Clickmed
programare rapida la medic

Gama-glutamil transferaza, Gama-glutamiltranspeptidaza


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Gamma-glutamil transferaza (GGT) este o enzima care se gaseste in multe organe in organism, cu cele mai mari concentratii in hepatocit. GGT este crescut in sange la majoritatea bolilor care afecteaza ficatul sau conductele biliare.

GGT este, de obicei, prima enzima hepatica ale carei concentratii cresc in cazul obstructiei ductelor biliare, de exemplu, in cazul unor tumori sau obstructie determinata de prezenta unor calculi (pietre biliare).

Cu toate acestea, testul GGT nu este specific si nu este util in diferentierea cauzor diferitelor afectiuni hepatice, deoarece poate fi crescut in multe tipuri de boli hepatice, cum ar fi hepatocarcinomul si hepatitele virale, precum si alte afectiuni non-hepatice, cum ar fi sindromul coronarian acut.

Testul poate fi util in combinatie cu alte teste si pentru determinarea cauzei unui nivel ridicat al fosfatazei alcaline (ALP), o alta enzima intalnita in ficat.

Atat GGT, cat si ALP sunt crescute in afectiunile hepatice, dar numai ALP va fi crescut in boli care afecteaza tesutul osos.

Gamma-glutamiltransferaza (GGT) este prezenta in primul rand in celulele renale, hepatice si pancreatice. De asemenea, cantitati mici sunt prezente in alte tesuturi.

Chiar daca tesutul renal prezinta cel mai inalt nivel de GGT, enzima serica pare sa provina in primul rand din sistemul hepatobiliar, iar activitatea GGT este crescuta in orice forma de boala hepatica. Valorile sale sunt mai crescute in cazurile de obstructie biliara intra- sau post-hepatica.

Cresteri medii (de 2-5 ori mai mari decat valorile normale) apar in hepatitele infectioase, iar in aceste afectiuni determinarile GGT sunt mai putin utile pentru diagnostic decat sunt masuratorile transaminazelor.

Cresteri ridicate ale GGT sunt de asemenea observate la pacientii cu neoplasme primare sau secundare (metastatice).

Nivelurile ridicate de GGT sunt intalnite nu numai in serul pacientilor cu ciroza alcoolica, dar si in majoritatea serurilor la persoanele care consuma bauturi spirtoase.

Studiile au evidentiat valoarea nivelurilor serice ale GGT in detectarea bolii hepatice induse de alcool. Valori crescute serice a GGT sunt de asemenea observate la pacientii care primesc medicamente, cum ar fi fenitoina si fenobarbitalul, si se presupune ca aceasta reflecta inducerea unei noi activitati enzimatice.

Nivelurile GGT crescute:
In general, un nivel crescut al GGT indica afectare hepatica, dar nu indica in mod specific o afectiune care ar putea cauza imbolnavirea.

Nivelul crescut de GGT apare in toate formele de boala hepatica, desi cele mai mari cresteri sunt observate in obstructia biliara intra- sau post-hepatica.

Nivelurile ridicate pot fi cauzate si de prezenta diabetului zaharat sau a pancreatitei.
Nivelurile crescute ale GGT pot fi un indicator al bolilor cardiovasculare si/sau al hipertensiunii arteriale. Unele studii au demonstrat ca persoanele cu niveluri crescute de GGT prezinta un risc crescut de a dezvolta boli cardiovasculare, insa nu sunt suficiente studii care sa sustina aceasta teorie.

Nivelul scazut al GGT:
Un rezultat scazut sau normal al testului GGT indica faptul ca este putin probabil ca o persoana sa prezinte o boala hepatica.

Recomandari

Recomandat in:

- diagnosticarea si monitorizarea bolilor hepatobiliare;
- ca metoda de screening pentru pacientii cu etilism.

Pregatire pacient

Se va recolta a jeun (pe nemancate).

Metoda

Se va folosi metoda fotometrica.

Limite si interferente

Nivelurile de GGT cresc cu varsta la femei. La barbati acestea sunt intotdeauna mai mari decat la femei. Chiar si cantitati mici de alcool in termen de 24 de ore de la un test GGT poate provoca o crestere temporara a GGT. De asemenea, fumatul poate creste GGT.

Medicamentele care pot determina un nivel ridicat al GGT includ medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), medicamente care scad lipidele, antibiotice, blocante ale receptorilor de histamina, antifungice, antidepresive. Pe de alta parte, contraceptivele orale provoaca o scadere a nivelurilor de GGT.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

  1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
  2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
  3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
  4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter