fructele in diabet
Fructele in timpul dietei - de ajutor sau nu?
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Dieta de scadere in greutate Scaderea in greutate necesita rabdare, control si renuntarea la unele alimente, pentru a ajunge la obiectivul dorit. E necesar sa te implici in activitati fizice si cel mai important, sa ai o dieta sanatoasa. Majoritatea expertilor in sanatate sugereaza adaugarea alimentelor bogate in fibre si proteine in alimentatia dvs., astfel incat sa aveti senzatia de satietate mai repede si pentru mai mult timp. Dar, trebuie sa stiti, ca nu toate fructele proaspete sunt indicate in cursul dietei de scadere in greutate. Desi sunt considerate sanatoase, unele fructe nu se inscriu in lista alimentelor care te ajuta sa slabesti eficient, pentru ca au multe calorii si consumate in cantitate mare, pot creste peste limita aportul caloric (lista fructelor nerecomandate in dieta de slabire). Alegerea alimentelor cu calorii reduse Pe de alta parte, fructele sunt bogate in: vitamine, minerale si antioxidanti, care ajuta la protejarea organismului de stresul... [continuare]
Gastropareza diabetica - gestionata cu succes prin modificari dietetice
Autor: SfatulMedicului
Ce este gastropareza? Gastropareza, numita si golirea gastrica intarziata, este o tulburare in care stomacul isi goleste continutul intr-o durata anormal de lunga de timp. Altfel spus, gastropareza este o afectiune care afecteaza miscarea alimentelor de la stomac la intestinul subtire. In timpul digestiei, contractiile stomacului ajuta la maruntirea bolului alimentar si la transportul acestuia, partial digerat din stomac in intestinul subtire. Aici au loc digestii suplimentare, in prezenta sucului pancreatic si biliar, iar mai apoi absorbtia nutrientilor . La persoanele cu gastropareza, toate aceste fenomene fiziologice sunt perturbate. Aceasta afectiune apare adesea la persoanele cu diabet de tip 1 sau diabet de tip 2. Cum se manifesta ? Gastropareza se manifesta atunci cand nervii care inerveaza stomacul sunt deteriorati sau nu mai functioneaza. Nervul vag controleaza miscarea alimentelor prin tractul digestiv. Daca nervul vag este afectat, muschii stomacului si ai... [continuare]
Obezitatea juvenila. grasut si...frumos?
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie
Generalitati Daca in trecut aproape orice mama isi dorea ca micutul sau sa fie grasut si eventual cu gropite in obrajori, astazi suntem constienti mai mult ca oricand de importanta nociva a excedentului ponderal la copii, adevarata trambulina spre bolile civilizatiei. Da, grasutii de azi sunt precursorii siguri ai diabeticilor, dislipidemicilor sau hipertensivilor de maine. In cadrul programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, depistez, alaturi de colegii medici de familie, copii supraponderali cu un stil de viata ce include o alimentatie predominant rafinata de tipul fast-food, bogata in dulciuri concentrate, bauturi carbogazoase si in grasimi animale, cu un excedent caloric important. Acestea se asociaza in adolescenta, de obicei, cu consumul de alcool, cu fumatul activ sau pasiv, chiar si cu depresia ce conduce de multe ori la inactivitate, antrenand aparitia, in viitorul apropiat sau indepartat, a multor afectiuni de temut. Acesta este si motivul... [continuare]
Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]
Ciresele au un continut bogat in vitamine. ce beneficii nestiute au fructele verii
Autor: SfatulMedicului
Ciresele, cocktail de vitamine, minerale si antioxidanti In lume exista peste 1.000 de soiuri de cirese. Indiferent de tipul lor - amare, salbatice, negre, obisnuite etc.- ciresele au un continut bogat in vitamine, minerale si antioxidanti, care stimuleaza imunitatea, lupta cu radicalii liberi si protejeaza celulele organismului fata de actiunea nociva a acestora, prevenind aparitia bolilor grave, cum este cancerul, de exemplu. Proprietatile nutritionale ale cireselor Ciresele sunt sarace in calorii, aproximativ 59 de calorii la 100 grame. In schimb, consumul a 100 de grame de cirese acopera 20% din necesarul zilnic de vitamina C si 25% de vitamina A. Aproximativ 100 grame cirese contin: Apa 83.8 g Proteine 1,16 g Lipide 0,25 g Acizi grasi saturati 0,055 g Zahar ... [continuare]
Efectele zaharului din fructe asupra organismului
Autor: SfatulMedicului
Fructe cu un continut ridicat de zahar In zilele noastre, exista numeroase sfaturi cu privire la o alimentatie corecta. Numarul dietelor este in crestere si poate fi dificil de ales una adecvata, mai ales cand vine vorba despre zahar, deoarece organismul tinde sa metabolizeze diferit zaharul prelucrat sau adaugat, comparativ cu zaharul provenit din surse naturale. Toate fructele reprezinta surse naturale de zahar. Fructele foarte dulci, precum pepenii verzi si mango, au un continut relativ ridicat de zahar. Totusi, fructele tind sa contina mai putin zahar decat alimentele indulcite. Astfel, aproape toata lumea, inclusiv persoanele cu diabet, ar putea beneficia de pe urma consumului de fructe. Acest lucru se datoreaza combinatiei de apa, vitamine, minerale, fibre si fitochimicale pe care o contin. Fructele contin doua tipuri de zahar: fructoza si glucoza. Proportiile fiecaruia variaza, dar majoritatea fructelor contin aproximativ jumatate din cantitate de glucoza si jumatate de... [continuare]
Ne imbolnavesc sucurile de fructe? afla care sunt cele mai sanatoase variante
Autor: SfatulMedicului
Cui nu-i place sa savureze un pahar de suc dulce si aromat, mai ales dupa o masa copioasa? Iti potoleste nu numai setea, dar si pofta de dulciuri. Insa nu toate sunt la fel de sanatoase precum par. Din contra, chiar pot favoriza aparitia unor afectiuni si a temutelor kilograme nedorite. Iata care sunt cele mai indicate sucuri, dar si cele pe care este mai bine sa le eviti. Sucul de rosii, o alegere excelenta Sucurile de rosii preparate din legume proaspete, in casa, sunt intotdeauna o idee excelenta. Licopenul, o substanta care se gaseste in rosii, ajuta la prevenirea cancerului de prostata. De asemenea, acest suc are si propretatea de a reduce tensiunea arteriala. Contine si fibre, ceea ce inseamna ca te ajuta la slabit, fiindca induce repede senzatia de satietate. De asemenea, nici nu este o sursa bogata de zahar, care, consumat in exces, poate duce la aparitia diabetului, dar si a problemelor cardiovasculare. Sucul de rodie, alegerea perfecta Cand vrei sa cumperi un suc... [continuare]
Diabetul poate fi favorizat de obezitate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Obezitatea reprezinta una dintre cele mai frecvente boli de nutritie din lume, ea avand amploarea unei pandemii, conform raportului OMS 2011, fiind considerata boala secolului XXI. Sedentarismul, alimentatia hipercalorica, consumul excesiv de grasimi saturate si de dulciuri rafinate sunt principalii factori care conduc la obezitate. Daca diabetul zaharat tip 1 nu poate fi prevenit, atunci cel de tip 2 poate, cu ajutorul optimizarii stilului de viata. Excesul ponderal reprezinta un pericol din cauza comorbiditatilor asociate si determinate de obezitate: hipertensiune, diabet zaharat de tip 2, sindrom de apnee in somn. Din pacate, de la obezitate la diabet zaharat distanta este foarte mica. Diabetul zaharat de tip 2 era cunoscut ca o boala care apare preponderent dupa varsta de 40 sau 50 de ani, insa in ultima perioada, alterarea echilibrului glicemic incepe sa-si faca prezenta mult mai rapid, la persoane tinere, inclusiv la adolescenti din cauza instalarii premature... [continuare]
Cum sa tii sub control diabetul zaharat in sezonul rece?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sezonul rece aduce cu sine o multime de afectiuni si probleme de sanatate mult mai greu de controlat. Mai exact, temperaturile scazute si umezeala, vantul si frigul se asociaza cu scaderea imunitatii si cresterea riscului de dezvoltare a infectiilor respiratorii si virusurilor gripale. In acest context, iarna, diabetul zaharat este mai greu de controlat decat pe timpul verii, fiindca ziua este mai scurta, iar miscarea in aer liber este ingreunata de polei si de ger. De asemenea, sarbatorile de iarna sunt o ocazie de a lua parte la mese imbelsugate, cu foarte multe tentatii. Monitorizarea diabetului zaharat in sezonul rece • In primul rand este important ca anual sa te vaccinezi antigripal, cel mai bine este in perioada octombrie-noiembrie. • Este indicat sa previi infectiile respiratorii. Astfel, ai grija ca imbracamintea ta sa fie adecvata atunci cand iesi din casa. In plus, este necesar sa acorzi o atentie sportia igienei mainilor. Spala-te corect pe maini... [continuare]
Generalitati Sarbatorile de iarna reprezinta motive de sarbatoare si sunt bine-cunoscute pentru mancarurile specifice. Acestea includ, carnati, sarmale, friptura de porc, placinte, cozonaci si alte bunataturi. Savurarea alimentelor specifice festivitatilor de iarna reprezinta o provocare pentru persoanele cu diabet. Pastrarea unui echilibru intre o alimentatie care sa satisfaca poftele si pastrarea valorilor zaharului din sange poate fi dificil de realizat. Cu toate acestea, pastrarea acestui echilibru poate fi dificila chiar si in restul anului. Mentinerea unei valori optime a glicemiei reprezinta o metoda prin care o persoana diabetica se poate simti bine si poate ramane energica pe tot parcursul sarbatorilor de iarna. Metode pentru gestionarea diabetului pe timpul sarbatorilor de iarna Cunoasterea cantitatilor de carbohidrati si de alimente necesare Familiarizarea cu privire la numarul de carbohidrati si la cantitatea de alimente pentru buna desfasurare a metabolismului... [continuare]
Diabet ,cardiopatie ischemica,posibil început de dementa. [continuare]
Fac tratament cu UMALOC mixt si rapid. Am varsta de 62 de ani. Doze: - 18 unitati dimineata - 6 rapid la amiaza - 4 seara Doresc informatii privind o alimentatie corespunzatoare. [continuare]
Buna,am mai scris pe forum referitor la glicemiile mari si uneori fluctuatiile mari dintre glicemii.Poate fi vorba de o problema psihologica dar nu-mi permit un psihoterapeut in momentul de fata.Am tinut tot postul sa vad ce se intampla si rezultatele au fost uimitoare,am mancat mai mult,chiar si dulce cu zahar si glicemia s-a mentinut aproape tot timpul sub 100.Dupa ce s-a terminat postul si am inceput sa mananc carne glicemiile au crescut la 2 ore dupa masa la 201.Ce se intampla? [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat insulino-dependent (dz tip 1)
consider ca este ceva de conceput ca pe internet sa nu gasesti o lista cu continutul de carbohidrati la 100gr dintr-un aliment. Cred ca numai la noi se poate asa ceva,sa ceri amanunte si sa ti se ofere generalitati. [continuare]
glicemia pe nemincate din singe capilar 15 mmol la 2 ore dupa masa creste la21,4 mmol mai mult de 250 mg/dl [continuare]
Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate,... [continuare]
Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unul dintre principiile dietelor care au un continut redus de carbohidrati este ca fiecare persoana trebuie sa descopere care este nivelul de carbohidrati care actioneaza in mod adecvat, pentru fiecare. Persoanele care sufera de toleranta alterata la glucoza (prediabet) sau chiar diabet trebuie sa depisteze, in urma monitorizarii continutului de glucoza din sange, care ar fi produsele alimentare (carbohidratii) care pastreaza la un nivel stabil si normal, zaharul din sange. Piramida alimentelor cu un nivel scazut de carbohidrati Pornind de la premisa ca fiecare persoana este diferita, iata care ar fi liniile directoare ale unei diete sarace in carbohidrati: • legumele - pentru majoritatea oamenilor, legumele alcatuiesc baza piramidei alimentelor cu un continut scazut de carbohidrati. In functie de volumul de legume consumat, se vor prefera mai ales legumele care au o cantitate redusa de amidon (aproximativ cinci portii pe zi). • alimentele bogate in... [continuare]
Generalitati Fructele copacului Noni cunoscute si sub numele de morinda, fructe de branza, sau dude indiene, se gasesc in Asia dar si in alte regiuni din intreaga lume (India, Polinezia, Tahiti). Noni este o sursa bogata de fibre si carbohidrati. Fructele sunt alimente sanatoase si au un continut ridicat de proteine. Pulpa fructului nu are grasimi si este utilizata pentru prepararea sucului de noni in care se regasesc cantitati majore de vitamina C, A, niacina si fier. Efectele secundare ale sucului de noni Cei care nu respecta cantitatile recomandate de medic, pot experimenta efecte secundare grave. Una din cele mai importante reactii adverse este intrarea in stare de soc a persoanelor care sufera de diabet zaharat. Unii cercetatori considera ca sucul de noni poate determina constipatie, dar acest lucru poate fi usor de ameliorat. Beneficiile sucului obtinut din fructe de noni - Proprietati anticancer - Sucul de noni are abilitatea de a lupta impotriva cancerului, prin... [continuare]
10 modalitati simple pentru cresterea aportului de fibre
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt fibrele si importanta lor pentru organism Fibrele sunt nutrienti importanti care ofera multiple beneficii organismului. Acestea se gasesc in alimentele de origine vegetala. Prin consumul de fibre poate fi redus nivelul colesterolului, se normalizeaza glicemia, scade riscul bolilor cardiovasculare si al diabetului si se reduce constipatia. Intre scaderea in greutate si aportul de fibre exista o stransa legatura: digestia este incetinita, se instaleaza mai rapid senzatia de satietate iar efectele pozitive pentru sanatate se mentin pe termen lung. Cum crestem aportul de fibre? Iata 10 moduri simple prin care poate fi crescut nivelul de fibre din organism. Surse cat mai variate de fibre Alimentele vegetale furnizeaza doua tipuri de fibre: solubile (care cresc senzatia de satietate) si insolubile (care stimuleaza functia sistemului digestiv). Mazarea, fasolea, ovazul si fructele sunt cele mai bune surse de fibre solubile, iar cerealele integrale si legumele... [continuare]
Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]
Calculeaza aportul de glucide din racoritoare
Autor: SfatulMedicului
Pacientii cu diabet pot sa bea sucuri naturale luand in calcul continutul glucidic al sucului respectiv si tipul glucidelor. Daca sunt glucide rafinate, acestea cresc brutal glicemia. Continutul glucidic pentru un suc de portocale se socoteste la 10%. Portocala contine 10% glucide, iar aici este vorba de sucul de portocale [continuare]
Tratament naturist pentru sindromul metabolic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sindromul metabolic include un grup de afectiuni care se manifesta in acelasi timp si cresc riscul bolilor de inima si diabet, incluzand: - hipertensiunea arteriala; - nivelurile ridicate de zahar din sange; - nivel ridicat de trigliceride (grasimi in sange); - nivel scazult de HDL (colesterol bun); - exces de grasime in jurul taliei. Persoanele cu sindrom metabolic sunt de doua ori mai predispuse sa dezvolte boli cardiovasculare si au sanse de cinci ori mai ridicate sa fie diagnosticate cu diabet zaharat, fata de cele care nu sufera de aceasta boala. Se estimeaza ca aproximativ 25% dintre americani au in prezent sindrom metabolic. Cauze Urmatorii factori pot contribui la declansarea sindromului metabolic: - exces de greutate sau obezitate; - stil de viata sedentar; - rezistenta la insulina; - tulburarile de coagulare ale sangelui; - inflamatia cronica; - ficat gras (steatoza hepatica); Pe masura ce o persoana inainteaza in... [continuare]
Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bauturile carbogazoase sunt preferatele societatii din sec. 21, in fiecare an consumandu-se tone de astfel de lichide. Bauturile carbogazoase sunt non-alcoolice, fiind preparate din apa, cafeina si un agent aromatizat. Exista totusi posibilitatea ca si in aceste bauturi sa se gaseasca suc de fructe sau alcool - sub 0.5% din volumul total pentru ca bautura sa fie incadrata in sectorul bauturilor non-alcoolice. Deoarece majoritatea persoanelor nu sunt constiente de riscul impus de consumul acestor bauturi, in cele ce urmeaza va prezentam 15 efecte secundare grave. 15 motive pentru a renunta la bauturile carbogazoase Stiti in ce masura bauturile carbogazoase, cofeinizate, care contin zahar sau indulcitori artificiali, dauneaza organismului? Renuntarea la consumul acestor produse este poate unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le puteti face pentru imbunatatirea starii generale de sanatate. 1. Nu detin proprietati nutritive In aceste bauturi nu exista... [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Antioxidantii si imbatranirea Consumati alimente bogate in antioxidanti pentru a ajuta la combaterea radicalilor liberi - molecule instabile de oxigen ce contribuie la procesul de imbatranire. Antioxidantii pot fi gasiti in legume si fructe colorate precum fructe de padure, sfecla, rosii, etc. Pentru o dieta echilibrata si pentru a va ajuta sa reduceti riscul de a dezvolta cancer sau boli de inima, adaugati in dieta zilnica intre 5 si 9 portii de fructe si legume. Benefiicile uleiului de masline pentru sanatate Uleiul de masline este o grasime monosaturata gustoasa, care poate influenta memoria in sens pozitiv. In uleiul extra-virgin de masline se gaseste un compus numit oleocanthol, un antiinflamator natural ce produce efecte similare ibuprofenului si a altor antiinflamatoare nesteroidiene. In urma unui studiu s-a constatat ca subiectii care au consumat ulei de masline extra-virgin, aveau o crestere a HDL-ului, colesterolul bun ce curata grasimea de pe peretii... [continuare]
ce fructe pot consuma daca am diabet tip2 si cu ce se scade glicemia cel mai rapid si usor [continuare]
Glucoza urinara sau glicozurie glu (urina)
Glucoza este sursa primara de energie pentru celulele corpului si singura sursa de energie pentru creier si sistemul nervos. Este necesara o cantitate constanta de glucoza in sange. Atunci cand glucoza este in exces, aceasta ajunge in urina, determinand glicozuria. In timpul digestiei, fructele, legumele, painea si alte surse de carbohidrati sunt transformate in glucoza si alti nutrienti. Acestia sunt absorbiti de intestinul subtire si distribuiti in organism. Utilizarea glucozei pentru producerea de energie depinde de insulina, un hormon produs de pancreas. Insulina faciliteaza transportul glucozei in celulele corpului si o directioneaza catre ficat, pentru a stoca in celulele adipoase excesul de energie ca glicogen si/sau trigliceride. In mod normal, nivelul glucozei din sange creste usor dupa o masa, iar ca raspuns pancreasul elibereaza insulina. Cantitatea de insulina variaza in functie de volumul de alimente consumate, dar si de tipul acestora. Pe masura ce glucoza este... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Endocrinologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter