garlic si usturoi cu propolos
Combinatii periculoase de medicamente
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Care sunt combinatiile periculoase de medicamente? Pentru ca starea de sanatate a unei persoane sa nu fie afectata este contraindicat sa se amestece fara avizul medicului: - alcoolul; - tutunul; - drogurile ilegale; - medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala; - medicamentele tip OTC; - produsele naturiste; - suplimentele nutritive. Unele interactiuni sunt minore, dar altele pot fi periculoase si chiar pot pune in pericol viata unei persoane. Cum actioneaza combinatiile de medicamente? Atunci cand medicamentele sunt combinate pot rezulta trei posibile efecte: - acestea actioneaza independent unele de altele: alcoolul nu interfera cu vitaminele sau contraceptivele orale sau invers. - isi pot potenta efectele, reciproc fie pentru ca acestea afecteaza creierul in acelasi mod, fie pentru ca, concentratia unui medicamenent creste intr-o anumita parte a corpului. De exemplu, alcoolul si antihistaminicele deprima, ambele sistemul nervos central. Acest... [continuare]
Remedii eficiente pentru recapatarea vocii
Autor: SfatulMedicului
Prezentare generala Pierderea vocii apare in urma inflamarii laringelui. Evitarea vorbirii si a alimentelor iritative, dar si utilizarea medicamentelor prescrise de medic pot ajuta la ameliorarea disconfortului si la recapatarea vocii. Laringita acuta reprezinta o inflamatie de scurta durata a laringelui care, in mod obisnuit, nu necesita tratament, dar care poate dura chiar si pana la cateva saptamani sa se vindece. Utilizarea excesiva a vocii, o infectie respiratorie superioara sau iritarea severa a mucoasei laringelui cu fum sau alti poluanti sunt doar cativa factori ce pot provoca aparitia laringitei acute. Remedii eficiente pentru momentele cand iti pierzi vocea 1. Repaos vocal Cand o persoana se confrunta cu laringita este esential sa evite sa isi foloseasca vocea. Inflamatia si iritatia vor disparea mai repede daca persoana afectata nu va vorbi o perioada de timp, pana cand mucoasa de la nivelul laringelui s-a refacut complet. Trebuie sa se evite inclusiv vorbirea in... [continuare]
Generalitati Acest plan de alimentatie se axeaza pe trei cai de atac: detoxifierea, cresterea rezistentei naturale la boli a organismului si stimularea producerii de substante chimice din creier care ofera o stare generala de bine. Dieta nu se recomanda a fi adoptata zilnic si ar trebui sa fie urmata maxim de trei-patru ori pe an. Scopul acesteia este eliminarea kilogramelor in plus, in doar sapte zile. Cum functioneaza Prima zi a planului de dieta va fi destul de dificila, intrucat se vor bea doar sucuri de fructe si iaurt degresat. Consumul de calorii va varia in fiecare zi de la 800 de calorii la 1300 calorii. Dieta va contine alimente cu un continut scazut de grasimi, iar concentratia ridicata de fructe si legume va contribui la cresterea nivelului de vitamine si minerale din organism. Rezultatul va fi nu doar o sanatate de invidiat si o silueta frumoasa ci si o piele stralucitoare si luminoasa! Cui i se adreseaza aceasta dieta? Planul dietetic se... [continuare]
Remedii naturiste pentru cele mai frecvente boli
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Chimenul, cimbrul, ghimbirul, scortisoara, pot fi remedii naturiste pentru multe dintre bolile des intalnite si ajuta la ameliorarea a diverse probleme de sanatate. Inainte ca o persoana sa mearga la farmacie sau la cabinetul medicului, daca disconfortul de care sufera nu este serios, ar putea incerca tratamentul naturist. Bunicii de multe ori au apelat la ierburi si condimente pentru vindecarea afectiunilor comune, in plus, aceste remedii au fost testate in timp si s-a dovedit a fi sigure si eficiente. Cand pot fi utilizate remediile naturiste? - Tuse - Cimbrul contine doua componente cu proprietati expectorante, ceea ce-l face o alegere excelenta pentru persoanele care tusesc, au congestie nazala, durere in gat sau bronsita. Planta are puternice proprietati antimicrobiene. Pentru un ceai de cimbru se va adauga o lingura de cimbru uscat la o ceasca cu apa fierbinte. Se va lasa amestecul timp de 10 minute si se va strecura. Se vor bea maxim trei cesti... [continuare]
Un meniu de 7 zile pentru sezonul gripei si racelilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In timpul sezonului gripei si racelilor, majoritatea oamenilor cunosc faptul ca trebuie sa-si acopere gura si nasul cu batiste de unica folosinta atunci cand stranuta sau tusesc si sa-si spele mainile pentru a evita contactul direct cu virusii si microbii. Ce altceva se mai poate face? Cercetarile sugereaza ca, alaturi de alte masuri, poate fi adoptata o dieta care nu doar ca ajuta la prevenirea gripei si racelilor, dar amelioreaza si simptomele acestora in cazul imbolnavirii. Medicii au confirmat de multa vreme ca oamenii care au deficit de nutrienti dezvolta mai multe infectii decat cei care se hranesc adecvat. Sistemul imunitar are nevoie de anumite substante nutritive pentru a fi puternic si pe deplin functional. Iar multe dintre alimente sunt mai eficiente decat suplimentele alimentare. Tratament pentru raceala: oricand supa de pui Supa de pui a fost un remediu apreciat contra racelilor inca din vremea grecilor antici. Cercetatorii au... [continuare]
Generalitati Cele mai comune afectiuni ale anotimpului rece - raceala si gripa, pot fi usor ameliorate printr-o alimentatie sanatoasa. Gripa este insotita adesea de lipsa poftei de mancare si de reducerea cantitatii de alimente consumate; din acest motiv, este foarte important ca in aceasta perioada sa se consume alimente care pot imbunatati starea de sanatate si care pot oferi organismului forta de care are nevoie pentru a lupta impotriva bolii. Alimente recomandate Indiferent daca suferiti sau nu de gripa, proteinele sunt intotdeuna necesare pentru un organism puternic. Carnea fara grasimi, pestele, legumele, ouale si alunele sunt surse importante de proteine. Carne de curcan Carnea de curcan este bogata in proteine si contine foarte multe substante nutritive. Carnea de curcan ofera organismului energia necesara in lupta impotriva bolii. Suc de legume Probabil ca o salata ar fi unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le consumati in timp ce aveti gripa. Un pahar... [continuare]
Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bicarbonatul de sodiu a fost folosit cu multi ani in urma pentru curatarea si albirea dintilor sau tratarea unora dintre problemele gastrice. In prezent, bicarbonatul de sodiu are multiple intrebuintari si poate fi folosit atat in scopuri estetice cat si pentru mentinerea sanatatii. Poate fi utilizat pentru pastrarea frumusetii atat a femeii cat si a barbatului, de la barbierit, la indepartarea transpiratiei. Intrebuintarile bircabonatului - Par foarte curat - Se va adauga o lingurita de bicarbonat de sodiu in sticla cu sampon pentru a ca produsele pentru coafat (spuma, fixativ) sa fie indepartate cat mai bine iar parul sa fie cat mai curat. - Curatarea pieptenului si a periei - Sprayul de par si grasimile din pieptene si peria de par pot fi eliminate prin inmuierea acestora intr-un castron cu apa calda in care s-au adaugat 3 linguri de bicarbonat de sodiu si 3 linguri de inalbitor. - Mirosul mainilor - Se va indeparta mirosul de peste, [continuare]
Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Desi afecteaza pielea, parul, silueta, etc, anotimpul rece nu trebuie considerat un inamic al frumusetii. Sunt necesare doar cateva mici trucuri pentru mentinerea starii de sanatate si frumusetii exterioare. Ingrijirea tenului si parului Exfolierea Trecerea de la temperaturi scazute la un mediu incalzit artificial are un efect puternic de uscare a pielii. Exfolierea este importanta pentru indepartarea straturilor de piele moarta care sa permita noilor celule sa se formeze. Folosirea unei lufe in timpul dusului, pentru spalarea pe spate, brate si picioare, de cateva ori pe saptamana, face pielea mai moale si mai fina. Pielea fetei este mai delicata motiv pentru care nu este recomandat acest procedeu la nivelul ei. In acest caz se va folosi un produs bland de exfoliere, abraziv, dar nu mai des de doua ori pe saptamana. Hidratarea Hidratati-va dupa demachiere (dimineata si seara), cu o crema care sa hraneasca si sa mentina umiditatea pielii dvs., pentru ca... [continuare]
Sunt sanatoase untul si margarina? Multi oameni prefera mai degraba margarina in defavoarea untului. Aceasta are la baza uleiuri vegetale, iar medicii au subliniat tot mai mai des pericolele grasimilor saturate. Totusi, dezbaterea unt versus margarina este un subiect alunecos. Unele tipuri de margarina contin grasimi trans nesanatoase, in timp ce in cazul altora, eticheta produsului nu contine indicatii tocmai clare. Intre timp, alte opinii considera ca untul ar fi o alegere naturala, mult mai buna. Totusi, care este parerea expertilor? Care dintre aceste doua produse alimentare sunt mai daunatoare pentru sanatatea inimii? Indicat ar fi sa se aleaga alimentul care are cea mai scazuta cantitate de grasimi saturate si fara grasimi trans. Daca pe eticheta produsului printre ingrediente apar uleiuri partial hidrogenate, acestea contin grasimi trans (mai putin de 0.5 grame per portie), chiar daca se specifica faptul ca nu exista grasimi trans. Untul In mod... [continuare]
Generalitati Majoritatea persoanelor au impresia ca in urma orelor de biologie si antropologie invata totul despre organismul uman, insa materialele dedicate si cartile editate nu dispun de suficient spatiu pentru a cuprinde toate informatiile legate de acest subiect. Unele dintre informatiile prezentate in acest material pot fi considerate banale, altele "depasite" din punct de vedere al actualitatii, insa oricare dintre acestea ar putea sa va salveze viata intr-un moment neasteptat. Fapte neobisnuite Probabil va veti intreba de ce nu ati aflat aceste informatii in timpul orelor de biologie; de la tratamentul mahmurelii si pana la Sindromul Cefalgic (durerile de cap), toate aceste informatii trebuiesc cunoscute. 1. Fiecare persoana are o amprenta a limbii unica, la fel ca si cea digitala 2. Consumul de fructe si legume ar putea ajuta organismul sa-ti produca propria aspirina Conform Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara, persoanele care consuma acid benzoic... [continuare]
Generalitati O data cu sosirea primaverii, soseste si momentul pentru curatenia de primavara. In plus, ar fi timpul ca fiecare persoana sa acorde importanta inclusiv curateniei interioare, stimularii metabolismului, optimizarii digestiei si schimbarii modului de a se hrani, pentru a manca sanatos si a pierde in greutate in timp ce isi va pastra energia la cote ridicate. Curatare si detoxifiere In general, postul contribuie la imbunatatirea sanatatii, reduce inflamatia din organism si optimizeaza digestia. Majoritatea persoanelor nu tin sub control nivelul de zahar din sange si astfel, intervin senzatia de ameteala si foamea excesiva, care afecteaza capacitatea de a indeplini corespunzator activitatile zilnice. Intr-o prima etapa, detoxifierea naturala de primavara se va concentra asupra procesului de curatare al organismului, nu pe renuntarea la hrana sau prin post. In esenta, digestia este una dintre cele mai importante procese pentru sanatate si frumusete. Prin urmare,... [continuare]
Generalitati Antioxidantii sunt substante nutritive sau nutrienti din alimentele pe care oamenii le consuma, care pot preveni si incetini deteriorarea oxidativa a corpului uman. Atunci cand celulele organismului utilizeaza oxigen, se produc in mod natural radicalii liberi, care pot afecta organismul. Antioxidantii au rol de distrugere a radicalilor liberi, prin urmare, previn si repara daunele provocate de acestia. Aparitia problemelor de sanatate, cum ar fi bolile de inima, degenerescenta maculara, diabetul zaharat si cancerul, este influentata de prezenta proceselor oxidative. Antioxidantii vor imbunatati functia imunitara si vor reduce riscul aparitiei cancerului si infectiilor. Cei mai cunoscuti antioxidanti Cei mai cunoscuti antioxidanti sunt: - Vitamina A si carotenoidele - se gasesc in morcovi, dovlecei, broccoli, cartofi dulci, rosii, varza, pep [continuare]
Generalitati Ceapa este utilizata ca ingredient in diverse preparate culinare de mii de ani, in intreaga lume. Productia mondiala de ceapa este in continua crestere astfel incat in prezent, ceapa este una din cele mai des cultivate legume dupa rosii. Exista mai multe varietati de ceapa: rosie, galbena, alba, verde si fiecare are propria sa aroma, unica - de la intensa la usoara. Ceapa poate fi consumata cruda, fiarta, prajita, uscata sau coapta. Aceasta este de obicei folosita pentru aroma sa in salate si se amesteca in diverse feluri de mancare. Ceapa face parte din familia liliaceae, aceeasi familie ca si usturoiul, prazul, arpagicul, salotul. Exista peste 600 de soiuri de ceapa, care se intalnesc in toata lumea. Proprietati Ceapa este caracterizata prin continutul ei bogat in tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide si alti compusi odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei si producerea de compusi care duc la iritarea si... [continuare]
5 motive de a include cartofii in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor consuma in jur de 140 kg de cartofi pe an. Cu toate acestea, cartoful nu este considerat o leguma cu prea multe valori nutritive. Cartofii (gatiti la cuptor) pot fi inclusi in planurile de dieta pentru slabit, intrucat acestia chiar ofera organismului multe beneficii nutritionale. Mult mai importanta pentru sanatate este modalitatea in care acestia sunt gatiti. Atunci cand sunt preparati in mod corect, cartofii reprezinta o sursa relativ ieftina de substante hranitoare esentiale pentru orice persoana. Argumente pro pentru a consuma cartofi Iata cateva motive pentru a introduce cartofii ca parte a unei diete sanatoase: - cartofii sunt bogati in potasiu - potasiul este un electrolit important pentru pastrarea echilibrului apei si fluidelor din celulele organismului. De asemenea, potasiul joaca un rol important in functionarea optima a sistemului nervos si contractia muschilor din corp, inclusiv a inimii. Desi [continuare]
Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala
Autor: SfatulMedicului
Bolile renale Formularea de boli renale este generala si include orice boala, tulburare sau stare a rinichilor. Rinichii sunt organe vitale interne situate in partea superioara a abdomenului. In mod normal, oamenii au doi rinichi, care fac parte din componenta tractului urinar al sistemulului genito-urinar. Bolile renale sunt cauzate de multiple conditii care determina deteriorarea rinichilor si a functiei acestora. La o persoana diagnosticata cu afectiuni renale, rinichiul isi realizeaza functia cu dificultate sau chiar se afla in imposibilitatea de a functiona, situatie critica atat pentru viata cat si starea sa generala de sanatate. Insuficienta renala In situatia in care nu functioneaza normal, rinichiul poate intampina greutati in: - filtrarea produselor reziduale si a excesului de apa si saruri din sange, care sunt apoi eliminate din organism prin uretere, vezica si uretra sub forma de urina - producerea anumitor hormoni cum ar fi renina, care ajuta la reglarea... [continuare]
Ce este piramida alimentara La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca tinand cont de piramida alimentatiei. Rolul piramidei alimentare Rolul piramidei alimentare este de a usura alegerea alimentelor sanatoase, astfel incat fiecare persoana, familie sa adopte o alimentatie sanatoasa care le ofera o sanatate indelungata si o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Ce si cat consumam Dulciuri Cantiate: 30 grame de 2 - 3 ori pe saptamana. Optiuni sanatoase: fructe uscate neindulcite, ciocolata neagra, sorbet de fructe, miere. Argumente: ciocolata neagra contine o cantitate semnificativa de antioxidanti. In mod special se recomanda consumul a 30 de grame de ciocolota neagra cu 70% cacao de 2-3 ori pe saptamana. Spre deosebire de alte deserturi cu inghetata... [continuare]
Generalitati Desi nu exista o formula magica de slabit, anumite plante sunt considerate a fi de ajutor in reducerea poftei de mancare si in arderea grasimilor. Exista dovezi ca aceste plante, combinate cu un plan rational de alimentatie si exercitii fizice regulate, pot ajuta la eliminarea surplusului de kilograme si sa atingeti un stil de viata sanatos. Conform traditiei chinezesti, toate plantele sunt ierburi benefice, iar chinezii le folosesc de mii de ani pentru a slabi. Hoodia Gordonii Hoodia Gordonii creste in desertul Africii de Sud. Planta contine un glicozid care suprima pofta de mancare. Hoodia Gordonii nu are efecte secundare cunoscute, atunci cand este consumata ca supliment pentru pierderea in greutate. In prezent se fac studii pentru a demonstra fara echivoc daca planta are totusi efecte secundare in urma utilizarii ei pe termen lung. Garcinia Cambogia Garcinia Cambogia, cunoscuta de asemenea si sub numele de Malabar tamarid, creste in India, unde... [continuare]
Generalitati Dieta "colorata" este o dieta sanatoasa, mai ales una pentru prevenirea cancerului. Nu este in mod deosebit o dieta pentru pierderea in greutate. Aceasta avertizeaza impotriva zaharului si grasimilor, promoveaza efectuarea exercitiului fizic si incurajeaza consumul unor portii echilibrate de alimente sanatoase; de asemenea o persoana care urmeaza aceasta dieta, ar putea sa piarda si in greutate. Autorul dietei este doctorul David Heber, directorul Centrului UCLA de Nutritie Umana. Alimente permise Orice aliment care este intens colorat, poate fi consumat. Autorul se refera bineinteles la rosii intens colorate, nu la carne rosie. Ideea de baza este sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete. Sunt permise: - soia - carnea alba de pui - albus de ou - fructe si legume - cereale integrale - floricele de porumb (preparate la aer) - ulei de masline sau de avocado. Alimente interzise Sunt interzise: - carnea cu... [continuare]
10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca si anul acesta ati cazut “victima” racelii, iar de Sarbatori mai degraba v-au stat aproape servetelele, ceaiul cald si vitamina C decat prietenii, specialistii doresc sa va atraga atentia asupra a doua aspecte foarte importante. 1. Raceala nu are leac! 2. Simptomele racelii pot fi, insa, ameliorate! Exista numeroase sfaturi practice care va pot fi de ajutor in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor chinuitoare ale racelii, unele dintre ele fiind prezentate in cele de urmeaza. De retinut! Medicii si producatorii de medicamente insista asupra faptului ca medicamentele antitusive din clasa OTC (eliberate fara prescriptie medicala) nu trebuie administrate copiilor cu varsta sub 4 ani fara acordul medicului. Sfatul 1: Stati acasa si odihniti-va In primele zile de la debutul simptomelor, cel mai bine, atat pentru dumneavoastra cat si pentru cei din jur, este sa ramaneti acasa si sa va odihniti. Va veti face un bine pentru ca nu va supraexpuneti si nu... [continuare]
Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer
Autor: SfatulMedicului
O echipa de cercetatori a reusit sa demonstreze ca prin consumul unei cantitati mari de legume picante poate fi prevenita aparitia unor tipuri de cancer. Echipa de cercetatori italieni a descoperit ca persoanele cu o dieta bogata in ceapa, usturoi si alte legume din genul Allium au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer decat persoanele care evita aceste legume. Coordonatorul echipei de cercetatori, Carlotta Galeone de la Instituto di Ricerche Farmacologiche „Mario Negri” din Milano, a declarat ca beneficiile datorate consumului de ceapa si usturoi sunt cunoscute de secole insa prea putine studii au reusit sa demonstreze aceste beneficii. In acest studiu, echipa de cercetatori a folosit datele de la mai multe studii d [continuare]
Definitie Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, cauzata de o toxina produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum, toxina care se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute. Exista trei mari tipuri de botulism: 1. Botulismul transmis prin alimente. Bacteriile daunatoare traiesc si se inmultesc in mediile cu foarte putin oxigen, cum ar fi alimentele ambalate sub forma de conserva in cutii inchise; 2. Botulismul transmis prin rani . Daca bacteriile patrund intr-o rana pot cauza o infectie foarte periculoasa, urmata de producerea de toxina botulinica la nivelul plagii; 3. Botulismul infantil . Cea mai frecventa forma de botulism, care apare dupa ce bacteriile (Clostridium botulinum) se inmultesc in tractul gastro-intestinal al copiilor mici cu varste intre 6 saptamani si 6 luni. Toate cele trei tipuri de botulism reprezinta urgente medicale deoarece pun viata in pericol. Simptome Semnele si simptomele botulismului transmis prin... [continuare]
cum pot sa ma ingras?am 20 de ani si am 47 de kg,am luat vitamine si nu reusesc .am avut 55 de kg si am slabit foarte tare si nu ma pot ingrasa inapoi,sunt prea slaba.multumesc! [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter