Clickmed
programare rapida la medic

Antigen viral HBs


Descrierea analizei a fost revizuita de:
Dr. Razvan Costache
Medic primar Medicina Interna

Descriere

Hepatita este o boala infectioasa a ficatului, cauzata de virusul VHB. Hepatita B este una dintre cele 5 tipuri de hepatite cunoscute pana in prezent care afecteaza ficatul. Celelalte patru sunt: hepatita A, hepatita C, hepatita D si hepatita E.

VHB prezinta cateva moduri de transmitere: parenterala (transfuzii, pacienti hemofilici, hemodializati, toxicomani, transplanturi de organe, manevre chirurgicale, stomatologice etc.), sexuala, verticala (perinatala: de la o mama infectata la copil), contact fizic non-sexual (intrafamilial, colectivitati de copii).

Evolutia VHB poate varia de la forme usoare, ce pot dura cateva saptamani, pana la forme cronice cu inflamatie progresiva, ce poate determina ciroza hepatica sau carcinom hepatocelular.

Evolutia hepatitei curpinde 5 stadii:

- faza de toleranta imuna – este asimptomatica; prezenta rezultatelor pozitive la testele screening, niveluri inalte de replicare virala. Aceasta faza nu se caracterizeaza prin inflamatia ficatului sau prezenta fibrozei.

- faza de activitate imuna – este caracterizata prin niveluri reduse de replicare virala, valori mari ale transaminazelor datorita atacarii si distrugerii celulelor hepatice, inflamatie si fibroza moderata.

- faza non-replicativa sau de purtator inactivat – valori reduse sau indetectabile ale viremiei, prezenta AgHBs, AgHbe in unele cazuri, valori normale ale transaminazelor. In aceasta faza, virusul nu se replica, iar sistemul imunitar nu produce anticorpi impotriva lui.

- reactivarea replicarii virale – se caracterizeaza prin inflamatia ficatului si nivelul de fibroza moderate sau severe. In aceasta faza virusul hepatitic este extrem de activ. De regula, aceasta faza apare de obicei la pacientii care au primit chimioterapie sau medicamente utilizate in bolile autoimune, care suprima sistemul imunitar sau in urma unui transplant de organe.

- clearance-ul AgHBs – in aceasta faza de obicei viremia nu este detectabila, sunt prezenti anticorpii antiHBc cu sau fara prezenta anticorpilor antiHBs. Clearance-ul AgHBs inainte de instalarea cirozei este asociat cu un risc scazut de aparitie a cirozei si decompensare hepatica.

Hepatita acuta B dispare de la sine la majoritatea pacientilor, copiii insa prezinta un risc crescut de a dezvolta o forma cronica a bolii.

Majoritatea pacientilor cu hepatita cronica B sunt asimptomatici. In cazurile acute ale hepatitei B, simptomele sunt similare cu ale celorlalte hepatite acute.

Simptomele includ febra, oboseala, cefalee, stari de voma si icter. In cazul hepatitei cronice, evaluarea severitatii afectarii hepatice se va efectua cu ajutorul testarii nivelurilor transaminazelor, bilirubinei, fosfatazei alcaline si elecroforezei proteinelor serice.

Antigenul de suprafata Hbs este un marker esential, ce apare in serul pacientilor infectati cu hepatita B in primele 6-16 saptamani. In infectiile acute, nivelurile AgHBs de obicei dispar dupa aproximativ 4-6 luni.

Daca antigenul persista in sange mai mult de 6 luni, aceasta poate indica dezvoltarea unei infectii cronice.

Recomandari

Recomandat in:

- diagnosticul infectiei acute sau cronice cu hepatita B;
- determinarea hepatitei cronice B.

Pregatire pacient

Nu este necesara o pregatire prealabila.

Metoda

Se va folosi metoda imunochimica cu detectie prin electrochemilumiscenta (ECLIA).

Limite si interferente

Pacientii, in special nou-nascutii si copiii, care au fost vaccinati de curand impotriva hepatitei B pot prezenta AgHBs, din cauza dozei ridicate de AgHBs utilizate.

Pentru a utiliza ghidul de interpretare al analizelor trebuie sa urmati pasii de mai jos.

 1. Selectati optiunea barbat / femei / copil in functie de persoana care a efectuat analiza;
 2. Introduceti valoarea din buletinul de analize in prima casuta;
 3. Selectati unitatea de masura a acesteia din a doua casuta (acolo unde este cazul);
 4. Apasati butonul "Interpreteaza" pentru a interpreta analiza

Interpreteaza aceasta analiza

barbat femeie copil pana in 12 ani

Informare cu privire la protectia datelor personale

Datele introduse in aceasta sectiune nu sunt salvate pe niciun mediu de stocare al Sfatulmedicului.ro. Orice actiune este complet anonima si imposibil de a fi corelata cu un anumit vizitator.

 •  

  Interpretare simptome

  semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

  Afla acum

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter