Clickmed
programare rapida la medic

Corpi cetonici (urina)


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Corpii cetonici sunt substante care apar prin arderea lipidelor. Acestia sunt alcatuiti din trei compusi: acid acetic, acid β-hidroxibutiric si acetona.

Corpii cetonici sunt produsi din acetil-CoA (un metabolit ce deriva din catabolismul glucozei, acizilor grasi si aminoacizilor), iar formarea acestora are loc in mitocondriile celulelor hepatice in situatiile in care celulele corpului nu mai primesc suficienta glucoza, fiind nevoite sa utilizeze grasimile ca sursa de energie.

Acesta este un proces metabolic normal, numit cetoza, ce se instaleaza cu precadere in perioadele de post, dupa exercitiile fizice intense sau atunci cand se urmeaza o dieta saraca in carbohidrati si bogata in grasimi. In cazurile in care corpii cetonici se acumuleaza in exces (hipercetonemie), nivelul pH-ului fiziologic scade, cauzand acidoza metabolica.

La persoanele sanatoase, corpii cetonici nu sunt prezenti in urina. Totusi, valoarea acestora este crescuta in conditii de stres, efort fizic intens, dieta saraca in carbohidrati, sarcina, hipertiroidism, alaptare, boli hepatice si pancreatice.
Testarea corpilor cetonici este recomandata pacientilor cu diabet zaharat tip I sau II.

Recomandari

Recomandat in monitorizarea si diagnosticarea cetoacidozei diabetice si a cetoacidozei alcoolice.

Pregatire pacient

Informati medicul daca luati medicamente, inclusiv cele fara prescriptie medicala. Unele medicamente, precum cele pentru tratarea bolii Parkinson sau laxativele pot determina rezultate fals pozitive.

Metoda

Se va utiliza metoda fotometrica.

Limite si interferente

Corpii cetonici pot fi prezenti in urina la femeile insarcinate, la pacientii care au efectuat exercitii fizice intense, la cei care au tinut post sau au urmat o dieta saraca in carbohidrati.

Deshidratarea, prezenta metabolitilor levodopei, utilizarea unor medicamente precum Mesna (2-mercaptoethanesulfonat de sodiu), laxative si a altor compusi care contin grupari sulfhidril pot determina rezultate fals pozitive.





Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter