand in acelasi timp riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Din fructe si legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic si minerale precum: fierul, calciu si magneziu. [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)