Coronavirus Update

Largimea distributiei trombocitare, latimea distributiei plachetare (sange)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Plachetele (trombocitele) sunt celule esentiale in procesul de coagulare al sangelui. O examinare a trombocitelor poate fi utilizata pentru evaluarea sau diagnosticarea diferitelor tulburari si conditii care pot provoca probleme de coagulare a sangelui.

Cand un vas de sange sau un tesut este ranit si incepe sa sangereze, trombocitele utilizeaza coagularea pentru a ajuta la oprirea sangerarii.
Trombocitele supravietuiesc in sange timp de aproximativ 8 pana la 10 zile, iar maduva osoasa trebuie sa formeze in mod constant noi trombocite pentru a inlocui cele distruse, consumate sau pierdute prin sangerare.

Trombocitoza reprezinta o tulburare in care organismul uman produce prea multe trombocite. In unele cazuri, aceasta conditie este asimptomatica, insa se pot intalni semne si simptome precum cefalee in special in regiunea cervicala, ameteala, slabiciune.

Un numar scazut de trombocite poate fi numit si trombocitopenie. Aceasta afectiune poate prezenta diferite forme, variind de la cele usoare la severe, in functie de cauza care sta la baza acesteia.

Pentru unii, simptomele pot include sangerari severe si sunt posibil letale daca nu sunt tratate.
De obicei, un numar scazut de trombocite este rezultatul unei afectiuni medicale, cum ar fi leucemia sau anumite medicamente. Tratamentul se adreseaza, de obicei, afectiunii care provoaca trombocitopenia.

Recomandari

Recomandat in diagnosticarea si monoitorizarea unor afectiuni ce pot influenta largimea si latimea distributiei trombocitare.

Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila.

Metoda

Se va examina microscopic.

Limite si interferente

Valorile largimii distributiei trombocitare si latimii distributiei plachetare pot fi mai crescute la femeile insarcinate.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter