prebiotice
Tot ce trebuie sa stii despre balonare: cauze, simptome si remedii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este balonarea Balonarea sau meteorismul abdominal este o tulburare gastrointestinala ce afecteaza atat adultii, cat si copiii. Balonarea este un proces natural, provocat de mesele copioase. In cazuri rare, insa, poate ascunde boli grave, de aceea nu trebuie tratata cu indiferenta. Un studiu realizat cu sprijinul Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie din Romania a aratat ca 67% dintre femei se confrunta cu senzatia de balonare, iar la nivel mondial, 30% din populatie are aceasta problema. Oricine poate suferi de balonare, insa femeile sunt mai afectate decat barbatii, din cauza schimbarilor hormonale si fiziologice prin care trec. Semne si simptome Balonarea se manifesta printr-un disconfort abdominal sau o senzatie de plenitudine, iar in unele cazuri pot aparea si simptome precum: - flatulenta (eliminare pe cale anala a gazelor din intestin); - eructatii eliminare pe cale bucala a gazelor din stomac; - dureri abdominale; - diaree sau constipatie; -... [continuare]
Sfaturi pentru sanatatea rinichilor
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Rinichii sunt organe extrem de importante pentru buna functionare a organismului, avand un rol vital in procesele de detoxificare. Rinichii tai sunt organe de marimea unui pumn situate in partea inferioara a cutiei toracice, de ambele parti ale coloanei vertebrale, in lojele renale. Ei indeplinesc mai multe functii. Cea mai importanta, filtreaza deseurile, excesul de apa si alte impuritati din sange. Aceste deseuri sunt stocate in vezica urinara si ulterior sunt expulzate prin urina. In plus, rinichii tai regleaz pH-ul, sarea si nivelurile de potasiu din organism. De asemenea, produc hormoni care regleaza tensiunea arteriala si controleaza productia de globule rosii. Rinichii tai sunt, de asemenea, responsabili pentru activarea unei forme de vitamina D care ajuta organismul sa absoarba calciul pentru construirea oaselor si reglarea functiei musculare. Mentinerea sanatatii rinichilor este importanta pentru sanatatea generala si bunastarea generala. Mentinandu-va... [continuare]
Cauzele dezechilibrului florei intestinale
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Microbiota intestinala este un termen ce a inlocuit flora intestinala si se refera la totalitatea microorganismelor ce traiesc la nivel intestinal. Daca acest microecosistem este perturbat pot aparea o serie de boli atat la nivel intestinal, cat si in alta parte a organismului. Microbiota intestinala umana este alcatuita din peste 1000 de specii de bacterii, iar fiecare dintre noi gazduieste peste 200 de bacterii cu o microbiota unica fiecarei persoane in ceea ce priveste combinatia de specii, fiind foarte asemanatoare la gemeni/gemene si mai putin asemanatoare la fratii si surorile care nu sunt gemeni/gemene, insa rolul este foarte asemanator de la o persoana la alta. In microbiota intestinala exista o mare biodiversitate, fiecare persoana are in colon peste 200 de specii care contribuie la mentinerea echilibrului intestinal si ne protejeaza prin procese de rezistenta si regenerare. Initial se credea ca flora intestinala este saprofita si traieste fara a face... [continuare]
Alternative sanatoase la proteinele din carne
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Ce sunt aminoacizii Unul dintre motivele pentru care vegetalele sunt considerate inferioare, produselor de origine animala, in ceea ce priveste continutul in proteine se datoreaza faptului ca vegetalele nu contin toti aminoacizii esentiali (acei aminoacizi pe care organismul nostru nu ii poate produce). Aminoacizii sunt compusii chimici care formeaza proteine. Exista doua clase principale de aminoacizi: esentiali si neesentiali. Aminoacizii esentiali, nu pot fi produsi de organismul uman, ca atare, este important sa-i obtineti prin dieta. Aminoacizii neesentiali, sunt aceia, pe care organismul ii poate sintetiza in functie de necesitati, pe langa obtinerea lor prin dieta. Produsele de origine animala, contin toti aminoacizii esentiali de care are nevoie organismul, de aceea sunt considerate proteine complete, pe cand produsele de origine vegetala nu contin intotdeauna toti aminoacizii esentiali in proportiile necesare, de aceea sunt considerate surse de proteine incomplete.... [continuare]
Generalitati Gazele, eructatiile sau balonarea sunt toate conditii normale umane. Gazele se produc in stomac si intestine, organismul dumneavoastra descompunand alimentele in energie. Gazele si ragaitul pot fi uneori jenante. Balonarea, care este un sentiment de plenitudine in abdomen va poate face sa va simtiti la fel de inconfortabil. Eructatiile sau ragaitul sunt voluntare sau involuntare si inseamna eliberarea unor zgomote de aer de la stomac sau esofag prin gura. In timpul mesei, eructatiile sunt prezente de pana la patru ori si este de obicei cauzata de inghitirea aerului. Alte cauze ale ragaitului includ obiceiurile nervoase sau alte afectiuni medicale, cum ar fi ulcerul sau o problema a vezicii biliare. In unele culturi, o persoana poate avea astfel de manifestari dupa ce mananca, aratand astfel aprecierea pentru masa. Cauzele cele mai frecvente de gaze si balonare a. Inghitirea aerului – inghitirea aerului in exces poate provoca si sughituri; b. Produsele... [continuare]
Generalitati Orice parinte isi doreste sa aiba un copil sanatos. Perioada copilariei este deosebit de frumoasa, dar parintele este nelinistit in aceasta perioada cu privire la afectiunile pe care le poate dobandi copilul sau. Prezenta unui copil in colectivitate atrage prin factorii favorizanti impliciti, raceli frecvente. Este binecunoscut un “scenariu” care da dureri de cap tuturor parintilor: copilul merge in colectivitate si se intoarce acasa cu nasul infundat, tuse, febra si dureri in gat; sta cateva zile acasa, dar, de indata ce revine in colectivitate, revin aceleasi simptome si se reia acelasi scenariu. De fapt, imunitatea copiilor este una dintre principalele preocupari ale parintilor inca de la nasterea acestora. Cauzele unei imunitati scazute a copiilor Trecerea de la o temperatura la alta si umiditatea favorizeaza infectiile respiratorii. De incidenta afectiunilor respiratorii nu este vinovata atat temperatura scazuta, cat faptul ca organismul petrece mult... [continuare]
Ce trebuie sa stiti despre suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suplimentarea nutrientilor in alimentatia bebelusilor asigura dezvoltarea optima a copiilor in primul an de viata, asigurand tot complexul de nutrienti necesar in aceasta perioada importanta de crestere. Medicii recomanda suplimentul de lapte la bebelusi in conditiile lactatiei insuficiente, pana la varsta de 6 luni, de cand se incepe diversificarea alimentatiei. Nutrientii de care au nevoie bebelusii In primul an de viata, copiii isi tripleaza greutatea de la nastere, iar pentru a se dezvolta in acesti parametri, au nevoie de mai multi nutrienti de calitate decat in orice alta perioada a vietii. Laptele matern acopera nevoile nutritionale ale bebelusilor in primele 6 luni de viata, insa atunci cand lactatia este insuficienta sau copilul nu poate fi hranit la san, se impune suplimentarea hranei cu ajutorul formulelor speciale de lapte praf. Cei mai importanti nutrienti de care au nevoie bebelusii pana la diversificarea hranei sunt - Calciul. Ajuta la... [continuare]
Ce alimente sa consumati pentru combaterea diareei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Combaterea diareei presupune alegerea atenta a categoriilor de alimente consumate in perioada in care simptomele sunt prezente. In timp ce unele produse alimentare pot agrava diareea, altele ajuta la reglarea capacitatii organismului de a absorbi in mod corect apa, nutrientii si caloriile din hrana. Acordati o atentie deosebita dietei atunci cand suferiti de diaree si contactati medicul de urgenta daca simptomele persista mai multe zile. Recomandari alimentare pentru combaterea diareei Medicii recomanda consumul de alimente integrale si dietetice in timpul episoadelor usoare si moderate de diaree, cel putin in primele 24 de ore de la debutul simptomelor. O dieta mai saraca in fibre ajuta la ameliorarea crampelor si la reducerea gazelor stomacale, doua aspecte foarte importante in controlul diareei. Astfel, daca scaunele devin mai noi si mai frecvente, alegeti cu atentie alimentele pe care le consumati si reduceti pe cat posibil aportul de fibre - Alegeti... [continuare]
Generalitati Problemele digestive, precum balonarea, durerile si arsurile stomacale sunt cauzate de gluten si fructan. Ambele pot fi benefice, dar si nocive organismului nostru. Medicii recomanda consumarea moderata a alimentelor care contin atat gluten, cat si fructan. Credeti ca aveti intoleranta la gluten Prin definita sa, glutenul este o proteina ”lipicioasa”, care se gaseste de cele mai multe ori in cereale. Produsele care contin cel mai mult gluten sunt: painea, maioneza, pastele fainoase, mezelurile, inghetata etc. Glutenul actioneaza deseori impotriva sistemului nostru imunitar, fiind o substanta „straina”, care inhiba intestinele. Intoleranta la gluten afecteaza 1% din populatie si de cele mai multe ori poate aparea atat la adulti, cat si la copiii de orice varsta. O adevarata surpriza a aparut in momentul in care studiile au aratat ca nu glutenul este problema intolerantei in sine, ci fructanul. Un studiu gastroenterologic a caracterizat fructanul ca fiind un... [continuare]
Generalitati In ciuda faptului ca este cunoscuta de peste doua secole, cafeaua facuta din cicoare a devenit populara doar in ultimii ani. Aceasta bautura calda are gustul unei cafele, dar nu este facuta din boabe de cafea prajite, ci din radacina de cicoare. Este des utilizata in randul celor care incearca sa isi reduca aportul de cofeina si prezinta si cateva beneficii pentru sanatate, printre care se numara reducerea inflamatiei, scaderea nivelului de zahar din sange si imbunatatirea starii de sanatate a sistemului digestiv. Cu toate acestea, cicoarea poate provoca si reactii adverse. Ce este cafeaua de cicoare Cicoarea este o planta cu flori din familia papadiilor, caracterizata printr-o tulpina dura, paroasa, cu flori violet-deschis si frunze ce sunt des utilizate in salate. Are un gust asemanator cafelei, dar are o aroma deseori descrisa ca fiind usor lemnoasa. Cafeaua din cicoare este obtinuta folosind radacinile plantei prajite, macinate si preparate prin fierbere. Este... [continuare]
Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O alimentatie sanatoasa include o varietate de fructe si legume, cereale integrale si alimente bogate in amidon, grasimi bune si proteine slabe. O dieta sanatoasa se bazeaza, de asemenea, pe evitarea alimentelor in care au fost adaugate cantitati mari de sare si zahar. Acest articol are scopul de a prezenta primele 10 beneficii ale unei diete sanatoase. Beneficiile unei alimentatii sanatoase 1. Pierderea in greutate Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana este supraponderala sau chiar obeza, aceasta prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta diferite afectiuni, printre care: afectare cardiaca, diabet zaharat non-insulino-dependent, scaderea densitatii osoase, diferite forme de cancer. O persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa reduca aportul de calorii la limita necesarului caloric zilnic. Determinarea necesarului caloric zilnic poate fi usor realizata prin diferite ghiduri dietetice. Mentinerea unei... [continuare]
5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In afara de rosii, castraveti si ardei, in meniul zilnic se pot strecura si alte legume mai putin comune, dar la fel de bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti precum soiurile vegetale consumate la scara larga. Multi dintre noi ignora numeroase legume gustoase si hranitoare, doar din pricina aspectului si texturii lor aparte. Diversificarea meniului zilnic poate fi realizata usor cu ajutorul acestor soiuri de legume mai putin populare, odata ce invatati cum sa le consumati! Legume sanatoase dar mai putin cunoscute Consumate doar in anumite regiuni ale tarii noastre sau provenite din colturi exotice ale lumii, urmatoarele legume mai putin cunoscute au proprietati nutritive unice, de care va puteti bucura la fiecare masa principala. Prazul Arata ca o ceapa verde mutanta, insa furnizeaza nutrienti importanti, in schimbul unui gust mai dulce. Prazul este consumat in cantitati mari in regiunea Olteniei, un ingredient-cheie al multor preparate... [continuare]
Reapare candida in urma unui tratament medicamentos?
Buna ziua, am o întrebare cu privire la ceea ce priveste candida. In cazul in care am fost depistata cu o candida vaginala, ce se reactiveaza mereu când urmez un tratament medicamentos pentru infectiile urinare, se va reactiva in urma unui tratament medicamentos prescris pentru orice alta parte a corpului? [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter