Clickmed
programare rapida la medic

Glucagon


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Nivelurile glicemiei sunt importante pentru mentinerea sanatatii organismului. Atunci cand nivelul acestuia scade, pacientul se poate simti letargic, dezorientat, ametit. Controlul zaharului din sange implica un sistem complex de hormoni, iar unul dintre acesti hormoni este glucagonul.

Glucagonul este un hormon care functioneaza alaturi de alti hormoni pentru a controla concentratiile de glucoza din sange. Acesta provine din celulele alfa, care se gasesc in pancreas si este strans legat de celulele beta secretoare de insulina, facandu-l o componenta esentiala in mentinerea stabilitatii glicemiei in organism.

Pacientii cu fluctuatii mari ale nivelurilor de glucoza din sange pot dezvolta variatii ale glucagonului. De exemplu, hipoglicemia sau scaderea zaharului din sange poate fi un semnal al nivelurilor modificate de glucagon.

Glucagonul stimuleaza ficatul sa eliberareze glucoza. Pe masura ce nivelul glocozei din sange scade, pancreasul elibereaza mai mult glucagon.

Productia de glucagon este stimulata in urma aportului crescut de proteine, a concentratiilor crescute ale adrenalinei sau a nivelurilor scazute ale glucozei in sange.

Celulele din pancreas care produc glucagon sunt similare celulelor care produc insulina. Corpul uman are nevoie sa transforme zaharul in combustibil.

Mai mult, in timp ce insulina functioneaza pentru a reduce nivelurile ridicate de glucoza din sange, glucagonul ajuta la prevenirea nivelului scazut de glucoza din sange.

Nivelurile scazute de glucagon sunt rare si, de cele mai multe ori, acestea sunt inregistrate la copii. La adulti se intalnesc aceste valori in cazul existentei unei tumori pancreatice, fibrozei chistice sau a pancreatitei cronice.

Niveluri ridicate de glucagon pot fi cauzate de:

- prezenta glucagonomului (tumora rara a pancreasului). Aceasta se manifesta prin eruptie cutanata numita eritem migratant necrotizator, scadere in greutate, diabet zaharat, anemie, stomatita.

- diabetului zaharat: o crestere a glucagonului la pacientul care este diagnosticat cu diabet zaharat tip 1 si hiperglicemie arata o secretie a acestui hormon care duce la complicarea si agravarea bolii de baza.

- pancreatita;

- ciroza hepatica;

- hipoglicemie;

- insuficienta renala cronica.

Recomandari

Recomandat in:

- evaluarea nivelului glucagonului si in diagnosticarea tumorilor producatoare de glucagon;
- monitorizarea pacientilor cu diabet zaharat, in special ai celor cu episoade de hipo- si hiperglicemie.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda imunologiga pe baza de radioizotopi.

Limite si interferente

Efectuarea exercitiilor fizice intense sau stresul emotional pot determina concentratii crescute ale glucagonului.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter