oleaginoase
Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Generalitati Desigur ca ne-am obisnuit cu zilele insorite de vara, insa odata cu apropierea sezonului rece trebuie sa tinem cont de faptul ca organismul nostru va fi supus unor schimbari, motiv pentru care este necesar sa il protejam si sa il pregatim cat mai bine pentru lunile mai friguroase care urmeaza. Schimbarile climatice, diminetile si serile mai reci pot slabi sistemul imunitar facandu-l mai susceptibil la infectii respiratorii sau tot felul de viroze sezoniere. Dar cum orice problema are o rezolvare, vestea buna este ca sunt numeroase modalitati prin care va puteti sustine sistemul imunitar si pentru a va proteja sanatatea fizica si psihica pe perioada anotimpului rece. Cine este mai expus infectiilor in anotimpul rece? Vulnerabilitatea in a contracta anumite infectii virale in perioada mai friguroasa variaza de la persoana la persoana, anumite categorii fiind mai predispuse la acest risc. Printre acestea se numara persoanele in varsta de peste 65 de ani, nou-nascutii... [continuare]
9 schimbari minore in modul de viata care aduc beneficii majore sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati De cele mai multe ori, detaliile sunt cele care fac diferenta, inclusiv in privinta mentinerii unei stari de sanatate depline de-a lungul timpului. Cateva schimbari minore in modul de viata sunt suficiente pentru culegerea unor beneficii importante pentru trup si minte. Cele mai multe persoane cred ca forma fizica si sanatatea se mentin prin eforturi majore, cand in realitate sunt suficiente schimbari minore in stilul de viata, transformate treptat in obiceiuri. Obiceiuri zilnice benefice pentru sanatate 1. Monitorizarea greutatii corporale Persoanele supraponderale nu au o perceptie realista asupra propriei constitutii corporale, au aflat cercetatorii in studiile ultimilor ani. Cei mai multi oameni cu probleme de greutate isi supraestimeaza surplusul ponderal si iau masuri in acest sens foarte tarziu, cand deja primesc diagnosticul obezitatii de gradul I. Din acest motiv, monitorizarea regulata a greutatii corporale trebuie sa se transforme intr-un obicei.... [continuare]
cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Intrarea la menopauza este cauzata de scaderea semnificativa a productiei de estrogen la nivelul ovarelor. In aceasta importanta perioada de tranzitie, regimul alimentar joaca un rol esential in transformarile fiziologice si mentale aduse de sfarsitul vietii reproductive. Nivelul de energie, randamentul memoriei, sanatatea oaselor, echilibrul hormonal sau functionarea inimii sufera schimbari importante odata cu intrarea la menopauza, care pot avea insa un impact minor in conditiile respectarii unei diete corecte. Reguli de baza in dieta recomandata la menopauza Introducerea alimentelor corecte in dieta in perioada premergatoare menopauzei poate preveni sau chiar reduce din simptomele suparatoare specifice, precum bufeurile sau uscarea pielii. Iar un regim alimentar atent organizat odata cu intrarea la menopauza protejeaza impotriva problemelor de sanatate asociate cu aceasta perioada a vietii (osteoporoza, cresterea nivelului de colesterol, bolile cardiovasculare... [continuare]
11 gustari cu continut redus de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Chipsurile, fursecurile, bomboanele, batoanele de ciocolata, biscuitii sau popcornul preparat la cuptorul cu microunde sunt gustari cu un continut ridicat de carbohidrati rafinati si grasimi, avand o valoare nutritiva scazuta. Intr-o dieta echilibrata, gustarile trebuie sa fie bogate in fibre, carbohidrati complecsi cu indice glicemic scazut, proteine simple si alti nutrienti importanti. Alegeti acest tip de alimente pe care sa le consumati intre mese, astfel incat sa va mentineti silueta si sanatatea intacte. Gustari sanatoase sarace in carbohidrati Daca in trecut erau asociate cu riscul crescut de ingrasare, gustarile dintre mese sunt considerate de medicii nutritionisti un real ajutor in controlul apetitului alimentar si completarea aportului de nutrienti importanti, cata vreme sunt sanatoase. Carbohidratii simpli, regasiti in cantitati mari in produsele rafinate si zahar, sunt de evitat. Acestia cresc rapid nivelul glicemiei in sange, predispun la... [continuare]
Cum va influenteaza dieta starea de spirit
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta bogata in zahar si grasimi poate avea efecte nocive asupra starii de spirit si a sanatatii mentale in general. Ultimii ani au marcat descoperirea de legaturi certe intre dieta, dispozitie, mancatul pe fond emotional si echilibrul psihic. Legatura dintre emotii si comportamentul alimentar nu este un mit. Cele doua se influenteaza reciproc, de aceea o dieta echilibrata este esentiala pentru prevenirea tulburarilor de ordin psihic. Efectele alimentatiei asupra psihicului Oamenii de stiinta au scos in evidenta un numar impresionant de posibile efecte ale alimentatiei asupra psihicului in ultimul deceniu, demonstrate in cadrul cercetarilor desfasurate la nivel mondial. Astfel, relatia direct proportionala dintre psihic si alegerile alimentare ale unei persoane nu mai este o simpla presupunere, ci o certitudine. Dieta nesanatoasa si depresia Urmarea unei diete nesanatoase pe termen lung (bogata in alimente cu continut ridicat de zahar si in produse... [continuare]
Ghid practic de prevenire al racelii si gripei in acest sezon
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Prevenirea gripei si a racelii ar trebui sa fie o prioritate inainte de debutul sezonului in care infectiile respiratorii declanseaza epidemii in toate colturile lumii. Cateva masuri de prevenire utile, vaccinarea antigripala si recunoasterea timpurile a simptomatologiei specifice va ajuta sa va reduceti considerabil riscul imbolnavirii de gripa si raceala, precum si de aparitie a complicatiilor. Manifestarile racelii si gripei In fiecare an, miliarde de oameni se imbolnavesc de gripa si raceala la nivel mondial, in special in intervalul cuprins intre lunile decembrie si februarie. Nu de putine ori, sezonul imbolnavirilor se extinde din luna octombrie pana in luna aprilie. Virusurile sunt raspandite in mediul inconjurator atat prin particule invizibile emise in atmosfera de o persoana bolnava prin stranut sau tuse, cat si prin atingerea suprafetelor cu mainile contaminate. Odata ajuns in organism, virusul se deplaseaza in zona din spatele nasului (rinofaringe) si... [continuare]
7 beneficii ale sterolilor si stanolilor din plante
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sterolii si stanolii, numiti si fitosteroli, sunt compusi care se regasesc in mod natural in plante. Desi ajung in organism in cantitati mici atunci cand sunt preluati din alimente de origine vegetala, ei aduc beneficii importante starii de sanatate, de la prevenirea bolilor cronice, pana la mentinerea greutatii corporale optime. Din punct de vedere structural, sterolii se aseamana cu colesterolul uman, insa odata ingerati, sunt extrem de eficienti in reducerea nivelului de colesterol rau LDL in organism. Sterolii saturati poarta numele de stanoli. Beneficii Sterolii si stanolii pot fi preluati din cereale integrale, legume, fructe, leguminoase, nuci, seminte si uleiuri vegetale. Cercetatorii au identificat peste 200 de tipuri distincte de steroli. Beta-sitosterolul, campesterolul si stigmasterolul se regasesc in cele mai mari cantitati in plantele consumate de om, insa multe dintre proprietatile acestora se pierd prin procesarea termica. Numeroase studii de... [continuare]
3 cereale integrale pe care sa le consumati mai des in retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cerealele integrale ocupa un loc important la baza piramidei nutritionale, fiind surse de nutrienti esentiali pentru mentinerea sanatatii. In timp ce orezul brun sau quinoa se bucura de o popularitate crescuta, alte cereale mai putin cunoscute merita sa se regaseasca mai des in meniul zilnic. Alacul, amarantul si meiul sunt cereale cu proprietati alimentare unice, fiind totodata si ingrediente excelente pentru retete sanatoase si usor de preparat. Meiul beneficii si idee de reteta Meiul este o cereala care se prepara rapida, nu contine gluten (poate fi consumata in siguranta de persoanele care sufera de boala celiaca) si furnizeaza cantitati importante de aminoacizi. Aroma sa este asemanatoare cu cea a alunelor. Meiul se remarca prin faptul ca este singura cereala integrala cu efect de alcalinizare a sangelui, astfel explicandu-se si usurinta cu care este digerata. Totodata, furnizeaza cel mai mare aport de fier dintre toate cerealele si imbunatateste... [continuare]
8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Glanda tiroida are nevoie de anumite vitamine si minerale pentru a-si indeplini functiile in parametri optimi. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit la anumite tipuri de alimentatie, insa oamenii de stiinta au identificat o serie de repere generale privind o dieta benefica celei mai mari glande a sistemului endocrin uman. Cativa nutrienti cheie sunt esentiali pentru buna functionare a tiroidei, pe cand altii ii pot pune sanatatea in pericol. Alegerile alimentare sunt, asadar, foarte importante pentru mentinerea bunei functionari a glandei tiroide. Nutrienti esentiali pentru glanda tiroida Iodul este cel mai important element pentru functionarea glandei tiroidei, deoarece face posibila productia hormonilor tiroidieni de care depinde integritatea tuturor tesuturilor corporale. Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt cei mai importanti hormoni care au in componenta iodul. Seleniul este si el indispensabil glandei tiroide, din mai multe puncte de... [continuare]
Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta macrobiotica nu este doar o cura de slabire, ci o transformare in bine a propriei persoane prin alegeri alimentare sanatoase. Acest plan alimentar popularizat inca din anii '60 urmareste atingerea unui echilibru in viata, antrenand autocontrolul, consumul corect al hranei si disciplina. Persoanele care urmeaza dieta macrobiotica sunt incurajate sa respecte un program regulat de masa, sa mestece mancarea foarte bine, sa isi asculte corpul, sa fie activi si sa adopte o viziune optimista asupra vietii in general. Principiile dietei macrobiotice Cerealele integrale, legumele si leguminoasele sunt elementele principale ale dietei macrobiotice. In esenta, este incurajat consumul alimentelor de origine vegetala, cu un continut cat mai redus de grasime si un aport sporit de fibre. O astfel de alimentatie este benefica si in reducerea riscului de instalare a afectiunilor cardiace si a unor tipuri de cancer. Principiile de baza ale dietei sunt: - Urmarea unei... [continuare]
Generalitati Colesterolul marit este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai multe persoane, mai ales din cauza unui stil de viata haotic. Fiind un factor care poate duce la aparitia unor nenumarate afectiuni, in special cardiovasculare, este important sa tinem nivelul colesterolului in limite normale. Ce inseamna valori crescute ale colesterolului Valorile normale ale colesterolului total sunt mai mici de 200 mg/dl, iar daca depasesc aceasta valoare acest lucru poate insemna ca suferi de afectiuni precum diabet, hipotiroidism ori de afectiuni ale ficatului. In cazul LDL, cunoscut si drept colesterolu "rau" valorile normale sunt considerate cele mai mici de 150 mg/dl, in timp ce persoanele care au valoarea intre 150-199 mg/dl au nivelul crescut la limita, iar valoarea de peste 200 mg/dl este considerata foarte crescuta. Valorile mai mari pot semnala afectiuni precum diabetul zaharat, insuficienta renala, obezitate. Lipsa exercitiilor fizice si fumatul pot determina o... [continuare]
Trucuri de ingrijire pentru piele si par in sezonul rece
Autor: SfatulMedicului
Vantul, temperaturile scazute, trecerea de la aerul cald din incaperi la cel rece de afara isi pun amprenta asupra sanatatii pielii si a parului in anotimpul rece. Cu cat inaintam in varsta, cu atat vremea rece ne afecteaza mai mult pielea si parul, pentru ca scade si capacitatea organismului de a produce colagen cat si alte substante care le ajuta sa isi mentina sanatatea si fumusetea. Astfel, pielea devine mai aspra, iar firul de par se subtiaza si isi pierde stralucirea. Foloseste crema de fata Indiferent de tipul de ten pe care il ai, este indicat sa folosesti crema hidratanta, pentru ca tenul devine uscat si sensibil. Foloseste creme care contin si uleiuri esentiale, care hidrateaza profund si redau elasticitatea pielii. Aplica o crema de fata de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara. Foloseste cat mai rar aparatele de coafat In anotimpul rece, parul devine mai uscat si se despica mai usor. Ca sa nu inrautatesti situatia, limiteaza folosirea aparatelor de coafat... [continuare]
8 alimente care cresc nivelul de energie din organism
Autor: SfatulMedicului
Perioadele in care te simti fara vlaga, cand organismul este slabit si parca nu mai ai forta sa faci absolut nimic, pot fi depasite mai usor cu ajutorul alimentatiei. Unele alimente reprezinta o sursa de energie inepuizabila si tin departe obosela si somnolenta. Ouale Bogate in proteine, ouale sunt alimentele preferate ale atletilor pentru ca le cresc capacitatea de rezistenta. Sunt o sursa rapida de energie , iar cand te simti lipsit de vlaga un ou fier te poate ajuta pentru a alunga aceasta stare. Contin biotina, care ajuta la producerea energiei, dar si colina, care ajuta la imbunatatirea functiilor neurologice. Nu este indicat insa consumul a mai mult de trei oua pe zi pentru a nu exista riscul cresterii nivelului de colesterol din sange. Varza murata Garnitura perfecta pentru mai multe feluri de mancare, varza murata aduce nenumarate beneficii pentru sanatate. Flavonoidele care rezulta in urma fermentarii ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, oferind... [continuare]
Vrei sa slabesti? iata ce fructe trebuie sa eviti cu desavarsire!
Autor: SfatulMedicului
Fructele sunt o sursa importanta de vitamine si minerale, insa unele sortimente nu trebuie sa fie consumate in exces, fiindca au un continut mare de zahar. Este cunoscut faptul ca zaharul este unul dintre marii dusmani ai siluetei, fiindca favorizeaza aparitia kilogramelor in plus, iar daca tii o cura de slabire, este bine sa consumi cu moderatie fructele bogate in zahar. Iata la ce fructe trebuie sa renunti daca vrei sa scapi de kilogramele in plus: Strugurii 100 de grame de struguri contine 18 grame de zahar. Ideal ar fi sa nu mananci mai mult de 80 de grame de struguri in fiecare zi, daca vrei sa iti mentii silueta. Nutritionistii ii recomanda in dieta zilnica persoanelor care se afla la cure de ingrasare, mai ales ca sunt bogati in resveratrol si antioxidanti, substante cunoscute pentru proprietatile anticancer. Litchi Originar din China, fructul litchi are un continut ridicat de zahar, mai exact 15 grame in 100 de grame de fruct. De asemenea, un fruct contine si 125 de... [continuare]
7 alimente care provoaca dureri de cap!
Autor: SfatulMedicului
Numai in Statele Unite ale Americii migrenele afecteaza peste 38 de milioane de persoane, inclusiv copiii. Se manifesta printr-o durere puternica de cap, care poate sa dureze intre 4 si 72 de ore. Migrena apare cel mai adesea la persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani. Femeile sunt mai predispuse la migrene, arata statisticile. Durerile pot fi insotite de varsaturi, stari de greata, sensibilitate la lumina si la sunet, slabiciune si ameteala. Cei mai multi dintre cei afectati de migrene au dureri o data sau de doua ori pe luna, insa exista persoane care se confrunta mai des cu neplacutul simptom. Oamenii de stiinta nu au descoperit cauzele care duc la aparitia migrenei, insa a fost observata o legatura intre frecventa si intensitatea durerilor si alimentatie. Astfel, s-a constatat ca unele alimente pot declansa migrenele si pot sa inrautateasca simptomele. De aceea, este important sa stii care sunt aceste alimente si bauturi si sa le eviti: 1.Vinul Probabil ca nu... [continuare]
Ce alimente trebuie sa eviti daca suferi de alergii de sezon
Autor: SfatulMedicului
Primavara, odata cu aparitia polenului, persoanele care sufera de alergii au de suferit. Simptome precum congestia nazala, durerile de cap, durerile in gat se pot inrautati, potrivit Asociatiei Americane de Alergie, Astm si Imunologie. Expertii sustin ca simptomele se pot inrautati daca incluzi in alimentatie mancaruri care contin substante care declanseaza alergiile, similare cu cele care se gasesc in polen. Potrivit statisticilor, peste 70% din populatia afectata de alergiile de sezon resimt mai mult manifestarile acestora, dupa ce consuma un anumit tip de hrana. Iata despre ce alimente este vorba: Telina Radacinoasa folosita in salate si pentru a da gust anumitor mancaruri, telina este de evitat de catre cei care sufera de alergii cauzate de polen. Aceasta contine acelasi tip de proteina care se gaseste si in polen, raspunzator pentru ochii iritati, care lacrimeaza si nasul infundat al celor afectati de alergii. Taie aceasta leguma de pe lista de cumparaturi, pana cand... [continuare]
7 gustari sanatoase si hranitoare pentru femeile insarcinate
Autor: SfatulMedicului
In momentul in care o femeie afla ca va deveni mama, va fi mult mai atenta la alimentele pe care le consuma, astfel incat sa nu puna in pericol sanatatea bebelusului, iar acesta sa se dezvolte armonios. Femeile insarcinate trebuie sa se asigure ca aduc un aport suficient de minerale si vitamine organismului si ca mananca diversificat, astfel incat sa nu duca lipsa de fibre, proteine si glucide. Si hidratarea este foarte importanta, de aceea trebuie sa bea apa din belsug. De asemenea, pe toata durata sarcinii trebuie sa se evite consumul de bauturi alcoolice, tutunul, dar si excesul de cofeina. Gustarile sunt foarte importante pentru viitoarele mamici, care trebuie sa manance trei mese principale si doua gustari. Iata cateva idei de gustari sanatoase: 1. Biscuiti din cereale integrale si mere Pentru femeile gravide, o alegere ideala este cea care combina alimente din cel putin doua grupe. O idee excelenta este combinatia dintre mere, bogate in fibre si unt de arahide si... [continuare]
Suferi de diabet? iata 9 idei pentru gustari sanatoase, care tin de foame
Autor: SfatulMedicului
Pentru cei care sufera de diabet alegerea unor alimente pe care sa le consume ca gustari poate fi o adevarata provocare. Trebuie sa faca alegeri intelepte, bazate pe mancaruri sanatoase. Optiunile sanatoase pot reduce foamea si pot sa ofere un plus de energie pe tot parcursul intregii zile. Cheia este existenta unui plan alimentar. Sunt recomandate gustarile care contin un amestec de carbohidrati, proteine si grasimi sanatoase, pentru ca ajuta la mentinerea unui nivelul echilibrat de zahar in sange. Iata 9 idei de gustari sanatoase pe care le poti lua si la serviciu 1. Fructe oleaginoase Migdalele, nucile, fisticul, alunele sunt o alegere ideala, caci au un continut important de proteine, fibre si grasimi sanatoase. De asemenea, contin acizi grasi Omega 6 si Omega 3. Intr-un studiu publicat in aprilie 2013, in Journal of Nutrition, femeile care au mancat nuci de 2 ori pe saptamana au redus riscul de diabet zaharat de tip 2 cu 24%. Fructele oleaginoase trebuie consumate crude... [continuare]
Cum iti influenteaza hrana tiroida: alimente permise si alimente interzise
Autor: SfatulMedicului
Glanda tiroida este cea mai mare glanda a sistemului endocrin, care are o importanta majora pentru buna functionare a corpului uman. In momentul in care aceasta glanda functioneaza deficitar, apar afectiuni precum hipertiroidia si hipotiroidia. Dieta te poate ajuta, ca sa iti mentii tiroida sanatoasa. Totodata, exista unele mancaruri pe care nu trebuie sa le consumi in exces, daca ai probleme cu functonarea acestei glande. Sarea, utila Iodul este elementul principal care ajuta glanda tiroida sa sintetizeze hormonii T3 si T4. Multe persoane insa sufera de o deficienta de iod, de aceea este important sa foloseasca sarea iodata la gatit. Un aport de 5 g de sare pe zi aduce 100 μg de iod. Pestele, in special somonul, tonul si heringul, precum si fructele de mare sunt alimente care contin iod, pe care le poti consuma de 2-3 ori pe saptamana. Legumele cu fruze verzi, indicate Spanacul, salata verde, leurda sunt o sursa importanta de magneziu, un mineral care are un rol important... [continuare]
8 alimente sanatoase care nu expira niciodata
Autor: SfatulMedicului
Unele alimente expira in cateva zile, in timp ce pentru altele perioada de valabilitate aproape ca nu exista. Iata care sunt produsele alimentare care, depozitate corect, pot rezista cativa ani, fara sa isi piarda din proprietatile nutritive: 1. Orezul alb Orezul alb este un aliment care nu expira, spre deosebire de orezul brun, care nu poate fi consumat mai mult de sase luni de zile. Trebuie sa ai grija sa il depozitezi in recipiente bine inchise, care sa nu lase sa patrunda insectele. 2. Cereale din faina integrala Cerealele din faina integrala se inscriu si ele pe lista aliemntelor care tin mult timp, intre unul si doi ani. Acestea sunt bogate in substante nutritive si sunt ideale de mancat la micul dejun. 3. Fasolea uscata O sursa importanta de fibre si proteine, fasolea uscata este unul dintre al [continuare]
Idei de gustari sanatoase pentru calatorii, aprobate de nutritionisti
Autor: SfatulMedicului
Trebuie sa pleci la drum si mereu ai aceeasi problema: nu stii ce gustari sa iei cu tine, astfel incat sa fie gustoase, sanatoase si sa nu ingrase. Iata sase idei de mancaruri sanatoase pentru drum, care sa iti tina de foame si sa iti dea energie, pe care si medicii nutritionisti le consuma: 1. Fructe uscate Una dintre cele mai sanatoase alegeri o reprezinta fructele uscate, in combinatie cu cele oleaginoase. Astfel, pune intr-un recipient din plastic o mana de migdale, alune, piersici, portocale si prune uscate. Sunt bogate in vitamine si minerale si sunt si satioase. Poti sa adaugi si o ciocolata neagra, care este o sursa importanta de antioxidanti. O optiune sanatoasa sunt si semintele crude, cat si fulgii din cereale, pe care le poti rontai pe tot drumul. Se si depoziteaza foarte usor, in pungi pe care sa le inchizi etans. 2. Frigarui cu rosii si branza Niste frigarui cu rosii cherry si b [continuare]
Suferi de hemoroizi? iata ce trebuie sa mananci ca sa scapi de ei
Autor: SfatulMedicului
Hemoroizii reprezinta o afectiune din ce in ce mai frecventa datorata in primul rand alimentatiei neechilibrate, dar si sedentarismului. Hemoroizii sunt niste vene dilatate, care se localizeaza pe peretii anusului si ai rectului. Acestia devin durerosi in momentul in care se inflameaza si ocazional pot sangera. Acestia pot fi interni, cat si externi. Pentru a evita aparitia lor este necesara o dieta speciala, care sa includa alimente care previn constipatia in primul rand. Fibrele, nelipsite din alimentatie Persoanele care sufera de hemoroizi ar trebui sa includa in meniul lor zilnic fibrele. Acestea se gasesc in cerealele integrale, orezul brun, legumele proaspete si fructele oleaginoase. Alimente bogate in fier Fierul este foarte important pentru combaterea si prevenirea hemoroizilor si ajuta la buna functionar [continuare]
Generalitati Sportul si alimentatia adecvata sunt factori esential in mentinerea unui sistem osos puternic. Calciul si vitamina D, dar si proteinele si vitaminele au o contributie majora la intarirea oaselor. Un stil de viata sanatos, care include, pe langa o alimentatie bogata in nutrienti esentiali, si miscarea, duce la intarirea oaselor si, implicit, la diminuarea riscului de fracturi. Exercitiul fizic duce la imbunatatirea dezvoltarii scheletale. Studiile clinice au aratat ca persoanele care au facut sport in copilarie si tinerete au prezentat un risc mai scazut pentru fractura la varsta a treia, datorita cresterii masei osoase. Pe langa miscarea fizica regulata, alimentatia este un factor esential in buna functionare a sistemului osos. Cea mai buna modalitate de a asimila constant nutrientii necesari intaririi sistemului osos este sa consumi regulat alimente care ii contin in cantitati r [continuare]
Efectele carentei de magneziu din organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Magneziul este un oligoelement indispensabil organismului, care intervine in metabolismul glucidelor, al lipidelor sau al proteinelor ori in coagularea sangvina. O carenta de magneziu duce la tulburari neuromusculare, in vreme ce un surplus poate fi consecinta unei insuficiente renale severe. Aportul zilnic de magneziu recomandat este de 5 miligrame per kilogram corp. Printre cele mai comune surse alimentare de magneziu se numara cerealele integrale, fructele oleaginoase, legumele uscate, ciocolata. Cauzele deficientei de magneziu Studiile clinice au aratat ca 3 din 4 adulti au deficit de magneziu in organism. Carenta de magneziu se manifesta adesea in cazul persoanelor care au o dieta bogata in proteine, care nu mananca zilnic fructe si legume sau care obisnuiesc sa consume produse semipreparate si alimente procesate. Acest tip de alimente nu contin toti nutrientii necesari organismului. Consumul excesiv de cafea sau alcool distruge rezerva de magneziu din... [continuare]
Vitamine de ajutor pentru un organism sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cheia unui organism sanatos este un sistem imunitar puternic, pregatit sa infrunte virusurile si bacteriile care ne inconjoara zi de zi, indiferent de sezon. Este important sa ne asiguram ca oferim organismului nostru toate vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a functiona in parametrii optimi. Chiar daca, in mod normal, organismul isi ia aportul necesar de vitamine si minerale din diverse alimente, exista situatii in care nu poate asimila corect toate substantele nutritive, iar acest lucru se intampla, de regula, din cauza unei carente de vitamine. Calciul, de exemplu, un mineral esential care contribuie la formarea tesutului osos si la rezistenta lui, nu poate fi absorbit suficient de catre organism fara vitamina D. In mare parte, vitaminele pot fi asimilate din alimentatie, insa exista si exceptii, cum este cazul vitaminelor D si K. Vitamina K, de exemplu, este produsa in organism doar in conditii speciale, de anumite bacterii produse in intestin.... [continuare]
Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nu intamplator nucile sunt supranumite “hrana creierului”. Pe langa faptul ca sunt delicioase si pline de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea intregului organism, nucile aduc o serie de beneficii creierului uman, asigurand buna functionare a intregului sistem nervos. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea colesterolului, reducerea riscului aparitiei de cancer, prevenirea bolilor cardiovasculare si scaderea in greutate. Acestea sunt doar cateva efecte pozitive ale nucilor pentru sanatate! Nucile, o sursa importanta de vitamine si minerale Nucile sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe oleaginoase si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra de zi cu zi. Contin vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B6, B12 si acid folic), precum si vitaminele D vegetala, care ajuta calciul sa se fixeze in oase, si E, care comabate stresul oxidativ. Nucile sunt bogate in magneziu, fier, potasiu, zinc si calciu, precum si in acizi grasi... [continuare]
Castanele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Castanele ofera numeroase beneficii sanatatii atunci cand sunt folosite in scop culinar. Informatiile lor nutritionale releva un continut important de acid folic si vitamina C, pe langa alti nutrienti esentiali care ar trebui sa se regaseasca in orice dieta echilibrata. Spre deosebire de alte fructe oleaginoase, castanele au un continut redus de grasimi si furnizeaza cantitati importante de amidon. Pulpa lor, preparata termic, are o textura moale si o aroma dulce. Castanele sunt consumate in general fierte sau coapte, fiind adaugate in umpluturi si supe sau servite ca garnitura. Fructele castanului pot fi macinate si transformate in faina. Informatii nutritionale Castanele au o compozitie similara cu cea a graului, fiind surse excelente de carbohidrati, fosfor, lecitina si vitamina C. Contin si protide (proteine), acizi grasi esentiali, calciu, fier, magneziu, mangan, zinc si potasiu. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de castane sunt... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter