Clickmed
programare rapida la medic

Porfirine totale (urina)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Porfirinele sunt substante chimice naturale care se gasesc in corpul uman.

De obicei, organismul produce o cantitate mica de porfirine in etapele de formare ale hemului. Hemul este o componenta importanta a hemoglobinei, proteina din eritrocite, care transporta oxigenul.

Productia de hem implica un proces in mai multe etape, iar o alta enzima controleaza fiecare etapa. Daca una dintre aceste enzime este defecta, acest lucru poate determina cresterea porfirinelor in organism (porfirie).

Porfiria este o boala rara. Cele mai multe tipuri de porfirie sunt transmise genetic. Acestea pot fi clasificate in functie de semnele si simptomele bolii ca fiind neurologice, cutanate sau ambele.

Porfiriile care cauzeaza simptome neurologice sunt prezente cu atacuri acute care pot dura zile sau chiar saptamani. Semnele si simptomele in timpul atacului includ durere abdominala, constipatie, confuzie, halucinatii si/sau convulsii.

Exista patru porfirii neurologice: porfiria acuta intermitenta (AIP), porfiria variegata (VP), coproporfiria ereditara (HCP). Unele cazuri de VP si HCP pot prezenta simptome dermatologice.

Porfiriile cutanate sunt asociate cu fotosensibilitate care cauzeaza inrosirea, umflarea, senzatia de arsura, bulversarea, ingrosarea pielii, hiperpigmentarea si/sau cicatrizarea acesteia. Exista trei porfirii cutanate: porfiria cutanea tarda (PCT), protoporfiria eritropoietica (EPP) si porfiria eritropoietica congenitala (CEP).

O varietate de medicamente, alcoolul si alti factori de mediu, cum ar fi dieta, stresul si boala, pot declansa atacuri acute ale unei porfirii neurologice la cei cu boala latenta sau inactiva. In mod similar, expunerea la soare poate induce leziuni cutanate la persoanele cu porfirie cutanata.

Modificarile stilului de viata pentru a evita factorii agravanti sunt modalitatea cea mai eficienta de a minimiza impactul porfiriei.

Recomandari

Recomandat ca metoda de screening la pacientii cu risc crescut de dezvoltare a porfiriwi cutanea tarda, porfiria eritropoietica sau in timpul perioadelor simptomatice ale porfiriei acute intermitente, coporfiriei ereditare sau porfiriei variegata.

Pregatire pacient

Testul masoara nivelul de porfirine totale excretate in urina timp de 24 ore. Pentru urmatoarele 24 ore se colecteaza intreaga cantitate de urina (fara a retine prima urina de dimineata) intr-un recipient special, pastrat la frigider. Dupa cele 24 ore, se omogenizeaza urina, retinandu-se 100 ml in recipientul de plastic.

Metoda

Se va folosi metoda cromatografie lichida de inalta performanta (HPLC) cu detectie fluorimetrica.

Limite si interferente

Anumite medicamente pot influenta rezultatul testarii.

Astfel, medicamente si alte substante care influenteaza testul porfirinei din urina sunt: acid aminosalicilic, anticonceptionale, barbiturice, cloral hidrat, alcool etilicmorfina, fenozopiridina, procaina, sulfonamida, arbamazepina, acid valproic, diclofenac, fenilbutazona, morfina, novobiocina, sulfonamide, acid aminosalicilic, tolbutamid.

Pacientii care consuma alcool inainte de testare vor inregistra nivele ridicate de porfirine.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter