Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

gastronomie

Passiflora si valeriana - beneficii asupra sanatatii

Passiflora si valeriana - beneficii asupra sanatatii

Actualizat la data de: 23 Iulie 2025

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Passiflora sau floarea pasiunii Passiflora sau floarea pasiunii este una dintre plantele medicinale folosite inca din antichitate pentru tratarea cefaleei, a insomniilor si a anxietatii. Unele studii au dovedit efectul ei miraculos l-au comparat cu cel al benzodiazepinelor si de aceea medicii recomanda sa nu se ia in acelasi timp cu alte medicamente, mai ales de tip sedativ, chiar daca este considerat un supliment alimentar. Ca orice supliment poate avea si efecte adverse si de aceea evitarea administrarii impreuna cu alcool, energizante sau alte suplimente este de evitat. De mentionat faptul ca frunzele mai multor specii ale plantei sunt uscate in conditii de siguranta si sunt utilizate pentru ceai cu rol calmant si de inducere a somnului, insa nu este un somn indus medicamentos, ci este un somn linistitor care se instaleaza la 30-40 minute de la consumarea canii de ceai. Este un lucru uimitor sa te gandesti ca bei o cana de ceai cand ai insomnii si adormi imediat, ba mai... [continuare]

Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos

Cele mai importante beneficii ale uleiului de cocos

Actualizat la data de: 21 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Beneficiile uleiului de cocos, de la imbunatatirea aspectului pielii si al parului, pana la intarirea sistemului imunitar si reglarea digestiei, au fost confirmate prin numeroase studii experimentale. Efectele benefice ale acestui ingredient sunt atribuite in mod special acidului lauric, capric si caprilic, respectiv proprietatilor acestora antimicrobiene, antioxidante si antifungice. Specialistii recomanda utilizarea uleiului de cocos extravirgin, care nu a fost hidrogenat, decolorat, rafinat sau tratat cu vopsele si parfumuri. Compozitia uleiului de cocos Uleiul de cocos este constituit in proportie de 90% din grasimi saturate si acizi grasi nesaturati (mononesaturati si polinesaturati): - Acizi grasi saturati: trigliceride cu lant mediu care sunt asimilate rapid in organism (acid lauric, acid capric, acid caprilic, miristic si palmitic). - Acizi grasi polinesaturati: acid linoleic. - Acizi grasi mononesaturati: acid oleic. - Polifenoli: acid galic. Uleiul... [continuare]

Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale

Ridichile rosii si negre beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 03 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ridichile rosii si negre prezinta o serie intreaga de beneficii pentru sanatate. Informatiile nutritionale ale acestor plante leguminoase consumate la nivel global dezvaluie numeroase proprietati importante pentru mentinerea starii de sanatate. Ridichile se remarca prin actiunea lor antibacteriana si antifungica, abudenta de vitamine si minerale (vitamina C, complexul de vitamine B, magneziu, potasiu, sodiu etc.), si continutul redus de colesterol si calorii. Cantitatile importante de fibre alimentare si acid folic recomanda ridichile pentru consumul zilnic in cadrul unei diete echilibrate. Istoric Ridichile sunt consumate inca din cele mai vechi timpuri, fiind mentionate in analele istoriei Chinei inca din anul 2700 i.e.n. Egiptenii cultivau aceste legume anterior perioadei in care au construit piramidele. Grecii si romanii le lasau sa creasca pana isi atingeau dimensiunea maxima, apoi le savurau cu miere si otet. Pana in anul 1500, culturile de ridichi s-au... [continuare]

Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici

Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici

Actualizat la data de: 16 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sarbatorile inseamna, pentru diabetici, numeroase tentatii culinare dificil de gestionat. Dulciurile abunda in meniul meselor festive, la fel si preparatele cu grasimi nesanatoase si carbohidrati simpli. In aceste conditii, controlul glicemiei devine cu atat mai dificil. Urmatoarele sfaturi alimentare pentru persoanele care sufera de diabet ajuta la preintampinarea complicatiilor care ar putea surveni de pe urma unor abuzuri in dieta in perioada sarbatorilor. Reguli de nutritie pentru diabetici Diagnosticul de diabet nu este o sentinta la petrecerea sarbatorilor de iarna intr-o continua privare de preparate gustoase, traditionale. Diabeticii isi pot satisface pe deplin poftele alimentare, cata vreme isi planifica atent mesele si isi asculta cu atentie semnalele transmise de organism. Dulciurile sunt considerate cel mai mare dusman al diabetului, insa controlul acestei boli cronice implica adoptarea de masuri mult mai complexe decat simpla evitare a zaharului.... [continuare]

Aromaterapia, adjuvant in tratamentul anxietatii

Aromaterapia, adjuvant in tratamentul anxietatii

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2019

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aromaterapia este o terapie alternativa ce presupune inhalarea mirosului produs de diferite uleiuri esentiale si plante aromatice. Modul de functionare nu este pe deplin cunoscut, dar una dintre teorii afirma ca terapia functioneaza prin stimularea receptorilor olfactivi din nas si trimiterea unor mesaje catre sistemul nervos, avand ca efect imbunatatirea starii de dispozitie. De asemenea, se crede ca aromaterapia are efecte asupra sistemelor chimice si energetice ale organismului, motiv pentru care este considerata un adevarat remediu natural pentru ameliorarea anxietatii si a stresului. Aromaterapia utilizeaza uleiuri esentiale si trebuie avut grija ca acestea sa nu contina parfumuri sintetice. In unele cazuri, substantele utilizate se pot aplica pe piele, sub forma de uleiuri de masaj, de dus sau ca produse de ingrijire a pielii. Atunci cand se utilizeaza aceste metode, uleiurile trebuie diluate, in caz contrar putand duce la iritare. De asemenea, utilizarea... [continuare]

5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate

5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate

Actualizat la data de: 14 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In afara de rosii, castraveti si ardei, in meniul zilnic se pot strecura si alte legume mai putin comune, dar la fel de bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti precum soiurile vegetale consumate la scara larga. Multi dintre noi ignora numeroase legume gustoase si hranitoare, doar din pricina aspectului si texturii lor aparte. Diversificarea meniului zilnic poate fi realizata usor cu ajutorul acestor soiuri de legume mai putin populare, odata ce invatati cum sa le consumati! Legume sanatoase dar mai putin cunoscute Consumate doar in anumite regiuni ale tarii noastre sau provenite din colturi exotice ale lumii, urmatoarele legume mai putin cunoscute au proprietati nutritive unice, de care va puteti bucura la fiecare masa principala. Prazul Arata ca o ceapa verde mutanta, insa furnizeaza nutrienti importanti, in schimbul unui gust mai dulce. Prazul este consumat in cantitati mari in regiunea Olteniei, un ingredient-cheie al multor preparate... [continuare]

Pagina 3 din 3 (68 rezultate)