Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

fermentatie

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima

Actualizat la data de: 28 Noiembrie 2018

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]

Despre balonare, eructatii si flatulenta

Despre balonare, eructatii si flatulenta

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Balonarea, flatulenta si eructatiile sunt procese, pe cat de stanjenitoare cand apar in public, pe atat de normale si naturale. Medicii isi fac probleme atunci cand pacientul nu le mai sesizeaza, insa nu atunci cand acestea exista. Flatulenta consta in expulzia (pe cale anala) a unui amestec de gaze ce rezulta din procesele digestive. Flatulenta este termenul medical, mai popular aceste emisii numindu-se de fapt “gaze” sau “vanturi”. Gazele ajung la nivel rectal ca urmare a miscarilor peristaltice normale care caracterizeaza activitatea fiziologica a tubului digestiv (segmentul distal, in special, anume colonul). O data cu gazele prin peristaltismul intestinal avanseaza si materiile fecale, deci existenta gazelor semnifica faptul ca tranzitul este normal, si ca nu a aparut (din diverse motive, un ileus intestinal). Toate persoanele sanatoase au gaze, insa exista variatii individuale, unii avand mai multe decat altii. Eliminarea lor pe cale orala se numeste... [continuare]

Gelozia

Gelozia

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2018

Delia Aldescu
Psihologie

Generalitati Gelozia apare in viata fiecaruia si este o stare ce oscileaza intre ura si iubire, intre realitate si proiectie. Gelozia este o problema atat de universala, incat mai degraba trebuie sa te aranjezi cu ea decat sa-ti faci iluzii ca ar putea fi invinsa sau chiar extirpata. Gelozia este un conflict relational intre trei oameni, obisnuind a se intampla intre doi indivizi de acelasi sex si unul de sex opus. Cel mai gelos este cel a carui relatie de durata a fost violata si poate fi sotul sau sotia, iubitul sau iubita. Gelozia normala se compune din: - durerea pentru persoana iubita, presupus pierduta; - jignire narcisica, adica jignirea celui retrogradat si atins intr-un punct central al sentimentului de sine; - sentimente ostile fata de rival; - sentimente ostile, autocritica ce vizeaza contributia proprie la pierdere; - uneori agresivitatea fata de persoana iubita sau o raceala impersonala. Origine Si sentimentele au o istorie si fata de gelozie stiinta are o... [continuare]

Iaurtul - un nou aliat impotriva respiratiei urat mirositoare

Iaurtul - un nou aliat impotriva respiratiei urat mirositoare

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati si cauze Respiratia urat mirositoare, sau halena, cum este denumita in termeni medicali, ne afecteaza pe toti, la un moment dat in viata. Cauzele de aparitie ale acesteia sunt foarte diverse, si pot fi pasagere sau cronice. Halena poate sa fie determinata de un aliment - se stie, de exemplu ca usturoiul poate cauza mirosul neplacut al respiratiei mult timp dupa ce nu mai este prezent in gura deoarece substantele sale sunt absorbite din tractul gastrointestinal si se elimina respirator, sau poate fi cauzata de tutun si alcool. Fumatul afecteaza in foarte multe feluri sanatatea cavitatii bucale si chiar daca ne spalam corect pe dinti, mirosul persista. Halena cronica poate fi insa un semn de patologie sistemica iar specialistii ne recomada sa consultam un medic pentru a investiga cauza. Adesea sunt incriminate probleme stomatologice: dezvoltarea [continuare]

Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea

Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2023

Autor: SfatulMedicului

Compozitia laptelui matern Conform specialistilor, alimentatia la san reprezinta folosirea exclusiva a laptelui matern fara utilizarea suzetei sau a biberonului in scopul hranirii sugarului. Laptele matern reprezinta sursa perfecta de substante nutritive pentru sugar deoarece contine toate principiile alimentare (proteine, lipide, glucide) in proportii ideale, astfel: contine 0,8-0,9% proteine, 3-5% lipide, 7-7,2% carbohidrati si 0,2% minerale. Laptele asigura sugarului si un aport corespunzator de minerale, oligoelemente, vitamine si chiar hormoni de are organismul acestuia are nevoie. Prin lapte, mama transmite sugarului proprii sai anticorpi, ceea ce contribuie la intarirea sistemului imun si ajuta copilul sa faca fata mai usor infectiilor. Printre substantele transferate se numara Ig A (cu rol in protejarea mucoaselor, in special cea a tubului digestiv), sau substante bacteriostatice (ce au proprietatea de a stopa inmultirea bacteriilor), cum ar fi lizozimul,... [continuare]

Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa!

Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa!

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Otetul de mere este un eficient agent antibacterian cu un continut ridicat in minerale si oligoelemente vitale pentru un organism sanatos - potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, cupru, fier, siliciu si fluor. Un amestec care contine numai 5% otet de mere elimina pana la 99% dintre bacterii, 82% dintre mucegaiuri si 80% dintre virusuri. Otetul de mere este un produs complet natural, atunci cand este preparat prin fermentarea sucului de mere, urmata de o a doua fermentatie a otetului insusi. Acest produs pastreaza toate proprietatile nutritive specifice merelor; in plus, este imbunatatit cu acizi suplimentari si enzime produse in timpul celor doua etape de fermentatie. Pentru a beneficia de toate proprietatile otetului de mere se recomanda sa achizitionati produse care au pH-ul/aciditatea de 5-7. Timp de secole, otetul de mere a fost utilizat ca produs alimentar si medicament pentru tratarea oamenilor si animalelor. In timpul lui Hippocrate, otetul... [continuare]

Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate

Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate

Actualizat la data de: 07 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Combinarea alimentelor pentru a pierde in greutate ar putea insemna, pentru unii, eliminarea totala a unor produse alimentare sau tipuri de preparate, din dieta. Restrictia ar putea fi automat asociata cu scaderea in greutate, fara insa sa se tina cont de numarul de calorii si energia consumate. Exista insa si alternativa combinarii alimentelor astfel incat acestea sa contribuie la instalarea senzatie de satietate care sa persiste un timp mai indelungat, intr-un mod care sa asigure celor care vor sa slabeasca o dieta adecvata din punct de vedere nutritiv, in ciuda unui raport caloric scazut. Aprovizionare, preparare si portionare 1. Achizitionati cat mai multe fructe, legume, produse lactate cu continut scazut de grasime si carne proaspata. Exceptiile de la aceasta regula includ cerealele pentru micul-dejun, semipreparatele, fructele si legumele congelate. Cei interesati sa piarda in greutate ar trebui sa cumpere produse care intra in categoriile... [continuare]

Regimul alimentar dupa colecistectomie

Regimul alimentar dupa colecistectomie

Actualizat la data de: 11 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cazul unei patologii acute, sau degradarii starii de sanatate chiar si intr-o patologie cronica biliara sau intr-o litiaza a ductului biliar, aceasta trebuie extirpate in mod chirurgical, operatie care poarta denumirea de colecistectomie. Colecistectomia este urmata de o serie de indicatii si sfaturi medicale si alimentare in ceea ce priveste adaptarea pacientului la urmatoarea perioada in care vezica biliara nu mai exista. Colecistul Vezica biliara sau colecistul (in termeni populari fierea) este rezervorul surplusului de bila. Lichidul biliar sau bila este produsa si secretata de catre ficat si va fi stocata in aceasta vezicula biliara cu rolul de a fi eliminata de aici in duoden in timpul digestiei duodenale. Aceasta bila are rolul principal in metabolismul lipidic , adica de al arderii excedentului de grasimi ingerate. Desi exista si alte enzime care au rolul de a metaboliza lipidele, enzime care sunt eliminate si in alte organe decat cele din duoden sub... [continuare]

Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]

Cura cu cirese: efecte remarcabile!

Cura cu cirese: efecte remarcabile!

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ciresele sunt fructe gustoase si hranitoare, cu un puternic efect detoxifiant si actiune depurativa; de aceea, consumul acestora este recomandat in mod special persoanelor care sufera de reumatism, guta, constipatie, litiaza biliara si renala. Ciresele sunt compuse intr-o proportie de peste 70% apa, iar restul de 30 la suta este reprezentat de vitamine din complexul B (B1, B2, B6) - necesare pentru alimentarea cu energie a organismului, magneziu - valorile scazute ale acestuia duc la starea de oboseala si chiar depresie. Aceste fructe contin si bioflavonoide, acid elagic, antocianine si melatonina. Dieta cu cirese Continutul mare de apa din cirese, permite oricui sa consume orice cantitate doreste din aceste fructe cu un continut redus de calorii si grasimi, fara sa se ingrase. Cercetarile au demonstrat ca prezenta unui volum ridicat de apa in organism amplifica nivelul de energie si ajuta la stimularea activitatii metabolismului. Pe de alta parte, daca ciresele... [continuare]

Despre sanatatea pielii si dermatomicoze

Despre sanatatea pielii si dermatomicoze

Actualizat la data de: 28 August 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dermatomicozele sunt afectiuni ale pielii cauzate de fungi (ciuperci parazite). Foarte multi dintre noi suntem familiarizati deja cu infectiile bacteriene sau virale, dar poate nu realizam ca exista un set complet diferit de boli, tot de natura infectioasa, care sunt determinate de microorganisme particulare, numite generic “fungi”. Foarte multe dintre aceste micoze sunt localizate la nivelul pielii sau mucoaselor. Fungii implicati in patogeneza umana sunt organisme microcelulare foarte similare celor din regnul vegetal. Infectiile fungice ale pielii sunt numite de catre specialisti “tinea”. Localizarea majoritatii infectiilor este superficiala, in straturile de suprafata ale tegumentului, ale firului de par sau ale unghiilor. Unele infectii fungice sunt complexe si nu se localizeaza doar la nivelul pielii sau doar la o anumita anexa, ci pot sa afecteze combinat pielea, unghiile si parul. Infectiile fungice profunde sunt cele mai periculoase deoarece in... [continuare]

Slabeste natural cu soc

Slabeste natural cu soc

Actualizat la data de: 29 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Datorita principiilor active pe care le contine, socul, sub forma de ceai, tinctura sau suc, are o actiune diuretica si sudorifica, avand drept rezultat eliminarea apei din organism. Este laxativ (dar fara reactiile adverse ale altor laxative), inhiba apetitul alimentar (pe termen lung), fiind folosit cu succes ca metoda adjuvanta in cadrul curei de slabire, alaturi de dieta si exercitiile fizice. Principii active In fructe: sambunigrosida (glicozid), nitrat de potasiu, caroten, acid malic, acid citric, acid tanic. In scoarta: tanin, rezina, acid valerianic Pentru a scapa de kilogramele in plus este bine ca un regim de slabire sa inceapa cu o cura de ceai de soc, care are urmatoarele efecte benefice: - provoaca transpiratie abundenta; - ajuta la scaderea in greutate; - elimina toxinele din organism; - are efect laxativ. Infuzia din soc te scapa de „coaja de portocala” Infuzia se prepara din 3 lingurite cu flori de soc uscate la 250... [continuare]

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii. Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului. Glosar de cosmetice naturale A Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in... [continuare]

Alcoolul etilic

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Etanolul, cel mai vechi drog utilizat, a fost consumat constant, inca de la inceputurile civilizatiei, fiind folosit, de-a lungul timpului, ca aliment, medicament sau in scopuri religioase si sociale. A fost considerat un dar al zeilor (credinta care a persistat de-a lungul secolelor). Desi era privit ca tamaduitor si tonic al organismului, abuzul era incriminat, iar cei care abuzau de alcool erau priviti ca niste pacatosi (victime ale propriei lor lipse de tarie). Primele bauturi alcoolice au fost cele de fermentatie naturala, vinul si berea; distilarea a aparut prima data in cursul secolelor VIII - IX, dar obtinerea whiskey-ului a devenit curenta la sfarsitul anilor 1500. Etimologic, cuvantul "alcool" provine de la verbul ebraic kakhal (a vopsi, a pudra), asociere de idei cu pulberea colorata folosita in acea vreme, avand proprietatea de a fi usor antrenabila in aer, "volatila"; in forma actuala, termenul este adus se pare de arabi, care au adaugat cuvantului cohl... [continuare]

Ceaiul verde: elixirul sanatatii!

Ceaiul verde: elixirul sanatatii!

Actualizat la data de: 02 Aprilie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pana nu de mult numai tarile din Asia beneficiau de proprietatile curative ale ceaiului verde, cunoscand acest remediu naturist de peste 4000 ani. Acum, toate lumea a auzit de acest ceai si a inteles ca nu este o simpla bautura care poate fi savurata intr-o dupa-amiaza fara activitate, ci este o bautura care detine multiple beneficii medicale. In acest articol vom incerca sa trecem in revista toate proprietatile si beneficiile ceaiului verde, justificand astfel, de ce l-am numit elixirul sanatatii. In ultima perioada, ceaiul verde se bucura de o atentie semnificativa si din partea tarilor din Occident, iar majoritatea companiilor producatoare de medicamente au creat o serie de suplimente nutritionale care au la baza extractul de ceai verde. Origini Ceaiul verde provine din planta de ceai Camellia sinensis din care se mai prepara si ceaiul negru si oolong, diferenta fiind la nivelul modului de procesare. Aceasta planta isi are originile in partea de sud-est a... [continuare]

Comunitate medicala

Tranzit intestinal

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Constipatie

Buna ziua! Am 56 ani si inca din tinerete am suferit de colita de fermentatie.Acum cateva zile am facut abuz alimentar si am dureri in partea inf. a abdomenului,stanga, dreapta,si in partea dr.a abdomenului. Precizez ca sunt operata de histerctomie totala de 6 ani. Am fost la medic si mi-a spus ca am probleme cu colonul.(Cred ca am colon iritabil) si mi-a dat Ibutin, triferment si cand e nevoie Metroclopramid. Am luat de ieri Ibutin si Triferment ,si am observat ca dupa 3-4 ore am diaree.Da careva acest efect secundar? TRebuie sa va mai spun ca eu am de.f.f. mult timp scaune moi,(2-3/zi) la emotii, stress, fructe crude si dupa consumul de lapte,iaurt chiar. CE ma sfatuiti? Poate fi vorba de intoleranta la lactoza si atunci poate Ibutinul nu e bun? Ce imi recomandati? Va multumesc. Olimpia. [continuare]

Comunitate medicala

Probiotice

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Suplimente nutritive

Cu totii gazduim in si pe corpul nostru milioane de bacterii,care joaca un rol important in apararea impotriva patogenilor. Probioticele (bacterii bune) incep sa ne colonizeze tractul digestiv inca din primele clipe dupa nastere.Sunt absolut necesare pentru o digestie adecvata si prevenirea proceselor de fermentatie acida in intestine. Probioticele sunt parte a sistemului nostru imunitar si ajuta la prevenirea infectiilor. Rolul probioticelor in organism: -impiedica reproducerea si raspandirea bacteriilor daunatoare -descompun alimentele pe care le mancam ,furnizand astfel energie pentru celulele din intestin. -impiedica patrunderea bacteriilor daunatoare in organism prin peretii intestinelor. -contribuie la formarea vitaminelor vitale in organism si la buna functionare a sistemului digestiv. -ajuta la reducerea nivelului colesterolului in sange. [continuare]

Buna ziua, fetita mea de 11 luni vomita ocazional in jeturi puternice. Ultima data s-a intamplat seara in jurul orei 10, dupa masa de la ora 8. Seara inainte de culcare e si foarte agitata la san. Mancarea din stomac intrase deja in fermentatie. Am observat ca de obicei vomita astfel dupa ce mananca iaurt( din comert) dar nu tot timpul. Care poate fi cauza? O intoleranta la iaurt? Sau e laptele de la san de vina? Va rog dati-mi un sfat. Multumesc [continuare]

Comunitate medicala

Giardia

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Parazitoze

Buna seara, mi-am facut analizele de sange si medicu de familie mi-a spus ca s-ar putea sa am giardia fiindca a vazut ceva la vezica biliara, si mi-a spus sa fac 3 coproparazitologic, eu am mai avut si anul trecut dar imi trecuse, de cateva luni am urmatoarele simptome: fermentatie sub buric, cearcane foarte inchise, in general o stare de oboseala ( am luat si niste duador intre timp dar mi-a facut rau, o sa ma duc sa-mi fac examenele cat mai repede)...credeti ca poate fi vorba de giardia? fiindca mi-a dat viata complet peste cap, pun aceasta intrebare fiindca nu inteleg daca pe mine ma doare sub buric ce treaba are cu vezica biliara? multumesc! [continuare]

Pagina 2 din 5 (125 rezultate)