ceai cocos
Informatii esentiale despre pancreatita acuta si cronica
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Pancreatita acuta Definite si cauze Reprezinta o inflamatie acuta a pancreasului, care antreneaza o distrugere a glandei si a tesuturilor din jur de catre enzimele produse de pancreas, care sunt in mod normal evacuate in intestine pentru a participa la digestia alimentelor. In pancreatita acuta, acestea raman in pancreas si il “digera”. Cele doua cauze principale sunt blocarea unui calcul pe canalul comun care evacueaza bila si secretiile pancreatice in intestine, iar a doua cauza si cea mai frecventa este consumul de alcool, alaturi de o masa copioasa. Alte cauze pot fi: post operatorii, dupa examinari invazive, post-traumatice, boli metabolice, ca de exemplu hiperlipidemia familiala, boli endocrine, cum ar fi: hiperparatiroidism, infectia cu virusul Urlian si cu virusul Coxsackie, care cauzeaza complicatii severe si necesita internare intr-o sectie de boli infectioase. Patogeneza Patologia biliara cuprinde calculul inclavat in papila, ce determina spasm sfincterian cu... [continuare]
Terapie complexa pentru pielea uscata, iritata si atopica
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Pielea - prima bariera care tine microorganismele la distanta Pielea reprezinta unul dintre organele de simt care ocupa cea mai mare arie de extindere la nivelul corpului. Alaturi de informatiile pe care le ofera prin intermediul receptorilor tactili, termici si durerosi integrati in structura celor trei straturi din componenta sa, aceasta are si rol protector pentru organism. Pielea reprezinta prima bariera care tine microorganismele la distanta, impiedicand patrunderea acestora in mediul intern al corpului. Bacteriile si virusurile patrund mai greu la nivelul organismului atunci cand aceasta prima linie de aparare a corpului este intacta, la fel cum si alti factori daunatori din mediul inconjurator care ar putea ataca organismul la un moment dat sunt impiedicati sa faca acest lucru. Bariera tegumentara Bariera tegumentara este un element de autoprotectie format din doua componente principale, si anume, filmul hidrolipidic si stratul cornos. Condrocitele stratului cornos sunt... [continuare]
Secretele celor care nu se imbolnavesc niciodata
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Trec cu bine de sezonul rece, ies neafectati din incaperi pline cu germeni si mereu reusesc sa evite infectiile care ii afectaeza des si in mod repetat pe cei din jur. Acestea sunt persoanele cu un sistem imun si o stare de sanatate de invidiat, persoane cu un regim de viata sanatos si plin de beneficii pentru sanatate. Secretele lor sunt prezentate in continuare. Secretul numarul 1. Masajul O sedinta de masaj pe luna poate face minuni pentru sanatatea dumneavoastra. Avantajele sunt atat de ordin psihic, cat si fizic. Deci, nu va simtiti vinovati daca va doriti sa va rasfatati periodic cu un masaj. Specialistii il recomanda adesea, iar studiile au demonstrat ca o astfel de practica va ajuta sa va mentineti starea de sanatate fizica, psihica si emotionala in parametrii optimi, prin urmatoarele efecte dovedite: - calmarea si relaxarea sistemului nervos, reducerea anxietatii si stresului; - ameliorarea functiei circulatorii, stimularea... [continuare]
Afectiuni ale parului si tratamentele corespunzatoare
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Matreata Matreata este caracterizata prin prezenta scuamelor albicioase, uleioase sau uscate la nivelul scalpului sau pe par. Denumirea medicala a matretii este dermatita seboreica. Principala cauza a aparitiei matretii se considera a fi irigarea insuficienta cu sange a pielii de la nivelul scalpului, care conduce la un deficit de albumine, pielea devine uscata si astfel apare matreata. Cauzele secundare: unele produse cosmetice, stresul, afectiuni dermatologice, dieta dezechilibrata si igiena necorespunzatoare. Tipuri de matreata 1. Matreata uscata Cauze - proasta circulatie sanguina; - dereglari glandulare; - emotii puternice. Metode de tratament - Tratamentul cu henna; - Folosirea unui sampon pe baza de plante; - Folosirea unei lotiuni antiseptice; - Tratament cu ulei caldut - se incalzeste uleiul de masline sau de ricin, se aplica pe par si scalp, se acopera si se lasa sa actioneze timp de 2 ore, dupa care se spala cu un sampon normal. Daca matreata si mancarimea sunt... [continuare]
Indigestia
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Indigestia Cauzele principale ale indigestiei sunt mesele copioase, mancatul mult prea repede, mancarurile gen fast-food sau cele care contin foarte multe grasimi, consumul excesiv de alcool, fumatul, mancarurile foarte picante, traumele emotionale, anxietatea, stresul, colecistita, gastrita acuta sau cronica, pancreatita acuta sau cronica, ulcerul duodenal cat si cel gastric, medicamente precum antibioticele, aspirina si anti-inflamatoarele nesteroidiene. Cauze - Helicobacter pylori Bacterie responsabila de gastrite si ulcere, Helicobacter pylori este gasita la unii bolnavi cu gastrita cronica sau ulcer duodenal. Antibioticele permit o vindecare completa, fara recidive. - Hernia hiatala. O hernie hiatala este consecutiva ascensionarii, prin orificiul diafragmului destinat in mod normal esofagului, a polului superior al stomacului. Cauza sa este necunoscuta, dar obezitatea este un factor favorizant. Hernia in sine nu provoaca simptome. Totusi, ea poate fi... [continuare]
Aspectul parului: indicii ale starii de sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Cand vine vorba despre par, majoritatea persoanelor isi fac griji legate de modul in care acesta arata, cum sa-l coafeze, daca au aparut firele albe, etc. Expertii au demonstrat insa ca podoaba capilara a unui individ poate dezvalui informatii surpinzatoare, intrucat starea de sanatate a scalpului si parului este influentata de o diversitate de afectiuni. S-ar putea crede ca parul este compus doar din proteine fara viata (keratina). Cu toate acestea, o serie de boli si afectiuni, inclusiv stresul (atat fizic cauzat de prezenta unei boli dar si cel psihic) afecteaza starea de sanatate a firelor de par. Specialistii au diferentiat opt semnale de alarma care atrag atentia asupra faptului ca ar fi timpul sa se acorde mai multa grija starii de sanatate a parului - in special, dar si a fiecarei persoane, la modul general. Par uscat, subtiat si foarte moale Ce inseamna: multi factori pot duce la uscarea intr-un mod excesiv a firului de par, inclusiv vopselele pentru... [continuare]
12 modalitati de a scadea tensiunea arteriala in mod natural
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este hipertensiunea arteriala Hipertensiunea arteriala este una dintre afectiunile tot mai des intalnite in zilele noastre,dar care poate fi prevenita cu mici trucuri fara a se ajunge imediat la tratament medicamentos. Tensiunea variaza in functie de nevoile organismului,insa valorile care depasesc 140/90mmHg sunt considerate mari si trebuie intervenit. Cu toate acestea, doar in SUA aceasta este una dintre cauzele a 15% dintre decese, conform unuia dintre studiile realizate la Harvard, iar la noi in tara este in fruntea clasamentului privind decesul de cauze cardiovasculare. Riscuri Desi initial nu provoaca nici un simptom, hipertensiunea arteriala creste riscul aparitiei unora dintre bolile care pot fi fatale precum: infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral, anevrismul, a tulburarilor cognitive si insuficientei renale. De fapt, 28% dintre americani au hipertensiune arteriala, nediagnosticata si peste 30%pana la 44% in randul romanilor. Lupta cu hipertensiunea... [continuare]
Generalitati Hrana este esentiala pentru viata si este vitala pentru fericirea si starea de bine a unei persoane. Cinele in familie, mesele luate cu prietenii sau cu colegii la locul de munca sunt un prilej de socializare, comunicare si apropiere. Pentru a slabi sau a-si mentine greutatea oamenii adopta diverse tipuri de diete. Unlele dintre aceste restrictioneaza dramatic numarul de calorii si consumul de carbohidrati si induc oboseala si monotonia. Mai neplacut este ca multe diete pur si simplu nu functioneaza pe termen lung sau au consecinte negative pentru sanatate. Dieta Atkins Dieta Atkins are la baza reducerea drastica a consumului de glucide si inlocuirea acestora cu proteine, indiferent ca este vorba despre bacon, branza sau oua. Persoanele supraponderale au tendinta de a consuma prea multe glucide rafinate sau calorii goale. Fara carbohidrati, organismul va incepe sa arda grasimile pe care le produce initial. Nutritionistii si medicii sunt ingrijorati de... [continuare]
Problemele de sanatate ale adolescentilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Perioada adolescentei este una bogata, in care noi aspecte ale vietii urmeaza sa fie descoperite. Adolescentii sunt adesea energici, grijulii, idealisti, inclinati catre descoperirea a ceea ce este corect sau nu. Aceasta este o etapa in care organismul unei persoane evolueaza rapid din punct de vedere psihic. In aceasta faza pot fi modelate atat corpul cat si mintea, dar orice eroare sau neglijenta ar putea avea efecte negative pe termen lung. Cum trebuie sa fie dieta adolescentilor? Adolescentii au nevoie de o dieta sanatoasa, echilibrata care sa ii ajute sa se dezvolte intr-un mod armonios. Aceasta trebuie sa fie diversificata, sa contina toate grupele alimentare, vitamine si minerale. Cu toate acestea, adolescentii au reputatia de a avea o multime de obiceiuri alimentare nesanatoase. Exagereaza atunci cand consuma alimente de tip fast food, urmate apoi de diete sau infometare. Din cauza acestor obiceiuri, deseori, organismul aflat in... [continuare]
Generalitati Grasimile hidrogenate, grasimile trans sau cele nesaturate, cum sunt adesea numite, sunt considerate a fi printre cele mai periculoase tipuri de grasimi cu care venim in contact zilnic prin dieta. Ele sunt produse din uleiuri vegetale, printr-un proces numit hidrogenare (de unde si titulatura lor). Pot fi mononesaturate sau polinesaturate. Termenul de “nesaturat” se datoreaza legaturilor chimice din cadrul moleculelor: atomii de carbon sunt legati intre ei prin legaturi duble, ceea ce inseamna ca sunt mai putine legaturi cu atomii de hidrogen. Denumirea de “trans” este data de aranjarea moleculei in spatiu. De retinut! Grasimile hidrogenate au o consistenta mai solida decat uleiurile vegetale, proprietatile chimice diferite conferindu-le si o rezistenta mai mare in mediu. De aceea producatorii le adauga in numeroase alimente procesate industrial, in vederea cresterii duratei de valabilitate. Alte avantaje industriale sunt reducerea senzatiei de uleios a... [continuare]
Generalitati Sindromul Alport este o afectiune genetica, cunoscuta si sub de numirea de “nefrita ereditara”, ce se caracterizeaza prin aparitia glomerulonefritei, bolii renale terminale si deficitelor de auz (pana la surzire). A fost descrisa in 1927 de catre Cecil Alport care a studiat 3 generatii ale aceleiasi familii ce sufereau de nefrita progresiva si surditate. Studiile efectuate in vederea stabilirii cauzelor acestei boli sugereaza faptul ca sindromul apare ca urmare a unor modificari aparute in subunitatile colagenului IV, un constituent important al membranei bazale. La majoritatea pacientilor aceasta afectiune este mostenita ca X linkata, cu toate ca in unele familii exista si forme autozomal recesive si autozomal dominante. Sindromul Alport este destul de rar, reprezentand doar 0.6% din totalitatea cauzelor ce duc in final la aparitia bolii renale terminale. Evolutia este progresiva si culmineaza cu aparitia insuficientei renale, iar prognosticul... [continuare]
Remedii la domiciliu pentru inlaturarea matretii
Autor: SfatulMedicului
Semne si simptome ale matretii Matreata este termenul folosit pentru a descrie scuamele albe care se desprind, ocazional, de pe pielea capului. Ca urmare, ele sunt uneori vizibile atat printre firele de par cat si pe haine (in mod special in zona umerilor) - lucru care da nastere la o stare de disconfort. In cele mai multe dintre cazuri, matreata nu este o afectiune grava si nu determina caderea parului, cu toate acestea, in situatii mai rare, matreata severa poate fi un semn de dermatita seboreica. Daca apare senzatia de mancarime persistenta, iritatia la nivelul scalpului sau aparitia unor pete rosii de-a lungul cefei, atunci ar fi indicat consultul medical de specialitate. Cauze Matreata poate avea mai multe cauze, printre care: - pielea uscata - intalnita mai ales in timpul iernii cand aerul este rece iar camerele supra incalzite - este cea mai frecventa cauza de matreata, insotita de senzatie de mancarime, iritatie si par gras - dermatita seboreica. In cazul acestei... [continuare]
Alimente sanatoase care va ajuta sa castigati in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Greutatea este un factor important pentru oricine isi doreste o silueta frumoasa si cu siguranta ca o silueta nu va fi perfecta, daca greutatea nu se va afla in conformitate cu necesitatile unei persoane. Este esential ca orice persoana sa se bucure de nutrientii de care are nevoie pentru ca organismul sa functioneze normal. In plus, asa cum foarte multe persoane doresc sa slabeasca, exista unele persoane care intampina dificultati in acumularea kilogramelor, din diverse cauze. Cel mai greu este pentru oricine sa se ingrase fara ca sanatatea sa sa fie afectata de efectele nocive ale acestui proces asupra organismului. Este recomandat ca inainte sa se urmeze indicatiile dietetice expuse mai jos, sa se ceara sfatul medicului. Persoane cu un numar scazut de kilograme ar putea avea colesterolul destul de ridicat sau pot suferi de diabet ori alte boli in care este interzis consumul anumitor alimente. Produsele alimentare care ajuta la cresterea in... [continuare]
Sfaturi pentru controlul aciditatii gastrice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista diverse manifestari ce insotesc in mod normal activitatea intestinala, procesul digestiei. Prezenta aciditatii gastrice nu este un fenomen firesc sau usor de agreat. Pentru ameliorarea acestui disconfort exista cateva masuri care pot fi aplicate cu succes. Semne si simptome Orice persoana sufera de arsuri stomacale sau aciditate gastrica la un moment dat. In unele cazuri, aceastea se manifesta sub forma unei reactii usoare, dar in altele pot fi destul de severe si pot fi insotite de dureri de cap, migrene severe si chiar varsaturi. Aciditatea gastrica prezenta in mod constant poate afecta sistemul digestiv intr-un mod destul de grav si se poate solda inclusiv chiar si cu aparitia ulcerului sau deteriorarea mucoasei stomacale. Stilul de viata al unei persoane si obiceiurile alimentare influenteaza aparitia arsurilor stomacale. Modificari ale acestora pot fi utile in reducerea frecventei manifestarilor si chiar pentru tratarea acestora. Aveti... [continuare]
Generalitati Daca va este pofta sa manacti o bucata mare de paine pufoasa si calda nu inseamna ca organismul dvs. duce lipsa de cereale. Poftele alimentare nu prea au multe in comun cu nevoia de substante nutritive, dar a exista o legatura intre substantele chimice de la nivelul creierului care declanseaza senzatia placere si recompensa. Poftele pot fi asociate cu textura (crocant, cremos) sau gustul (dulce, sarat), dar toate au ceva in comun: excesul de alimente care poate sabota dieta dvs. Inghetata Oamenii care au pofte tind sa aiba indici de masa corporala mai mari - nici o surpriza, deoarece alimentele care ingrasa sunt adesea obiect al dorintei alimentare. Combinatia dintre textura cremoasa, gustul dulce si senzatia racoritoare pe care o ofera, transforma inghetata intr-un produs irezistibil, dar si costisitor in termeni de calorii. O portie normala de inghetata de vanilie are 230 de calorii. Recomandari: o jumatate de ceasca de inghetata din suc de... [continuare]
Cand nu este indicat pentru gatit uleiul de masline?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe persoane folosesc ulei de masline extravirgin in compozitia preparatelor culinare. Acesta contine antioxidanti sanatosi, polifenoli, numiti si grasimi mononesaturate care pot ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea nivelurilor de colesterol bun. Totusi, specialistii in arta culinara considera ca exista momente cand uleiul de masline nu este cea mai buna alegere. Cand trebuie folosit uleiul de masline? Cand preparati diverse sosuri pentru salate sau cand inabusiti legume la foc mediu, uleiul de masline este o alegere excelenta. Pentru ca are o aroma distincta, trebuie folosit in compozitia mancarurilor de tipul legumelor preparate la aburi, supa sau paine, de exemplu. Uleiul de masline contine mai multe grasimi mononesaturate decat alte tipuri de uleiuri, facandu-l o alegere excelenta pentru gatit si pastrarea sanatatii inimii. Cand nu trebuie folosit uleiul de maslin [continuare]
Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]
Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]
Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]
Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care se caracterizeaza prin eruptii de placi eritemato-scumoase (pete rosii acoperite de scuame). Aceste eruptii apar frecvent pe fata anterioara a genunchiului, in coate, la nivelul pliurilor cutanate inghinale sau axiale, la nivelul palmelor sau pe suprafata plantara. Cauzele care conduc la aparitia acestei afectiuni nu sunt cunoscute; deoarece aproximativ 50% dintre cazuri sunt ereditare, considerandu-se ca principala cauza existenta unui factor de risc ereditar. Potrivit studiilor, regimul alimentar este foarte important in ameliorarea manifestarilor bolii. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete care contin antioxidanti, beta-caroten, folati, acizi grasi Omega-3, zinc si cupru contribuie la prevenirea psoriazisului si trateaza eruptiile eritemato-scuamoase. Alimente permise 1. Fructe (proaspete) - cirese, fructe de padure, piersici, mere, prune, caise. 2.... [continuare]
Generalitati Supa poate fi ultimul lucru pe care o persoana ar dori sa-l consume intr-o zi torida de vara. Totusi, gratie unor retete delicioase si cu un numar redus de calorii acest mod de a privi lucrurile poate fi schimbat. Important este ca toate cele cinci supe ale caror retete vor fi prezentate mai jos pot fi refrigerate: ca atare ar putea deveni oricand un mod perfect de a racori o persoana atunci cand mercurul termometrelor se ridica. De asemenea, acestea contin produse proaspete de sezon si necesita putin efort pentru gatit. Iar cea mai buna parte este ca fiecare castron de supa este bogat in substante nutritive, fara sa ingrase (sunt mai putin de 240 calorii per portie, astfel incat acestea vor ajuta pe oricine sa isi mentina greutatea). Supa miso cu legume si tofu Tofu este o sursa bogata de calciu, care ar putea ajuta organismul in lupta cu grasimea (mai ales in cazul celei depozitate in jurul burtii). Pentru 4 portii 2 1/2 linguri de miso rosu... [continuare]
Ce este foliculita? Foliculita este infectia foliculului pilos. Are de obicei etiologie stafilococica (in principal stafilococul auriu), care devine patogen sub actiunea favorizanta a traumatismelor ce realizeaza solutii de continuitate (porti de patrundere a germenului de pe suprafata tegumentelor in profunzimea structurilor organismului). Foliculita poate sa apara in general pe orice zona piloasa, insa localizarile predilecte sunt: fata, scalp, regiunea pubiana, membre (unde frecarea mecanica dintre haine si tegument este maxima). Cauze Cel mai frecvent, foliculita este determinata de microbacterii, in special de cele apartinand genului Staphylococcus. Nu sunt insa rare nici situatiile in care agentul patogen este o ciuperca (fung) - astfel de etiologii sunt mai frecvente in cazul pacientilor imunodeprimati (cu sistem imun incapabil sa lupte impotriva acestor agresori). Imunodepresia apare in cadrul unor boli cronice consumptive sau poate fi cauzata de urmarea... [continuare]
Cauze mai putin cunoscute ale osteoporozei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Osteoporoza este o afectiune caracterizata printr-o scadere a densitatii si diminuarea rezistentei osoase, rezultatul fiind oasele fragile. Ca urmare a osteoporozei, osul devine compresibil, ca un burete. Aceasta conditie slabeste scheletul si determina aparitia fracturilor frecvente. Osteopenia este o afectiune a oaselor, care au o densitate mai scazuta decat cea normala, dar nu la nivelul cele specifice osteoporozei. Oasele normale sunt compuse din colagen, proteine si calciu. Toate acestea ofera rezistenta oaselor. Fractura poate fi consecinta ruperii oaselor (fractura de sold) sau sau a colapsului (fractura de compresie a vertebrelor coloanei vertebrale). Oasele afectate de osteoporoza se pot fractura la leziuni minore care, in mod normal, nu ar cauza fractura. Persoanele diagnosticate cu osteoporoza experimenteaza deseori fracturi la nivelul soldurilor, coastelor si incheieturilor mainilor. Semne si simptome ale osteoporozei Persoanele care sufera de... [continuare]
Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fructe care au coaja lemnoasa este benefic pentru sanatatea inimii. Atat nucile, migdalele, alunele dar si alte feluri din aceasta categorie de fructe, contribuie la scaderea colesterolului atunci cand fac parte dintr-o dieta echilibrata si sanatoasa. Fructele care au coaja lemnoasa pot fi consumate la orice ora a zilei, ca gustare si sunt sanatoase intrucat contin acizi grasi nesaturati si multiple substante nutritive. Tipul de fructe care au coaja lemnoasa pe care le consuma o persoana nu este atat de important. Aproape orice fel de nuci sau alune poate face parte dintr-un regim alimentar care va sustine sanatatea inimii. Cele mai multe dintre studii au descoperit ca nucile si alunele scad nivelurile de colesterol rau din sange, imbunatatesc sanatatea mucoaselor arterelor sanguine si diminueaza posibilitatea dezvoltarii de cheaguri de sange care pot provoca un atac fatal de cord. Beneficiile fructelor cu coaja lemnoasa, pentru sanatatea... [continuare]
Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii in dermatocosmetica ne ofera foarte multe sfaturi utile si ne pot fi alaturi ori de cate ori avem probleme cu tenul sau pielea, in general. Ne pot orienta cu multa exactitate spre necesitatile tenului nostru, dar si ale pielii corpului si ne pot ajuta sa obtinem acea piele catifelata pe care ne-o dorim. Totusi, chiar daca in prezent exista o gama foarte diversificata de produse care ne pot veni in ajutor, natura are, la randul sau, un rol foarte important. Toate vitaminele si mineralele de care are nevoie tenul nostru se gasesc in natura. Fructele proaspete si legumele ne pot ajuta chiar mai mult decat o fac produsele cosmetice. Fortificarea organismului cu vitamine este primul pas pentru un ten si o piele frumoasa. Restul ar trebui sa ne fie doar adjuvanti, sa ne ajute sa finisam ce obtinem pe cale naturala: o piele sanatoasa. O piele radianta, o piele frumoasa, nu se obtine doar cu crema potrivita, ci si cu o dieta care sa intareasca rezultatele.... [continuare]
Buna seara, sunt tatal unui copilas scump foc, in varsta de 1 an si aproape 2 luni Va scriu ca am anumite ingrijorari cu privire la manifestarile lui Am tot citit pe internet despre toate semneze legate de autism si ma ingrijores foarte tare Lucruri care nu par bune : 1) Nu raspunde la nume, decat daca e lipsit de orice fel de ocupatie si sunete(gen noaptea cand il punem la somn) si atunci foarte rar. Ne ignora de multe ori 2) Pana la varsta de 1 an si o luna, a facut PA cu mana, a facut bravo de fiecare data cand ii ziceam, acum… nimic, nici bravo nici pa, nici salut 3) Nu-mi mai aduce chiar toate jucariile pe care I le ziceam, cum a facut pana la 1 an si 1 luna. Gen, imi aduce balonul daca il cer, imi aduce cartea daca ii zic, dar nu la fel cum o facea inainte. 4) A inceput sa nu-i mai placa in locuri straine, cum ar fi in magazine, sau la bunici acasa, devine foarte mofturos si nu ii mai convine nimic 5) Ii place sa inchida/deschida usi si sertare, impinge o masina... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina alternativa .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter