patrunjelul
Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi!
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Importanta prevenirii gripei Iata ca am intrat in sezonul rece si ne intrebam daca organismul nostru este pregatit sa faca fata virozelor din aceasta perioada. Este atat de simplu uneori sa avem grija de noi, remediile sunt usor de cules, natura ne ofera tot ce-i mai bun pentru a ne pune la adapost sanatatea. Din pacate aceste remedii nu se culeg din copac sub forma de pilule, ci trebuie atent selectate, cantarite si consumate pentru a avea portia de sanatate din fiecare. La baza unei armonii si a unui echilibru fizic stabile, sta un sistem imunitar puternic. In mod normal, fiziologic vorbind, omul are o imunitate naturala fata de majoritatea microbilor din mediul ambiant. De aceea, cand aceasta este afectata, pericolul ne paste la tot pasul. Printre afectiunile care apar in special din cauza unui sistem imunitar slabit, in aceasta perioada trebuie sa ne aparam si sa ne ferim de gripa. Gripa - cea mai contagioasa viroza respiratorie Se poate spune ca a devenit... [continuare]
Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]
Vitamine necesare
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]
Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Inca de la aparitia primelor simptome (nas infundat, dureri de cap, febra, dureri de gat), puteti lua masuri pentru a diminua disconfortul produs de aceste manifestari. Nu va autoadministrati medicamente, mai ales antibiotice, decat la recomandarea medicului, in cazul in care acesta constata ca exista si o infectie. In caz contrar, antibioticele nu numai ca nu au niciun efect asupra virusurilor care cauzeaza guturaiul si gripa, dar pot duce la scaderea imunitatii organismului. Recomandari Medicul iti poate indica, in cele mai dese situatii doar medicamente cu efect antiviral. Odihniti-va suficient (dormiti cel putin 7-8 ore pe noapte) pentru a ajuta organismul sa se refaca. Dormitul adecvat este esential pentru santatea fizica si mentala, dar exista si o legatura stransa intre sistemul imunitar si calitatea somnului. studiile au dezvaluit ca somnul si ritmul circadian au un efect puternic de reglare asupra sistemului imunitar. In cazul gripei, de multe ori se... [continuare]
Descriere Fenciclidina (PCP, phencyclidine) a fost sintetizata la sfarsitul anilor '50 pentru utilizarea ca analgezic si anestezic general (extrem de promitator datorita absentei deprimarii cardiorespiratorii caracteristica altor anestezice). Efectele adverse grave, semnalate postanestezie la o proportie semnificativa de pacienti, manifestate prin stare pseudocatatonica, urmata de episoade psihotice (excitatie, paranoia, confuzie, delir) de durata (pana la 10 zile), au determinat intreruperea studiilor clinice (lansate in 1957) si sistarea fabricarii medicamentului pentru uz uman. Astazi, practic toata productia de fenciclidina de pe piata drogurilor este fabricata in laboratoare ilegale. Modificari ale procesului de fabricatie a fenciclidinei pot conduce la analogi chimici cu efecte similare. Exemple de astfel de substante sunt: PCE (etilciclidina), TCP (tenociclidina), PCPY (PHP, roliciclidina). Ele au fost semnalate pe piata ilicitadin SUA si sunt supuse atat... [continuare]
Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care se caracterizeaza prin eruptii de placi eritemato-scumoase (pete rosii acoperite de scuame). Aceste eruptii apar frecvent pe fata anterioara a genunchiului, in coate, la nivelul pliurilor cutanate inghinale sau axiale, la nivelul palmelor sau pe suprafata plantara. Cauzele care conduc la aparitia acestei afectiuni nu sunt cunoscute; deoarece aproximativ 50% dintre cazuri sunt ereditare, considerandu-se ca principala cauza existenta unui factor de risc ereditar. Potrivit studiilor, regimul alimentar este foarte important in ameliorarea manifestarilor bolii. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete care contin antioxidanti, beta-caroten, folati, acizi grasi Omega-3, zinc si cupru contribuie la prevenirea psoriazisului si trateaza eruptiile eritemato-scuamoase. Alimente permise 1. Fructe (proaspete) - cirese, fructe de padure, piersici, mere, prune, caise. 2.... [continuare]
Medicamentele administrate in timpul sarcinii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timp ce unele medicamente sunt admise in timpul sarcinii, pentru altele nu se cunosc inca efectele asupra fatului. De aceea este foarte important sa fim atenti la medicamentele care se administreaza pe parcursul sarcinii, mai ales in primul trimestru de sarcina, un moment foarte important al dezvoltarii fatului. Daca femeia insarcinata lua medicamente inainte de a ramane insarcinata, este important sa consulte medicul in legatura cu efectele acestora asupra fatului in cazul continuarii tratamentului. Medicul specialist va evalua riscurile si beneficiile asupra fatului si asupra mamei, atunci cand prescrie un anumit medicament. In cazul anumitor afectiuni, riscul in cazul intreruperii tratamentului poate fi mult mai mare decat riscul in cazul continuarii tratamentului. Se recomanda consultul medicului specialist in cazul femeilor care raman insarcinate si vor sa urmeze un anumit tratament sau sunt deja in tratament. A se discuta riscurile si... [continuare]
Remedii naturiste la domiciliu pentru vanatai
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vanataia este o colorare a pielii ca urmare a unui prejudiciu fizic, rana sau accident. Are loc leziunea traumatica a tesuturilor moi, ca urmare a spargerea vaselor de sange adiacente. Vanataia este demarcata prin umflare, roseata, moliciune si durere in regiunea traumatizata. Remediile naturiste de la domicilui pentru tratarea vantailor cuprind margarina, ceapa, gheata, apa rece, curcuma, lamaia, salvia, uleiul de masline, florile mullein, cafeauna neagra, uleiul de lavanda, zaharul sau mierea, alfa alfa, piperul, vaselina, ardeiul iute, arnica, musetelul, coada soricelului, frunzele de tataneasa, frunzele de patrunjel, spanacul, broccoli si salata verde. Vanataie este o colorare a pielii ca urmare a unui prejudiciu fizic, rana sau accident. Are loc leziunea traumatica a tesuturilor moi, ca urmare a spargerea vaselor de sange adiacente. Vanataia este demarcata prin umflare, roseata, moliciune si durere in regiunea traumatizata. Simptome Simptomele unei vanatai... [continuare]
Ce sunt conservantii naturali Actualmente pot fi produse tratamente pentru ingrijirea tenului si corpului folosind numai conservanti naturali, si care au o durata mare de viata in galantar fara a deveni perisabile. Uleiurile esentiale sunt substante naturale care au un important rol conservant; insa, in pofida acestor calitati nu se bucura de o larga reprezentare in piata produselor cosmetice. Aceste uleiuri sunt derivate din flori, frunze, iarba sau plante lemnoase. Prima mentionare a proprietatilor antibacteriene in cazul uleiurilor esentiale atesta inca de pe vremea holerei din Franta secolului al XIX-lea, cand au pierit zeci de mii de persoane. In tumultul evenimentelor s-a observat ca aceia care lucrau in parfumerii erau total imuni la boala. Astazi stim ca numeroase uleiuri utilizate in parfumerie sunt agenti antibacterieni potenti, care distrug bacteriile si ciupercile fara a afecta omul, asadar cu foarte putine reactii adverse. De exemplu, simpla... [continuare]
Generalitati Dieta cu pepene nu a fost prezentata oficial de niciuna dintre Institutiile Europene care promoveaza sanatatea, insa ce rost ar mai avea daca toate dietele care presupun consumul de pepene verde si-au dovedit eficienta in nenumarate randuri?! Pepenele verde, cel mai revigorant fruct al verii, ajuta la mentinerea greutatii corporale, fiind secretul unui abdomen plat si ferm si ofera stralucire pielii. Aceasta dieta ajuta la pierderea in greutate prin inlocuirea alimentelor, care contin cantitati semnificativ mai mari de apa si calorii, cu pepenele. Cantitatea de pepene verde consumata in timpul dietei variaza in functie de numarul de kilograme in plus si de cat de repede doriti sa pierdeti in greutate. Dieta cu pepene Inainte de a incepe aceasta dieta consultati medicul nutritionist! Proprietati nutritive Datorita continutului bogat in vitamine si minerale dieta cu pepene verde este o adevarata sursa de sanatate! Pepenele este neobisnuit de hranitor; contine... [continuare]
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale telinei nu implica doar scaderea tensiunii arteriale. Telina contine cel putin opt tipuri de compusi care lupta impotriva cancerului. Planta face parte din aceeasi familie ca si patrunjelul si feniculul: Umbelliferae. Poate atinge chiar si inaltimea de 30-35 cm. Telina alba este cultivata in zone umbrite, ferita de lumina directa a soarelui. Astfel se explica de ce aceasta are o cantitate mai mica de clorofila in comparatie cu alte plante inrudite. Radacina telinei este crocanta si este deseori utilizata pentru gatit, la supe sau salate. Are gust usor sarat, in functie de soi. De aceea, se recomanda ca sucul de telina sa fie amestecat cu sucurile fructelor dulci. Beneficiile nutritionale ale telinei Frunzele de telina sunt bogate vitamina A, in timp ce tulpinile sunt o sursa excelenta de vitamina B1, B2, B6 si C la care se adauga potasiu, acid folic, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu si aminoacizi esentiali. Sodiul organic... [continuare]
Preparate culinare care nu determina arsuri stomacale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Arsurile stomacale sunt simptomul principal al refluxului de acid si al bolilor de reflux gastroesofagian. Totusi nu orice perosana care sufera de arsuri stomacale are reflux de acid. Arsurile stomacale pot fi cauzate si de alte lucruri cum ar fi tulburarile de motilitate intestinala. Problemele cardiace pot imita arsurile la stomac si nu ar trebui sa fie confundate cu acestea. Durerile toracice inexplicabile ar trebui sa fie evaluate printr-un test de efort sau EKG, inainte sa fie analizate problemele gastrointestinale. Factori declansatori ai arsurilor de stomac In cazul multora dintre oameni exista multi factori declansatori ai arsurilor la stomac dar in cazul majoritatii manifestarile sunt asemanatoare: - senzatia de arsura in piept, chiar in spatele sternului care apare dupa masa si care dureaza de la cateva minute la cateva ore - durere toracica mai ales atunci cand o persoana se apleaca, cand sta jos sau mananca - arsuri la nivelul gatului sau... [continuare]
Capsunile: surse naturale de antioxidanti
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intr-un clasament al celor mai bogate surse alimentare in antioxidanti, capsunile se afla in top. Capsunile sunt fructe de culoare rosie cu miros placut si cu o istorie de peste 2000 de ani. O mare varietate de specii ale acestora sunt intalnite in diverse parti ale lumii. Atat fructele cat si frunzele au fost folosite din cele mai vechi timpuri in scopuri terapeutice, pentru tratarea durerilor de stomac, dar si a altor tulburari gastrointestinale (cum ar fi diareea). Capsunul a fost considerat de unii specialisti ca fiind o planta miraculoasa, iar de altii secretul longevitatii. Pe locul 4 dupa mure, afine si zmeura ca si nivel de antioxidanti, capsunile au proprietati anticancerigene, anti-neurodegenerative si anti-inflamatorii. Beneficii pentru sanatate Avand in vedere combinatia lor unica de antioxidanti si substante nutritive antiinflamatorii, capsunile au un rol important in mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular si in prevenirea bolilor... [continuare]
Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C. Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. S-au facut numeroase studii pentru a se evalua efectele si rezultate in urma consumului de ulei de nuca, privind prevalenta bolilor, mortalitatii si factorilor de risc pentru diverse conditii. In prezent, se poate afirma ca un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este ca se va diminua riscul aparitiei afectiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu. Cum se obtine si se pastreaza uleiul de nuci? Uleiul nerafinat de nuci este obinut din fructul lemnos al nucului, dupa uscare si este presat la rece. Un ulei de nuca de calitate va avea gust de nuci si... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter