boala celiaca
Beneficiile alaptarii
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este alaptarea Alaptarea este una dintre cele mai eficiente modalitati de a asigura sanatatea si supravietuirea copilului. Cu toate acestea, contrar recomandarilor OMS, mai putin de jumatate dintre sugarii sub 6 luni sunt alaptati exclusiv la san. Laptele matern este alimentul ideal pentru sugari. Este sigur, curat si contine anticorpi care ajuta la protejarea impotriva multor boli comune ale copilariei. Laptele matern ofera toata energia si nutrientii de care sugarul are nevoie in primele luni de viata si continua sa ofere pana la jumatate sau mai mult din nevoile nutritionale ale unui copil in a doua jumatate a primului an si pana la o treime in timpul celui de-al doilea an de viata. Beneficiile alaptarii asupra copilului Cercetarile sugereaza ca alaptarea reduce riscul bebelusului tau de a dezvolta anumite boli si ajuta la construirea unui sistem imunitar puternic. Bebelusii alaptati au un risc mai mic de: •Diaree, varsaturi si enterocolita necrozanta prematura [continuare]
Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Pe masura ce imbatranesti, corpul tau poate reabsorbi calciul si fosfatul din oase in loc sa pastreze aceste minerale in oase. Acest lucru va face oasele mai slabe. Cand acest proces atinge un anumit stadiu, se numeste osteoporoza. De multe ori, o persoana va fractura un os inainte de a-si da seama ca are pierderi osoase. In momentul in care apare o fractura, pierderea osoasa poate fi grava. Femeile cu varsta de 50 de ani si peste si barbatii de 70 de ani si peste au un risc mai mare de osteoporoza decat femeile si barbatii mai tineri. Pentru femei, o scadere a estrogenului in momentul menopauzei este o cauza majora a pierderii osoase. Pentru barbati, o scadere a testosteronului pe masura ce imbatranesc poate provoca pierderi osoase. Pierderea de masa osoasa Pierderea de masa osoasa se refera la deteriorarea rapida a tesutului osos uzat, inainte sa fie produs un nou tesut osos. Oasele au un continut ridicat de depozite minerale si sunt alcatuite din calciu.... [continuare]
Ce determina scaderea inexplicabila in greutate
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Pierderea inexplicabila in greutate, indiferent de momentul din viata in care are loc, trebuie considerata semn al unor probleme medicale. Daca va confruntati cu aceasta problema, consultati imediat un medic pentru evaluarea cauzelor. Scaderea in greutate este un simptom pentru mai multe afectiuni, si numai un medic este capabil sa evalueze totalitatea manifestarilor aflate in relatie cu aceasta pentru diagnosticarea corecta a bolii. De obicei, pierderea in greutate este asociata cu afectiuni ale sistemul digestiv. Greutatea corporala este determinata de mai multi factori: aportul de calorii, starea generala de sanatate, varsta, asimilarea nutrientilor, etc. Daca ati ajuns la varsta de mijloc a maturitatii, greutatea ar trebui sa ramana relativ constanta de la an la an, desi o scadere in greutate, de exemplu, este rareori un motiv de ingrijorare. Totusi, daca pierdeti in mod neasteptat mai mult de 5 kg, adica 5% din masa corporala, sau daca scaderea in... [continuare]
Cancer de intestin subtire
Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Generalitati Intestinul subtire este situat intre stomac si colon. Lungimea sa este de aproximativ 6 metri. Functia principala a acestuia este de a digera si de a absorbi nutrientii. Intestinul subtire reprezinta mai mult de 70% din lungimea si peste 90% din componenta tractului intestinal. Cele mai des intalnite tumori maligne (canceroase) ale intestinului subtire includ: adenocarcinomul, limfomul, sarcomul si tumorile carcinoide. La persoanele care traiesc in tarile industrializate, cel mai frecvent este diagnosticat adenocarcinomul, iar la cele din tarile in curs de dezvoltare, limfomul. Toate aceste tumori invadeaza peretele intestinal, se raspandesc pana in zonele invecinate, la nivelul ganglionilor limfatici si afecteaza chiar si organele situate la distanta mai mare de intestinul subtire (metastaze). Factori de risc In fiecare an, medicii din SUA stabilesc diagnosticul de tumoare maligna a intestinului subtire la aproximativ 1200 de bolnavi. Acesta este un numar... [continuare]
Intoleranta la gluten
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Unele persoane au constatat ca dupa ce consuma paste, paine sau biscuiti au o stare generala neplacuta. Graul din cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale este considerat a fi vinovat de dureri abdominale, flatulenta, balonare si diaree. Glutenul din compozitia acestuia irita intestinul. Aceasta proteina se regaseste in grau, secara, orz si este numitorul comun in cele mai multe dintre produsele pe baza de cereale, consumate zilnic. Intoleranta usoara la gluten poate fi inconfortabila, dar simptomele sunt trecatoare. Vestea buna este ca intoleranta la gluten nu este o alergie alimentara si consumul de gluten nu determina de obicei situatii neplacute, cu exceptia persoanelor care sufera si de boala celiaca. Alimente permise si alimente interzise Cei care sufera de intoleranta la gluten vor evita: - graul sub toate formele sale - secara - orz - tarate de ovaz - germeni de grau - tarate - graham, gluten - faina de cartofi. Este... [continuare]
Simptome manifestate la nivelul stomacului: ce afectiuni pot ascunde
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Daca ar exista un semn universal pentru expresia "nu ma simt bine", acesta ar putea fi asezarea mainii pe abdomen. In foarte multe dintre cazuri, primele semne de avertizare ale multor afectiuni se manifesta la nivelul stomacului. Cu toate acestea, cauzele durerilor de stomac sunt destul de greu de descifrat. Iata o serie de afectiuni ce se manifesta prin semne si simptome la nivelul abdomenului. 10 afectiuni posibile 1. Refluxul gastroesofagian Ce este: In cazul bolii de reflux gastroesofagian continutul gastric revine in esofag (acidul gastric parcurge traseul invers de la stomac catre gat). Boala afecteaza 20% dintre adulti si se manifesta cel putin o data pe saptamana. Care sunt simptomele: Dureri sau arsuri sub stern, care se amplifica dupa ce bolnavul mananca sau atunci cand se aseaza in pozitie culcat imediat dupa masa. Tratament: Daca episodul de reflux gastroesofagian apare doar de cateva ori pe an, se va urma tratament cu antiacide.... [continuare]
Durerile de stomac: cauze si afectiuni posibile
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Localizarea durerii abdominale ca fiind izolata la nivelul stomacului, este adeseori dificila, stomacul fiind inconjurat de nenumarate organe si structuri care pot cauza durere. Durerea de stomac poate avea nenumarate cauze, cele mai comune fiind: indigestia, gastrita, ulcerul, intoleranta alimentara. Principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale Va prezentam principalele afectiuni corelate cu durerile stomacale, precum si principalele simptome ale acestora. Durerea de stomac dupa servirea mesei- Durerea de stomac dupa servirea mesei este uzuala in cazul persoanelor care consuma cantitati prea mari de alimente, fiind mai comuna, de regula, in randul persoanelor supraponderale sau a copiilor. Consumarea unei cantitati alimentare mai mare decat poate digera organismul provoaca senzatia de oboseala si nevoia de somn; acest obicei - somnul de dupa masa - este in multe situatii responsabil de durerea de stomac. Supraalimentarea, dieta nesanatoasa si somnul dupa... [continuare]
Cum se manifesta alergia alimentara
Dr. Neculae Adina
Medic specialist alergologie si imunologie clinica
Ce este alergia alimentara? Orice aliment poate cauza o reactie alergica, multe din alergiile alimentare aparand in primii ani de viata. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestari cutanate, respiratorii, gastrointestinale chiar anafilaxie. Alergiile alimentare afecteaza 2,2% pana la 5,5% din copiii pana intr-un an de viata, pana la 8% din copiii pana in 5 ani si aproximativ 3,5% din populatia generala. Alergia alimnetara la copii La multi copii, alergia alimentara coexista cu alte manifestari atopice ca dermatita atopica, astmul sau rinita alergica. Copiii sunt mai afectati decat adultii; majoritatea copiilor vor deveni toleranti in cativa ani, cu exceptia cazurilor de alergie la arahide, nuci, fructe de mare. Alergia alimentara trebuie deosebita de “reactii adverse la alimente” ce nu au mecanisme imune, dar mimeaza alergia alimentara in ceea ce priveste manifestarile clinice. Evitarea stricta a alergenului... [continuare]
Insuficienta pancreatica
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Insuficienta pancreatica apare atunci cand pancreasul nu secreta suficiente substante chimice si enzime digestive pentru a avea loc o digestie normala. Cand insuficienta pancreatica este severa, rezultatul poate fi malabsorbtia (absorbtia inadecvata a substantelor nutritive de catre intestine), fapt ce poate duce la deficiente de substante nutritive esentiale precum si la scaune moi care vor contine grasimi neabsorbite (steatoree). Insuficienta pancreatica si alte afectiuni Insuficienta pancreatica severa apare in fibroza chistica, pancreatita cronica, precum si cazul interventiilor chirurgicale ale tractului gastro-intestinal in care sunt eliminate portiuni ale stomacului sau pancreasului. La dezvoltarea insuficientei pancreatice pot contribui inclusiv anumite boli gastrointestinale cum ar fi ulcerul gastric, boala celiaca, boala Crohn si unele boli autoimune (lupusul eritematos sistemic). Formele usoare de insuficienta pancreatica sunt adesea dificil... [continuare]
Psoriazisul - evolutie si complicatii
Dr. Hancu Madalina-Florina
Medic rezident dermatovenerologie
Ce este psoriazisul Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, determinata genetic, caracterizata prin leziuni eritematoase, bine delimitate, acoperite cu scuame tipice - sidefii, pluristratificate, detasabile. Este afectat in special tegumentul scalpului, a coatelor, genunchilor, pliului interfesier si unghiile de la maini si/sau picioare. Psoriazisul poate debuta la orice varsta, repartitia pe sexe este egala si se caracterizeaza prin remisiuni si recaderi frecvente. Remisiunea bolii se poate obtine prin ingrijirea adecvata dupa aflarea diagnosticului, prin monitorizarea de catre un medic dermatolog a starii generale si a evolutiei sub tratamentul medicamentos, prin psihoterapie/consiliere pentru ca pacientul sa invete sa traiasca cu aceasta afectiune. Cauzele care determina aparitia acestei afectiuni nu sunt pe deplin cunoscute, insa se pare ca exista atat o predispozitie genetica, cat si o influenta factorilor ambientali.(de mediu). Semne si simptome Psoriazisul se... [continuare]
Bolile autoimune
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Rolul sistemului imunitar este sa protejeze organismul de afectiuni cauzate de bacterii, virusuri, microbi sau celule dezvoltate anormal; in cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar ataca si distruge in mod eronat tesuturile si organele umane. Astfel, pot fi afectate: globulele rosii, vasele sangvine, tesutul conjunctiv, sistemul endocrin, sistemul muscular, articulatiile, centrii nervosi sau pielea. De regula, bolile autoimune apar in randul femeilor aflate la maturitate, mai exact la varsta fertilitatii. De asemenea, aceste afectiuni sunt in special ereditare, dar exista si factori de mediu care conduc la slabirea sistemului imunitar. Simptomele bolilor autoimune variaza de la un individ la altul, fiecare afectiune si manifestare fiind diferita. Clasificare Bolile autoimune sistemice sunt caracterizate prin faptul ca afecteaza mai multe tipuri de organe dar si sisteme functionale ale acestora. Cele mai frecvente afectiuni autoimune sistemice sunt: -... [continuare]
Generalitati Biopsia consta in recoltarea unei mostre de tesut din organism in scopul examinarii in laborator. Tesutul analizat la microscop ajuta la confirmarea unui diagnostic. In unele cazuri, pentru prelevare este suficienta doar zgarierea suprafetei (acest lucru se intampla, de exemplu, in cazul frotiului de col uterin). In timpul investigatiilor specifice intestinului gros, cu ajutorul endoscopului, se poate realiza si o biopsie, daca medicul considera ca aceasta investigatie este necesara. In alte cazuri, de exemplu, biopsia de ficat sau rinichi, proba de tesut se recolteaza prin intermediul unui ac hipodermic mare. Biopsia hepatica Biopsia hepatica este indicata pentru confimarea unor diagnostice precum: hepatita, ciroza hepatica sau cancer hepatic. In timpul biopsiei, pacientul este culcat pe partea stanga cu mana dreapta trecuta peste umar sub cap. Este important sa ramana in aceasta pozitie si sa o pastreze pe toata durata investigatiei. Se va utiliza un anestezic... [continuare]
Hematemeza (varsatura cu sange)
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Hemoragiile digestive reprezinta o extravazare a sangelui la nivelul tubului digestiv, de la nivelul esofagului pana la anus constituind o urgenta medico-chirurgicala. Hemoragia digestiva superioara reprezinta hemoragia in segmentul digestiv situata deasupra unghiului Treitz. In hemoragia digestiva superioara extravazarea sangelui se face prin hematemeza sau melena. Hematemeza reprezinta varsatura cu sange ce caracterizeaza hemoragia digestiva superioara. Culoarea sangelui eliminata prin varsatura depinde de durata contactului acestuia cu sangele. Astfel daca varsatura survine la scurt timp dupa debutul sangerarii hematemeza pare rosie, iar ulterior aspectul va fi rosu inchis, maroniu sau negru. Cheagurile de sange precipitate si sangele degradat de acid din varsatura vor produce un aspect caracteristic in “zat de cafea” cand sunt eliminate prin varsatura. Hemoragia gastrointestinala chiar daca este depistata prin teste pozitive ce indica hemoragii oculte,... [continuare]
Simptomele deficientei de magneziu
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati O serie de elemente importante din organism, printre care si magneziul, sunt echilibrate in mod sistematic. Astfel, in cazul in care in celule se afla un nivel prea scazut de magneziu, organismul il inlocuieste din propriile sale rezerve, localizate in oase si ficat. Daca totusi, nivelul magneziului este prea scazut si acesta nu poate fi inlocuit, se vor manifesta simptomele deficientei de mangeziu. Lipsa grava de magneziu devine evidenta atunci cand organismul nu mai are capacitatea de a inlocui magneziul din propriile sale rezerve. Simptome Cele mai des intalnite simptome sunt constipatia, pierderea poftei de mancare, stare generala de rau, oboseala, crampe musculare, senzatie de intepaturi si ace in membre, tulburari de somn, dureri de cap, dificultati de concentrare si diverse modificari ale starii psihice. Simptomele neurologice determinate de valorile scazute ale magneziului sunt: - apatia, depresia, dificultati de concentrare, tulburari de memorie; -... [continuare]
Anemia prin deficit de vitamina b12
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Anemia prin deficit de vitamina B12 reprezinta o afectiune hematologica care apare in momentul in care nu exista suficienta vitamina in corp. Vitamina B12 (denumita si cobalamina) ajuta la sinteza de eritrocite (globule rosii). Eritrocitele transporta in corp oxigenul la celule si indeparteaza rezidurile. Fara o cantitate corespunzatoare de vitamina B12, organismul nu va sintetiza suficiente eritrocite si astfel celulelor nu li se va furniza oxigenul necesar. Cauze Anemia prin deficit de vitamina B12 apare de obicei cand organismul nu poate absoarbe aceasta vitamina din alimente. Aceasta se poate intampla daca este prezenta anemia pernicioasa. In cazul anemiei pernicioase organismul distruge celulele de la nivelul stomacului care sunt responsabile de absorbtia vitaminei B12: - pacientul a suferit o interventie chirurgicala pentru indepartarea unei portiuni a stomacului sau a ultimului segment al intestinului subtire (ileon) - sunt prezente afectiuni... [continuare]
Alergiile alimentare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]
Oboseala si somnolenta: cauze comune
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Oboseala este descrisa prin senzatie de extenuare, epuizare si lipsa de energie. Nivelul mediu de oboseala poate fi cauzat de munca in exces, calitatea scazuta a somnului, griji, plictiseala sau lipsa activitatii fizice. Multe afectiuni, raceala, gripa, etc. si medicamentele administrate, determina senzatie de oboseala, insa aceasta dispare odata cu tratarea bolii si incetarea medicatiei. In majoritatea cazurilor, oboseala usoara insoteste o problema de sanatate si nu necesita consult medical separat. Vizita la medic este recomandata in cazul in care oboseala este insotita de simptome serioase: dificultati de respiratie, sangerare anormala, scadere neexplicabila in greutate. Oboseala care persista pe o perioada mai lunga de 2 saptamani necesita consult medical. Somnolenta se caracterizeaza prin dificultate de trezire dimineata, senzatie puternica de somn in timpul orelor de munca si poate fi insotita de lipsa apetitului alimentar, probleme de memorie,... [continuare]
Generalitati Quinoa este un aliment foarte nutritiv din America de Sud care era considerat, in trecut, aurul incasilor. Quinoa era considerata sacra si era folosita de catre incasi in ritualurile lor. Quinoa este un tip de cereala bogata in proteine si aminoacizi care poate inlocui cu usurinta orice tip de cereala. Acoperita de saponina care ii confera un gust amar, aceasta trebuie spalata inainte de preparare. Este bogata in proteine, fier, calciu, potasiu, cupru si ajuta la prevenirea diabetului de tip 2, astmului la copii, bolilor cardiovasculare, migrenelor si calculilor biliari. Compozitie Quinoa contine multe proteine. De fapt aceasta este o proteina complexa deoarece contine toti aminoacizii esentiali, in mod special lizina care este necesara organismului pentru cresterea si repararea tesuturi [continuare]
Generalitati Gastrita reprezinta inflamatia sau iritarea mucoasei gastrice (cea care captuseste suprafata interna a stomacului). Gastrita este o afectiune cu o patogenie foarte complexa si cu o serie de factori etiologici care pot face uneori ca diagnosticarea bolii in sine sa fie destul de complicata si anevoioasa. Prin gastrita se inteleg de fapt toate afectiunile inflamatorii ale stomacului: infectia cu Hellicobacter pylori, infectii gastrice virale si parazitare, lezarea epiteliala indusa de administrarea cronica sau in doze mari a unor medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS), agresiunea prin refluxul biliar sau atrofia de mucoasa gastrica. Gastrita se poate manifesta brusc, in forma ei acuta, sau poate avea o evolutie trenanta, de-a lungul mai multor ani (cum este cazul gastritei cronice). Un exemplu clasic de gastrita acuta este reprezentata de cea indusa de ingestia de cantitati exagerate de alcool sau aspirina. Aspirina este capabila sa... [continuare]
Fasolea alba. beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]
Cantitatile recomandate de acid folic si vitamina b 12
Autor: SfatulMedicului
Folatul sau substanta sintetica similara, acidul folic, este recomandat pentru sanatatea creierului. Dar se pare ca acest amplificator al creierului poate masca deficientele de vitamina B-12, determinand declinul functiei mentale si grave probleme neurologice. Numeroase studii au demonstrat ca administrarea unor cantitati crescute de folat, pana la 800 micrograme (mcg) pe zi, impiedica declinul functiei cognitive, diminua probabil riscul de aparitie a bolii Alzheimer si chiar imbunatateste memoria si viteza de procesare a informatiei. Folatul este de asemenea important la gravide pentru dezvoltarea fatului, de aceea se recomanda ca gravidele sa consume pe perioada sarcinii suplimente de acid folic. Vitamina B-12 joaca un rol esential in formarea hematiilor, in metabolismul celular si in functionarea neuronilor (celule nervoase). Daca apar deficiente ale acesteia, simptomele includ senzatii de furnicaturi persistente [continuare]
Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]
Consumul de gluten: benefic sau nociv
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. boala celiaca boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]
Dictionar medical de confuzii in bolile digestive
Autor: SfatulMedicului
Ce este terminologia medicala Terminologia medicala reprezinta limbajul specializat utilizat de profesionistii din domeniul sanatatii pentru a descrie anatomia, fiziologia, afectiunile, tratamentele si procedurile medicale. Aceasta foloseste termeni specifici si structuri de cuvinte derivand in mare parte din limba latina si greaca pentru a asigura o comunicare clara si precisa intre cadrele medicale. AMIGDALITA Acesta este un dictionar nu atat de terminologie medicala si mai ales in terminologia bolilor digestive cat mai precis un dictionar de diferentiere a patologiilor pentru confuziile care apar des in terminologia medicala. Amigdalita la fel ca o serie numeroasa de de termeni medicali ce se termina in sufixul –ita se refera la o infectie a respectivului organ. Amigdalita este asadar infectia acestor organe denumite amigdale sau tonsile. Confuzia mai apare in cazul terminologiei de operare a acestor amigdale, in momentul in care se precizeaza operatia, pacientii... [continuare]
Dupa cum stim, vitamina D este necesara pentru asimilarea calciului in oase, dar nu numai. Cercetarile au descoperit ca absenta vitaminei D are un rol important in astm, cancer, depresie, boli de inima, diabet si chiar cresterea in greutate. De aceea vitamina D este una din cele mai importante, care nu trebuie sa lipseasca din componenta nutrientilor consumati zilnic. Vitamina D si oasele Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul. Fara ea, oasele pot deveni fragile. La adulti, lipsa de vitamina D duce la malformatii ale oaselor si osteoporoza. La copii, deficitul de vitamina D, cauzeaza rahitism si alte boli ale oaselor. Consumul de lapte fortificat cu vitamina D poate ajuta la eliminarea acestor tulburari de sanatate. Vitamina D: beneficii pentru inima si creier Studiile au demonstrat ca nivelurile scazute de vitamina D pot avea efecte negative nu doar asupra oaselor, dar pot da nastere si la probleme cardiace si depresie, mai ales la persoanele in varsta.... [continuare]
Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aflati care dintre alimentele pe care le achizitionati sunt sanatoase si care sunt mai putin benefice pentru sanatate. Majoritatea oamenilor incearca sa manance cat mai sanatos si opteaza pentru fructe si cereale organice, de exemplu. Totusi aceste tipuri de produse sunt intr-adevar inteligente sau sunt doar efectul publicitatii false? Inscriptiile de pe anumite etichete, cum ar fi organic sau bio pot sugera ca produsul este sanatos si v-ati putea dori sa-l achizitonati, dar alegerea acestuia nu este, de cele mai multe ori, decat rezultatul efectului de halou. Pericolul este ca oamenii chiar au incredere in informatiile scrise pe etichetele care insotesc produsele alimentare. Cei susceptibili de a fi indusi in eroare de continutul etichetelor sunt mai ales persoanele care urmeaza diferite tipuri de diete. Pentru a va ajuta sa identificati produsele alimentare cu adevarat sanatoase, va prezentam sapte termeni intalniti pe eticheta si... [continuare]
Aspectul pielii: 10 indicii despre sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca pielea ar fi doar un invelis al corpului, n-ar fi atat de importanta. Dar ea este un organ care protejeaza organismul impotriva invaziei bacteriilor, regleaza temperatura corpului si preia informatii din mediul exterior legate de senzatia de cald, rece, durere si presiune. Uneori, cand exista un dezechilibru intern, au loc unele modificari si la nivelul pielii. De exemplu, diabetul este, in general, o boala care nu se manifesta intr-un mod evident, dar persoana care sufera de aceasta afectiune poate avea modificari distincte la nivelul pielii. Pielea de culoare galbena, palmele si talpile de culoare portocalie Ce inseamna: Coloratia galbena-portocalie a pielii sau carotenodermia poate fi rezultatul unei productii scazute de hormoni ai glandei tiroide (hipotiroidism) care determina niveluri crescute de betacaroten in sange. Betacarotenul este un antioxidant, intalnit in compozita fructelor si legumelor, care in mod normal este prelucrat de tiroida. Atunci... [continuare]
Generalitati Sanatatea orala se refera la gura, care include dintii, gingiile, maxilarul si tesuturile adiacente. Grija pentru sanatatea orala poate preveni aparitia afectiunilor orale, mai ales ca nivelul starii de sanatate orala poate influenta sanatatea intregului organism, astfel ca gura are nevoie de ingrijire completa pentru o stare optima de sanatate. Care sunt cel mai frecvent intalnite probleme de sanatate orala? Cele mai des intalnite afectiuni orale sunt cele legate de gingii sau de dinti. - Cariile - Majoritatea oamenilor au un risc crescut de a dezvolta carii dentare. Bacteriile (germenii) traiesc in mod natural in gura unei persoane, ca urmare a prezentei zaharului in alimentele pe care le consuma. Zaharul formeaza acizi care, in timp, distrug stratul exterior al dintilor si, astfel, apar cariile dentare si alte tipuri de afectiuni. - Afectiunile gingivale - Bolile gingiilor sunt infectii cauzate de bacterii care, impreuna cu mucusul si alte tipuri de particule... [continuare]
Generalitati Atat subponderabilitatea, cat si supraponderabilitatea conduc la aparitia unor probleme grave de sanatate, printre care se afla: scaderea densitatii osoase, tulburari de reglare a temperaturii corpului, infectii. Asemeni oricaror alte afectiuni si simptome, netratata la timp subponderabilitatea poate cauza o serie de complicatii, iar in cele din urma poate conduce la decesul subit al pacientului. In consecinta, indiferent daca sunteti gras sau slab organismul se confrunta cu o problema! O persoana este considerata subponderala daca indicele de masa corporala (IMC) este mai mic de 19,1 in cazul femeilor si mai mic de 20,7 in cazul barbatilor. Pacientii subponderali sunt expusi riscului de malnutritie. Subponderabilitatea afecteaza cresterea si dezvoltarea corpului, poate cauza infertilitate si tulburari ale ciclului menstrual, oboseala, iritabilitate, lipsa concentratiei, dar poate afecta si capacitatea organismului de termoreglara. Din cauza raspunsului imun... [continuare]
Generalitati Himenolepidoza este o parazitoza cauzata de infectarea organismului uman cu oua sau larve de Hymenolepis nana sau Hymenolepis diminuta. Cel mai frecvent oamenii sunt infectati cu H. nana (afecteaza in principal copiii de varsta scolara). Pentru H.diminuta, omul este mai degraba o gazda accidentala, nu una reprezentativa (gazdele clasice sunt, in acest caz, rozatoarele). H. nana determina frecvent autoinfectii. Autoinfectiile mentin parazitul timp indelungat in organism si ele stau la baza rezistentei bolii la tratament. Himenolepidoza apare mai frecvent in regiunile calde sau cu clima uscata din tarile in curs de dezvoltare, unde sunt conditii igienice precare ce favorizeaza contaminarea fecal-orala. Infectia este frecventa la copiii cu varsta intre 4-10 ani. In lume exista milioane de cazuri de himenolepidoza, iar procentul de infectie variaza foarte mult in functie de zona geografica (intre 0,1%-58%). Regiunile cu rata mare de infectie sunt Sicilia (46%),... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter