Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Imunoglobulina M (sange)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Imunoglobulina M (IgM) este una dintre mai multe forme de anticorpi care sunt produse de vertebrate. IgM este cel mai mare anticorp si este primul anticorp care apare in raspunsul la expunerea initiala la un antigen.

Testarea anticorpilor IgM specifici este utila in evaluarea stadiului infectiei (infectie acuta: sunt prezenti anticorpii IgM; infectie cronica: predomina anticorpii IgG) si a probabilitatii infectiei congenitale (un nou-nascut cu anticorpi IgM este infectat; un nou-nascut cu anticorpi IgG a dobandit pasiv, transplacentar, anticorpi materni).

Imunoglobulinele M sunt prima linie de aparare a organismului impotriva infectiilor. Cand corpul unei persoane simte un agent extern, nivelul IgM va creste pentru o perioada scurta de timp. Acesta va incepe apoi sa scada, pe masura ce nivelul IgG va creste si va creste pentru a va proteja pe termen lung.

Anticorpii IgM nu traverseaza placenta. Din aceste motive, demonstrarea anticorpilor specifici IgM este utila pentru a evalua daca o anumita infectie este acuta (in care caz anticorpii IgM vor fi prezenti) sau cronica (anticorpii IgG vor predomina) si daca un nou-nascut are o infectie congenitala.

Anticorpul IgM este infectat, un nou-nascut cu anticorp IgG a obtinut in mod pasiv anticorp maternal, care pur si simplu a traversat placenta).

Scaderi ale nivelului de IgM sunt intalnite in caz de:
- sindroame cu pierdere de proteine;
- mielom non-IgM;
- agamaglobulinemie;
- aplazie limfoida;
- disgamaglobulinemie;
- leucemie.

De regula, niveluri scazute se inregistreaza la pacientii cu deficiente imune primare sau secundare. Totodata, valorile scazute ale anticoprilor IgM sunt cauzate de mielomul multiplu, anumite tipuri de leucemie si anumite boli autoimune.

Cresteri ale IgM sunt intalnite in caz de:
- boala Waldenstrom;
- afectiuni hepatice, (de exemplu in caz de ciroza biliara);
- infectii cronice;
- tripanosomiaza;
- malarie;
- lupus;
- poliartrita reumatoida;
- disgamaglobulinemie.

Concentratiile crescute de imunoglobuline serice apar din cauza proliferarii imunoglobulinelor policlonale sau oligoclonale in boala hepatica (hepatita, ciroza hepatica), boli de tesut conjunctiv, infectii acute si cronice, precum si in sangele din cordonul ombilical al nou-nascutilor cu infectii intrauterine si perinatale.

De asemenea, cresterea nivelului de imunoglobulina M poate aparea in gamapatii origine necunoscuta si afectiunile asociate.

Recomandari

Testul este indicat atunci cand se doreste evaluarea imunitatii umorale, sau sa se stabileasca diagnosticul si sa monitorizeze terapia in cazul macroglobulinemiei Waldenstrom sau a mielomului cu celule plasmatice.

Valorile IgM sunt utilizate pentru a evalua probabilitatea infectiilor in utero sau a acuitatii infectiei.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda nefelometrica.

Limite si interferente

Nu exista.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter