Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

dulap consumabile cod 1200mt

5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate

5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate

Actualizat la data de: 14 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In afara de rosii, castraveti si ardei, in meniul zilnic se pot strecura si alte legume mai putin comune, dar la fel de bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti precum soiurile vegetale consumate la scara larga. Multi dintre noi ignora numeroase legume gustoase si hranitoare, doar din pricina aspectului si texturii lor aparte. Diversificarea meniului zilnic poate fi realizata usor cu ajutorul acestor soiuri de legume mai putin populare, odata ce invatati cum sa le consumati! Legume sanatoase dar mai putin cunoscute Consumate doar in anumite regiuni ale tarii noastre sau provenite din colturi exotice ale lumii, urmatoarele legume mai putin cunoscute au proprietati nutritive unice, de care va puteti bucura la fiecare masa principala. Prazul Arata ca o ceapa verde mutanta, insa furnizeaza nutrienti importanti, in schimbul unui gust mai dulce. Prazul este consumat in cantitati mari in regiunea Olteniei, un ingredient-cheie al multor preparate... [continuare]

Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum

Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un frigider curat, care sa mentina alimentele la o temperatura corecta si in conditii optime, este una dintre caile principale de a tine la distanta bolile asociate cu consumul hranei contaminate de microorganisme periculoase. Mucegaiul, bacteriile si resturile alimentare din frigider cresc riscul contactarii unei toxiinfectii alimentare, astfel ca sunt importante igienizarea, programarea si curatarea corespunzatoare acestui aparat electrocasnic, in mod regulat. Intretinerea frigiderului pentru o sanatate de fier Urmatoarele reguli de baza ale intretinerii corecte a frigiderului din prisma mentinerii alimentelor sigure pentru consum trebuie sa fie respectate intocmai, pentru eliminarea oricarui tip de risc de imbolnavire. 1. Atentie la temperatura Prima conditie de care trebuie sa beneficieze alimentele pastrate la frigider este temperatura corecta. Monitorizarea si mentinerea hranei intr-un mediu suficient de rece previn dezvoltarea microorganismelor... [continuare]

Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula

Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula

Actualizat la data de: 26 Iulie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In zilele de vara, se asteapta instalarea caniculei in perioade diferite ale acestui anotimp. Cand canicula se apropie, se recomanda consumul de lichide, cu precadere apa, pentru a evita deshidratarea. In cazul alimentatiei, sunt cateva alimente recomandate pentru a fi consumate si altele care ar trebui evitate. Ce mancam in caz de canicula Pentru a elimina de tot riscul deshidratarii, optati pentru alimente bogate in apa, in special fructe si legume. Mizati mai ales pe rolul castravetilor si al frunzelor de salata care sunt legumele cele mai bogate in apa, dar, de asemenea, in randul legumelor recomandate pentru consum pe timp de canicula se numara rosiile si dovleceii. In ceea ce priveste fructele , cele mai bune de consumat sunt pepenele rosu, pepenele galben, piersica, capsunile si altele. Carnea de peste alb este o alegere buna pe timp de caldura puternica. Pentru a va racori, puteti alege un sorbet racoritor, care este mai putin caloric decat o inghetata... [continuare]

Cele mai consumate alimente cancerigene

Cele mai consumate alimente cancerigene

Actualizat la data de: 04 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Cancerul este una dintre bolile care afecteaza un mare numar de persoane. Unele alimente pe care le consumati zilnic pot creste riscul de cancer din cauza produselor chimice pe care le contin. Pentru a evita cancerul, trebuie sa adoptati o alimentatie sanatoasa, echilibrata si bogata in fructe, legume, fibre si alte produse naturale. Persoanele care abuzeaza de produsele artificiale au un risc din ce in ce mai crescut de cancer. Cu toate substantele adaugate si toti conservantii, nu stiti incotro sa va indreptati pentru a gasi un produs care sa nu afecteze sanatatea. Exista multe alimente delicioase pe care le consumati de obicei, insa despre care este dificil de spus daca sunt bune sau nerecomandate. Exista mai multe alimente care pot conduce la cancer. De fapt, este vorba despre produse alimentare procesate si care contin substante ce le conserva. Declaratia ”totul produce cancerul” a devenit o hiperbola populara, pe care unele persoane o folosesc drept scuza pentru modul... [continuare]

Motive pentru care este recomandat sa consumati capsuni

Motive pentru care este recomandat sa consumati capsuni

Actualizat la data de: 11 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile consumului de capsuni Daca nu sunteti amatori ai capsunilor, ar trebui sa deveniti. Nu doar ca sunt suculente, estivale si delicioase, ci reprezinta un aliment remarcabil din toate punctele de vedere. Pline de elemente nutritive, de fibre si de antioxidanti (cum ar fi vitamina C), capsunile ofera o gama larga de avantaje pentru sanatate care ar putea sa va surprinda. Aceste alimente mici rosii protejeaza ochii, favorizeaza digestia si regleaza tensiunea arteriala. Putin calorice, pot fi consumate fara moderatie. Iata cele mai bune motive pentru care ar trebui ca aceste fructe sa se regaseasca din ce in ce mai des in meniul dumneavoastra: Intaresc imunitatea Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C, asigura medicii nutritionisti. Majoritatea mamiferelor – exceptand oamenii – au capacitatea de a produce in mod natural vitamina C; iata de ce este important sa consumati diferite alimente care o contin. O portie de capsuni acopera 51,5 mg de vitamina C si... [continuare]

Ce efecte uimitoare are consumul de pepene asupra corpului uman

Ce efecte uimitoare are consumul de pepene asupra corpului uman

Actualizat la data de: 27 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Cu un continut de apa care trece de 90%, pepenele rosu este unul dintre fructele pe care le poti consuma fara restrictii pe timpul verii. In afara de hidratare, ii ofera organismului si un aport important de vitamine si minerale. Iar gustul dulce il face delicios, putand fi consumat de la copii si pana la varstnici. Este o alegere perfecta si cand canicula ne da batai de cap. Un aport important de vitamine Ai putea crede ca este format numai din apa si zahar, insa contine si vitaminele A, C si B6, foarte importante pentru buna functionare a sistemului imunitar, magneziu si potasiu, minerale esentiale pentru sanatatea glandei tiroide. Vitaminele si mineralele din pepene te ajuta sa iti mentii energia, mai ales in timpul zilelor caniculare de vara, cand moleseala si oboseala afecteaza multe persoane. Are si avantajul ca este sarac in calorii (numai 34 la 100 de grame), ceea ce il face ideal si pentru persoanele care se lupta cu kilogramele in plus. Datorita continutului... [continuare]

De ce este bine sa consumi seminte de dovleac. 8 beneficii miraculoase

De ce este bine sa consumi seminte de dovleac. 8 beneficii miraculoase

Actualizat la data de: 17 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile consumului de dovleac Dovleacul este leguma pe care trebuie sa o introducem neaparat in dieta de toamna. Acesta este o adevarata sursa de sanatate si ajuta la prevenirea si vindecarea a numeroase afectiuni. Semintele de dovleac, in special, sunt un adevarat elixir pentru sanatate. Acestea au numeroase beneficii si contin minerale precum fosfor, magneziu, mangan, fier si cupru, zinc, dar si vitamina K. Consumate crude sau amestecate cu alte ingrediente, semintele de dovleac te pot ajuta sa ai o sanatate de fier. Alunga depresia Semintele de dovleac contin foarte mult l-triptofan, o substanta care ajuta organismul sa aiba un somn bun, dar alunga si depresia. Triptofanul este convertit in serotonina si niacin, care dau o stare de bine. Previn osteoporoza Datorita continutului mare de zinc, un consum regulat de seminte de dovleac previne aparitia osteoporozei. De asemenea, ele reduc inflamatia in cazul artritelor fara a avea efectele secundare ale... [continuare]

Cum iti influenteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase

Cum iti influenteaza sanatatea consumul de bauturi carbogazoase

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bauturile carbogazoase se afla pe locul doi ca nivel de consum dupa apa. Acestea au un continut ridicat de zaharuri, consumul crescut sporind riscul diabetului de tip 1 si cel de tip 2, riscul de obezitate, de boli de inima si de alte afectiuni cronice. Fiecare doza de suc acidulat contine intre 15 si 18 lingurite de zahar si peste 240 de calorii. In societatea moderna, acest aport crescut de energie este dublat de lipsa activitatii fizice. Din cauza stilului de viata sedentar, energia furnizata de bauturile carbogazoase nu este necesara, drept pentru care este stocata in organism sub forma de grasime. Este si motivul pentru care tari precum Marea Britanie, Franta sau Statele Unite au interzis sau au limitat drastic consumul de bauturi racoritoare in scoli. Riscurile consumului de sucuri indulcite Diabet zaharat Studiile clinice au demonstrat faptul ca persoanele care consuma in mod regulat bauturi dulci, mai exact una-doua doze pe zi, prezinta un risc cu 26% mai... [continuare]

Cate oua este recomandat sa consumi zilnic

Cate oua este recomandat sa consumi zilnic

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2023

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale sunt o sursa importanta de calciu, proteine si vitamine, dar nu pot fi consumate la discretie, intrucat pot cauza probleme grave de sanatate. Numarul de oua consumate pe zi, fara a risca o problema de sanatate, depinde de fiecare individ in parte. Astfel, daca persoana este sanatoasa, poate manca si doua-trei oua pe zi, insa daca este diagnosticata cu anumite boli ale ficatului sau are colesterolul marit, va trebui sa se limiteze la un consum de maximum cinci oua pe saptamana. In schimb, copiii pot consuma si sase oua pe saptamana, fiindca ei au un necesar de lipide mai mare. Trebuie tinut cont de faptul ca un ou contine aproximativ 220 de miligrame de colesterol, fiind practic unul dintre alimentele cu cel mai ridicat nivel de colesterol. De aceea, medicii avertizeaza ca un consum excesiv de oua poate conduce la probleme grave de sanatate, precum ateroscleroza. Totodata, specialistii de la Scoala Medicala de la Harvard, SUA, rec [continuare]

Beneficiile consumului de capsuni

Beneficiile consumului de capsuni

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Capsunile sunt foarte gustoase si au putine calorii. Astfel, cura de capsuni are rolul de a ne mentine sanatosi si, mai mult decat atat, consumul acestora nu ingrasa. Aproximativ 150 de grame de capsuni contin doar 50 de calorii. Pretioasele proprietati ale capsunilor Bogate in vitamine . Acestea au o multime de vitamine precum C, E, B1, B2, B6, K, PP, contin si acid folic, fier, calciu, magneziu si fibre, care ajuta in procesul de digestie. Mai mult, problemele legate de constipatie pot fi inlaturate printr-un consum de capsuni. Contribuie la arderea grasimilor. Capsunile contin o substanta numita antocianina, responsabila de stimularea arderii depunerilor de grasime. In plus, au foarte putine calorii, asa ca nu contribuie la acumularea de kilograme. Imbunatatesc sanatatea ochilor. Antioxidantii din capsuni pot ajuta la prevenirea cataractei, o afectiune care, in stadii evoluate, poate cauza orbire. De asemenea, fiind bogate in vitamina C, acestea au rolul... [continuare]

Efectele uimitoare ale usturoiului consumat pe stomacul gol

Efectele uimitoare ale usturoiului consumat pe stomacul gol

Actualizat la data de: 25 August 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Usturoiul este unul dintre cele mai apreciate condimente in Romania si prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii, mai ales daca este consumat pe stomacul gol. O serie de studii arata ca usturoiul previne multe afectiuni, fiind considerat un antibiotic natural. Mai mult, daca este consumat pe stomacul gol, usturoiul este un aliat de nadejde impotriva bacteriilor care se gasesc in stomac, combate diareea, stimuleaza digestia si pofta de mancare. Usturoiul prezinta, de asemenea, si proprietati antiseptice, vermifuge, fiind chiar un antidot impotriva turbarii si a muscaturilor de vipera. Beneficii • Este un veritabil antibiotic natural. Daca este consumat zilnic, previne virozele si gripele. Usturoiul combate infectiile, lupta impotriva germenilor, elibereaza sinusurile si bronhiile. Mai mult, potrivit unor cercetari, un miligram de usturoi are aceeasi putere ca 25 de unitati de penicilina. • Eficient impotriva streptococilor. Astfel, streptococii care... [continuare]

am fost gasit cu steatoza hepatită după o operație de colecist. . mai exact ficat gras si mărit .. mai pot consuma la masă o bere sau un sprit de vin in aceste condiții? [continuare]

Pagina 5 din 34 (1000 rezultate)