enzim
Detectarea precoce a fibrozei chistice
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Depistarea fibrozei chistice neonatale Screeningul realizat in vederea depistarii fibrozei chistice neonatale presupune realizarea unor analize sangvine ce determina nivelul unor enzime, anume tripsinogenul imunoreactiv, enzima produsa de pancreas. Aceste determinari enzimatice sunt considerate metoda de prima intentie in screening. Prezenta unor niveluri crescute ale acestei enzime, ceea ce este tipic pentru fibroza chistica, impune realizarea unor determinari suplimentare ale enzimei, unor teste genetice sau ambelor. Ce este fibroza chistica Fibroza chistica este considerata cea mai frecventa afectiune transmisa genetic cu potential fatal al populatiei caucaziene. Ea este o boala cu transmitere autozomal recesiva, iar purtatorii genei sunt adesea asimptomatici. Fibroza chistica este o afectiune a glandelor exocrine, care determina in principal aparitia insuficientei respiratorii cronice, a insuficientei pancreatice enzimatice si a unor complicatii care pot fi generate de... [continuare]
Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]
Insuficienta pancreatica
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Insuficienta pancreatica apare atunci cand pancreasul nu secreta suficiente substante chimice si enzime digestive pentru a avea loc o digestie normala. Cand insuficienta pancreatica este severa, rezultatul poate fi malabsorbtia (absorbtia inadecvata a substantelor nutritive de catre intestine), fapt ce poate duce la deficiente de substante nutritive esentiale precum si la scaune moi care vor contine grasimi neabsorbite (steatoree). Insuficienta pancreatica si alte afectiuni Insuficienta pancreatica severa apare in fibroza chistica, pancreatita cronica, precum si cazul interventiilor chirurgicale ale tractului gastro-intestinal in care sunt eliminate portiuni ale stomacului sau pancreasului. La dezvoltarea insuficientei pancreatice pot contribui inclusiv anumite boli gastrointestinale cum ar fi ulcerul gastric, boala celiaca, boala Crohn si unele boli autoimune (lupusul eritematos sistemic). Formele usoare de insuficienta pancreatica sunt adesea dificil... [continuare]
Pancreatita acuta
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Pancreatita acuta este considerata a fi rezultatul “evadarii” enzimelor pancreatice activate din celulele acinare in tesuturile inconjuratoare. Majoritatea cazurilor sunt legate de o afectiune a tractului biliar (un calcul migrat din tractul biliar, de obicei cu diametrul mai mic de 5mm) sau de ingestia masiva de alcool. Mecanismul fiziopatogenic nu este cunoscut cu exactitate dar, pot fi implicate edemul sau obstructia ampulei Vater, care duc la reflux biliar in ductele pancreatice, sau uneori poate fi vorba de lezarea directa a celulelor acinare. Cauze Pe langa aceste cauze frecvente de pancreatita acuta exista numeroase alte cauze cum ar fi: - hipercalcemie - traumatisme abdominale - hiperlipemiile (chilomicronemia, hipertrigliceridemia) - medicamente (sulfonamide, diuretice tiazide) - vasculite - infectii virale (oreion) - pancreatita postcolangiopancreatografie endoscopica retrograda (CPER) care apare la 5-10 % dintre pacientii care fac aceasta... [continuare]
Pancreatita cronica (inflamatia cronica a pancreasului)
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Pancreatita cronica este afectiunea inflamatorie persistenta a pancreasului ce se defineste prin modificarea tesutului glandular a pancreasului si cicatrizarea (fibroza) acestuia, determinand de alterarea secretiei enzimelor pancreatice si a hormonilor. In consecinta pacientii cu pancreatita cronica vor avea perturbari in digestia alimentelor, malabsorbtie si diabet. Pancreatita cronica nu este o afectiune frecventa, insa in ultimii 20 de ani s-a constat o crestere usoara a numarului de cazuri mai ales in tarile unde este crescut consumul de alcool. Spre exemplu, in Europa de Vest, incidenta pancreatitei cronice este intre 4 si 10-12 cazuri la 10.000 locuitori/an. Cauze Modificarea cea mai frecventa in pancreatita cronica este calcificarea, cel mai frecvent cauzata de consumul de alcool. Cauzele cele mai frecvente de calcificari cronice pancreatice sunt consecinta consumului de alcool, acesta fiind implicat intr-un procent de 70-90%. De asemenea, un rol... [continuare]
Enzimele digestive, cheia digestiei corecte si complete
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dintre toate sistemele organismului suntem, probabil, cei mai constienti de sistemul digestiv. Acesta ne transmite frecvent informatii precum foame sau sete, semnale de baza pentru supravietuire, la care nu putem ramane indiferenti si in urma carora actionam rapid pentru a asigura organismului substantele nutritive si lichidele necesare functionarii. Intr-adevar, vom fi mult mai rapizi in a reactiona la senzatiile de foame si de sete, pentru ca au cauze usor de identificat (organismul si-a consumat resursele de hrana alocate la ultima masa) si o rezolvare rapida (trebuie sa suplimentam aportul de alimente sau de lichide). Ce facem insa atunci cand sistemul digestiv ne transmite prin balonare, acumulare de gaze digestive, constipatie sau greata ca s-a instalat o stare de disconfort gastric, care sunt cauzele si cum optimizam digestia? [continuare]
De cativa ani de cate ori imi fac analizele valoarea Fosfatazei alcaline este crescuta cu inca 1/2 din valoarea normala. Nu am afectiuni hepatice ori osoase.Ce anume ar mai putea duce la cresterea acesteia? [continuare]
Site-ul ofera o f. buna documentare, este minunat. As vrea sa stiu ce consecinte are un TGP sub limita inferioara. Sotul meu are valoarea de 11. Imi place sa stiu adevarul, necunoasterea sperie. Multumesc, toate urarile de bine. anca [continuare]
vreau sa atiu ce mia provocat cresterea a ck la 550 [continuare]
Am o fetita de 4 ani si in urma analizelor are fosfataza alcalina de 480.62 (valori normale 98 - 279 U/L), ce ar putea cauza asa un rezultat? [continuare]
Enzima
Compus organic de natura proteica, solubil, care provoaca sau accelereaza o reactie. Sinonim : ferment. [continuare]
Enzime
substante organice de natura proteica, prezente in celulele vii, care accelereaza mersul reactiilor chimice din celula; biocatalizator, catalizator organic. [continuare]
Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]
Generalitati Fenilcetonuria este o boala genetica in care lipseste enzima fenilalaninhidroxilaza sau are un nivel foarte scazut in sange (PAH). Aceasta enzima este necesara pentru convertirea fenilalaninei, un aminoacid din alimente, in alt aminoacid numit tirozina. Daca PKU nu se trateaza imediat dupa nastere fenilalanina se acumuleaza in sange si in tesutul cerebral ducand la retard psihic si afectarea sistemului nervos central. Daca se trateaza imediat dupa nastere toate aceste probleme sau majoritarea lor se pot preveni de obicei. PKU este estimat in SUA la 1 caz la 14 000 pana la 20 000 de nou-nascuti vii. Este mai frecventa la albi si americani nativi decat la persoane de culoare, asiatici sau hispanici. Cauze PKU este o boala autosomal recesiva. Aceasta inseamna ca pentru a manifesta boala persoana trebuie sa mosteneasca cate o gena cu defect cromozomial de la fiecare parinte. Daca mosteneste gena de la un singur parinte persoana este purtatoare de gena dar nu... [continuare]
Generalitati Zincul reprezinta un oligoelement mineral cu rol metabolic in stimularea activitatii nervoase si musculare, dar si in intarirea sistemului imunitar. Are particularitatea de a participa la formarea a peste 60 de tipuri diferite de enzime. Organismul adult contine 2-3 grame de zinc, peste 50%din acesta fiind concentrat in muschi, iar restul distribuindu-se sistemului osos, tegumentelor, viscerelor (ficatul si pancreasul au un mare continut in zinc). Rolurile zincului includ: - participarea la reactia de aparare a organismului prin influentarea activitatii leucocitelor; - roluri in diviziunea celulara, in proliferarea si regenerarea tisulara (favorizeaza sinteza de acizi nucleici si proteine si asimilarea vitaminelor); - interventia in reglarea functiilor gonadelor (atat direct, cat si prin intermediul unor hormoni): instalarea pubertatii, dezvoltarea organelor genitale; - mobilizarea vitaminei A din ficat (cu rol in mentinerea acuitatii vizuale); - reducerea din... [continuare]
Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]
Facilitati de tratament
Clinici si cabinete medicale
Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]
Alimente care ajuta pancreasul sa produca insulina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pancreatita este o inflamatie a pancreasului, un organ care produce enzime precum insulina, care contribuie si faciliteaza digestia alimentelor si controleaza nivelul de zahar din sange. Pancreasul este situat in partea superioara a abdomenului, in spatele stomacului. Atunci cand pancreasul este inflamat, organismul nu este capabil sa absoarba toti nutrientii de care are nevoie. Pancreatita poate fi acuta (brusca si severa) sau cronica. Ambele tipuri de pancreatita pot cauza sangerari si moartea tesutului din componenta sau din jurul pancreasului. Crizele usoare de pancreatita dispar de la sine, fara tratament sau ca urmare a schimbarilor dietetice. In cazul recurentei pancreatitei, totusi, este intalnita in mod frecvent deteriorarea pe termen lung a pancreasului, care duce uneori la malnutritie si diabet zaharat. Pancreatita necrozanta (in care tesutul pancreatic moare) poate duce la formarea de chisturi. Din cauza amplasarii organului, inflamatia se poate [continuare]
Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii. Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului. Glosar de cosmetice naturale A Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in... [continuare]
Definitie si tipuri Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente. Vitaminele nu constituie o sursa de energie si nici nu sunt folosite ca elemente constructive ale materiei vii. Ele joaca un rol indispensabil in functionarea enzimelor, asigurand desfasurarea unor procese vitale. Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B. Vitamina A mai este numita si retinol deoarece este indispensabila vederii. Ea conditioneaza functia normala a pielii si a mucoaselor, imunitatea, dezvoltarea oaselor si a dintilor. Vitamina D (calciferol) actioneaza la nivelul intestinului, oaselor, rinichilor si muschilor, stimuland absorbtia calciului si a fosforului din intestin,... [continuare]
Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta, pe langa energie, si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este prea mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila,... [continuare]
Fosfataza alcalina alp
Fosfataza alcalina (ALP) este o enzima care se afla in sange si care ajuta la descompunerea proteinelor din organism. Aceasta exista in diferite forme, in functie de locul din care provine, ficatul fiind una dintre principalele surse de ALP, dar alte surse sunt si oasele, intestinele, pancreasul si rinichii. La femeile gravide, ALP se produce in placenta. Un test ALP poate fi efectuat pentru a determina cat de bine functioneaza ficatul si vezica biliara sau pentru a identifica afectiunile osoase. Nivelurile serice modificate ale fosfatazei alcaline indica cel mai adesea o afectiune hepatica, sau afectarea vezicii biliare sau afectiuni osoase. Cu toate acestea, ele pot indica, de asemenea, malnutritie, tumori maligne renale, afectiuni intestinale, pancreatice sau o infectie grava. Verificarea nivelurilor de ALP din sange reprezinta o parte de rutina a testelor functiei hepatice si a vezicii biliare. Medicul recomanda acest test daca pacientul prezinta simptome de afectare... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Analize medicale .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter