Clickmed
programare rapida la medic

Microalbuminurie


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Albumina se gaseste in mod normal in sange si este filtrata prin rinichi. Daca rinchii functioneaza normal, albumina nu apare in urina, insa daca rinichii nu functioneaza, in urina se pot detecta cantitati mici de albumina.

Practic, albumina este una dintre primele proteine care apare in urina cand functia renala se deterioreaza. Testul microalbuminuriei masoara cantitatea de albumina din urina.

Rinichii sunt responsabili pentru indepartarea reziduurilor si pentru reglarea nivelului lichidelor si electrolitilor din corp.

Fazele initiale ale afectiunilor renale nu prezinta, de obicei, semne sau simptome. Cu toate acestea, daca leziunile renale sunt extinse, urina poate aparea spumoasa. De asemenea, pot aparea edeme la nivelul mainilor, picioarelor, abdomenului sau fetei.

Persoanele cu afectiuni renale severe pot necesita dializa. Medicul poate recomanda un test de microalbuminuria in urina pentru a detecta semnele precoce ale afectarii renale.

Cresteri ale microalbuminuriei apar in urmatoarele situatii:
Anumite afectiuni pot duce la cresterea microalbuminuriei precum: infectiile urinare, hematuria, febra, inflamatiile sau infectiile tractului urinar.

De asemenea, microalbuminuria se asociaza cu o evolutie indelungata a diabetului zaharat, controlul mai slab al glicemiei, valori crescute ale tensiunii arteriale, dezvoltarea retinopatiei si prezenta unui risc crescut de dezvoltare a afectiunilor cardiovasculare.

Detectarea precoce ofera posibilitatea intierii unui tratament care sa previna progresia catre insuficienta renala si, in consecinta, amanarea dializei.

Recomandari

Recomandat in evaluarea pacientilor diabetici cu nefropatie.

Pregatire pacient

Testul masoara nivelul de microalbuminurie excretata in urina timp de 24 ore. Pentru urmatoarele 24 ore se colecteaza intreaga cantitate de urina (fara a retine prima urina de dimineata) intr-un recipient special, pastrat la frigider. Dupa cele 24 ore, se omogenizeaza urina, retinandu-se 100 ml in recipientul de plastic.

Metoda

Se va folosi metoda imunoturbidimetrica.

Limite si interferente

Mai multi factori temporari pot determina rezultate mai mari decat cele normale ale microalbuminei urinare, cum ar fi: sarcina sau efectuarea exercitiilor fizice intense inainte de recoltarea testului.

Anumite medicamente pot influenta, de asemenea, nivelul albuminei in urina. Exemplele includ: acetazolamida, antibiotice, inclusiv aminoglicozide, cefalosporine, penicilina, polimixina B si sulfonamide, medicamente antifungice, inclusiv amfotericina B, litiu (medicament pentru tratarea episoadele maniacale ale tulburarilor bipolare), penicilamina (medicament pentru tratarea artritei reumatoide), dar si medicamente care se recomanda pentru tratarea infectiilor urinare.

Urina recoltata in timpul menstruatiei poate determina rezultate fals crescute.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter